Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Björklöven borde fokusera på långsiktighet i sitt arbete.

Låt mig börja detta inlägg med några klarlägganden.

Till att börja med så är mitt eget hockey intresse inte speciellt stort då jag har andra sporter som betyder mer för mig än hockey i allmänhet och Björklöven i synnerhet. Detta sagt så är jag mycket ödmjuk inför att det finns åtminstone 3.000 Umeåbor sannolikt fler för vilka Björklöven och hockey betyder allt. 

I dag lider jag med dessa människor och detta inlägg skriver jag därför att jag bryr mig om och därför att en sport som har så många trogna supporters är betydelsefull för staden och för kommunen.

Jag är som sagt ingen expert på hockey däremot vet jag ganska mycket om hur man sätter upp och driver effektiva organisationer och om hur man når uppsatta mål och det är detta jag ska fokusera på i resten av inlägget.

Som jag ser på saken beror Björklövens tillkortakommanden detta år på två saker – Dålig långsiktighet i det dagliga arbetet och för högt ställda sportsliga ambitioner i förhållande till verkligheten vilket gör att långsiktigheten ställs åt sidan för att uppnå ett mål som sannolikt är orealistiskt ställt.

För mig är det därför på hur man med hjälp av långsiktighet som fokuserar på de långsiktigt sportsliga målen arbetet med att bygga klubben bör starta.

Att som Björklöven byta tränare och personer på andra ledande positioner när saker inte utvecklas som styrelsen vill tror jag bara gör saken värre – I vart fall om man ska följa samma arbetssätt som man bör följa om man ska skapa ett långsiktigt framgångsrikt företag.

Därför tycker jag att Björklövens styrelse och ledning bör fokusera på följande:

  1. Ställa sig frågan vart klubben bör befinna sig om 3, 5 respektiver 10 år från nu sportsligt.
  2. Ställa sig frågan om huruvida den målsättningen är rimlig och möjlig att uppnå.
  3. Ställa sig frågan om vad som krävs för att komma dit.
  4. Stämma av med alla att målbilden är fast förankrad bland personal, spelare och supportrar/medlemmar.
  5. Utifrån resultatet av ovanstående fastställa en plan (affärsplan) för hur dessa mål ska nås.
  6. Skapa den ledningsstruktur som behövs för att genomföra ovanstående med tillhörande rapport och avstämningsfunktioner och ett utvärderings verktyg för måluppfyllnad.
  7. Fastställa en budget för hela satsningen (10 år) och se till att ekonomi och framtida ekonomisk uppbyggnad går hand i hand med planen.

När man bygger en stabil och framgångsrik företagsstruktur så är det just långsiktigheten och de långsiktiga målen som är det viktiga – Detta tillsammans med att kunna pricka av att den måluppfyllelse man förväntar sig enligt plan följer planen något sånär utan allt för stora avvikelser i negativ riktning.

Har man en väl formulerad plan och ett strukturerat arbetssätt för att nå de mål planen satt upp behöver man inte vara nervös och rädd för att misslyckas.

Långsiktighet betyder allt om man ska bygga framgångsrik verksamhet och att likt dagens Björklöven byta plan och arbetssätt innan de långsiktiga resultaten av det man gör idag hunnit visa sig skapar som jag ser det bara mer problem och sämre måluppfyllelse.

Därför ser det lovande ut att Fagervall nu fått mer ansvar och dessutom ett mandat på 3 år för att åstadkomma förändring. Det som nu behövs är att behålla Fagervall hela denna 3 års period så att han kan jobba ostört med full support även om de kortsiktiga sportsliga framgångarna uteblir.

Som jag sa ovan så bygger alla framgångsrika företag på en bra plan och på långsiktighet och kan Björklöven fokusera på att åstadkomma dessa två är jag säker på att framgången kommer och att framgången kommer att följa planen med rätt få avvikelser.

En annan viktig sak att ta till sig är att all expansion/utveckling måste följa den formel som förespråkar att varje tillväxt/utvecklingsfas följs av en konsolideringsfas innan nästa tillväxt/utvecklingsfas påbörjas – Detta för att säkerställa att organisationen klarar av att hantera den tillväxt som tillkommit sedan föregående konsolideringsfas.

Rom byggdes inte på en dag – Snarare tog det tid – Till och med mycket tid och precis samma sak gäller om man ska bygga framgångsrik verksamhet.

Det är därför vägen till framgång stavas tid och en väl formulerad och väl underbyggd plan med fast förankring hos alla inblandade.

Att den strategin fungerar även i hockeyns värld tycker jag att vi kan se om vi tittat på vår granne i norr Skellefteå som för ett antal år sedan genomförde de åtgärder jag lämnat förslag på ovan – Åtgärder som idag innebär att man kan skörda frukterna av ett långsiktigt och stabilt arbete med fokus på långsiktig sportslig framgång.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.