Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Patienten Alliansen ligger i dödsryckningar på dödsbädden.

Hur man ska tolka utgången av mötet mellan Moderaterna och SD beror på vilket partis företrädare man lyssnar på – M säger att de bara kommer att söka stöd i frågor där Alliansen inte är överens medan SD säger att det är fritt fram för samarbete rakt av.

Vem man ska lita på är svårt att säga men utgången av detta möte och eventuella samarbete torde vara given – Alliansen är om inte död så åtminstone liggande på sin dödsbädd.

När begravningen av Alliansen officiellt ska ske återstår dock att se men ju djupare samarbetet mellan M och SD blir ju avlägsnare blir en återuppstånden Allians.

Precis som jag sagt i tidigare inlägg bör vi Socialdemokrater nu lägga allt fokus på att snabbast möjligt undanröja de hinder som finns mellan oss och framför allt Centerpartiet för att hitta en väg för att regera Sverige med en trepartslösning bestående av S, C och L.

Jag är fullt medveten om att Annie Lööf öppet sagt att hon utesluter att regera tillsammans med S men om valet står mellan att stödja en S regering och en regering bestående av M och SD ska det bli spännande att se vilket parti hon stödjer i valet mellan S och SD.

Mitt tips är att Centern försöker hitta en väg att regera med oss Socialdemokrater och då utan att behöva göra avkall i de frågor som har djupast ideologisk betydelse för Centern – Något jag ser som fullt möjligt att göra i ett samarbete S + C + L där avstånden politiskt inte är allt för stora även om vi har helt olika syn i några få specifika sakfrågor.

Min slutsats är därför att vi nu sett hur det politiska kommer att se ut framgent i Sverige – På högersidan en riktigt mörkblå och brun koalition bestående av M och SD – I mitten S, C och L med V och MP klart till vänster men som passiva stödjare av mittenpartierna om de tvingas välja i ett skarpt läge.

Det allra bästa för Sverige är självfallet en renodlad majoritetsregering bestående av oss Socialdemokrater men färden dit tar sannolikt aningen längre tid än den som återstår till nästa val och därför är det bäst att kratta manegen och förbereda ett samarbete redan nu.

Att ett samarbete mellan dessa partier är fullt möjligt kan vi lära av Tyskland där CDU och Socialdemokratin samarbetat framgångsrikt och lyckats hålla sams.

KD bryr jag mig inte ens om då min övertygelse är att de kommer att hamna utanför riksdagen med bred marginal i samband med nästa val.

När denna nya verklighet inom svensk politik väl detta sjunkit in hos de allra flesta tror jag att det kommer att bli lättare att regera Sverige. Vad gäller högerpolitik som regeringsbärare inom svensk politik tror jag att det är en företeelse som kommer att befinna sig i skymundan åtskilliga år framåt.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

10 kommentarer

 1. Alexander

  Fast eftersom ni får 40% är det ju inga problem med majoritet tillsammans med Centern och Liberalerna. Varför bekymrar du dig om Vänsterpartiet och Miljöpartiet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag bekymrar mig inte om dem utan ägnar mig bara åt en beskrivning av hur jag spår at morgondagens politiska landskap kommer att se ut.

 2. Alexander

  Du skriver ju ”om de tvingas välja i ett skarpt läge”. Vad spelar det för roll när du redan klargjort att S+L+C får över 50%? Har du ändrat ditt valresultat?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har inte ändrat min valprognos så det finns inga motsättningar mellan detta och det tidigare inlägget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns i ett inlägg i blogghistoriken så du får leta där om du är intresserad.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vem hade sagt att saker skulle vara enkla Alexander – Min uppgift är inte att repetera om och om igen bara för att du frågar när du enkelt kan gå tillbaka och kola genom att bläddra i blogghistoriken.

 3. Jan

  Visst, det har blivit en spricka i Alliansen. Men det var ofrånkomligt. Det är påtryckningar på AKB underifrån som tvingat henne i famnen på SD. Annars hade hon inte överlevt som partiledare i M. Övriga Alliansen står och stampar på samma fläck. Annie Lööf är nyliberal och kommer aldrig att ansluta sig till en S-regering. Mycket talar för en regering med M, C och KD med stöd av SD. De skulle få egen majoritet i riksdagen. Alternativet med S, V, MP och L ser svagare ut i dagsläget.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så vitt mig anbelangar så kommer tror jag fullt och fast på Annie Lööf när hon säger att hon aldrig kommer att sitta i en regering som har aktivt eller passivt stöd av SD – Sedan är det situationen efter nästa val som får berätta hur nästa regering ska se ut – Fram tills dess tror jag att sittande regering fortsätter regera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.