Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Åkesson kräver besked av Moderaterna i regeringsfrågan.

Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson försöker rida på höga hästar och avkräva Moderaterna på besked om huruvida de ska söka stöd hos SD eller hos S för att kunna bilda regering efter nästa val vilket är att ta ut segern i förskott.

Förvisso finns de de som tror att SD kommer att växa fram till nästa val och frågar man Jimmie Åkesson själv är han övertygad om att SD ska bli största parti efter nästa val. Åkessons utspel är fel sett ur flera synvinklar och mest av allt därför att han trots en nedåtgående trend för SD inbillar sig att de ska ha med regeringsfrågan att göra.

Förvisso kanske det inte går riktigt som jag tidigare förutspått i nästa val – Nämligen att SD ska balansera runt 4% spärren – Dock kommer SD att vara ett parti med sympati av under 10% av befolkningen vilket innebär att inget block behöver ta hänsyn till SD när nästa regering ska bildas.

Går det som jag och fler med mig vill kommer dessutom Moderaterna att minska högst betänkligt nu när de återgått till att vara det högerparti de alltid varit om än väl maskerat under Reinfeldts ledning. Med ett mindre M och ett KD som åker ut ur riksdagen finns ingen Allians med styrka vilket innebär att det enda regeringsalternativet kommer att vara S med stöd av V och MP och förhoppningsvis även av L och C.

Att då likt Åkesson gå ut och kräva besked är lika naivt som dumdristigt då även M + SD kommer att vara en minoritet jämfört med en allians av övriga partier.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

18 kommentarer

 1. Mr Sound

  Rätt intressant det här med andras personliga önskemål är att det just är önskemål, att du tar steget längre och i princip säger att SD kommer få under 10% vid valet 2018 är aningen magstarkt då mig veterligen inte ser så ut när man tar hänsyn till opinionsmätningarna. Men du kanske är synsk, då är det bara att gratulera.

  Eller är det för det faktum att övriga partier, med undantag extremisterna i V, MP och C, som nu närmar sig SD genom små steg då man genomför delar av SDs politik. Är det därför du tror SD kommer under 10%?

  Jag synar detta då jag tror mer om svenska folket, till skillnad från indoktrinerade och verklighetsfrånvänt valboskap visar den yngre generationen inte ett stockholmssyndrom så dessa partier som ytterst är delaktig i haveriet med migrationspolitiken får allt lägga ner sitt fjantiga epitetskastande på SD och vänligen göra upp som vuxna människor. Att 44% dessutom vil se kraftigare åtgärder inom migrationspolitiken (enligt SIFO) gynnar väl knappast de sju partierna?

  Nej du, ni riskerar tyvärr se ett SD betydligt större än din profetia.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag bygger mina tankar på sammanvägningar av alla opinionsundersökningar och den långsiktiga trend man ser där och i den är SD:s trend nedåtgående. När SD nu dessutom valt sida och öppet deklarerat att man är ett högerparti kommer nedgången att accelerera.

   Ska man dessutom titta på den grupp som ideologiskt är SD:s kärnväljare så är den någonstans mellan 4-5% fler än så är den inte – Resten är missnöjesröstare som röstar på SD i ren protest och inte på grund av invandrarfrågan som är den enda fråga för vilken SD har en politik för halva frågan – För resten av politikens områden saknar SD politik.

   • Mr Sound

    Men då passar det att använda en nedåtgående trend nu men att SD växt med 100% mellan valen verkar inte bekymra dig?

    Om man tar en titt på http://status.st så är det inte bara SD (som jag anser har planat ut) som har en nedåtgående trend, vad drar du för slutsatser av det?

    Och vad spelar andelen kärnväljare när svenska folket rankar migrationen som en av de viktigaste områden och det faktum att 44% av befolkningen ytterligare vill se en skärpning? Visst kan man som dig gömma sig bakom hittepå förklaringar om missnöjesröstning, faktum är det att övriga partiers totalt misslyckade politik ökat andelen kärnväljare i SD. För när allt kommer omkring, röstar man på partier som dels är orsaken till haveriet och nu ska försöka rätta till det genom att införa delar av SDs politik bör man kontrollera sitt eget kritiska tänkande.

    Sen ber jag om ursäkt för det sista inlägget, hoppas du och din familj har det bra i London och tack för att du debatterar din ståndpunkt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det handlar inte om att gömma sig bakom något utan om att försöka förutspå den framtida utvecklingen och stå upp för den politik jag står för.

     Jag är övertygad om att det kommer att bli som jag förutspått även om vi kommer att få vänta till efter nästa val innan vi vet säkert. Migrationsfrågan är mer eller mindre död som valfråga i och med att det regelverk som nu finns på plats implementerat av de etablerade partierna tillgodoser de önskemål väljarna har på densamma.

     Ska fortsätta njuta av tillvaron så får vi fortsätta debatten framåt helgen när jag är tillbaka.

     • Mr Sound

      Och vilken politik är det du står upp för? Den nuvarande eller den ni (iaf Löfven) så helt och håller försvarade?

      Så nu passar det bra att lyssna på väljarna? Migrationsfrågan är på inget sätt död i och med de ”etablerade” partiers överenskommelse. Först raserar ni, sen tror ni att väljarna köper detta?

      Vad gör ni åt den skenande brottsligheten? Den islamistiska framfarten? Den genomskådade verksamheten om de sk ensamkommande ”flyktingbarnen”? Förtrycket mot kvinnorna i segregerade områden?

      Det enda ni i S lyckades med är att skapa otrygghet och en ännu sämre ekonomi. Sverige behöver, i rådande högkonjunktur, låna för att hålla sig flytande. Lägg där till industrins inbromsning. Att då som Löfven klappa sig på bröstet och påpeka att arbetslösheten sjunker är verkligen att låtsas att valkåren är dumma. För om landets ekonomi blir starkare ju fler offentliga anställda det har blir frågan; varför anställs då inte fler inom offentliga sektorn?

      Nej du Anders. Valet 2018 kommer inte gå din väg gällande SD. SD har allt att vinna på Löfvens taskiga debatteknik, och lögner han hasplar ur sig.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Väljarna är nöjda med de åtgärder vi vidtagit. Får vi sedan ordning på migrationspolitiken och en effektiv integrationspolitik är frågan stendöd.

 2. Erik

  Vilket trams om SDs vara eller inte vara gällande röstsympatier. Det enda som få dina gissningar i hamn är om paritiet imploderar d.v.s. om partiet bryts sönder om Åkesson blir för ”rikdagsfähigt” och bröderna grus hoppar av och bildar ett ännu mer främlingshatande rasistiskt parti. Vi vet ju alla hur det gick för de socialitiska och kommunistiska anhängarna i början på 1900-talet. Många partier blev det.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Partiet behöver inte implodera för att det ska bli sanning Erik. När SD nu kommit ut som renodlat parti så kommer tappet att accelerera. Ska vi vara riktigt krassa så är den totala andelen riktiga högerväljare i Sverige sannolikt inte större än ca 20-25%. Resten av väljarkåren sympatiserar med övriga partier. Det är dessa 20-25% SD slåss om tillsammans med M och KD.

 3. Jan

  Det är väl rimligt att du förhåller dig till verkligheten istället för dina egna fantasier. SD ligger runt 17 procent i de senaste opinionsmätningarna. SD och M skulle i nuläget samla cirka 42 procent av väljarkåren. S, MP och V ligger runt 39 procent tillsammans.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I den sammanvägning som görs av alla opinionsundersökningar utom Yougov som inte är tillförlitlig ligger SD runt 15% vilket är ett tapp från de högre nivåer de tidigare haft. Dessutom är den nedgående trenden tydlig och något som pågått flera månader så att i det läget förutspå att tappet ska fortsätta och att de ska hamna under 10% i nästa val är ingen vågad gissning – Speciellt inte nu när SD kommit ut som ett renodlat höger parti.

 4. Bergis

  Stefan Löfven har kopierat Sverigedemokraternas politik rakt av i och med den nya migrationsuppgörelsen. Varför samarbetar ni inte med dem så att sossarna kan få behålla makten i nästa val?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är långt ifrån någon kopia av SD:s politik även om många SD anhängare säkert vill få alla att tro att så är fallet.

   Det är bara att lägga partiprogrammen jämsides så ser du art det inte stämmer.

 5. Alexander

  Om SD är ofarliga är det ju märkligt att din ledare ständigt tjatar om Batras inställning till dem….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Varför Stefan pratar om dem vet bara han men jag gissar att det är av den anledningen att han vill påvisa för svenska folket att SD saknar politik för allt annat än för halva migrationsfrågan vilket är helt korrekt att göra – Dvs. varna väljarna för konsekvenserna.

 6. Mr Sound

  Tycker du borde kommentera det jag först skrev men det kanske är för jobbigt? För jobbigt att stå iklädd den enorma manteln av hyckleri när man står bakom ett parti som genomför delar av SDs politik. Ska det vara trovärdigt? Att raljera och kasta div epitet samtidigt som man genomför den ena politiska åtgärden efter den andra som SD för länge sedan redan sagt.

  Att du sen lyckas med konsten att spå SD under 10% är humor i stort slag. Nästan så man tror du tränar för en karriär i stand up…

  Om SD minskar, vilket verkar vara din dröm, är det för att övriga partier tar efter SDs politik. Hur man missar det är för mig en gåta. Men som sagt. Jag tror ni alla, som tror S är svaret på den utmaning vi ser, sätter kaffet i halsen på valkvällen 2018 då idag 44% av svenskarna vill se ytterligare skärpning av invandringen (källa SIFO).

  Hur tacklar S det? Ska vi ha en demokrati i Sverige som helt åsidosätter människors vilja? Är politiken ett karriärsteg och ska man kunna klänga sig fast på Rosenbad genom egna uppgörelser med andra partier för att hålla SD ute?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har svarat på din förra kommentar och att svaret dröjde beror inte på att det är för jobbigt utan snarare på att jag i skrivande stund befinner mig i London med min familj för att vara tillsammans och njuta av ledighet.

 7. Alve

  Anders det är ganska ironisk att du förnekade, att du sagt att SD skulle ligga runt 4%spärren vid nästa val. Och nu pratar du att dom 10 % aHit är det med konsekvensen? Bara gör det vi pratar privat inte syns här. Betyder inte att din falskehet och ljug inte skiner igenom?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag har aldrig förnekat att jag sagt att de ska ligga runt 4% vid nästa val – Det uttalandet står jag för även om jag nu tror att det blir ensiffrigt men närmare 10% än 4% i samband med valet. Trenden kommer dock att fortsätta och om inte vid valet så under nästa mandatperiod kommer de att vara tillbaka runt 4% väljarsympatier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.