Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är alltid politikernas uppgift att kritiskt granska och undersöka beslutsunderlagen.

Låt oss en gång för alla sluta upp med att påstå att det inte är politikens uppgift att kritiskt granska alla tjänstemannaskrivelser som utgör beslutsunderlag för politiska beslut. Ska man som politiker fatta beslut ska allt som utgör beslutsunderlag granskas för att säkerställa att underlaget är neutralt och politiskt ofärgat.

Vi kan inte ha en ordning där politiker påstår att det inte är deras uppgift att granska de beslutsunderlag tjänstemännen lägger fram till de olika nämnderna – Har vi den ordningen innebär det att det är tjänstemännen och inte politikerna som styr vilket gör att vi inte bör förvånas om tjänstemännen sedan obstruerar mot politiska beslut de inte gillar.

I min värld ska ett beslutsunderlag och en tjänstemannaskrivelse enbart innehålla relevanta fakta och en beskrivning av scenariot av det ena eller andra beslutet. Därutöver ska underlagen vara politiskt ofärgade och helt neutrala från egna synpunkter från de som framställt underlagen.

Politik och politiska beslut bygger på ideologi och handlar om vilken typ av samhälle vi som politiker vill bygga med hjälp av vårt beslutsfattande. Det är därför det är viktigt med välarbetade och korrekta beslutsunderlag – Detta så att politiken kan bestämma helt och hållet i frågan om beslutet så att detta stämmer överens med den ideologi man bygger sin politik på.

Jag kan tänka mig många frågor där politiken vill göra annorlunda än tjänstemännen av just den anledningen att man som politiker måste bejaka sin ideologiska övertygelse när man fattar beslut – Något som gång efter annan ger ett annat och möjligen ekonomiskt sämre beslut därför att ideologi och samhällsbygge är betydligt viktigare än ekonomi i många frågor.

Allt handlar inte om pengar – Snarare handlar det om politikens kärna vilket är den typ av samhälle man vill bygga med sin politik.

Jag vill därför avsluta där jag började – Det är varje politikers uppgift att noga granska, utvärdera och ifrågasätta alla beslutsunderlag som man får på annat sätt än via sig själv. Dessutom är det varje beslutsfattande politikers skyldighet att sätta sig in i alla konsekvenser som kan bli fallet av det som man ska besluta om samt att vara oerhört påläst i alla frågor man ska beslutas i.

Politik är inget yrke – Politik är ett kall – Det är därför man bör leva, tänka och andas politik dygnet runt året runt som politiker. Det är just därför som man som politiker aldrig får fatta beslut utan att säkerställa att man har ett fullgott underlag för sitt beslut.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

12 kommentarer

 1. Lars Gidlöf

  Hej

  Du skriver att politik är inget yrke utan ett kall och så var det nog förr, men nu är det en enkel väg till hög lön, bra förmåner och det kräver inga kunskaper.

  Se bara på landstingets sjukvårdspolitiker. Vad har de för lön och jämför deras lön med en sjuksköterska? Vem har mest utbildning och kunskap om sjukvård tror du?

  Det farliga med politiker är att de fattar beslut om saker de inte har en susning om, även om de får information från tjänstemän så krävs det kunskap.

  Se på Wasaline, politiker skickar pengar till Finland och till Kvarken Ports men vad kan de om sjöfart, ingenting. I bästa fall har de åkt finlandsfärja.

  En fd hög socialdemokrat i kommunen har flera gånger gnällt över SECA området, och då man påpekar rena faktafel så då blir han tjurig och det förlorade S en röst i kommunalvalet 2014.

  Se på Anders Ågren, vad har han jobbat med förutom politiken?

  Nej, tyvärr har utvecklingen sprungit ifrån politikernas kunskaper flera gånger om, nu bryr de sig bara om sina inkomster o förmåner för hur förklarar du att de vill höja pensionsåldern för vanligt folk men sina egna förmåner röstade de för att behålla.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är just därför jag flera gånger skrivit om hur vi ska råda bot på problematiken att politiken blivit ett yrke och ett karriärval.

 2. Erik

  Till syvende og sisdt handlar allt om pengar. Kanske inte alltid direkt med indirekt får alla beslut ekonomiska konsekvenser.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Visst handlar det om pengar men ideologisk övertygelse och den typ av samhälle man vill bygga har ett pris – Vill man ha det samhället får man betala priset.

 3. Petter

  Heder åt dig, detta får du säkert skit för från dina polare i kommunhuset (sandlådan) som hellre skyller sina fel på andra.

   • Jonas E

    Det är bra att du står för att rätt ska vara rätt, och det tvivlar jag inte på heller – vi har ju diskuterat en del här, så jag börjar ha lite koll på vad du går för…. det är alltså beröm här !.
    Vet av egen erfarenhet från Fackstyrelsen på mitt tidigare jobb, att det kan vara väldigt otacksamt att ta vissa fajter, men det måste ju ändock göras ibland just för att rätt ska vara rätt !.
    Har du någon aning om varför de övriga fortfarande tjurar i detta ?, – för det kan ju knappast vara besparingar att göra allt dyrare än tidigare som i Botsmark !.
    I Bullmark så gör ju allt strulande att många lärare söker sig därifrån – sen så är ju statusen på lokalen ett stort frågetecken fortfarande !.
    Botsmark står helt utan lärare av samma anledning – kommunens strulande fick henne att söka sig till annat !.
    Följdproblemen som kommer nu av den slarviga hanteringen, är ju också något som måste påtalas !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Tack för berömmet.

     Jag försöker förstå varför man tjurar – Mitt stalltips för stunden är att det beror på prestige.

 4. Johan

  Tack Anders!
  Mycket bra skrivet!
  Kul att det finns socialdemokrater som har ryggraden kvar.
  Hoppas du fortsätter precis som du är och att du lyckas smitta av dig på andra politiker oavsätt färg!
  All heder till dig!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack och jag lovar dyrt och heligt att hålla i och driva det jag anser vara rätt och riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.