Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Warren Buffet har rätt – Investeringsrådgivarna agerar vårdslöst och girigt!

Det amerikanska finansoraklet Warren Buffet är både gammal, erfaren och framför allt mycket klok. Därför ska han tas på största allvar när han beskyller Wall Streets finansrådgivare för dåliga investeringsråd som åsamkar vanliga sparare gigantiska belopp i förluster.

Jag tycker att Buffets kritik träffar helt rätt . Enligt Warren Buffet är förlusterna fär småsparare och pensionsfonder över 100 miljarder dollar bara det senaste decenniet.

Buffet säger att de 100 miljarder dollar i förluster på grund av dåliga investeringsråd som han anger sannolikt är i underkant och mycket konservativ och att de samlade förlusterna sannolikt är betydligt större än så.

Det allvarliga som Buffet lyfter upp och som han kritiserar mycket hårt är att förlusterna inte drabbar finansrådgivarna själva eller de som är välbeställda. Det allvarliga enligt Buffet är att den största delen av den ”finansiella skadan” drabbar pensionsfonder, offentliganställda och småsparare.

Warren Buffet lyfter något mycket viktigt när han lyfter saker som dessa. Det allvarligaste enligt Buffet är sensmoralen i det som sker.

Sensmoralen är att när biljontals dollar förvaltas förvaltas av välbetalda ”Wall Streeters” så är det förvaltarna som ror hem de stora vinsterna – Inte kunderna.

Att det är så borde få många fler än Warren Buffet att reagera och hans konstaterande att ”avgifterna aldrig sover” borde vara underlag nog för en ny folkrörelse och ny reglering runt kapitalförvaltning med betydligt hårdare regelverk än idag.

Under mina år i bankvärlden reagerade jag ofta över varför inte resten av världen har samma rigorösa regler runt kapitalplacering och kapitalförvaltning som de som finns i den Schweiziska private banking sfären?

I Schweiz måste banken i alla lägen kunna redovisa varför de gör en affär och hur den affären gynnar kunderna snarare än förvaltaren vilket gör att man är oerhört försiktig med att göra affärer av den enkla anledningen att affärer kostar pengar i form av courtageavgifter.

På Wall Street och på den flesta börser i världen – Så även i Sverige finns inte dessa strikta regelverk utan där kan affärer göras utan att rådgivaren efteråt tvingas att redovisa varför affären gjordes och hur analysen bakom såg ut.

Jag har både sett och hört förvaltare som gör affärer bara för att framkalla courtageavgifter och då därför att det är dessa avgifter de personer som Buffet kallar välbetalda finansrådgivare lever av.

Ett finansiellt system där det är intjänade avgifter snarare än resultatet av förvaltningen som belönar förvaltaren kan aldrig bli annat än snedvridet och till viss del korrupt.

Därför har Warren Buffet helt rätt när han beskyller Wall Streets finansrådgivare för att vara välbetalda därför att de ger vårdslösa och dåliga investeringsråd för att själva tjäna pengar på densamma.

Att situationen ser ut som den gör på världens finansmarknader borde leda till eftertanke och mest av allt till åtgärder från världens samlade regeringar.

Ska ”vanliga” människor skyddas från den girighet och den roffarmentalitet som finns på Wall Street med flera finansmarknader behövs en strikt reglering av världens finansmarknader och av världens banker.

En annan lärdom man kan dra av det Warren Buffet lyfter upp är att den svenska regeringen är helt rätt ute när man flaggar för att det är hög tid att införa en bank/finansskatt.

Rätt utformad och i kombination med striktare regleringar för bank & finansmarknaden kommer en skatt på finansiella transaktioner att begränsa den vårdslösa investeringsrådgivningen som bara sker för att investeringsrådgivare och kapitalförvaltare ska tjäna pengar på småspararnas bekostnad.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

38 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Buffett är förståndig, dessa rådgivare och deras bolag borde givetvis också drabbas när de gör dåliga affärer och definitivt inte räddas med statliga skyddsnät, de belönas oavsett hur dåliga affärer de gör och kan lyfta sina extrema ersättningar och fallskärmar, det är en osmaklig business.

    Du tar upp schweiziska banker men de är knappast några föredömen när det gäller andra områden som deras hjälp till diktatorer , drogmaffia etc att gömma och tvätta pengar, tvärtom tillhör de några av historiens värsta exempel på dåliga banker, samma sak med t.ex Vatikanbanken …

    Aktierobotarna är ett annat otyg som har förstört investerings/aktiemarknaden, jag förstår inte hur man kan låta denna oseriösa och förstörande aktivitet pågå.

    En bank/finansskatt tror jag inte på, det är bara småspararna som i sedvanlig ordning blir de som får betala denna skatt via bankerna, däremot behövs det ett avgiftssystem som slår ut aktierobothandeln så fort som möjligt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra att du håller med Buffet och mig. vad gäller Schweiziska banker så följer även de lagen om penningtvätt rigoröst numera. Annat var det när jag började arbeta där och kunder kunde komma med resväskor fulla av pengar utan att frågor om ursprunget ställdes.

      Rätt strukturerad så går det att säkerställa att en bank & finansskatt inte kan skickas vidare till kunderna – Allt handlar om hur den struktureras och inget annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Rätt strukturerad så går det att förbjuda bankerna att skicka skatten vidare till kunderna – Allt beror på hur den struktureras Alexander.

  2. Fredrik

    Intressant att en sosse förvarar det system med anonymitet som banker i Schweiz gjort sig kända för världen över. Det betyder med andra ord att placering utanför Sverige i t ex Schweiz för att komma undan skatt är bra?

    Sen, ingen kan ta ifrån Mr Buffet för dennes bedrifter som investerare, men det är lätt att sitta med 75 miljarder dollar i fickan och kritisera hur finansmarknaden ser ut. Samma kritik fanns inte i början av 60-talet när den enorma förmögenhet som Mr Buffet idag har till stor del byggdes upp. Den finansmarknad som existerar är ju anledningen till varför Mr Buffet är så rik som han är och faktum är ju att Mr Buffet lever ju inte som han vill lära, för i sådana fall hade han slutat med det han gör och fokuserat på annat, men han fortsätter att bygga sitt företag starkare och starkare dag för dag. Hur trovärdig är man då?

    Till sist, det blir ingen ny bankskatt. Det är ju redan klart, detsamma med kilometerskatt så du verkar inte uppdaterad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om du läser andra inlägg jag gjort om att stoppa skatteplanering så skulle du inte anta att jag försvarar Schweiz och deras system. Anonymiteten är i sig inga problem så länge bankerna gör sitt jobb och säkerställer att insatta pengar tillkommit på rätt sätt och att tillgångarna är skattade.

      Det vi ska göra är att stoppa skatteplaneringen vilket vi kan göra med rätt enkla medel bara vi vill och då genom att förändra skrivningen i skatteavtalet så att dessa inte går att använda som ”motorer” i skatteplaneringen.

      Warren Buffet har helt rätt i son kritik trots att han är rik – Att han är rik betyder inte att han inte kan kritisera det som är uppenbart fel.

      • Fredrik

        Jag vill inte ta ifrån någon att kritisera, men han har blivit rik på detta system. Som du menar att han tycker är fel. Jag är inte så säker på att han tyckte att systemet var fel för 25 år sedan och det är precis detta som är min poäng.

        Han nyttjar systemet till sin egen fördel, blir lyckosam och miljardär. Andra som lever på samma system är ohederliga och systemet måste bytas ut/förändras. Han hade kunnat sluta och kämpat mot systemet, men icke. Förvärv och lagts till i bra fart, förmögenheten stigit samtidigt som han kritiserar systemet. Är inte det hyckleri? Han har många gånger sagt att han mer än gärna ger bort mer än 90% av det han tjänar till välgörenhet men om han tagit kampen mot systemet så hade kanske samhället tagit hand om sina medborgare bättre?

        Till sist, hur vet du i Sverige om bankerna i Schweiz verkligen gör rätt för sig? Ska svensk lagstiftning kontrollera bankerna i Schweiz? Däri ligger problemet med anonymiteten, om du är anonym så vet ingen annan det du har. Förutom banken i Schweiz.

        Men som sagt, kul med en sosse som ser upp till en kapitalist. Det händer ju inte varje dag och är ett bevis på att S inte ligger till vänster längre utan mer och mer blir Stockholms-sossar runt om i landet. Det är bra för Sverige att man gillar pengar.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Om vi börjar med det Schweiziska banksystemet så vet jag att de gör rätt för sig därför att jag jobbat där och upplevt det själv – Både i dåtid och nutid och förändringarna som genomförts i takt med att lagen om penningtvätt skärpts är enorm.

          När det gäller Warren Buffet så måste man titta på vad han kritiserar. Han kritiserar inte finanssystemet i sig utan det faktum att många investeringsrådgivare ger dåliga råd som kostar småsparare och pensionsfonder mångmiljardbelopp utan att straffas för sina tilltag.

          Det Buffet kritiserar är att investeringsrådgivarna tjänar pengar på att göra affärer snarare än genom att lämna goda investeringsråd och genom att skapa tillväxt i de förvaltade portföljerna.

          Buffet har blivit oerhört förmögen därför att bank & finansmarknaden finns och därför att han gjort väl avvägda investeringar som skapat vinster och tillväxt. Buffet och hans åsikter ska därför precis som jag sa tas på allvar för att skapa en bättre och mer fungerande finansmarknad som kan se till att även dess vinster fördelas mer rättvist mellan sparare och rådgivare.

          Jag har jobbat med pengar största delen av mitt arbetsliv och jag har inget emot att företag gör vinster så länge de betalar sin beskärda del av skatter och avgifter så att välfärden kan tryggas och byggas ut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det finns många sätt att göra det – T.ex genom att reglera avgifter och räntor eller genom att ta ut finansskatten på de vinster som görs redan idag och förhindra att de höjs genom att man tar ut avgift av kunderna.

      Exakt hur vi ska göra det bäst måste utredas – Dock är det fullt möjligt.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej, det är inte möjligt att skydda bankernas kunder om du inte förstatligar och tar kontroll över bankerna men det är väl dit du vill komma Anders ?

        Nya skatter och avgifter på banker kommer oundvikligen att drabba just småspararna.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det är fullt möjligt att skydda kunderna från att avgifterna skickas till dem utan att förstatliga bankerna Jonny.

          • Jonny Disenfeldt

            Nej, det var ännu en populistisk utfästelse som inte stämmer med verkligheten, bankerna kan alltid kringgå och indirekt låta småspararna betala. Det borde du väl förstå…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Rått strukturerade åtgärder kommer inte att tillåta det Jonny – Som väl insatt så vet jag det därför att jag har kunskap i ämnet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det kommer jag att göra i sinom tid Alexander – Men låt oss först vänta på regeringens förslag innan jag föregår händelserna.

      • Jonny Disenfeldt

        Nej Anders, berätta NU hur du ska kunna hindra bankerna från att ta ut de ökade kostnaderna via sina bankkunder, det är helt löjeväckande att du påstår att det skulle vara möjligt att blockera.

        Det räcker som ett enkelt exempel att bankerna inte höjer inlåningsränta i den takt de annars skulle gjort för att tjäna in kostnaden, eller t.ex införa en liten extra uttagsavgift vid bankomatuttag etc etc …

        Du verkar inte vara insatt i verkligheten Anders, du argumenterar på ett populistiskt sätt som vanligt och, det förstår nog de flesta, DU HAR FEL.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det går att se till att de inte skickar kostnaderna vidare Jonny – Till och mer på flera sätt vilket du kommer att bli varse när förslaget om en bankskatt väl läggs.

  3. Leif Andersson

    Idag finns det en stor mängd fonder med väldigt låga förvaltningsavgifter eller så köper man t.ex. aktier i något investmentbolag för att bli direktägare. Så problemet är marginellt om man är någorlunda insatt och bryr sig.

    Mycket värre med den svenska bostadsmarknaden och de som tillåts berika sig på den rådande bostadsbristen skapad av politisk inkompetens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man är insatt är alla problem små – Det stora problemet är dock att de breda massorna saknar insikt i problemen Leif.

      Vad gäller bostadsmarknaden så har jag preciserat lösningen på dess problem många gånger.

      • Jonny Disenfeldt

        ”Om man är insatt är alla problem små … de breda massorna saknar insikt i problemen” sade Anders Forss föraktfullt …

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Det måste du få tycka men i det sammanhang det sades och skrevs är det rätt och riktigt som det är skrivet,

  4. Alexander

    ”Det kommer jag att göra i sinom tid”

    Finns det någon anledning att inte göra det nu? Du som är så extremt duktig och insatt borde väl ta tillfället i akt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vissa saker tar längre tid än andra och effekterna av ett beslut kommer inte nödvändigtvis omedelbart.

  5. Alexander

    ”De breda massorna saknar insikt i problemen”

    Precis som alla politiker utom de sverigedemokratiska gjort när det gäller invandringen…..

      • Alexander

        Som synes fortsätter du att stoppa huvudet i sanden. Nu inför DITT parti flera av de saker som SD pratat om i många många år. Varför lyssnade ni inte?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi har gått igenom den saken många gånger – Vi gör inte samma sak som SD då det skiljer himmelsvitt i varför vi agerar därför att vi har två vitt skilda ideologier.

  6. Alexander

    Anders

    HUR ska du kunna hindra Handelsbanken från att höja t ex avgiften för kortet? Eller införa en uttagsavgift?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      När lagförslaget läggs så kommer du att se hur detta ska gå till Alexander – Det enda jag törs och kan utlova är att det går alldeles utmärkt att stoppa bankerna från att skjuta bankskatt vidare till sina kunder.

      • Jonny Disenfeldt

        Men berätta då Anders så vi kan ta ställning .. för det är väl inte bara tomt populistiskt prat ?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Hur det ska lösas kommer du att se i samband med att lagförslaget presenteras – Du får hålla dig tills dess.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag ägnar mig inte åt populism Jonny – Dessutom kan du se att magdalena sänt samma signaler som jag avseende bankskatt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om man gör något så har bevekelsegrunden för varför man gör det bäring i sammanhanget Alexander,

  7. Alexander

    Anders

    Bevekelsegrund hit eller dit. Fakta är att ni gör EXAKT det ni gapade om var så hemskt och rasistiskt. Nu är det ansvarsfullt…

    ”När lagförslaget lags kommer du att få se”

    Med andra ord vet du inte. Ett annat sätt att säga det på…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bevekelsegrunderna för ett beslut är oerhört avgörande Alexander det borde du förstå om du tänker efter lite.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.