Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Jim Mellon spår att Euron går under som valuta inom 2 år.

Den amerikanske investeraren tillika styrelseordföranden för det brittiska private equityföretaget Burnbrae Jim Mellon spår att valutaunionen som har Euro som valuta ska spricka inom 2 år.

Som skäl för förutsägelsen anger Mellon att de europeiska problemen bara blir fler och fler och att att Euron är en olämplig mekanism som inte fyller sin funktion.

Det han främst syftar på är orättvisorna och Mellon hävdar att ”brexit” kommer att vara en bisak jämfört med de orsaker som spräcker euron och valutasamarbetet runt den.

Ligger det något i det Jim Mellon säger?

För egen del tycker jag att det gör det till viss del. Eurosamarbetet innebär att enskilda länder inte kontrollerar sin egen valuta fullt ut vilket innebär att man inte kan använda valutan för att bekämpa inflation, deflation, styrräntor mm. Eurons styrräntor styrs av ECB (Europeiska Central Banken) och inte av en egen nationell centralbank vilket gör den till ett mycket svårmanövrerat projekt.

Det största problemet med euron som valuta ligger dock inte i det ovanstående utan i att de länder som har en gemensam centralbank inte har en gemensam statsskuld vilket är en grundförutsättning enligt mitt sätt att se på saken för att euron ska överleva som valuta.

I takt med att olika läders statsskuld ökar utan att de kan påverka ränteläget kommer det att resas krav i landet på att göra som britterna gjort med sitt brexit – Rösta för att återta kontrollen genom att lämna eurosamarbetet och återinföra en egen valuta.

Därför tror jag att Jim Mellon har en poäng i det han säger om eurosamarbetet – Däremot tror jag inte att det kommer att ske lika snabbt som Mellon förutspår.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.