Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Hur SD sviker Sveriges löntagare trots att de vitt och brett påstår motsatsen.

Helt i linje med vår ideologi så arbetar vi Socialdemokrater för att stärka skyddet för svenska löntagare. Som ett led i detta arbete har vi lagt ett förslag som innebär att regelverket kring offentliga upphandlingar stärks på ett sätt som innebär att löntagarna skyddas från lönedumpning och försämrade arbetsvillkor. 

Att Alliansen med Moderaterna i spetsen skulle vara emot ett sådant förslag har vi vetat länge då det ligger i Moderaternas natur att prioritera kapitalägare och företag framför löntagare.

Att SD går emot detta förslag och röstar med Alliansen är ett enormt svek mot de svenska löntagare de tidigare sagt sig vilja värna om. Jag antar att sveket mot löntagarna beror på att man hittat en ny ”kelgris” i storkapitalet som man hoppas ska hjälpa dem till ett regeringssamarbete med Moderaterna efter nästa val.

SD:s starka ställningstagande för att bli ett renodlat högerparti kommer att straffa sig innan nästa val det är jag helt säker på. Hur SD ens i sin vildaste fantasi kan inbilla sig att framförallt män i LO-yrken ska stödja ett SD som sviker samma kollektiv genom att dumpa deras löner och försämra deras arbetsvillkor är en gåta.

Det är därför jag spått att SD:s nedgång i väljarsympatier kommer att accelerera när detta blir mer vida känt.

Som Socialdemokrat är det en självklarhet att skydda Sveriges arbetstagare från lönedumpning och försämrade arbetsvillkor och det är just därför vi föreslår ny lagstiftning på området.

För mig och oss Socialdemokrater är det en självklarhet att se till att man inte kan konkurrera i samband med upphandlingar genom att  lönedumpa och/eller försämra arbetsvillkoren för yrkesgrupper som har oturen att arbeta i ett yrke som är föremål för offentlig upphandling.

Min och förhoppningsvis snart (efter nästa års partikongress) hela det Socialdemokratiska partiets inställning till offentlig upphandling är att de anställdas villkor i den upphandlade verksamheten ska stärkas.

Det är därför vi som politiker i samband med upphandlingar ska kräva följande:

  • Att alla anställda i verksamheten följer med till det företag som vinner upphandlingen med medtagande av antalet anställningsår i verksamheten.
  • Att tillsvidareanställning på heltid ska vara norm i all upphandlad verksamhet.
  • Att tim- och visstidsanställda ska följa med till den nya uppdragstagaren med bibehållen LAS-tid.
  • Att all tid på jobbet ska vara betald förutom det sedvanliga avdraget för 1 timmes rast.
  • Att delade turer bara får användas om synnerliga skäl för detta föreligger.
  • Att alla anställda i den upphandlade verksamheten ska omfattas av kollektivavtal.

Allt detta som är viktigt för svenska löntagare är SD motståndare till i och med sitt ställningstagande och sin röst mot det som är solidariskt och rätt och riktigt för löntagare i Konungariket Sverige.

SD:s nej till denna lagstiftning visar att de prioriterar snabba vinster för landets företag och kapitalägare före väl och ve för Sveriges löntagare – Snacka om ett svek som heter duga.

För er som ställer er undrande till varför ja spår att SD vid tidpunkten för nästa val kommer att samla mindre än 10% av väljarsympatierna säger jag att här har ni svaret.

Till Sveriges löntagare säger jag följande – Vill ni vara säkra på att någon ska sätta er före företag, kapitalägare och snabba vinster finns det bara ett parti att rösta på – Socialdemokratiska Arbetarepartiet är det enda partiet som sätter löntagarna först och övriga därefter.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

40 kommentarer

  1. Niklas Karlssson

    Nu är ni glada när ni har en tydligt konfliktlinje inte bara mot borgerligheten utan mot SD.
    Men ni är inte speciellt konsekventa, i ena sekunder tjatar ni om den Svenska modellen där avtal mellan parter reglerar villkor istället för lagar, men så fort det inte gagnar er ja då ska det minsann lagstiftas..
    Man kan ju undra sig varför ni och facket har misslyckats med er Svenska modell?
    Sen kan man ju undra varför ni motsätter er tvärt en lagstiftad minimilön, borde inte det vara det bästa för alla löntagare om ni nu sätter svenska löntagare främst?
    Det kanske är så att ni sätter makt främst och ni vill att ert propaganda organ LO ska ha så mycket makt som möjligt.

    Sen kan vi ju fråga oss varför vi har en lönedumpning i Sverige, visst finns det endel konkurrens från utländska företag men där har ju SD en EU motståndarpolitik som borde spela mycket mer roll än eran plåster på såren.
    Sen har vi invandring som gör att yrken med få specialkunskaper, exempelvis Taxi,städ etc får hård konkurrens, vilken parti har en politik för det? Inte är det ni iallafall

    Sen är ni är INTE ett parti för löntagare, ni är ett parti för bidragstagare och LO-Anslutna dönickar, vill du mer i livet röstar man på något annat.
    Bara titta på era första maj tåg, ser piggare personer på långvården.
    Men att vara aktuell när man bygger sin ideologi på 1800-talets samhällsklasser kan ju inte direkt vara lätt inte direkt samma sak idag.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Arbetet med att restaurera den svenska samhällsmodell vi tidigare byggt och som Alliansen raserat har just börjat så att påstå att vi misslyckats när vi just så pass startat arbetet är inte sant.

      Löner ska förhandlas av arbetsmarknadens parter därför att det är en del av den svenska modellen att så sker. Däremot måste lagstiftningen hänga med när förhållandena på hur arbeten utförs förändras. Konkurrensutsättning och offentlig upphandling innebär att vi måste ha lagstiftning på plats som skyddar mot lönedumpning och försämrade arbetsvillkor.

      Att skydda arbetstagarna mot detta genom starka nationella regelverk är viktigt och den största lönedumpningen står inhemska arbetsgivare för – Dels för att lönen i sig blir lägre men även genom att tillämpa tim- och visstidsanställningar i högre grad än när vi driver det själva i egen regi.

      SAP eller Socialdemokraterna är i allra högsta grad ett parti för Sveriges löntagare och det är det svenska folket vet så att likt SD lova en sak för att sedan göra tvärtemot stärker inte SD:s aktier hos våra löntagare.

  2. Jan

    Håller med. Sverigedemokraterna har låtit sig bestickas av Svenskt Näringsliv (SN) och välfärdskapitalisterna. Samtidigt har de närmat sig till Moderaterna och en löntagarfientlig politik. Priset är att de kommer närmare regeringsmakten efter nästa val. SD har nog tröttnat på att vara isolerade i riksdagen.

  3. Lars Flemström

    De, som vill ha borgerlig politik, bör informeras om att de har största chansen att få som de vill, om de röstar på något av de fyra allianspartierna.

    På samma sätt bör de, som vill ha socialdemokratisk politik, informeras om att de har största chansen att få som de vill, om de röstar på S.

    Om inget av blocken skulle få egen majoritet, kan vi i alla fall få en handlingskraftig regering, som genomför det som man har kommit överens om inom regeringen, om S och M bildar regering tillsammans. (Jag utgår då från att M kommer att vara det största borgerliga partiet även efter nästa val. Skulle så ej bli fallet, får andra regeringskoalitioner, exempelvis S + L, diskuteras.)

    Stödet för en blocköverskridande regering, som inte är beroende av Mp, V, eller SD, ökar dag för dag. Det kan inte alls uteslutas att den borgerliga parten i en sådan regering, kommer att gå med på viktiga löntagarkrav i utbyte mot att S går med på viktiga borgerliga krav, som att inte inskränka den enskildes möjlighet att välja vårdgivare eller skola åt sina barn samt att över huvud taget inte begränsa de privata inslagen i välfärden.

    Att det just nu ser ut att vare stora konflikter mellan S och allianspartierna om dessa saker, måste ses som en styrkemätning inför de förhandlingar som är att vänta. Partiledningarna på båda sidor är väl medvetna om att det finns ett starkt stöd för valfrihetsreformerna bland S-väljare samt satt det finns en omfattande kritik mot vinstuttagen bland borgerliga väljare.

    Om man kunde rösta på mer än ett parti, skulle många väljare rösta på både S och M (alt. S + något annat alliansparti). Alltfler inser att det kan vara bättre att få ett beslut, som man ogillar, än inget beslut alls. Just detta talar för en blocköverskridande tvåpartiregering, om inget av blocken får egen majoritet.

    Konflikterna mellan S och Mp i regeringsställning har ju utspelats nästan inför öppen ridå. Vilket torde ha fått alltfler på allianssidan att dra öronen åt sig och tänka ”Det problemet vill vi inte ha, men det kommer vi att få om vi bjuder SD på inflytande”.

    En politik, som är den optimalt bästa, d.v.s. bra för både företagare /arbetsgivare och löntagare kan vi sannolikast få genom samarbete över blockgränsen, inte genom att något av ytterlighetspartierna V eller SD ges möjlighet att agera tungan på vågen.

    Jag instämmer med Anders Forss’ fyra första krav. Men politiken kan inte bestämma allting. Något måste finnas kvar att förhandla mellan arbetsgivare och fackförening. Delade turer är en sådan fråga.

    De är inte till för att privata arbetsgivare ska tjäna mer pengar, utan för vårdtagares och resenärers skull. Verksamheten är till för dem, och inte i första hand för personalen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      tack för ett välskrivet inlägg Lars – Det är precis så det är vill man ha Socialdemokratisk politik är det S man ska rösta på och vill man ha borgerlig politik är något av Allianspartierna alternativet. En röst på SD är en röst på fortsatt handlingsförlamning.

      Sedan kan jag mycket väl tänka mig att låta frågan om delade turer vara kvar som en förhandlingspunkt mellan arbetsgivare och arbetstagare.

  4. Bergis

    Åter igen. Ni skulle inte stått och skrikit nazister åt SD. Då hade ni haft dem på er planhalva nu och ni hade fått igenom regelverket kring offentliga upphandlingar i riksdagen. Sent ska syndaren vakna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag svarar dig på samma sätt som pseudonymen Mr. Sound. Som politiker ska man inte rösta för eller emot andra politiska partier därför att de tycker det ena eller det andra om det parti man själv företräder – Politik är inget sandlådekrig mellan småbarn utan något som styr villkoren för människornas vardag både idag och imorgon. Det är därför alla ansvarsfulla politiker röstar för det förslag som lever upp till det löfte man givit sina väljare och sympatisörer.

  5. Mr Sound

    Inte läskunnig alls du, Anders. För ge mig en bra anledning varför SD skulle rösta med S när ni endast slänger epiteter och lögner efter SD?

    Ta det där kassa förslaget S lyckats ta fram, skulle ni inte försökt komma överens med andra partier innan ni beskyller de för det ena och andra?

    Förslaget är även kass då det inte alls stoppar utländska företag från upphandling med utstationerad arbetskraft. Inte heller tillåts svenska småföretag, utan kollektivavtal, men med bra lön och villkor att delta vid upphandling i offentlig sektor. Med tanke på att det företag med under 50 anställda som lämnar tre av fyra anbud kan man på riktigt undra vilka som är fientliga mot svenska företag och löntagare.

    Nä du Anders. Det är dags att vi får ett parti som inte medvetet vill köra Sverige i diket pga div skattehöjningar och en oanständig befolkningstillväxt. Ni får en mandat. Försök i alla fall göra något som får effekt…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Som politiker så handlar det inte om att rösta för eller emot ett annat parti Mr. Sound – Som politiker ska man alltid rösta för de förslag som innebär att man lever upp till de löften man givit sina väljare.

      Vi har jobbat oerhört hårt för att få ordning på det nya utstationeringsdirektivet så att detta skrivs på ett sådant sätt att svenska löner och svenska arbetsvillkor ska gälla i Sverige.

      Att stoppa andra EU-medborgare från att jobba i Sverige är inte förenligt med ett medlemskap i EU och det är detta faktum vi måste göra det bästa möjliga av genom att påverka det vi kan påverka och då i rätt riktning.

      Företag som inte vill teckna kollektivavtal eller hängavtal har i regel något at dölja vad gäller att följa det som gäller på svenska arbetsmarknad – har man rent mjöl i påsen backar man inte från att teckna sagda avtal.

  6. Jonny Disenfeldt

    ”det ligger i Moderaternas natur att prioritera kapitalägare och företag framför löntagare.”

    Löjligt påstående, du kör vidare med dumheter ser jag. Ska du inte plocka fram pedofilbegreppet snart rörande alliansen i något mystiskt kontext ? Alliansen är ju enligt dig ondskan, det mörka, motsatsen till kärlek …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är precis det Moderaterna gör Jonny. Jag har inte för vana att använda värdeladdade ord för att angripa politiska motståndare – Den sortens taktik överlåter jag åt de som inte behärskar språket bra nog för att välja andra ord och meningar som ger samma resultat.

      Jag har beskyllt Alliansen för en enda sak och då med rätta – Att stå för en girig och egoistisk politik som gynnar ett fåtal men missgynnar folkflertalet.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Jag har inte för vana att använda värdeladdade ord för att angripa politiska motståndare”

        Det är ju exakt det du gjort dig känd för… det och kombinationen av dåliga kunskaper samt en oseriös inställning gentemot fakta.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är du som tycker att jag gör så Jonny – Det stora flertalet uppskattar det jag skrivit och den beskrivning av SD:s opus motandi som jag gör.

          • Mr Sound

            Vilka är då ”det stora flertalet” som det du skrivit? Detta blogginlägg är rekommenderat hela två gånger på Facebook. Eller är det likasinnade partikamrater som dunkat din rygg?

            Förstår att du gärna vill få det till att SD inget svar har men frågan är om du ens läst förslag och SDs politiska ställningstagande? Eller ens deras partiprogram?

            Problemet är ändå att alla problem som vi ser med det ansvarslösa invandring påpekade SD först av alla. Nu försöker alla, förutom verklighetsfrånvända V & MP, att sakta men säkert närma sig SDs ställningstagande. Att förneka detta gör bara att dumstruten åker på.

            SD – övriga 3-0

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Om det är et flertal eller inte som gillar något styrs inte av likes på Facebook och andra sociala medier utan utifrån kommentarer och diskussioner av de många människor av olika bakgrund som jag möter varje dag.

            Det vi måste ha helt klart för oss är att det inte är enskilda åtgärder runt invandringen som styr hur ett parti tycker och tänker runt denna. Det är först när man närmar sig samma ideologi – Dvs. grundsyn på hela frågan som man med fog kan påstå at någon adopterat ett annat partis politik och något sådant närmande mot SD:s ideologi som handlar om att stoppa all invandring, skicka tillbaka stora delar av det som redan kommit och kraftigt försvåra för de som får stanna har inget annat parti närmat sig.

            Att vi tillfälligt infört gränskontroller och att vi under en övergångstid använder oss av tillfälliga uppehållstillstånd är inte att adoptera SD:s politik utan snarare enskilda tillfälliga åtgärder för att lösa ett problem ingen i Europa förutsåg.

  7. Alexander

    Om vi ska tro Anders är den restriktivare invandringspolitiken bara tillfällig, snart öppnas kranarna igen. När jag läser lokaltidningen så står det om att två bibliotek kanske stängs pga hot och trakasserier av ” ungdomsgäng”. Ska meddela personalen att de måste sluta provocera och anpassa sig till det nya Sverige. Tack Anders och övriga som skapat detta.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har en enastående förmåga att tolka det jag säger på ett helt eget sätt. Jag har aldrig sagt att vi ska öppna kranarna igen. Det jag sagt i inlägg efter inlägg är att vi måste få en fungerande migrations- och integration på plats och att vi måste skapa ett gemensamt system och en gemensam fördelning av flyktingar som ser lika ut i hala EU.

      Därutöver har jag gång på gång sagt att den största utmaningen ligger i att skilja ekonomiska flyktingar från de med genuina asylskäl. Lyckas vi med detta är problemet löst permanent.

  8. Mr Sound

    Så var finns dina källor till att SD vill stoppa all invandring och skicka tillbaka stora delar som redan kommit?

    Tyvärr så har SD fler sympatisörer i dessa frågor bland svenskarna än vad den rödgröna sörjan har. Är väl rätt självklart att de som inte fått uppehållstillstånd också måste lämna landet, eller tycker du dessa bör få stanna kvar? Just nu är det så, parallella skuggsamhällen där de som inte får stanna gömmer sig kvar samtidigt som de får ta del av vår välfärdsservice.

    Ja, vad säger att människor ska återförenas i Sverige? Och det där med att skugga över S omvändning i migrationsfrågorna genom att påstå att de gör det på helt andra grunder är häpnadsväckande och bara ett i mängden patetiskt argument.

    SD hade som förslag tillfälliga uppehållstillstånd, även för barn. Högre krav för egen försörjning, ålderskrav. Dessa har S genomfört, tillsammans med gränskontroller som även SD var för.

    Bara en dåre är blind nog att inte se de likheter med SDs politik nu S genomfört, tyvärr är folk för smarta att lägga sina röster igen på ett parti som faktiskt är delaktig i vår samhällsutveckling. Det lär ni se 2018.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det behövs inga källor till det – Allt man behöver göra ör at läsa och lyssna på det SD:s ledning och framstående anhängare sagt vid ett flertal tillfällen.

      Hur stödet för Sd kommer att se ut och vem som har sympatisörer och för vilken sorts politik kommer att bli reellt efter nästa val.

  9. Alexander

    ” du har en enastående förmåga att tolka det jag säger på ett helt eget sätt”

    Ja, du har ju en egen tolkning av vad som räknas som våldtäkt. Eller att Sentio styrs av SD. Är det bara du som har den rätten?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tittar på sexualbrott utifrån de brott som skett under tvång och/eller våld. Gör man det blir siffrorna som man säger och den typ av brott jag räknar in i denna statistik är betydligt fler än de rena överfallsvåldtäkterna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om du vill göra det så har jag inga problem med det även om din jämförelse haltar i vanlig ordning.

          • Alexander

            Precis som din jämförelse gör. Undrar om du fick för dig att det är du som är den allsmäktige när ni sprang på varandra? Har nog aldrig hört/sett/träffat någon som är så självgod och aldrig kan erkänna minsta fel. Är allt du säger och gör det rätta?

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har aldrig påstått att jag vet eller kan allt – Det epitetet brukar sådana som saknar hållbara argument använda då inget annat finns att säga.

            Sexualbrott som sker under våld och/eller tvång är av samma karaktär och närbesläktade – Därför ska man titta på alla dessa om man ska göra en bedömning.

  10. Jonny Disenfeldt

    Du Anders får väl beordra resten av samhället att använda ditt synsätt istället för det allmänt accepterade…

  11. Alexander

    Anders Forss använder olika måttstockar beroende på vem det handlar om. Han behöver bara säga ”enligt uppgifter” eller ”vad jag vet” för att det ska vara en sanning. När någon annan gör samma sak så kräver han genast källa eller bevis.

      • Alexander

        ” den frågan behöver inte besvaras”

        Jo, för du kräver att SD ska ställas till svars för rena påhitt. Förklara nu varifrån du hämtat dina uppgifter om SD och Sentio.

        ”Jag använder inte olika måttstockar”

        Varför accepterar du då ett samarbete med Vänsterpartiet som för bara några år sedan hade en ledare som var kommunist? Du kletar nazism och rasism på SD men har inga problem med Vänsterpartiet som har en oerhört tveksam nutid. Dåtiden ska vi inte ens prata om. Förklara gärna varför ni har tagit stöd av kommunister….

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vänsterpartiet är ett mycket väletablerat parti i Sverige Alexander – Dessutom ett som funnits i riksdagen länge och V:s stöd har varit ganska stabilt genom åren. Att vi samarbetar med V i frågor där vi har samsyn är därför inte underligt.

          Vi ska inte blanda ihop svensk kommunism med stalinism då detta är två vitt skilda saker.

          Avslutningsvis är det så att V på inget sätt ägnar sig åt främlingsfientlighet eller åt att dela in människor efter etniskt ursprung på det sätt SD gör.

          • Alexander

            Att de är väletablerade och länge funnits i riksdagen är ju oväsentligt. De har stöttat några av historiens värsta samhällen. Hut f-n kan du bara vifta bort det?

            ”dela in människor efter etniskt ursprung”

            Nej, i stället hatar de alla ”rika” och drar sig inte för att agera odemokratiskt genom att störa möten och riva ner affichering från andra partier. Antar att du anser att även det är okej? Det säger en del…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Du blandar ihop svensk kommunism med stalinism Alexander det är därför du får det till ett problem.

            V i Sverige har aldrig förespråkat ett införande av stalinism i Sverige.

            De vänstersympatisörer som ägnar sig åt att förstöra för andra är inte från V utan från organisationer som ligger betydligt längre till vänster än V varför de inte bör blandas ihop med V.

            Men jag stödjer ingen som förstör Alexander då detta är emot demokratins spelregler.

  12. Jonny Disenfeldt

    Anders, du uppvisar en stor kunskapsbrist vad gäller Vänsterpartiet (för detta Vänsterpartiet kommunisterna) vad gäller deras historia fram till nu och deras nära band till olika kommunistregimer och terroriströrelser. Du förnekar kommunismens folkmord i t.ex f.d Sovjetunionen, Kambodja och Kina. Du vill inte göra dig ovän med kommunister verkar det som och väljer därför förnekelsens väg, skamligt värre Anders.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vänsterpartiet i Sverige och Stalinismen i Sovjetunionen har inget gemensamt Jonny.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.