Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Enighet om höjd pensionsålder både bra och dåligt.

Att de politiska partierna och arbetsmarknadens parter nu enats om att förhandla fram bra lösningar för att anpassa a-kassa, sjukförsäkring och tjänstepensioner till höjd pensionsålder är både bra och dåligt.

Bra är det därför att jag ser det som mycket viktigt att alla ovanstående områden hänger med för de som önskar arbeta högre upp i åren. För mig är det en självklarhet att man ska ha fulla sjukförmåner, rätt till a-kassa och ökad tjänstepension om man väljer att arbeta längre.

Däremot tycker jag att det är dåligt att parterna samtidigt vill höja den lägsta åldern för när man kan börja ta ut sin ålderspension från 61 år till 63 är – Detta därför att denna höjning kommer att straffa de som är utslitna och därför inte orkar jobba längre än till 61-års ålder mycket hårt ekonomiskt.

Sedan är det rätt tragikomiskt att organisationen Svenskt Näringsliv gärna ser höjd pensionsålder men inte höjd ålder för de försäkringar som hör till arbetsmarknaden och därför ställt sig på sidan om överenskommelsen.

Min gissning är att Svenskt Näringsliv gör detta därför att de även i framtiden vill ha en situation som innebär att det är billigare att ha en arbetstagare över 65 år anställd än det är att ha en yngre arbetstagare anställd – Detta därför att arbetsgivaravgifterna idag är lägre för de som väljer att jobba kvar efter 65.

Det faktum att a-kassa, sjukförsäkring och tjänstepension ska följa med upp till 67-års ålder gör det dyrare för Svenskt Näringslivs medlemmar att behålla människor i arbete – Därav deras ställningstagande.

Däremot har Svenskt Näringsliv inget emot höjningen i sig så länge de slipper vara med och betala för den.

I min värld och som inbiten Socialdemokrat tycker jag att det är en självklarhet att man ska betala samma sociala avgifter för alla anställda oavsett ålder. En flexibel pensionsålder är helt okay för mig så länge som detta innebär att arbetsgivarens kostnader för en anställd är lika för alla anställda.

Därutöver ser jag som jag skrivit ovan ingen anledning att höja den lägsta åldern vid vilken man kan börja lyfta sin pension – Däremot tycker jag att det är bra att man kan välja att arbeta längre och att man dessutom belönas för detta om man väljer att arbeta kvar.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. Bergis

  ”Min gissning är att Svenskt Näringsliv gör detta därför att de även i framtiden vill ha en situation som innebär att det är billigare att ha en arbetstagare över 65 år anställd än det är att ha en yngre arbetstagare anställd”. Där har du gjort en helt korrekt analys Anders. Men många arbetsgivare vill också ha iväg anställda över 65 eftersom det blir billigare att anställa en ung person med lönebidrag från Arbetsförmedlingen.

 2. petter

  Detta är ren stöld av våra ”intjänade” pensionspengar ,nu vill ni nalla i godisburken igen.
  Detta är pengar vi tjänat in under vårt arbetsliv, givetvis ska enskilda individen ha ett val att jobba längre men här förstår jag att regeringen ser ett sätt att stjäla.
  För min egen del kommer jag att jobba tills jag stupar på grund av att mitt jobb är det roligaste jag vet, men mina pensionspengar är mina och inte statens.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det staten vill göra är att se till att pensionspremier betalas in så länge man arbetar och att man även täcks av sjukförsäkring och a-kassa så hur du kan kalla det stöld vet jag inte.

 3. Jonas E

  Det lär i så fall bli fler sjukpensionärer i åldern 61-63 år istället – blir det någon vinst då ?…..
  Kanske vinsten ligger hur svårt det är att få sjukpension idag – det nekas ju på de mest bisarra grunder ibland från FK – tro mig jag har praktisk erfarenhet i just detta !.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är den situationen jag inte vill ha då sjukpension påverkar ålderspensionens storlek negativt.

 4. Eva

  Hur fan tänker dom. Jag har jobbar heltid i vården sedan jag var 16 år. Är nu 57år och min kropp är helt slut. Om jag jobbar till jag är 67år. Då skulle jag jobba i 57år. Sen är jag nog färdig för graven

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är därför jag är emot att förändra och försämra den undre pensionsåldern och dess förmåner och precis som du så frågar jag mig hur man tänker när man önskar göra så.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.