Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Stor skillnad mellan det samhälle S respektive SD vill bygga.

Min inställning är att politik handlar om ideologi och den typ av samhällsbygge den ideologin förespråkar. Det är därför det är intressant för mig att jämföra dessa ideologier och vad de står för – Detta därför att just samhällsbygget är kärnan inom politiken och anledningen till att det finns olika politiska partier.

Grovt kan man säga att de 2 största skillnaderna inom politiken handlar om vilket samhälle man vill bygga med sin politik och vem man vill bygga samhället för.

Tittar man på ideologin hos Socialdemokraterna respektive SD och dessutom på de politiska förslag respektive parti lägger och/eller röstar för och vem som gynnas av deras politik finns himmelsvida skillnader partierna emellan. Där socialdemokratin vill bygga ett samhälle för ALLA med fokus på svaga grupper i samhället vill SD  istället bygga ett samhälle för de allra rikaste på svaga gruppers bekostnad.

Därutöver vill S ha ett samhälle där vi har kontroll på invandringen och kontroll på att de vinster som skapas på välfärdstjänster och företagande i Sverige beskattas i Sverige. I SD vill man att människor ska stoppas av gränskontroller samtidigt som kapitalet kan korsa våra gränser fritt och utan egentlig kontroll och beskattning.

Den största skillnaden står dock att finna i hur man ser på arbetsmarknadens aktörer. Där S röstade för att stärka a-kassan, strama upp reglerna för visstidsanställningar och annat trixande med anställningstryggheten, skapa en bättre företagshälsovård, införa en nollvision om dödsolyckor på arbetet och införa meddelarfrihet för anställda i privata välfärdsföretag röstade SD mot allt detta.

Att SD sedan sviker alla pensionärer som byggt upp Sverige torde vara känt för de allra flesta.

Att SD sedan vill göra det ännu svårare för samhälle och regering att sätta stopp för utländska riskkapitalister inom svensk världssektor och därigenom åsidosätta demokratin genom att låta aktörerna i välfärdssektorn härja fritt har nog passerat ganska obemärkt. Samma sak vad gäller att man fullt ut stödjer TTIP och att man till och med förespråkar att de livsmedelsregler som gäller i USA även ska gälla i Sverige vilket innebär klara hälsorisker för alla oss svenskar.

Skillnaden ligger som jag sa i inledningen i vilken typ av samhälle man vill bygga och för vem.

Min analys är helt klar och den är att där S vill bygga ett samhälle som gynnar flertalet vill SD bygga ett samhälle som gynnar ett mycket begränsat fåtal – Det fåtal som redan idag kontrollerar den största delen av alla tillgångar.

Jag tycker att det är viktigt att debattera detta utifrån det perspektiv jag angivit ovan – Detta så att alla som tillhör arbetarklassen och ändå tänker rösta på SD förstår att man då röstar för ett Sverige där arbetarklassens vedermödor och chans till ett drägligt liv försämras radikalt.

Hur man som arbetare och vanlig löntagare kan rösta på ett parti som vill försämra anställningstryggheten, försämra arbetsmiljön och försämra de sociala trygghetssystem som ska skydda om man blir sjuk eller arbetslös övergår mitt förstånd.

Jag påstår på inget sätt att dagens Socialdemokrati är alltigenom perfekt – Långt därifrån. Dock påstår jag att rätt sorts ideologi för att lösa dagens samhällsproblem finns inom Socialdemokratin och att vi så länge vi går samman kan aktualisera den ideologin för att bygga det land vi vill bygga och förtjänar.

Sannolikt eller kanske ska jag säga förhoppningsvis beror detta tillkortakommande på att vi Socialdemokrater varit dåliga på att förklara vilken typ av samhälle vi vill bygga och för vem. Dessutom på att vi varit dåliga på att ta vanliga arbetstagares parti och kämpa för dem.

Som väljare är inte lösningen på ens upplevda problem att rösta på någon som gör dessa problem värre – Snarare är det så att lösningen finns i att organisera sig i och rösta på den som i vart fall ideologiskt står för det som är bäst för det stora flertalet som utgör Sveriges arbetarklass.

Därför är mitt råd till DIG som är missnöjd att söka medlemsskap i Socialdemokraterna och ansluta till min syn på hur vi ska bygga ett bättre och starkare Sverige. Tillsammans och i kraft av att vara många kan vi förändra politiken i den riktning som bäst tillvaratar våra gemensamma intressen.

Att detta fungerar har vi visat förr – Glöm aldrig Ådalen 1931 och den socialdemokratiska politik som därefter byggde ett jämlikare och bättre Sverige.

Tillsammans är vi starka – Var för sig är vi svaga. Om vi därutöver använder vår rösträtt till att rösta fram ett parti som mer än alla andra vill förgöra allt vad arbetarrörelse och fackföreningsrörelse heter så är kampen förlorad.

Glöm aldrig det!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

26 kommentarer

 1. Alexander

  Två tredjedelar av de socialdemokratiska kommunalråden vill riva upp dagens invandringspolitik och återgå till den generösare….

  Mycket intressant är också att SD på något sätt är skyldiga till de problem som finns i dag. Utfrysta och bespottade så är det tydligen deras fel att fattigpensionärer inte har råd att gå till tandläkaren. Just det, det var ju Åkeson som lät övrga världen ta del av svensk vård utan att betala….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Nu är det en gång för alla så att det inte är kommunalråden utan medlemmarna som styr i vårt parti. I grunden vill de flesta socialdemokrater ha en generös flyktingpolitik som följer FN’s konventioner men inte till vilket pris som helst. Frågar du medlemmarna så vill de fortsatt ha en restriktivare flyktingpolitik så länge antalet människor som befinner sig på flykt befinner sig på dagens nivåer.

 2. Petter

  Jo S vill styra och skapa ett samhälle, men hur ,via lögner???
  Se på skolfrågan där politiker och nämnder i Umeå ljuger sig fram om utredningar och dokument som inte existerar. Är det ett sånt samhälle du vill ha, ??
  Men vi på landsbygden är väl bara lantisar så oss kan ni föra bakom ljuset, men sanningen verkar komma närmare. Minns att du rättfärdigade hanteringen om skolorna i byarna i en tidigare blogg.

  Är du en av dom man inte kan lita på eller ???????

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Till att börja med har jag aldrig rättfärdigat att alla information som borde kommit fram inte kommit fram. Det jag försökte mig på att förklara är hur beslutsprocessen inom kommunen ser ut.

   F ör mig räknas alla väljare och viktigast av allt är att vi pratar klartext.

 3. Bergis

  SD vill faktiskt satsa mest på pensionärerna. Läs fakta innan du far med osanning. Sen kan jag bekymra mig över att SD vill samarbeta med moderaterna. Men orsaken till det beror på att socialdemokraterna fortsätter kalla dem för rasister trots att ni adopterat stora delar av SDs politik inom migrationspolitiken. Vill ni socialdemokrater behålla makten måste ni bjuda in och börja samarbeta med SD. Gör ni inte det förlorar ni regeringsmakten i nästa val. Sluta dröm om att SD ska bli ett litet parti under riksdagsspärren igen. Det kommer inte att hända. SD kommer att få 20 procent i nästa val. Vilket block som vinner makten beror på om man är villiga att förhandla med SD. Jag kan tycka det är lite sorgligt att ni socialdemokrater är beredda att förlora regeringsmakten bara för att få chansen att kalla SD för rasister. Vad vinner Sveriges arbetare på det? Ingenting!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hade SD velat satsa på pensionärerna hade de inte motsatt sig den satsning på pensionärer som sittande regering ville genomföra och som SD fällde.

   Att SD vill samarbeta med moderat4er snarare än socialdemokrater beror på att SD vill driva renodlad högerpolitik och inget annat.

   Det finns ingen anledning att samarbeta med ett renodlat högerparti som dessutom är rasistsikt – Önskar vi högersamarbete finns Moderaterna att samarbeta med.

   Du verkar ha höga tankar om SD’s resultat nästa val – Min övertygelse är att man vid den tidpunkten är det 4-5% parti man rimligen borde vara om alla som röstar röstar med både själ och hjärta.

 4. Pelle

  Man skulle kunna säga att socialdemokraterna byggt ganska intensivt sedan de tog över regeringsmakten. Hur sverigedemokraterna skulle ha byggt vet vi inte. Resultatet av socialdemokraternas bygge förskräcker. Det kan nog tänkas att de ville bygga någonting annat men nu är de bakbundna av sitt flyktingmottagande.
  Många sossar begriper uppenbarligen inte vad detta innebär och vad det riskerar leda till http://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-politiker-vill-ha-tillbaka-en-generosare-flyktingpolitik
  och då förstår man att partiet befolkas av människor utan någon som helst kontakt med politikens konsekvenser. Vad de har för bakgrund vet jag inte men det lutar åt folk med skyddad uppväxt, långa utbildningar och klent med arbetslivserfarenhet. Ideologisk skolning bland likasinnade på ungdomsförbunden samt på universitet, högskolor och folkhögskolor bland studenter utan egna referensramar kan slå väldigt fel. Det ser vi nu.
  Socialdemokraterna kanske hittar tillbaka till rollen som statsbärande parti. De kanske återigen kan bli ett parti som förmår ta realpolitiskt ansvar. Fram till dess är åtminstone jag partilös.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Till att börja med måste vi se på helheten och den är betydligt större än invandrarfrågan – Dessutom hade vi socialdemokrater inte kunnat stoppas fjolårets stora anstormning av asylsökande ensam vilket migrationsöverenskommelsen visar.

   Att rösta på SD för att de vill föra en politik vi redan för rimmar mycket illa när det som redan hänt inte kan rullas tillbaka – Det är därför vi måste titta på helheten Pererik.

 5. Alexander

  ”vi måste se helheten och den är betydligt större än invandringsfrågan”

  Invandringen är det som påverkar i princip alla områden i samhället. Vi ser det i de skolor som tvingas stänga pga hot och våld, i samband med gängkrig i förorterna, när kvinnor inte får bada tillsammans med män och fläskkött plockas bort i skolor och i den pengarullning som tar allt större del av de skatteinkomster staten får in. Är det så j-vla svårt att inse?

  Kan du LOVA att den generösare invandringspolitiken är ett minne blott? Många kommunalråd håller inte med. Inte heller Mona Sahlin, Fridolin och hela Miljöpartiet, Anders Lindberg,Wolodarski och ugefär alla gaphalsar som inte ser några problem med invandringen och dagligen rasiststämplar alla som inte håller med. Lycka till…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att invandringen påverkar alla områden existerar bara hOS SD’s företrädare som för övrigt vill skylla allt på invandrarna. Tron att skolor ska tvingas stänga på grund av invandring och att vi för övrigt som samhälle ska tvingas kapitulera inför invandringen existerar bara hos SD – Alla vi andra som ser till helheten vet att det som görs sker därför att samhället i gemen vill att så sker.

   Jag kan inte ställa ut löften för andras räkning utan bara för egen räkning. Mitt löfte är att invandring likväl som andra frågor ska behandlas på det sätt som är bäst för landet.

   • TP

    Du skriver ”Alla vi andra som ser till helheten vet att det som görs sker därför att samhället i i gemen vill att det sker”. Vilken helhet och vad menar du med samhället i gemen?. Och det är ju roligt att du ska behandla alla frågor på det sätt som är bäst för landet, för det har ju ingen sosse gjort på 30 år. Men du har rätt i att alla problem i Sverige beror inte på invandrarna. Det beror på våra totalt inkompetenta politiker, och efter ha läst din blogg under en tid har jag har heller inget hopp om förändring.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     För mig är det en självklarhet att alla frågor ska behandlas så att fattade beslut gynnar flertalet.

 6. Alexander

  Anders

  Det jag skrev om vad som sker i samhället håller du inte med om? Invandringen påverkar alltså inte skolan, sjukvården, arbetsmarknaden osv? Märkligt eftersom det alltid påstås att utan invandringen skulle vi inte ha någon som jobbar inom sjukvården…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Allt i ett samhälle sitter ihop Alexander och allt påverkar varandra. Det jag vänder mig emot är att du vill ställa just invandringen mot en massa andra saker. Varför inte ställa byggande av vägar mot pension t.ex. om det nu är så att du nödvändigtvis ska ställa saker mot varandra?

 7. Alexander

  Anders

  Jag ger upp, du verkar inte vilja förstå vad jag säger. Fundera i alla fall på om du tycker att invandringen de senaste 15-20 åren påverkat Sverige. Sedan kan du väl berätta vad du kommit fram till?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om Sverige har en normal invandring dvs. 20.000 till 30.000 personer per år så ser jag inga problem med invandring givet att vi har en fungerande integrationspolitik.

 8. Alexander

  Du pratar emot dig själv hela tiden, märker du inte det? Men visst, du och ditt parti ger ALLT till ALLA grupper. På budgetmötena behöver ni inte proritera för pengar finns till ALLA grupper och alla projekt. Dessutom påverkar inte en hög invandring från muslimska länder vårt samhälle. Skilda badtider, hedersmord, bortplockat fläskkött, skilda sittplatser för män och kvinnor och att man inte behöver respektera kvinnliga lärare har ALLTID funnits. Däremot kraschade alla offentliga inrättningar på den tid vi inte hade så många araber i landet. Jag tror inte att det fanns jukvård på 80-talet, den kom från MENA-länderna.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De företeelser du beskriver förekommer i mycket liten omfattning även om det är fel med t.ex. skilda badtider och borttaget fläskkött. Detta är något vi ska ändra på.

   Sedan pratar jag inte mot mig själv. vad jag skrivit är att vi inte ska ställa saker mot varandra och att alla de reformer vi planerat kommer att ske över tid.

 9. Lars Flemström

  Du skriver i en av kommentarerna ovan att invandringen ska vara bra för landet. Och som vanligt vill du lösa alla problem med ökad integration. För det första behöver vi ingen invandring. Skulle inte vi som redan bor här, kunna ta hand om oss själva? Vad har hänt med svenska folket, totalt kraftlöst, håglöst, initiativlöst och obildbart? Annat var det under självhushållets tid.

  Och är det inte för märkligt att en helt outbildad somalier kan göra en massa jobb i Somalia, som dessa högutbildade svenskar inte klarar av? När denne somalier kommer till Sverige förväntas han /hon inte klara av någonting alls, utan att först ha skaffat högskolebehörighet. Sverige är ett av världens mest högrationaliserade länder. Vi behöver mindre och mindre arbetskraft.

  Jag reagerar starkt mot kravet att invandringen (flyktingmottagningen?) ska vara bra för Sverige. Den ska bra för flyktingarna. Är den inte det – om det exempelvis är bättre att leva i ruinerna i Aleppo, ska vi inte ha någon flyktingmottagning. Problemet – som alla förnekade att det fanns för bara ett år sedan – är att vi inte kan ta emot alla som vill komma hit. Men det finns inte ETT tak, utan flera tak för hur många som kan tas emot.

  Och det är faktiskt integrationen som sätter taket lågt. Pratet om den dåliga integrationen var från början en avledningsmanöver för att slippa diskutera den fråga, som alltfler ställde: Hur många kan vi ta emot? Alla problem som kunde förknippas med invandringen skulle döljas under en yvig ordström om dålig integration. Trots att Sverige enligt internationella jämförelser har världens mest gedigna integration. Om flyktingarna utöver alla andra integrationsåtgärder tvingas lära sig svenska och dansa svensk knätofsvals så får de jobb.

  Om vi tvingar alla att ta i hand, när de hälsar, och förbjuder skilda badtider för män och kvinnor och tvinga muslimska kvinnor att visa sina nakna magar för främmande män och tvingar dem att flacka med blicken i kalsonghöjd, när de möter främmande män i våra integrerade badhus, ja då är alla problemen lösta. Ingen tänker på att integration är ett annat ord för assimilation, som är SD:s favorituttryck.

  Skillnaden mellan assimilation och integration är att integration är påtvinga assimilation uppifrån, medan assimilation finns av två slag, tvångsassimilation och spontanassimilation. Spontanassimilation tar längre tid men fungerar, medan tvångsassimilation och integration alltid möter motstånd. Integrationspolitiken är roten till det onda, till de etniska konflikter som växer fram i Sverige. Självklart sätter detta ett tak för hur många vi kan ta emot. Ett lägre tak, än om vi inte haft som politisk målsättnig (för att vinna debatterna mot SD?) att alla ska integreras för att bli svenskar.

  Om flyktingmottagningen vore till för flyktingarna och inte för ”landet” (Sverige) så hade vi givit så många vi kunnat ett tillfällig skydd, så länge de behöver skydd. Men, okej, vi kan inte ge skydd åt alla som behöver skydd. Lösningen är inte permanenta flyktingläger i konfliktländernas närområden. Visserligen behövs de också, men för att ge ett tillfälligt skydd. Vem vill leva i ett flyktingläger resten av livet.

  Lösningen är, som jag har skrivit flera gånger förut, att ge människorna hoppet om en framtid i deras egna länder. Något att tänka på nu, när kriget i Syrien ser ut att gå in i den mest våldsamma fasen, nämligen slutfasen. Alla verkar ju nu inrikta sig på att erövra en plats vid förhandlingsbordet genom militära segrar på slagfältet. Så har det varit i alla krig. Det sägs ju att krig är politikens fortsättning med andra medel. Då gäller också att freden är krigens fortsättning, när inget mer kan vinnas med militära medel.

  Det är en grym sanning. Men den ensidiga rapporteringen av fasorna i Aleppo undanskymmer vad som har börjat hända i andra syriska städer. Först kommer ruinröjarna. Sedan kommer byggnadsarbetarna, som byg

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I grund och botten är det säkert mycket bättre om de som kommer som flyktingar kan återvända till sitt hemland givet at detta kan ske inom en snar framtid. Finns inte hoppet om detta är det näst bästa att se till att de får bästa möjliga chans att leva ett bar liv i Sverige.

   För min stavas ett bar liv integration – Dock inte påtvingad utan motiverad på rätt sätt. Att lära sig språket så att man kan komma i arbete är ingen skada och vill flyktingen återvända hem gör denna så med nya kunskaper i bagaget som man kan ha nytta av i en framtid.

   Att läras sig spåråket och att förstå hur den svenska kulturen fungerar är ingen belastning.

 10. Alexander

  ” det är fel med skilda badtider och borttaget fläskkött, det ska vi ändra på”

  När och hur? Dessutom förekom dessa saker INTE ALLS innan den berikande invandringen från MENA-länderna….

  ”vi ska inte ställa saker mot varandra”

  Dåså, varför inte satsa 50 miljarder kr på höjda loner för lågavlönade barnskötare? Eller finns inte de pengarna?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Över tid ska lönerna höjas för alla grupper – Dock är förhandlingarna en fråga för arbetsmarknadens parter även om vi bör fatta inriktningsbeslut politiskt.

   Gammalt tillbaka var det skilda badtider – I vart fall en dag i veckan – T.ex. när jag växte upp men att det existerar nu är inte ok och ska därför ändras.

 11. Ördög

  Strongt av dig att hålla fast vid föreställningen att SD vad det lider kommer att rasa ner mot fyraprocentsspärren igen. På en vecka har fyra separata opinioinsmätningar gett SD ett stöd på mellan 17 och 25 procent, och i ett par av dessa mätningar är denna besvärliga uppstickare största parti.
  Även Göran Greider gav häromdagen prov på det mest naiva önsketänkande då han i en kolumn i Metro menade att stödet för SD nu börjar sjunka, tack vare att de andra partierna förmått lösa ”flyktingkrisen” samt att regeringen nu satsar väldeliga på ”välfärd”. Mohamed Omar har skrivit en kolumn om den socialrealistiske poeten Greiders helt orealistiska analyser – och han kunde lika väl ha riktat sig till dig.

  https://detgodasamhallet.com/2016/09/26/goran-greider-har-noll-koll/

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tittar på sammanvägningen av alla undersökningar som görs och ser man på den är den långsiktiga trenden att stödet för SD minskar.

   Ännu mer torde det minska framåt när man nu kommit ut som ett riktigt högerparti.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Trenden för S kommer att vara på uppåtgående Alve . Skulle människor förta efter hjärta och nytta vore vi med lätthet ett 40% parti.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.