Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Erdogan har gått alldeles för långt.

Som jag ser saken har Erdogan gått alldeles för långt när det handlar om att rensa ut, begränsa och fängsla politiska motståndare.

En stor mängd TV-kanaler likväl som andra medier har stängts med tvångsmetoder och 4 generaler har valt att säga upp sig själva – Därutöver har 1.000-tals oliktänkande arresterats – Allt detta i Erdogans syfte att stärka sin makt genom att arrestera och förgöra sina meningsmotståndare.

Därför upprepar jag det jag sagt i ett tidigare blogginlägg – Det är dags att Europa markerar genom att frysa ut Turkiet så länge som Erdogan fortsätter sina odemokratiska metoder.

EU ska alltid söka samarbeten men det betyder inte att EU ska samarbeta med diktatorer likt Erdogan. Därför vill jag att EU ska markera sitt missnöjen med Erdogans metoder genom att införa embargon mot all handel med ett Turkiet under Erdogans ledning.

EU ska alltid stå upp för demokrati och demokratiska spelregler och trots att vi har problem med detta inom de länder som redan tillhör EU ska vi inte göra saken värre genom att sammarbeta med Turkiet eller genom att bjuda in Turkiet i den Europeiska gemenskapen.

Länder som Turkiet under Erdogan förtjänar en enda sak – Offentligt ställningstagande mot en enväldig diktator och utfrysning från EU så länge som denne diktator har makten i Turkiet.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

8 kommentarer

 1. Göran Petersson

  Om EU inför embargon mot Turkiet kommer Erdogan knappast att sitta med armarna i kors. Han kommer att öppna gränsen mot EU och låta flyktingarna kommer över i hundratusentals. Detta är något han hotade med i ett tal i början av februari. Jag är övertygad om att det inte bara var tomma ord. Erdogan är beredd att utöva utpressning mot EU om det kommer till det.

  De utrensningar som nu pågår visar tydligt vad han är kapabel till och beredd att göra för att försvara sin maktposition. Han ryggar därför inte heller för att inta en tuff attityd gentemot EU. Flyktingarna gör att han sitter med trumf på hand. För jag tror inte att EU vill få en ny flyktingkris på halsen. Medlemsländerna vill nog helst hålla den krisen utanför EU. Vi har ju sett hur illa som man har hanterat denna fråga. Därför när det gäller Erdogan lär det nog bara bli protester från länderna i EU men inte så mycket mer. Eller för att uttrycka det på ett annat sätt: så länge hunden skäller men inte biter så kan Erdogan ta det med ro.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst har Erdogan till viss del trumf på hand men han kan inte ensidigt utpressa EU och tro att EU inte kommer att reagera. Vi kan alltid se till att stänga alla gränser mot Turkiet helt och hållet bara EU bestämmer sig för att samordna en sådan aktion.

   • Göran Petersson

    Det kräver ju en del resurser att övervaka Medelhavet för att se till så att ett sådant embargo efterlevs. Frågan är om man inom EU skulle kunna bli överens om ett sådant handelsembargo. Man hade ju svårt att komma överens när det gällde flyktingfrågan. Sen kan man ju inte hindra att fartyg med varor från andra länder utanför EU såsom USA anlöper turkiska hamnar. Turkiet gränsar för övrigt inte bara mot EU. Det kan bli att man börjar handla i stället med andra länder i så fall. Handelsembargon kostar inte bara för det land som utsätts för ett sådant embargo utan även för de länder som använder det.

    Turkiet kan närma sig andra länder i stället. Det kan ju bli så att Erdogan sträcker fram olivkvisten till Putin och att vi får ett närmande mellan dessa båda länder. Att de ryska turisterna har slutat att komma till Turkiet har sägs det varit märkbart för landets ekonomi. Därför skulle förbättrade relationer kunna innebära positiva ekonomiska effekter för Turkiet.

    Omfattande och hård kritik utifrån samt ett eventuellt embargo skulle kunna användas av Erdogan för att mobilisera folket bakom sig med hänvisning till ett yttre hot mot landet. Det skulle kunna ursäkta fler gripanden med hänvisning till att dessa personer är utländska spioner. Det skall nog mycket till för att det blir mer än protester. För handel mellan länder handlar ofta om stora pengar och pengar styr.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi kan inte bara ge upp och låta Erdogan göra som han vill – Dessutom är det så att Turkiet är mycket beroende av sin export till Europa och ska ett handelsembargo genomföras ska det gälla fler länder än de europeiska.

     Kontentan i det jag försöker säga är att vi måste sätta Erdogan på plats och förklara att det han gör är fel och att han därför får ge sig och återinföra demokrati och demokratiska spelregler.

     • Göran Petersson

      Att hota med handelsembargo kanske inte är den bästa metoden att få Erdogan att lyssna. Det kan uppfattas som att man vill tvinga Erdogan till underkastelse. Det kan även trappa upp spänningen mellan Turkiet och EU utan att det leder till det önskade resultatet.

      Jag säger inte heller att man bara skall blunda för det som sker i Turkiet. Det är så klart bra om man försöker se till så att mänskliga rättigheter och demokratin respekteras. Men det gäller i så fall i fler länder än Turkiet. Ett land som Kina har ju en regim som bryter mot de mänskliga rättigheterna. Men det hindrar inte oss och andra länder från att handla med landet i fråga, för att inte tala om Saudi-Arabien. Det där med goda ideal är bra men det kan bli svårt när det kolliderar med ekonomi och sysselsättning. Att isolera ett land är kanske heller inte den bästa metoden för att främja demokrati och respekt för mänskliga rättigheter även om handeln med Kina inte tycks ha främjat det heller som vissa har hoppats på.

      Som du mycket riktigt påpekar så skulle det vara nödvändigt att få med andra länder utanför EU på ett embargo mot Turkiet om det skulle få någon effekt. Frågan är förstås om USA skulle vara intresserade av något sådant.

      För deras del är Turkiet en viktig allierad inte minst med tanke på det som sker i Syrien och Irak. USA har ju genom åren stött åtskilliga länder med tvivelaktiga regimer av just det skälet, att de varit viktiga allierade och för att främja sina egna ekonomiska intressen. Inte minst under det kalla kriget. Fast kanske så lyssnar Erdogan på Obama eller senare Clinton eller Trump?

      De båda sistnämnda tycks dock vara mer för hårda tag än diplomati vilket onekligen är bekymmersamt inte minst när det gäller lösningen av konflikten i Syrien. För Turkiets del kan man bara hoppas att det sker en successiv återgång till en fullvärdig demokrati. Att de som felaktigt fängslats släpps och får återgå till sina arbeten. Att häxjakten på oppositionella upphör. Jag tror för min del mer på politiska påtryckningar och diplomati för att nå dit än hot om embargon. Framtiden får utvisa om detta är en realistisk eller naiv förhoppning.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Embargon är diplomati och kan vi använda sådana mot Ryssland så kan det användas mot Turkiet. Jag är ingen förespråkare för att det ska behöva gå så långt och ser det som en sista utväg.

      Det bästa är ju trots allt att det turkiska folket avsätter Erdogan och ingen annan.

 2. Johnny

  Kan instämma i vad du skriver. Nu när Turkiet överväger att återinföra dödsstraff så finns det ingen anledning att göra Turkiet med 80 miljoner muslimska turkar och kurder till medlemmar.nEU måste snabbt ta kontrollen över sina egna gränser och inte betala Erdogan att göra det jobbet.

  Erdogan och Turkiet har det inte så lätt politiskt med hänsyn till sitt geografiska läge mellan öst och väst, relationer till stormakterna USA och Ryssland, NATO, EU och alla grannländer som krigshärjade Syrien, Irak. Iran och Israel samt Cypern. Plus alla gas och oljeledningar. Det talas om att Turkiet orienterar sig från väst mot öst nu. Vi får se.

 3. Inga-Britt Gustavsson

  EU får sluta att vara så jävla tandlösa …… Man måste helt enkelt KRÄVA , inte komma med påpekanden mot Turkiet !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.