Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Beslutet att fjärrstyra flygledningen på Umeå Airport ett brott mot regeringens policy för statlig verksamhet.

Det är inte utan att man frågar sig hur Luftfartsverket och Svedavia tänkt när de beslutat att fjärrstyra flygledningen på Umeå flygplats från Stockholm Arlanda.

Den stora frågan är om de tänkt överhuvudtaget då fjärrstyrning aldrig kan bli lika bra och säkert som lokal flygledning oavsett hur avancerade system man använder sig av.

Att LFV och Svedavia dessutom går emot regeringens intentioner om att flytta verksamheter från Stockholms regionen ut i landet gör beslutet för en omvänd flytt av statlig verksamhet än märkligare.

Umeå är förvisso inte ensamma om att bli föremål för fjärrstyrning då samma sak ska införas i Kiruna, Östersund, Visby och Malmö enligt beslutet. Att fler flygplatser råkar ut för samma sak som Umeå försvarar inte beslutet – Om något gör det beslutet om fjärrstyrning än värre.

Åtminstone Umeå och Malmö är tillväxtregioner med växande befolkning och ett växande näringsliv – Signalen om att dessa orter inte betyder något för LFV och Svedavia är helt fel signal att sända av ett statligt verk.

Förutom att en fjärrstyrning aldrig kan bli lika säkert och bra som personlig närvaro så arbetar beslutet att fjärrstyra tvärt emot allt de vi Socialdemokrater jobbat för politiskt vad gäller lokalisering av statliga jobb. Regeringen har ambitionen att flytta jobb från Stockholm och ut i landet – Inte omvänt som genom detta beslut som flyttar jobb från resten av landet in till Stockholmsregionen.

Jag tycker därför att både Umeå Komun, Länsstyrelsen och Region Västerbotten ska protestera mot beslutet genom att uppvakta regeringen i frågan och påtala att beslutet är ett brott mot deras egen policy att sträva efter att flytta jobb från Stockholmsregionen ut i resten av landet.

Dessutom tycker jag att vi sak göra gemensam sak med övriga orter som riskerar att bli fjärrstyrda från huvudstaden genom att påtala det felaktiga i att flytta arbetstillfällen från landsorten till Stockholm med enbart ekonomiska fördelar för Luftfartsverket och Svedavia som skäl till åtgärden.

Regeringens policy är att hela Sverige ska leva och i en sådan policy ryms inte enskilda statliga aktörers eventuella vinster och besparingar som giltiga skäl för något som går stick i stäv med regeringens direktiv om spridning av statliga jobb ut till orter utanför Stockholmsregionen.

Jag hoppas därför att regeringen reagerar och stoppar detta vansinne snarast möjligt – Om inte bör vi riva upp himmel och jord och kräva ansvarig ministers avgång.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

6 kommentarer

      • Olle

        Som jag sagt tidigare ,bara snack ingen verkstad skutan seglar med frånvarande kapten .
        Sverige är för litet för stadsministern ska bry sig, bättre att glänsa utomlands ,i Davos kanske ??

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har en kapten och han delegerar flitigt till sina styrmän vart färden ska gå. Detta sagt så tycker även jag att han skulle ägna sig betydligt mer åt den inhemska debatten än vad han gör idag.

          • Olle

            Men det går då väldigt vingligt och touchar grunden ,farleden är då inte given som det verkar. Myndigheter/statliga företag ska ut i landet och ändå flyttas det till storstäderna, då har DIN kapten misslyckats kraftigt i sin delegering, lutar åt myteri om vi snackar sjöspråk .
            Och cheferna i riksrevisionen anklagas för fiffel ,det går bra nu!!

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag hoppad och tror att regeringen kommer att ingripa i detta ärende. Sedan tror jag att besluten och den utredning som lett till besluten startats långt innan direktiven om en flytt av statlig verksamhet ut i landet blev känd.

            Men likväl – Min förhoppning är att beslutet ska ändras och att fjärrstyrningen läggs åt sidan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.