Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Är det rätt att straffas för att man har semester?

Frågan i rubriken är relevant och i inlägget nedan ska jag förklara vad jag menar med min rubriksättning.

I vår moderna värld av idag är allt effektiviserat och slimmat så till den milda grad att de flesta företag inte har någon annan att sätta in när en arbetstagare går på semester – Något som gör att de arbetsuppgifter man normalt utför staplas på hög vid semester och ledighet vilket innebär att arbetstagaren får arbeta övertid för att hinnan ikapp när denne är tillbaka från semestern.

Detta leder i sin tur till att många arbetstagare – Främst tjänstemän väljer att vara uppkopplade och tillgängliga även på sin semester vilket innebär att man inte är ledig trots att man har semester.

Jag har själv levt den sortens liv och när jag var yngre tyckte jag inte att detta var speciellt underligt men med stigande ålder och framför allt med mer erfarenhet i bagaget inser jag hur farlig denna utveckling är – Detta därför att alla människor oavsett yrke behöver semester och ledighet där man kan koppla bort jobbet helt och hållet och bara koppla av och njuta av livet.

När vi socialdemokrater tillsammans med arbetarrörelsen stod på barrikaderna och kämpade för betald semester så var det just tid för rekreation och återhämtning vi kämpade för – För rätten att 5 veckor per år ha lön för att koppla av och ladda batterierna så att man orkar jobba övriga veckor av året.

Fenomenet jag beskriver drabbar framför allt tjänstemän – Både i privata företag och inom offentlig förvaltning och frågan vi bör ställa oss är hur vi som samhälle ska lösa problemen så att alla får en rimlig chans att koppla av och ladda batterierna under sin semester utan att straffas för detta när man är tillbaka på jobbet.

Måhända är det dags för en reform som gör det olagligt att samla arbete på hög under semestern? Måhända är det dags för en reform som stipulerar att företag måste tillsätta sommarvikarier för de som är på semester om man vill ha öppet under semestertid?

Frågorna är öppna och jag emotser många kommentarer och många förslag då problemet med att vara uppkopplad och tillgänglig är allvarligt – Detta därför att det över tid kommer att leda många in i sjukskrivningar på grund av utmattning och hög arbetsbelastning.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.