Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Sprickan växer mellan EU-kommissionen och EU-ländernas ledare.

Min midsommarhelg har präglats av att djupläsa internationell press för att utröna reaktionerna runt om i Europa på britternas röst för ett brexit. En sak framgår allt tydligare och det är att det finns en rejäl spricka mellan EU-kommissionen och ledarna för en rad EU-länder – Däribland Tyskland.

Angela Merkel i Tyskland är orolig för att minst 5 länder till kommer att följa i britternas fotspår. De länder hon nämner är Frankrike, Nederländerna, Finland, Ungern och Österrike. Länder hon tror kommer att lämna EU samarbetet om inte EU reformeras i grunden så att medlemsländerna får mer nationell bestämmanderätt.

Merkel säger även att det inte finns någon anledning att vara hårda mot britterna från EU håll. Snarare är det så att Tyskland vill att britterna ska erbjudas ett konstruktivt och väl avvägt exitavtal som innebär att Storbritannien efter en exit blir ett associerat medlemsland till EU.

Från andra ledande EU-länder är rösterna samstämmiga vad gäller EU:s framtid – Ska EU överleva måste EU förändras i grunden. Det ledarna för länder likt Ungern, Polen med flera säger är att EU-kommissionen måste börja lyssna på folket snarare än köra över dem vilket är fallet idag.

Ledarna i många länder är överens om att det är EU-kommissionen själva som skapat den kris som nu uppstått genom att underlåta att lyssna på väljarna – Detta genom att slå in på en väg som innebär mer och mer överstatlighet och en ordning där fler och fler beslut ska fattas i Bryssel.

Vad jag kan konstatera efter att ha följt händelseutvecklingen mycket noga är att den brittiska omröstningen om att kvarstå eller lämna EU lett till precis det jag sa att den skulle leda till – Nämligen en ordentlig debatt som i slutändan kommer att reformera hela EU och vad EU ska vara i en framtid.

Direktörslinjen och de diktatorsfasoner EU-kommissionen ägnat sig åt saknar folkligt stöd och det är detta människor reagerar emot. Det som händer nu visar att gräsrötterna i EU tar sina demokratiska rättigheter på allvar och att de på inget sätt kommer att acceptera att demokratin åsidosätts av en makthungrig elit som springer företagens och kapitalägarnas ärenden.

Merkel är i grund och botten en mycket klok kvinna och när hon talar bör EU-kommissionen lyssna noga på vad hon säger. Låt oss därför hoppas att hennes budskap tränger in i medvetandet hos ledningen i EU-kommissionen och att denna därför skyndsamt inleder arbetet med att reformera EU snarare än göra det mer federalt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.