Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Brexit är början på något nytt!

Britternas röst för ett brxit är sannolikt början på något nytt – Början på en social rörelse som kommer att vilja bevara EU men blåsa densamma rent underifrån – Blåsa EU rent från den marknadsliberala paradigm som under lång tid sett till att det som symboliserar EU är växande klassklyftor och elitens självpåtagna rätt att fatta överstatliga beslut som bara gynnar dem själva.

För egen del är jag övertygad om att det är just detta som lett fram till britternas ställningstagande – Detta därför att brittisk arbetarklass dit även största delen av medelklassen hör förlorat mer än i något annat land.

Bexit är ett utslag på människors missnöje med att bli marginaliserade och överkörda av en grupp som är betydligt mindre än dem själva och det är detta de visat när de röstade för ett brexit.

Att den brittisk och europeisk elit sedan skäller på dem för att de röstade ”fel” gör inte saken bättre. Även om de i grund och botten ville stanna i EU så använde man sig av det enda vapen man hade när nu chansen att visa sitt missnöje och skriva denna överklass på näsan uppenbarade sig.

Budskapet från det brittiska folket och då speciellt från arbetarklassen och den breda medelklassen till EU:s maktelit är klart och tydligt och kan med fördel sammanfattas med Bob Marleys berömda ord där han sjunger ”You can fool some people some times but you can not fool all the people all the time”.

Det är detta missnöje vi måste ta på allvar och göra något åt genom att reformera EU så att de breda majoriteterna inflytande över beslut och beslutsfattande i EU stärks. EU måste reformeras så att majoriteten av alla beslut fattas på nationell nivå istället för i Bryssel.

På samma sätt måste EU på nytt bli det fredsprojekt och den handelsunion det var initialt när EU bildades.

Fri rörlighet inom unionen av varor, tjänster, människor och pengar är i grunden bra och något de allra flesta ställer upp på. Vad de inte ställer upp på är att den fria rörligheten används för att förtrycka arbetarklassen och medelklassen för att gynna företagens och kapitalägarnas vinstintressen – De vinstintressen som ställer arbetare mot arbetare.

Det är i detta arbete Stefan Löfven och svensk socialdemokrati ska ta på sig ledartröjan – Detta för att se till att EU reformeras så att fackföreningsrörelsen och de breda folkmassorna i EU återfår makten och rätten att utse sina beslutsfattare i demokratiska val.

Ska EU bestå måste EU reformeras så att även EU anammar principerna i den svenska samhällsmodellen – En samhällsmodell som har sin grund i KÄRLEK – SOLIDARITET – ALLA MÄNNISKORS LIKA VÄRDE.

Brexit är början på något nytt och det är under detta nya vi ska formera och samla Europas samlade vänster för att bryta den marknadsliberala paradigm som under allt för lång tid tillåtits husera fritt i EU-kommissionen och till viss del i EU-parlamentet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.