Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Påtvingad veganism lika illa som påtvingad Gudstro.

Organisationen Köttfri måndag beter sig på precis samma sätt som en religiös rörelse i sin kamp för att påtvinga andra människor sitt sätt att se på världen.

Därför är jag förundrad över att det inte blir samma ramaskri i samhället över Köttfri måndags försök att förmå regeringen att lagstiftningsvägen förbjuda kött inom offentlig sektor som det skulle bli om ett trossamfund skulle utöva samma påtryckningar på regeringen för en lag som gör att medborgarna måste ansluta sig till deras trossamfund och trosinriktning.

Skulle en religiös rörelse t.ex. islam göra samma sak och öppet ta strid för och förespråka att regeringen över huvudet på alla svenskar måste besluta att alla svenskar måste sluta leva i synd och söka medlemsskap i deras specifika trossamfund skulle det bli något av en revolution bland vanliga medborgare.

Jag har inget emot vare sig Köttfri måndag eller dess företrädare – Dock är jag starkt emot att man genom tvång vill tvinga på människor en livsstil de inte själva valt eller vill välja.

När vi dessutom vet att alla levande organismer – Dvs. både människor, djur och organiska växter tillhör samma kolsystem och att utsläppen av växthusgaser därför kommer att bli lika oavsett av om vi äter djur eller vegetariska födoämnen är de ännu mer fel att kräva att skolor och andra offentliga inrättningar ska sluta servera kött och andra animaliska livsmedel till förmån för vegetariska alternativ.

I min värld likställer jag det påtvingade köttförbud Köttfri måndag förespråkar med tvånget att ansluta sig till en specifik trosinriktning.

Det är inte köttet eller djuren i sig som är boven till utsläppen. Om vi slutar äta djur skulle de grödor djuren äter tvingas till förmultning vilket ger exakt samma mängd växthusgas som den som kommer från djuren vilket gör att miljöeffekten är noll oavsett av om vi äter djur eller växter.

De utsläpp jordbruket förorsakar kommer från konstgödsel, diesel och andra fossila produkter som används inom jordbruket och mindre köttproduktion och mer produktion av vegetariska livsmedel stoppar inte dessa utsläpp. Det enda som stoppar dessa utsläpp är aktivt arbete med att se till att jordbruket använder fossil och kemikaliefria produkter i hela sin produktionskedja.

Som jag sa inledningsvis så har jag inget emot att människor är vegetarianer eller veganer – Det jag har problem med är att man vill ”påtvinga” denna sin religion på andra människor.

Dessutom tycker jag att Köttfri måndag ska använda sig av hållbara argument när de kampanjar för sin sak då det finns stora hälsofördelar att vinna med att äta mer grönt och mindre kött.

Som person och familj äter vi mycket grönsaker och andelen vegetariska inslag i vår familj ökar dag för dag – Dock inte därför att vi blivit påtvingade detta utan därför att vi valt att göra så av egen fri vilja.

Därför är min tro att utbildning är en mycket bättre väg än tvång vad gäller att reducera köttätandet i Sverige och världen. En utbildning som om den bygger på fakta har bättre chanser att lyckas än någonsin den förbudsmentalitet Köttfri måndag förespråkar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

4 kommentarer

  1. Jonas E

    Ja vi kanske ska införa en hel kött dag för veganer också, men det brukar ju komma motreaktioner mot sådan här – du minns väl när veganer brände scan? – då ökade köttförsäljningen/konsumtionen i Umeå efter det…. en ren protest aktion från vanligt folk alltså 😉 !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – vill köttfri måndag predika en köttfri dag för köttätare är ditt förslag om en köttdag för veganer relevant då tvång alltid är tvång.

  2. Pelle

    Håller med. En ideologisk rörelse. Får dom som de vill ökar vårt importberoende och den typ av jordbruk som är möjlig i den här landsändan måste läggas ner.

    Vi är tillräckligt importberoende som det är. Ungefär hälften importeras. I händelse av ofred kan hamnarna stängas. Då tar maten slut efter 2-3 dagar.

    Rörelsen har mycket att säga till om på ungarnas skola. Där bärs det en hel del importerad vegetarisk kost direkt till soporna.

    Får väl lägga till att koldioxiden som tagits upp av växterna inte kommer ut som koldioxid efter att ha passerat en idisslare utan som metan, som är en mycket kraftigare växthusgas. Men utsläppen i det här landet är försumbara. Att sänka dessa utsläpp motiverar inte på långa vägar en nedläggning av djurhållningsnäringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi är helt överens om att veganismen och Köttfri Måndag är en ideologisk rörelse och det är därför jag påtalar att man ska driva sin kamp på ett sådant sätt och inte med hjälp av friserad skrämselpropaganda.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.