Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Glädjande nyheter! – Projektet TTIP är dött!

Tysklands vice förbundskansler och de tyska socialdemokraternas partiledare Sigmar Gabriel säger att de förhandlingarna om frihandelsavtalet TTIP som pågår mellan USA och EU har havererat och att projektet är dött och inom kort begravt. För mig och fler med mig är detta de bästa politiska nyheterna på mycket länge.

Gabriel säger att förhandlingarna är inne på sin fjortonde runda och att parterna trots detta inte lyckats enas om en enda av de 27 punkter som omfattas av förhandlingarna.

Just TTIP och dess motsvarighet för tjänster kallat TiSA samt frihandelsavtalet med Kanada kallat CETA är företeelser jag bloggat om oerhört mycket av den enkla anledningen att ett ikraftträdande av något av dessa avtal innebär demokratins snara död.

Både Europa och USA kan klara sin frihandel utan frihandelsavtal som dessa. Som jag ser det räcker det med att komma överens om tullfrihet och undanröjande av transporthinder i form av import och exportkvoter. Undanröjs dessa hinder fungerar frihandeln fullt ut utan ytterligare frihandelsavtal.

Jag tycker att det är en sund reaktion från EU-parlamentet att inte gå med på avtal som för alltid krossar demokratin och de demokratiska spelreglerna till förmån för ett system som innebär att det är Europas och USA’s företag som bestämmer hur Europa och USA ska styras och regleras.

Kan vi dessutom skapa en ordning som innebär att amerikanska företag startar företag i Europa för tillverkning av det som säljs i Europa och att europeiska företag gör densamma i USA kan vi dessutom stärka demokratin och ekonomin i både Europa och USA.

För mig är det fullt rimligt och dessutom solidariskt att varje företag betalar skatt på de vinster de gör i respektive land där de har verksamhet.

Genom att betala skatt och ha anställda lokalt blir den en närande del av samhället och en resurs – Detta jämfört med dagsläget där många företag genom aggressiv skatteplanering, cyniskt nyttjande av arbetskraft i låglöneländer och genomdrivande av frihandelsavtal blir en börda för alla länder de är verksamma i.

Därför säger jag hurra för beskedet om att TTIP är dött och hoppas av TiSA och CETA snart är densamma – Länge leve demokratin!

Detta besked adderat till en lyckad söndag med en mycket välbesökt Ersboda Bostadendag med uppskattningsvis 4.000 besökare gör min söndag kom

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

2 kommentarer

  1. Erik

    Rimligen mycket dåligt för AB Sverige. Och om Trump blir president då blir det riktigt allvarligt. De klausuler som har kritiserat i avtalet finns i stor utsträckning redan idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tvärt om Erik – TTIP’s död är bra för Sverige och bra för ekonomin och om Trump vinner och gör allvar av att det som säljs i USA ska tillverkas i USA öppnar det för att svenska företag kan starta tillverkning där.

      Självklart finns det vissa klausuler redan i dagens handelsavtal – Dock mest vad gäller import- och exportkvoter: Dock saknas klausuler som skulle ge företagen bestämmanderätten över framtida politiska beslut vilket är bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.