Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Vänsterpartiet och Elisabeth Forsell sprider konspirationsteorier om skolfrågan i Bullmark.

Jag har spenderat hela dagen med att på plats sitta och lyssna på dagens sammanträde i Umeå Kommunfullmäktige vilket bjöd på många och långa debatter i ett antal frågor.

På dagens sammanträde avgjordes till sist skolfrågan i Bullmark som jag nu hoppats fått sin lösning och kan läggas till handlingarna – Detta i och med att beslutet om att bygga en ny F3 skola i Bullmark samtidigt som den gamla skolan repareras och ställs iordning för att rymma klass 4 -6 nu fastställts.

Debatten i den frågan var både lång och het och Vänsterpartiet med Elisabet Forsell i spetsen gjorde sitt bästa för att skapa förvirring genom att sprida konspirationsteorier om att beslutet angående klass 4 -6 i Bullmark bara skulle gälla i 5 år och då trots att hon inte kunde visa några handfasta bevis för att så är fallet.

För egen del tycker jag att Vänsterpartiets och Elisabet Forsells handlande är både anmärkningsvärt och framför allt oärligt då man beskyller någon för att mörklägga sanningen – I detta fall Moa Brydsten utan att sitta på handfasta bevis för det man påstår i debatten.

Förvisso ska man kanske inte vara förvånad då hon är just Vänsterpartist – Umeås Vänsterpartister har för vana att skapa sig en helt egen sanning oavsett av hur verkligheten ser ut och jag antar att det var den vägen Elisabet försökte vandra vidare på.

Argumentet att debatten om skolan handlar om så mycket mer än bara en skola när man samtidigt vet att Umeå Kommun just sjösatt ett program för landsbygdsutveckling i vilket utvecklingen i Bullmark är en viktig del är att föregå det arbete som nu pågår för att skapa en bra och hållbar landsbygdsutveckling.

Att Bullmark och alla övriga byar ska in ingå i den plan som finns för att bli 200.000 invånare i Umeå Kommun är alla överens om och att föregå den planen genom att försöka skjuta skolfrågan i Bullmark i sank är dålig politik.

Att insinuera och använda andra saker än det som hänt i själva skolfrågan som skäl för sina yrkanden tycker jag visar på liten självinsikt och bristande respekt för både demokrati och för allt det goda arbete som sker i kommunen.

Efter Kommunfullmäktigemötet deltog jag i ett Socialdemokratiskt partimöte och det jag fick mig till livs på det mötet gör att jag är fast övertygad om att både Bullmark och Bullmarksborna går en ljus framtid till mötes vad gäller framtida satsningar på byns och de omgivande byarnas tillväxt och utveckling.

En sak kan Bullmarksborna vara helt övertygade om och det är att vi Socialdemokrater på inget sätt glömt Bullmark – Tvärt om tar vi nu sats för ett ännu bättre och ännu hållbarare Bullmark vilket kommer att visa sig hela vägen fram till nästa val.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

50 kommentarer

 1. Johan

  Fy fan!
  Sluta upp och försvara ert agerande i denna fråga. Har du redan glömmt diskutionen vi hade runt konsultrapport som inte fanns där allt var i sin ordning enligt dig. Där det sedan visar sig finnas en sådan som ej diarie förts! Nä, det som syns nu är bara panikslagna sossar som försöker vinna röster inför valet. Tro mig när jag säger att här har ni inget stöd och det kan jag säga utan någon opinionsundersökning!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Konsultrapporten diariefördes när den kom in i skriftlig form och att efter att ha följt dagens debatt så ser jag inget annat än att skollokalen kommer at fungera bra så länge de brister som finns åtgärdas och så länge lokalen underhålls enligt program.

   Huruvida något fel begåtts runt rapporten från tjänstemannahåll får utredningen visa tillsammans med svaret på den JO anmälan som är gjord.

   Det är fortfarande tid fram till nästa val och med de saker som nu planeras vad gäller byautveckling så är jag övertygad om att vi kommer att få bra stöd i nästa val även i dina trakter.

 2. Johan

  Fel från tjänstemannahål skitsnack från politiker håll! Men den fanns ju inte först! Då kunde man ha sakt att den finns men har ej inkommit. Sedan så borde det ha gått få ut den för tro mig Anders den har funnits i alla dessformer !

  Tror du helt seriöst på att lite röstlockande åtgärder?
  Smaklöst av dig att tro att det går släta över detta och ert agerande eller brist på agerande i frågan.
  Att du gillar att reta folk i denna fråga då du utan att vara helt insattt i hur allt gått tilll själv beskyller andra partier.
  Fast där har vi ju din röda tråd genom din blogg skylla på andra.

  Vet att ert stöd här är uruselt och det är försent att reparera!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är helt övertygad om att Moa berättar sanningen och som jag sa så får utredningen visa vad som är rätt och fel.

   Den landsbygdsutveckling vi nu jobbar på handlar inte om röstfiske utan om reell politik för att se till att båda stad och landsbygd växer i symbios och att även byarna utvecklas. Den politiken är inte kortsiktig utan långsiktig.

 3. Krister

  ”Jag har spenderat hela dagen med att på plats sitta och lyssna på dagens sammanträde i Umeå Kommunfullmäktige vilket bjöd på många och långa debatter i ett antal frågor.”

  Har du inget arbete?

 4. Vicky

  Vilken fantasi värld lever sossarna i?
  Tänk att många andra ser saker med helt andra ögon än vad sossarna gör…tänk att ni tappar otroligt många röster på detta. Och jag hoppas till gud att ni verkligen gör de! De är så mycket mygel så de är inte klokt!! De är då tur de finns mänsklighet och känslor i de andra partierna. Sossarna har aldrig gått min röst, å kommer aldrig att få de heller efter de här. De är ett rent rövslickeri ni håller på med och skyller ifrån sig å kan inte stå för vad ni säger. Så pinsamt, vuxna människor!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag står alltid för det jag gör och även för de åsikter och förslag jag för fram Vicky och det tror jag att merparten av alla som är politiskt engagerade gör.

   Som Socialdemokrat är min bestämda uppfattning att alla kommunmedborgare räknas och att alla människor har lika värde och de principerna sätter jag mycket högt i mitt politiska värv.

   Att vi varken fått eller kommer at få din röst tycker jag förstås är tråkigt men det kommer inte att hindra mig för att genomföra den politik jag brinner för och står upp för.

   I den ska vi politiker leva som vi lär och ta ansvar för våra handlingar vilket jag gör mitt absolut bästa för att göra alla dagar i veckan.

   Att vi sedan tvingas göra prioriteringar därför att det finns många utmaningar i politiken är förstås tråkigt men när vi gör dessa prioriteringar så handlar det om att se till vad som är bäst för alla och min övertygelse och som jag känner de våra som sitter i för & grundskolenämnden är att de gör detsamma i alla lägen.

   • Jonny Disenfeldt

    Anders Forss skriver ”Att vi varken fått eller kommer at få din röst tycker jag förstås är tråkigt men det kommer inte att hindra mig för att genomföra den politik jag brinner för och står upp för.”

    Jo, om väljarna röstar bort ditt parti från maktens grytor kommer du inte ha möjlighet att vara med och genomföra något alls…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Som politiker kan man påverka även om man inte sitter i regeringsställning – Det man framför allt kan göra är att vinna stöd för den linje man företräder genom goda argument och rätt förklaring till varför det man vill genomföra är viktigt för ett gott samhällsbygge. Det förhållningssättet ändrar inte liggande valresultat men har alla förutsättningar att ändra resultatet nästa val.

     Politik är inte kortsiktig Jonny – Om något är politik något som verkar på lång sikt.

 5. Jonas E

  Den misstro och det ifrågasättande av hur kommunen agerat i skolfrågan, är nog inte så konstigt att det uppstått, när det bevisligen slarvats igenom de första förslagen av att lägga ner 4-6 på alla dessa skolor, och alla turer kring ”saknade” rapporter kring Billmark och bristfälliga underlag i Botsmark, och initialt en total avsaknad av vija till att faktiskt lyssna på de inblandade !.

  Allt detta har ju bara gjort illa än värre, då många flyttat sina barn till en stabilare skolsituation – så underlaget sviktar än mer !.

  Det senaste i Botsmark är att skolledningen slarvat bort ännu en lämplig lärare, genom att först avfärda denne helt med att det inte finns en tjänst att söka, och nu när man sent om sider fått ut tjänsten igen – så var denna lärare inte intresserad längre, efter det dåliga bemötandet han fick !.

  Hela denna skolfråga formligen luktar inkompetens och ovilja – är det konstigt att folk då ifrågasätter ?….. då är vi inte ens inne på hur mycket dyrare man faktiskt gjort allt detta – vi snackar miljonbelopp dyrare bara i Botsmark, mot för att låta det vara som det var = fungerande !.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att det initiala grundarbetet inför besluten sköttes klantigt har jag aldrig mörkat om utan snarare kritiserat mina egna partikamrater för.

   Inom den närmaste 10-års perioden står Umeå inför enorma utmaningar på skolans område med elevökningar sett från dagens volym på minst 5.000 elever. Därför vet jag att det jobbas med för högtryck med att göra om skolförsörjningsplanen för hela komunen. Lägg därtill landsbygdsutvecklingsplanen som innebär att det kommer att satsas ordentligt ute i byarna framåt så får vi lite perspektiv på saken.

   Runt Botsmark florerar så många rykten om än den ene än den andre sökande och den information jag har fått från de som sitter i FoG är att behörig sökande saknas och att man jobbar för högtryck med att lösa lärarproblemet så att behörig lärare finns på plats från och med nästa läsår.

   Jag törs gå i god för att det inte saknas vilja att lösa problemen – Tvärt om finns viljan och det jobbas som jag sa för högtryck för att lösa dessa problem och utmaningar likväl som på att lösa övriga utmaningar inom skolan.

   5.000 fler elever motsvarar lågt räknat 200 nya skolklasser under de kommande 10 åren och att lösa lokalproblemen för dessa och se till att vi bygger skolor där elevunderlagen finns är en grannlaga uppgift som vi Socialdemokrater tar på största allvar.

   Att det sedan råder förvirring, besvikelse, ryktessnurr och en massa andra oklarheter beklagar jag – Att det är så är ytterst olyckligt och just därför är det viktigt att alla politiker från alla partier är ärliga och håller sig till fakta snarare än ryktesspridning.

   • Jonas E

    Det är just det – NU finns det ingen behörig sökande längre, men när det faktiskt fanns så visade dom inget intresse alls, och det är inte första gången heller vi sett denna handfallenhet – det är inga rykten, utan det är ren och skär fakta !.

    Så sitter det inte i viljan så sitter det i så fall i förmågan hos de som har det faktiska ansvaret – lika illa !.

    Har kommunen lokalproblem så är det väl dumt att inte nyttja de lokaler dom har i så fall – eller ?.

    Jag är medveten om att det fria skolvalet ställ till en del i lokalplaneringen – då man inte längre kan bestämma upptagningsområden längre, utan bara kan erbjuda skolplatser – men det finns ett snedtänk i hur man kör elever längre sträckor än nödvändigt, då det finns skolor på närmare håll än där dom går nu !….. det tycks mig som att det alltid är närmare till Umeå från oss än från Umeå och hit – när det ”räknas” !

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag är som sagt den förste att beklaga att situationen upplevts som jobbig och förvirrande och jag är övertygad om att all ryktesspridning och en massa andra faktorer påverkat.

     Jag har frågat ingående hur skolsituationen i Botsmark ser ut vad gäller elevunderlaget för klass 4 till 6 och det svar jag fått som bygger på det svar kommunen fått från föräldrarna är att den övervägande delen av eleverna inte vill flytta tillbaka även om skolan kommer tillbaka.

     Jag har inte gjort undersökningen själv men jag litar på att de som jag pratat med i nämnden berättar sanningen – Alldeles speciellt så då samma uppgifter kommit från olika håll.

     Som jag skrev så befinner sig kommunen i en situation där trycket på skolan är hårt – 5.000 nya elever de kommande 10 åren är en stor uppgift at lösa och i ett sådant läge tvingas man till prioriteringar som baseras på hur många som blir lidande på ett eller annat sätt av de beslut som fattas. Det är i det perspektivet jag tycker vi ska se saken.

     Sedan vill jag inget hellre än att Botsmark ska kunna växa och det jag sett av planerna för landsbygdsutveckling så här långt och från politikernas riktlinjer till tjänstemännen innebär att jag är optimistisk att så kan ske.

     Hur det går beror även på byborna själva och deras medverkan i landsbygdsutvecklingen men jobbar vi tillsammans kan vi säkert över tid skapa en situation där det inte går att säga nej till en F6 skola i byn.

     • Jonas E

      Nu står du för ryktesspridningen ……
      Det är den stora merparten som vill flytta tillbaks sina barn om det går – där är det en klar lögn från de du talat med att påstå annat…….
      Byn är inte större än att vi alla här faktiskt vet vilka som vill och inte vill !.

      Visst det finns enstaka som lessnat på att barnen skyfflats fram och tillbaks, men det är ENSTAKA – och är en ren konsekvens av kommunens slarviga hantering i detta !.
      På detta tillkommer de som flyttat hit men inte flyttat barnen till skola på grund av allt strulande från kommunen – dom vill också ha sina barn här, om det går !.
      Det finns 6-7 familjehem som är beroende av att ha en skola här !.

      Det enda som är sagt från majoriteten är att OM det inte är skola här så föredrar vi Flurkmark före Bullmark – just på grund av bättre resväg, och mindre flyttande mellan skolor – då det är sagt att 4-6 ska vara där i framtiden !.

      Du får nog kolla upp fakta lite – för det verkar inte komma från Kommunen !.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      De svar jag fått när jag frågat är att det är färre än 5 som skulle flytta tillbaka om skolan återkom till byn och då av den anledningen att man rotat sig på den nya skolan och fått nya kompisar mm. Med så få elever blir det nästintill omöjligt att driva en bra och dynamisk undervisning som jag ser det.

      Jag har som sagt inte undersökt saken själv utan mitt uttalande bygger på de svar som mina partivänner som sitter i FoG sett i ärendet – Dessutom i skriftlig form om jag förstått saken rätt.

      Hur många barn är det enligt din uppfattning som skulle välja Botsmarks skola om et valet finns till buds?

     • Elin

      Där har du otroligt fel Anders! Gillar inte att du yttrar dig och spelar insatt när du inte vet nånting. Nä nu efter flera år är det väl självklart att barnen i åk 4-6 inte kan komma tillbaka, varje år är det några som bara har ett år kvar. Men nu är det inte 4-6 som är problemet. Problemet är att dom tänkt bygga om hela skolan så någon 4-6 kommer aldrig någonsin tillbaka för det kommer inte finnas plats, kolla på bodbyn tex. Sossarna går in med storsläggan och raserar allt på landsbygden som dom låtsas satsa på. Det måste ju vara en konspiration av sossarna ,eller kanske tom en dold agenda..
      Nä du lev du uppe bland molnen bland regnbågsenhörningar men på landsbygden får inte S många röster inför nästa val. Allvarligt! Ang bullmarks skola så ljög Moa lite extra och visade sin makt, men 7 av 10 partier har fattat att om hela landsbygden ska leva så måste skolorna vara kvar. Även har dom förstått att mygel,lögner, felaktiga och undangömda rapporter inte är okej. Men inte S inte, nej nej ni gör ju aldrig fel!

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla kan göra fel så även vi Socialdemokrater men att påstå att vi inte bryr oss om landsbygden är att påstå fel sak. Ca 30% av kommunens befolkning lever utanför stan och att de har en bra livsmiljö är viktigt för mig och oss Socialdemokrater – Tror du något annat så tror du fel Elin.

      Det vi tillsammans måste försöka åstadkomma är en utveckling där människor flyttar ut till byarna därför att vi kan erbjuda en livsstil som attraherar. Med mer människor ute i byarna så ökar underlaget för skolan och ska vi kunna göra rätt prioriteringar på skolans område är fler elever den bistra verkligheten som jag ser saken.

      Om valet står mellan att tillhandahålla en skola för 200 elever och detta ställs mot att tillhandahålla en skola för 15 elever och bara ett val kan göras så måste det alltid bli så att man prioriterar den som berör flest människor.

      Dessvärre är det den verkligheten årtal av nyliberala politiska strömningar och Alliansens skattesänkningar skapat och att förändra den verkligheten tarvar två saker – Stark Socialdemokratisk politik och tid.

 6. Jonas E

  För de i Bullmark så är det ju alarmerande att man påstått at skolan är bra nog och hänvisat till konsultrapporten som skulle säga det, men i själva verket så säger konsultrapporten att skolan är än sämre än tidigare – med de värden som uppvisas så är det de facto en sjukt hus !.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   En sak som framgick klart och tydligt i rapporten är att skolan inte är ett sjukt hus och att de brister som finns är möjliga att åtgärda utan allt för stora problem. Att det är så fanns det ingen politiker som opponerade sig emot.

   • Petter

    Har du varit i skolan eftersom du kan säga detta, eller är det hörsägen ??
    Eller så kanske du bara gissar , förstår inte varför du som ”bloggare” lägger dig i denna debatt.??
    Kommunen tycker det finns så många ideella krafter på landsbygden som kan fixa allt ,och de kan dela ut råd (deras egna ord)

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har besökt skolan i Bullmark själv i samband med att min fru jobbat i köket där vid vissa tillfällen.

     Att jag blandar mig i beror på att jag är Socialdemokrat och när någon försöker attackera mitt parti på ett orättfärdigt sätt är det precis samma sak som att attackera mig som person.

     Att ha olika politisk uppfattning och att argumentera om det och vilken typ av samhälle har jag inga som helst problem med men ska man argumentera så vill jag att man gör det på ett ärligt och uppriktigt sätt.

     Den som uttryckt det du refererar till i slutet har inte förklarat fullt ut vad vi faktiskt tycker. Helt rätt är att det finns många kreativa krafter på landsbygden och att man ofta gör saker ideellt i t.ex. idrottsföreningar, byaföreningar etc för att värna sin egen by. Det är den kreativiteten vi som kommun ska stötta med bidrag och hjälp med att lösa och tillfredsställa de behov som krafterna i byarna vill ha hjälp och stöd med om så är möjligt.

     Om du tittat på inlägget jag skrivit idag om landsbygdsutveckling så är det så jag ser det – Låt de kreativa krafterna i byarna identifiera och lägga fram tankar för i vilken riktning man vill att den egna byn ska utvecklas så att vi därefter tillsammans kan förverkliga idéerna.

 7. Jonas E

  Enligt min uppfattning så är det väl snarare ca 5 som inte skulle välja Botsmarks skola i nuläget – resten skulle göra det, om inte annat för att slippa väcka barnen en timme tidigare som nu !.

  Men när jag tänker efter så kan situationen med 4-6 rörts ihop med situationen i 1-3, då i princip alla de i 4-6 har fått nog av alla skolbyten och stannar där dom är nu ( = delvis i Bullmark och delvis i Flurkmark ) – vissa har bytt skola 6 ggr nu så dom har fått nog helt enkelt – men det är ju inte så många elever i just den gruppen – hade ett tillfälligt dopp i elevantal, så i gruppen 4-6 kan det var under 5 i nuläget, men det kommer mer/många underifrån som nästan alla vill gå i Botsmark, och då skulle 4-6 behövas igen här !.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – siffran under 5 elever stämmer med den information jag fått från mina partikamrater som sitter i nämnden och som jag fått saken beskriven för mig så är det inte skrivet i sten att 4-6 inte ska finnas på Botsmarks skola för evig tid.

   Förändras läget och fler barn kommer till så kommer beslutet att omprövas det är jag helt övertygad om.

   Sedan får vi aldrig glömma att situationen för dessa 5 eller låt oss säga 15 barn i en framtid måste vägas mot behoven hos de 5.000 barn som utgör ökningen i skolsystemet i Umeå i stort de kommande 10 åren.

   Hur ska deras problem lösas? Vart hjälper vi flest genom att bygga en skola?

   Det är den sortens problematik vi slåss med och då främst för att nyliberala politiska strömningar och Allianspolitik ställt både Umeå Kommun och resten av landets kommuner i en dålig sits när man sett till att sänka skatteintäkterna med 140 miljarder per år samtidigt som man vältrat över stora statliga kostnader inom LSS och sociala trygghetssystem från staten till kommunerna.

   • Johan

    Så då gäller ingen landsbygdssatsning i Botsmark eller?
    Om man ska ha chansen att utvecklas som by vilket dessa människor vill så kan man ju inte sparka undan benen genom att inte bedriva en skolverksamhet där!
    Att ha en skola är ju ganska lockande om man vill öka befolkningen i tex Botsmark.

    Fast som alltid så åker skattepengarna söderut med enkelbiljett.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns inga beslut om att skolverksamheten i Botsmark ska se ut som nu permanent. Finns behoven och underlaget så kommer även skolan att finnas – Det kan jag gå i god för.

     Landsbygdsutvecklingen ska självklart omfatta även Botsmark och det finns betydligt större lockelser än skolan vilket jag hoppas att du kommer att inse över tid.

     • Johan

      Samma fråga igen då du inte besvarade den.
      Dina uppgifter som du fått av dina partikamrater gällande antal barn som skulle flyttas tillbaka. Vilka klasser gäller det och hur har den informationen om antalet kommit in till fog?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      De uppgifter jag fått pratar om klass 4-6 och ligger i storleksordningen 5 barn och som jag förstått saken så kommer uppgifterna endera från barnen eller från barnens föräldrar vilka fått frågan.

     • Johan

      Du Anders behöver inte berätta för mig vad som finns ute i byarna då det är där jag är uppväxt!
      Att du inte fattar att ett så radikalt beslut att inte ha skola på byarna är dödsstöten.
      Vi vänder på det så du förstår!
      Alla skolor i Umeås centralort läggs ner vi bussar dessa barn till Flurkmark, Tavelsjö, Bullmark och Botsmark.
      Vad händer då?
      Personligen så gissar jag att det skulle leda till en massiv utflytt från Umeå.
      Av samma skäl så borde du nu rimligtvis förstå varför skolan i en By i ytterområdet är livsviktig för föryngringen och byns överlevnad.

      Tyvärr är det som vanligt att det lastas pengar i en skottkärra och den orkar man inte styra så långt ut så pengarna kommer inte helavägen!

      På landsbygden finns det ett enormt ansvar redan idag att skötta saker ideellt för att kunna ge våra barn samma förutsättningar som övriga barn i kommunen och tro mig det är ingen som är bitter över det. Att du skriver att det beror på byborna själva och deras medverkan landsbygdsutveckling.
      Tror du i ditt fulla sinnesbruk inte att det är det vi brottas med dagligen här ute så har du inget att uttala dig om i frågan.

      Om man tittar generellt på hur jobben flyttas så undrar man hur det går med erat löfte om att flytta ut jobb från storstäderna Ta bara flyget i Umeå och försvarets mönstringsenheter vart hamnar de!
      Dags för Lövens regering att leverera och kanske ta en titt på kartan och se hur Sverige ser ut.
      Fast det verkar vara mer viktigt att synas utanför Sverige en inom landet.

      Dagens tips Bygg äldreboenden på landsbygden så blir det billigare med tomter och de äldre får en härlig miljö på ålderns höst. Då skapas jobb utanför stadskärnan och detta leder gissningsvis till ökat antal bybor. Upphandla lokalt av affärerna på bygden och på så sätt sparar vi lite på miljön också.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att en skola läggs i malpåse i tider när elevunderlaget sviktar kan visst vara ett problem men så länge saker kan omprövas när elevunderlaget ökar ser jag inga problem med det. Sedan har vi att förhålla oss till situationen som den ser ut och verkligheten är sådan att vi tvingas till prioriteringar som handlar om hur många som påverkas av de beslut som fattas.

      Jag har på inget sätt förringat det goda arbete som pågår runt om i byarna och mitt hopp är at landsbygdsutvecklingsplanen ska skapa en trend som innebär att byarna börjar växa vilket de kommer att göra om vi skapar levnadsmiljöer och levnadsbetingelser som attraherar människor – T.ex. byar som är helt självförsörjande på energi från hållbara fossilfria energikällor.

      När det handlar om upphandling så pågår redan nu förändringar som gör att det går att upphandla lokalt och närodlat men processen är både mödosam och omständig på grund av EU regler vilket leder till överklaganden och fördröjning. Skam den som ger sig förr eller senare kommer det att lyckas det är jag övertygad om.

      jag kan bara upprepa det jag har sagt i inlägget om landsbygdsutveckling – Framtiden för byarna runt Umeå är ljus.

   • Jonas E

    Jo det var ett tillfälligt dopp i elevantal i de årskurserna = 4-6, men ska man då panikartat lägga ner det och ta bort förutsättningarna helt för att sen kunna ta tillbaks dom när elevantalet ökar igen ? – för det kommer det att göra, det ser vi ju i hur många som finns i lägre klasser och på dagis – dom ska ju gå skola dom med !.

    Läget kommer inte att förändras, det kommer att vara samma som det alltid varit – ett tillfälligt dopp i 4-6 men det kommer barn underifrån, det är inga nyheter för någon – utom för de som bestämmer ”tydligen” !.

    Här behövs det inte byggas en ny skola, eller ens byggas om, utan det räcker med att inte förstöra det som redan finns bara – för det är ju det man ska göra som beslutet ligger nu !.

    De nyliberala tänkandet har ju skapat problem – helt klart, men dock inte detta problemet i Botsmark, för det har kommunen skapat helt själv genom sin slarviga hantering av underlag, och sin genom åren slarviga hantering av rekryteringar, samt bristen på att lyssna på vad vi säger innan dom tar beslut – för vi föräldrar har ju haft rätt på alla punkter vi påtalade hitintills !.
    Så det ska helt och hållet skyllas på Moa och hennes undersåtar – men det är ju tydligen upp till oss att fixa det, men då krävs lite samarbete också, och det är inte att samarbeta när man nobbar behöriga lärare gång efter annan !.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Budgetkraven och sparbetingen ligger på årsbasis och kostnaderna inte alltid där de borde vara om hela kommunen hade en gemensam budget och en gemensam ekonomi och det är där skon klämmer – Nämnderna har helt enkelt inte råd att behålla kostnader de inte kan försvara och besparingarna måste göras enligt lagd ram.

     Att det förhållningssättet är fel kan vi vara helt överens om och det var den saken vi försökte förändra i det förslag som Alliansen och V nu återremitterade till Kommunstyrelsen.

     Vad gäller att man nobbat behöriga lärare så står uppgift mot uppgift och det besked jag fått från mina kollegor i nämnden är att det inte funnits behöriga söäkanden.

     • Jonas E

      Vi har ju haft personlig kontakt med dessa nobbade lärare så vi är rätt insatta hur dom bemötts, och hur löneförhandlingar skötts – för det har ju varit lämpliga som man inte velat betala bra nog också ….. att dom sen inte sökt när tjänsterna sent om sider blivit utsatta beror i princip alltid på att dom hittat annat innan – så saktfärdigheten är ett problem, ett stort sådant – som vi har svårt att förstå, då alla andra som rekryterar verka förstå att man måste faktiskt ligga på, och ta väl hand om de som faktiskt visar intresse också !.

      Det är ju märkligt att man snålar på lönen, men gärna betalar för dyrare bussar istället !.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag betvivlar på inget sätt att det finns mycket som framstår som underligt men vad jag förstår så har man erbjudit både bra lön och reseersättning men det som ställt till med problem är att den som sa sig vilja ta tjänsten motsatt sig tillsvidareanställning med placering Botsmark vilket är ett krav från FoG.

     • Jonas E

      Det är ju här uppgifterna går isär, för de vi pratat med tidigare har inte blivit erbjudna bra löner eller ens reseersättning – Botsmarks pengen kallades ju den reseersättningen, och när vi frågade rektorn tidigare om den erbjudits, så visste inte hon vad det var för något …… nu gör hon det dock !.
      Men vad hjälper det då sökande avfärdas ?.

      Men vi vet ju vad den senaste läraren som var anställd fick extra, och det var inte nog för att täcka reskostnaden, utan snarare lite över ½ reskostnaden !.

      Det kommer ju för mycket olika besked – speciellt från kommunen, som inte visar sig hålla måttet när vi kollar upp dom beskeden ….. inte konstigt att det blir misstänksamhet !.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – jag tror misstänksamheten till allra största delen beror på rykten och missförstånd vilket är oerhört vanligt i just skolfrågor som i mångt och mycket är de känsligaste frågorna av alla inom politikens område.

 8. Elin

  Du kan inte Anders påstå att S inte går ut och förstör förutsättningarna i byarna. Lycksele, Nordmaling, Vännäs! Tycker det genomsyrar ganska bra vilka S prioriterar. Dom tar bort byaskolorna och kliar sig själva i huvudet ’varför ingen vill bo kvar där, hur ska vi kunna göra en landsbygdssatsning. Man skyller då på byborna , att de inte är tillräckligt engagerade när de är politikerna som sparkat undan benen, slagit den sista spiken i kistan och grävt av vägen först!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi lever i ett samhälle som brandskattats stort av nyliberala politiska strömningar och den politik Alliansen förde under sina år vid regeringsmakten.

   Skattesänkningar på 140 miljarder årligen jämfört med tidigare och det faktum att Alliansen under sina år vid makten vältrat över stora kostnader från staten till landets kommuner går inte obemärkt förbi. Att kommunernas kostnad för LSS och Socialbidrag ökar dramatiskt därför att människor kastas ut ur sjukförsäkringen in i socialbidragsberoende och där kostnaden för assistans enligt LSS flyttas från Försäkringskassan (staten) samtidigt som skatteintäkterna minskar på grund av statliga beslut gräver djupa hål i den kommunala ekonomin.

   Det är dessa ökade kostnader och minskade intäkter landets kommuner nu måste täcka upp och då blir alla kommunala verksamheter lidande däribland skolan.

   Dessa försämringar är inget vi Socialdemokrater åstadkommit utan dessa försämringar är signerade Alliansen.

   Den nya landsbygdsutvecklingsplanen är något bra som ska kunna hjälpa oss att skapa tillväxt i hela kommunen – Både i stan och ute i byarna och det är så vi måste jobba framgent – hand i hand för en bättre morgondag.

 9. Elin

  Som vanligt så är de alla andras fel… att S va tvungen att skära ner i precis varenda byskola i alla dessa komunen måste ju va ett olyckligt sammanträffande då. Du skriver att ni ska satsa på landsbygden och då undrar jag på vad?! När ni monterat ner alla skolor och alla barnfamiljer har flyttat. Ett gitarrmuseum kanske?
  Att betala två lärare att bedriva Botsmarks skola F -6 skulle bli betydligt billigare än som det är nu. Skolan tickar pengar + två olika bussresor som tillsammans kostar mycket mer än vad skolan kostar i drift per år. Detta är presenterat för Moa när hon äntligen behaga komma och möta oss (sist av alla partier). I slutet av mötet sas de och jag citerar ”inser ni nu att ni har fel beslutsunderlag” Moa knäpp tyst och vägra svara. Så jag undrar hur ska vi hand i hand lösa landsbygsproblemen? Enligt mig är det inte landsbygden som har problem och behöver stöd utan faktiskt staden som har fel bild av samhället och behöver hjälp.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Som jag skrev i inlägget så kommer presentationen av vad som ingår i landsbygdsutvecklingen att publiceras steg för steg från och med nu och framåt – redan nu törs jag lova att det blir bra då vår ambition är att Umeås tillväxt inte ska rubba balansen mellan stad och land vilket innebär att byarna även framledes ska härbergera ca 30% av kommunens medborgare.

   Jag förstår din syn på kostnaderna men det som måste förstås är att kostnaderna hamnar på flera olika konton inte bara på skolans och det är därför lösningen delvis ser ut som den gör.

   Jag har efterlyst en övergång till en gemensam ekonomi för hela kommunen utan att budgetera på dagens sätt – Förslaget att göra så skickade V och oppositionen på återremiss vilket gör att en sådan syn dröjer ännu ett tag innan den införs.

 10. Jonas E

  motsatt sig en tillsvidareanställning ? – låter ju totalt ologiskt !…… luktar som ännu en av de konstiga ursäkter som kommit från kommunhåll, när dom ”inte hittar” någon !.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Ska låta det vara osagt då jag inte träffat motparten men det är det besked jag fått från de jag känner som sitter i FoG.

 11. Petter

  Intressant detta du säger om att Bullmarks skola ska renoveras, såg nu att det är beslutat att renoveringarna läggs på is till framtiden . Trovärdigheten fortsätter att falla under minus

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De stora renoveringarna skjuts ett år efter det jag förstått – Dock inte fått verifierat medan allt kommer att vara klart samtidigt som den nya skolan står klar.

   • Petter

    Detta borgar inte direkt för S trovärdighet som sa att arbetet ska påbörjas omg .Det är ju bara skitsnack från början till slut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vad jag förstått ska de nödvändiga sakerna fortfarande utföras omg medan den större ombyggnaden skjuts 1 år – Tilläggas ska dock att jag måste verifiera det för att kunna säga något bestämt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.