Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att 17 av 24 reformmiljarder går till jobb och välfärd är ett välkommet trendbrott.

I den budget som nu presenterats och som omsluter reformer för ca 24 miljarder går hela 6 miljarder till fler jobb och 11 miljarder till mer resurser inom välfärden vilket är ett mycket välkommet trendbrott gentemot de budgetar som Alliansen la under sin tid vid makten.

Att satsa på välfärd – Dvs. offentlig sektor såsom vård, skola och omsorg och på att skapa fler jobb är nödvändigt om vi ska nå den svenska samhällsmodellens föresatser om ett mer jämlikt samhälle.

Dessutom ser jag det allra mesta av de 17 miljarderna som satsningar på fler jobb då mycket av det som går till välfärden kommer att användas till personalförtätningar och en utbyggnad av offentlig sektor.

Fler människor i arbete innebär ökade skatteintäkter och därmed ökad konsumtion och i förlängningen ännu större behov av arbetskraft för att mätta den ökande konsumtionen.

Jag har i en rad inlägg sagt att det aldrig går att spara sig ur en kris då besparingen begränsar konsumtionsutrymmet och därmed tillväxten. Därför är jag glad och belåten över att ”min” regeringen väljer att investera snarare än spara sig ur det läge Sverige befinner sig i för närvarande.

Där Alliansen prioriterade skattesänkningar och ökade inkomst- och förmögenhetsklyftor prioriterar den rödgröna regeringen satsningar på fler jobb och ökad välfärd. Det är det som är skillnaden på en Alliansregering och en Socialdemokratisk regering – Vem som prioriteras och om man prioriterar svaga eller starka grupper i samhället.

När vi tittar i historieböckerna är jag övertygad om att den fördubbling av platserna inom Yrksevux som regeringen gör för att bättre matcha kompetensen hos de arbetslösa med den kompetens arbetsmarknaden efterfrågar kommer att betraktas som ett genidrag.

Nyckeln till ett bättre och mer jämlikt Sverige ligger i att sätta fler människor i arbete och i att se till att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist. Därför är satsningen på Yrkesvux för att få fler i arbete helt rätt.

Det är statens ansvar att se till att landets företag har tillräckligt med kompetent arbetskraft att anställa för att klara sin verksamhet vilket innebär att det är företagens uppgift att se till att betala tillräckligt mycket skatt för att staten ska kunna fullgöra sitt ansvar att utbilda.

Det är därför jag slåss så hårt för att stoppa alla skatteplanering så att företagen till skillnad mot idag inte har något annat val än att betala sin skatt.

Att ”smita” från skatten men fortsatt kräva att motparten ska föres en med välutbildad arbetskraft kan liknas med att kräva att ett företag ska fortsätta att leverera varor i all evighet trots att man inte betalar sina fakturor.

Därför hoppas jag att även Svenskt Näringslivs polett ramlar ner och att Svenskt Näringsliv och dess ekonomer förstår att det aldrig kan anses fel att betala skatt och att investera i arbete och välfärd oavsett av hur konjunkturläget ser ut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

54 kommentarer

  1. Alexander

    ”Och därför bör komma först i priorieringsordningen”

    Så även ditt parti prioriterar och ställer grupper mot varandra. Det är exakt det du skriver!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inte vad jag skriver Alexander utan snarare att vi måste lösa alla utmaningar i turordning och börja med den som är mest överhängande.

  2. Alexander

    Fast varför tillför ni inte resurser till alla utmaningar och därmed löser dem? Verkar onödigt att ta en i taget när det enligt dig finns pengar till allt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig sagt att det finns pengar till allt samma år – Det är därför vi tar reform efter reform år för år.

  3. Alexander

    ”Jag har aldrig sagt att det finns pengar till allt samma år”

    Hm, i mitt stilla sinne later det som att ni då PRIORITERAR vilka grupper och områden som ska få mest. Usch usch, 30-tals retorik….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det handlar inte om några andra prioriteringar än om att rangordna dem efter vad som är viktigast sett till dagsläget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.