Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Personalfunktionen i Umeå Kommun inlägg 2!

I går skrev jag ett inlägg där jag gav mitt fulla stöd till Kommunal och dess ordförande Alejandro Caviedes angående agerandet av Personalfunktionen i Umeå Kommun och dess underlåtenhet att följa fattade politiska beslut. I dag efter att ha läst protokoll kan jag understryka och bekräfta att det Alejandro påstår är sant och riktigt.

I gårdagens inlägg gjorde jag min ståndpunkt klar och tydlig – Tjänstemän ska inte ha synpunkter på politiska beslut utan blott och allena genomföra det som är beslutat.

Idag ska jag gå ett steg längre genom att hävda att det personalfunktionen gjort och försöker göra är anledning nog att entlediga personalfunktionens ledanda tjänstemän och tillsätta nya som förstår att strikt följa de beslut som politiken fattat.

Jag vill till och med påstå att det är hög tid att vi tar oss en ordentlig funderare på hur kommunens olika funktioner ska ledas i en framtid?

Mot bakgrund av det som inträffat inom personalfunktionen blir jag mer och mer övertygad om att kommunens olika avdelningar ska ledas av en folkvald politiker från den styrande majoriteten och inte av en tjänsteman – Detta därför att tjänstemän som obstruerar mot politiskt fattade beslut blivit en farsot i vårt land och i vår kommun.

I ett demokratiskt samhälle kan vi inte ha en ordning där tjänstemän försöker styra politiker och de beslut som ska fattas. Politiska beslut ska fattas efter ideologisk övertygels och inte efter enskilda tjänstemäns eget godtycke.

Låt oss därför se över detta och statuera exempel genom att entlediga personalfunktionens ledning – Och det med omedelbar verkan direkt efter innevarande semesterperiod.

Avslutningsvis upprepar jag det jag sa i gårdagens inlägg. Tjänstemännen ska självfallet komma med förslag och rekommendationer – Dock är det upp till den styrande majoriteten att bestämma om dessa förslag och rekommendationer ska bejakas eller ej.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

2 kommentarer

  1. Sven

    De flesta som läser denna typ av inlägg förstår varför kommunen har så svårt att värva (kompetent) personal.
    Skrämmande människosyn.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har svårt att förstå varför det ska vara en skrämmande människosyn att tycka att tjänstemän alltid ska följa de beslut som politiken fattat – vad är skrämmande i det?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.