Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Umeå kommun bör slopa ”delade turer” med start inom vård och omsorg!

Jag har tillbringat dagen med att läsa Aktuellt i Politiken och bland oerhört många artiklar fastnade ögonen speciellt på en som handlade om Hallstahammar och kommunen där som klubbat budgeten för åren 2017 -2019 – En budget som lägger fokus på anställningsvillkor, miljö och boende och en satsning som innebär att delade turer inom vård och omsorg tas bort helt och hållet.

Förvisso prioriterar olika kommuner på olika sätt beroende på hur deras ekonomiska situation ser ut men kan Hallstahammar prioritera en satsning som avskaffar delade turer är samma satsning fullt möjlig även i Umeå.

Jag har skrivit många gånger om otyget med delade turer, deltidstjänster, obetalda raster och att medarbetare tvingas vistas på arbetet utan att ha fullt betalt för den tid de tillbringar på arbetsplatsen. Jag har även sagt att detta inte är värdigt och/eller solidariskt i ett Sverige anno 2016.

Ett JÄMLIKARE samhälle kräver att att landets arbetarklass får det bättre i form av höjda löner och bättre arbetsvillkor – Att ta bort delade turer är just en åtgärd för att förbättra arbetsvillkoren vilket gör att vi som socialdemokrater måste ta täten och i handling visa att vi menar allvar när vi pratar om att skapa en samhällsordning som bygger på den svenska samhällsmodellens principer.

Vi måste leva som vi lär därför ska reformer som dessa först genomföras inom offentlig sektor så att vi därefter med rak rygg kan kräva att privat sektor gör samma förändring.

Kan Hallstahammar så kan Umeå!

Därför vill jag att vi i Umeå ska göra samma sak och ta bort alla delade turer inom vård och omsorg. Heltidsreformen och den reform vi gör för att korta tiden att bli inlasad och tillsvidareanställd om man jobbar åt Umeå Kommun är en bra början men satsningen kan aldrig anses vara komplett så länge ”delade turer” finns med som del av schemat för anställda inom Umeå Kommun.

För egen del kommer ger jag därför här och nu löftet att jag personligen kommer att jobba för detta och göra allt jag kan för att Umeå kommun snarast möjligt följer Hallstahammars exempel och avskaffar delade turer med start i de yrkesgrupper som sorterar under vård och omsorg.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.