Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens företrädare ljuger om de enkla jobben.

Alla som någon gång ser nyheterna på tv eller läser en dagstidning kan inte undgå att höra eller läsa hur Alliansen med Moderaterna och Centern i spetsen nästintill dagligen talar om behovet av fler ”enkla jobb” för att sätta människor och då speciellt invandrare med låg utbildning i arbete.

Enligt dessa partier utgör de ”enkla jobben” bara 5% av jobben i Sverige medan resterande jobb kräver utbildning – Vilken utbildning är dock inget man talar högt om. Som källa använder det statistik från den europeiska statistikmyndigheten Eurostat.

Vad de inte säger är dock att det är stor skillnad på vad som anses vare en låg utbildning i Sverige och i många av de andra länder som jämförs i statistiken.

Tittar vi på svenska förhållanden så är det faktiskt så att vart 4:e jobb redan i dag är ett enkelt jobb – Dvs. ett jobb man kan utföra med bara grundskola som formell högsta utbildningsnivå. Om vi dessutom lägger till alla jobb som bara kräver 2-3-årig gymnasieutbildning får vi lägga till ytterligare vart 3:e jobb till vad vi i Sverige kan kategorisera som ”enkla jobb”.

Jobb som kan utföras med endera grundskola och/eller 2-3-årig gymnasieskola som högsta utbildningsnivå utgör således 61,6% av alla jobb i Sverige – Att i ett sådant läge stå och skrika efter fler ”enkla jobb” ter sig snarast löjligt i sammanhanget.

Alliansens företrädare är inte ute efter att sätta fler människor i arbete – Det enda de är ute efter är att sänka företagens kostnader för att hålla produktionen igång i verksamheter som kräver mänsklig arbetskraft.

Sverige behöver inte fler ”enkla jobb” – Vad Sverige behöver för att sätta människor i arbete är kraftiga förtätningar inom offentlig sektor och bättre vidareutbildning av de som är arbetslösa så att dessa får den kompetens arbetsgivarna efterfrågar.

Det är således hög tid att Alliansens företrädare börjar prata sanning och driva en politik som skapar jobb snarare än ökar vinsterna för företagen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondagen ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

10 kommentarer

  1. Jonas E

    I Alliansens värld så tycks det alltid vara så att läge inkomst är drivkraften för de fattiga, men samtidigt så tycker dom att de rika ska ha än högre inkomst för att få samma drivkraft – dom må snacka om att ”det ska löna sig att arbeta”, men den devisen gäller inte alla tydligen !.

  2. Oberoende Observatör

    Hej !
    Du skriver att 25 % av alla jobb är enkla jobb som inte kräver mer än grundskola. Jag undrar bara om du kan ge exempel på vilka de jobben är. Den förteckningen på jobb borde ju alla som fått permanent uppehållstillstånd och söker arbete få ta del av.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Läs tidningen arbetet så hittar du den. Däribland finns jobb inom handeln, chaufförsjobb, lagerarbete mm.

      • Jonas E

        Permanent uppehållstillstånd är ju ingen bevis på att man kan språket fullt ut – det tycks ju oftast vara där skon klämmer för den gruppen när dom söker jobb !.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Förvisso är det ingen garanti för att man kan språket fullt ut men för mig är det viktigaste att man kan tillräckligt mycket för att göra sig förstådd och klara av det jobb man ska utföra.

          Den integrationspolitik jag vill se på plats kommer att ställa krav på att man går i skola och lär sig språket upp till en acceptabel nivå inom max 3 år samt att denna nivå testas av genom muntliga och skriftliga prov.

          Sedan kan man fråga sig hur höga krav vi ska ställa på språket då det är stor skillnad på detta även bland svenskar – t.ex- mellan en pitebo som talar pitmål och en skåning som pratar med stark skånsk dialekt.

          • Jonas E

            Visserligen så spelar dialekten en viss roll, men det beror också på vilket jobb – har själv varit med om att språkförbistring nästan orsakat en olycka på en mekanisk verkstad där jag jobbade, där ett 9 tons verktyg skulle spännas fast i en press, och den jag samarbetade med förstod inte Svenska fullt ut ( han var från Finland ), och det var bra nära att halva verktygen skulle falla ner = 4,5 ton satt uppe för dåligt, och 4,5 ton låg nere och man pressar plåtbiten emellan – var bara tur att inte vi hamnade emellan.
            Dialekt i all ära, men normal rikssvenska förstår alla som är födda i landet !.
            Jag menar inte att man ska införa språktest eller likande, utan jag pekar bara på det jag tror är ett av problemen för att kunna etablera sig i Sverige !.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Vist är språkförståelse och att kunna göra sig förstådd viktigt dock behöver inte grammatiken vara helt perfekt för att detta ska funka.

  3. Alve

    Vilket skit snack Anders varför skulle Handels vara ett jobb du inte behöver mer en grundskola för? Var tar du dina referenser i från?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Siffrorna kommer från parlamentariska socialförsäkringsutredningen och är officiell och trovärdig statistik – Dessutom är utredningens resultat publicerad i tidningen Arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.