Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Försäkringskassans nya regler om underhållsstöd stjälper snarare än hjälper barn.

Försäkringskassan inför nya regler som innebär att de föräldrar som frivilligt betalar sitt underhållsstöd till FK för vidare befordran till boendeföräldern och gjort så minst 6 månader i följd i en framtid ska göra så direkt till boendeföräldern utan FK’s medverkan.

Enligt FK så gör man detta för att hjälpa barnen då man tror att många har rätt till betydligt mer än 1.573 kronor per månad som är normen idag då detta är den lägsta nivån och då det är inkomsten som styr hur mycket som ska betalas.

Min syn på saken är att FK gör detta av en enda anledning – För att spara pengar i den egna organisationen.

Att tro att skilda föräldrar ska samarbete bättre utan FK:s inblandning saknar logik. För egen del tror jag att det bara kommer att bli sämre och att det blir de barn som idag är beroende av dessa pengar för att ha ett drägligt liv som blir lidande.

Om jag fick bestämma ensam i denna fråga skulle Försäkringskassans ansvar för att betala ut underhållsbidrag utökas och omfatta allt underhållsbidrag.

En första åtgärd är att koppla inkomstens storlek som är känt av Skattemyndigheten direkt till Försäkringskassans system för att därefter ge FK i uppdrag att kontinuerligt beräkna underhållsstödets storlek. Underhåller ska sedan betalas in till FK och FK ska utifrån sin beräkning betala ut så mycket som ska betalas till respektive boendeförälder.

Systemet bör stämmas av på årsbasis och ersättningen baseras på faktisk inkomst – Har någon betalat för lite ska FK förskottera den summa som ska betalas och sedan kräva in detta belopp av den förälder som är betalningsskyldig.

Om den som ska betala får sänkt inkomst ska detta styrkas till FK för att få nedsättning av underhållsstödet.

Vi varken kan eller ska överlåta detta till föräldrarna då ersättningen tillhör 3:e part vilket är barnet. Som jag ser det är barnens rätt det som går först vilket innebär att staten i form av FK i alla lägen måste tillse att barnens rätt säkerställs så långt det är möjligt.

Därför köper jag inte Försäkringskassans argument om att detta skulle vare en reform till fördel för barnen och därför säger jag till Försäkringskassan – Gör om och gör rätt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

 1. Erik

  Det är ett socialistiskt synsätt att låta Staten ta hand om allt. Det är bra att enskilda personer får ta ansvar likväl som att uppmuntra folk att ha en sparad buffert.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Socialdemokratisk blandekonomi innehåller bägge delarna Erik – Eget ansvar och statligt ansvar. Sedan är det på sin plats att påpeka att det inte är alla som har möjlighet att bygga en egen buffert därför att deras inkomster är för små för detta.

   • Erik

    ..precis. Det finns naturligvis de som har extremt små marginaler. Dock företar det inte politikers insatser att uppmuntra eget sparande oavsett politisk färg. Finns det för övrigt något eget ansvar i Sverige i dag?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Efter Alliansens härjningar är det ,ånga saker man fortfarande måste fixa på egen hand.

 2. Jonas E

  Jag har en del personlig erfarenhet genom släkt kring varför man går via FK för underhållsstödet – hon hade barnen och han skulle betala, men gjorde egna ”avräkningar” på underhållsstödet lite nu och då, men räknade ihop dessa avdrag i klumpsummor så att han inte betalade alls vissa månader, istället för att räkna av varje månad som han vore lämpligas – så hon gick i princip under ekonomiskt de månaderna !.
  Så det blev så att det fick tas genom FK istället, – så det blev ordning på det hela !.
  Men han betalade ju frivilligt, och korrekt belopp totalt sett, – så han skulle ju då kunna börja om med detta stökande igen nu då tydligen ?……

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis och det är en sådan utveckling jag inte vill se då det är barnen som blir lidande.

 3. Annette

  Men herrejösses!
  Jag betalar per månad 313:- ×2 till f-kassan, då jag har en väldigt låg sjukersättning och barnen bor hos sin pappa. Hur ska det bli då? Ska han o jag ägt ha med varandra att göra är det världskrig! Dessutom finns det inte på kartan att jag kan betala mer, hur löser man det då? Om han nu har rätt att få 1573 :- per barn??
  Förskingringskassan är deras rätta namn tycker jag 🙁

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig – man kan fråga vad de ska ägna sig åt om det inte är saker som dessa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.