Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Högernationalistiska AFD i Tyskland tappar stort i väljarstöd – SD näst på tur.

Det finns en klar och tydlig trend i Europa där högernationalistiska partier tappar stort i väljarstöd – Detta syns både i Frankrike, Österrike och i andra länder och mest av allt i Tyskland där högernationalistiska AFD tappat 1/3-del av sitt väljarstöd för att nu ligga runt 10% i opinionsundersökningar.

Att högernationalister tappar samtidigt som Socialdemokraterna ökar kraftigt visar på den trend jag skrivit om tidigare – Den om att Europas Socialdemokrati stärks och är på frammarsch.

Jag har tidigare spått att högernationalistiska SD i Sverige ska röna samma öde och att högernationalister i Frankrike, Österrike och Tyskland förlorar gör det bara mer troligt att det kommer att bli som jag spått för SD i nästa val – Att SD landar på ett resultat runt 10% i valet.

Att det blir på detta sätt är inte speciellt underligt då sanningen förr eller senare hinner i kapp alla populistiska partier därför att väljarna genomskådar deras innehållslösa budskap.

Framtidens politiska kamp stavas inte populism och populistisk kamp utan snarare ideologi och ideologisk kamp.

Det är när etablerade partier återgår till politikens kärna och debatterar vilken sorts samhälle de vill bygga och för vem detta samhälle ska byggas baserat på ideologisk övertygelse som populismen står sig slätt i alla lägen.

Att populism och högernationalism står sig slätt är i sak inte underligt då den sortens politik saknar bärande idéer på alla områden utom just på nationalismens.

Sanningen hinner som jag sa alltid i fatt de som agerar populistiskt – Tyskland, Frankrike och Österrike ligger aningen före Sverige men Sverige följer och är nästa land där högernationalismen snart kommer att känna av rejäla väljartapp.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

22 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Men sanningen är ju att socialdemokratin backar kraftigt nästan överallt, det du beskriver tillhör ju undantagen … samtidigt som partier som SD etc är fortsatt starka och inte visar någon tillbakagång…varför detta spridande av alternativ fakta Anders… visa helheten istället för att cherry-picka det som passar dig …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att AFD förlorat 1/3-del av sitt väljarstöd är inga alternativa fakta Jonny – Samma sak med Le Penn i Frankrike och i Österrike där trenden pekar nedåt för högernationalister och uppåt för Socialdemokratin.

  2. Alexander

    Om några timmar kan det inträffa något historiskt. Sitter Anna Kinberg Batra kvar så har Anders Forss haft FEL! Det ännu otroligare är att han har sagt att han kommer att erkänna det.

  3. Mr Sound

    Ett fel du gör är att likställa de utländska sk socialdemokratiska partier med SAP, bara att titta på Danmark – Socialdemokraterne är ljusår från det parti du är medlem i. De har ju lite vett kvar, det kan man knappast påstå att Löfven har.

    Så att dra paralleller mellan utvecklingen i andra länder och Sverige är verkligen ett kardinalfel. Men så långt tänker du inte.

    Att SD kommer få 10% i valet 2018 är så löjleväckande att det inte ens är värt att bemöta. Så länge allt fler svenskar ser hur samhället sakta krackelera kommer SD öka. Och det går undan nu, försvaret och polisen skriker efter resurser samtidigt som vård, omsorg och skola mfl knappast har överflöd.

    Men vi får väl vänta in den nya adeln som tydligen ska ge frukt åt välfärden…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan inte hindra dig från att tycka som du gör men för egen del står jag för det jag sagt i inlägget och i tidigare inlägg.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Socialdemokratin stärks dag för dag i Europa så även i Sverige så jag är rätt övertygad om att valresultatet kommer att bli som jag förutspått.

  4. Martin

    Du har säkert rätt, men visst är det så att Le Pen fortfarande leder inför presidentvalet i Frankrike? Visst är det så att SD är starka i opinionsmätningar, ex över 30% i Skåne?

    Glöm att socialdemokraterna (i vart fall i Sverige) fungerar i vårt moderna samhälle. Först – S har ingen aning vad de egentligen vill i någon fråga, då har man blivit kidnappad av Vänstern, feminismen och andra rörelser som behövde hitta en identitet när stora delar av västvärlden fattade att socialism inte funkar och frihet, marknadsekonomi etc är det som gör ett samhälle välmående.

    Vad bjuder S på i Sverige för att man skall rösta på dem? Lägger ned BB så kvinnor får föda i bilar, otrygghet, kriminalitet mm ökar – och eftersom SD säger det måste S försöka argumentera att så inte är fallet. Man försöker införa den ena tokiga skatten efter den andra -. trots att vi har världens högsta skattetryck -och alla experter dömer ut finansminsterns initiativ om och om igen.
    Man säger sig vara feminister men kan inte stå upp för kvinnors rättigheter, inte ens som medlem i FNs säkerhetsråd. Den enda demokratin i mellanöstern gör man allt för att håna, men man stöttar tveksamma regeringar och organsiationer i regionen.
    Lägg där till en tyvärr tvekande Allians – som för länge sedan borde röstat bort Löven – SD kommer sannolikt nå över 30% i nästa val (tyvärr) och S under 25, kanske under 20. Det är inte mer än rätt åt S, och kom ihåg var du läste det först.
    Gör man ingenting för att majoriteten av medborgarna skall få det bättre, mer trygghet etc utan driver udda vänsterexpriment så får ni skylla er själva.
    Om ni vill ha ett tips på en rättvis skatt; Lars Ohly, Veronika Palm mfl fd rikdsagsledamöter som nu får någon form av fallskärm och inte gitter ta ett vanligt jobb utan njuter som pampiga bankdirektörer av feta fallskärmar – inför 30% EXTRA skatt på dessa rikdsagspensioner. Men de vågar ni inte, allt för att skydda era sossepampar. Gjorde ni det skulle ni få +35% direkt.
    S borde vara en stark faktor i ett samhälle, om man klarat att anpassa sig till nutiden – alliansen för otydligt o delvis splittrad – SD återstår för många som endast frågar efter sunt förnuft.
    Good luck!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Så vitt jag sett leder vänsterns kandidat i Frankrike efter Fillons fadäser.

      SD kommer att hamna runt de 10% jag förutsett sedan länge det är jag övertygad om.

  5. Alexander

    Att AFD tappar är inte fakta utan en åsikt, precis som när det gäller att man inte får försvara sig med våld om man blir attackerad.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I detta fall är det fakta från den opinionsundersökning tyska ARD gjort.

  6. Alexander

    Den som tittar i bloggen kan se att Anders flera gånger ändrat sina ”säkra” uttalanden om väljarstödet. Några exempel är SD som gått från knappt 4 till 10, Moderaterna 20 till 15, Centerpartiet som nu ska bli störst inom Alliansen, Socialdemokraterna över 40 till kanske 35 osv osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag förändrar om jag ser tecken på att min förutsägelse är fel. Över tid så kommer SD att ramla ner till runt 4% väljarstöd men jag har justerat mig vad gäller hur lång tid detta kommer at ta och säger att resultatet nästa val sannolikt kommer att bli runt 10% men att fallet mot 4% kommer att fortsätta efter valet.

      Vad gäller S så har jag länge hävdat att vi hör hemma runt 40% men att resultatet detta val kan bli mellan 35-40% med fortsatt tillväxt efter valet.

      Tittar man på Alliansen som sådan så är det fullt naturligt att C är större än M – Alldeles speciellt så om man tittar historiskt.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Du har fel Jonny S kommer att landa mellan 35-40% i nästa val samtidigt som SD landar runt 10%.

  7. Per Fjellberg

    Säg att SD tappar 10% enheter (ungefär 50% av deras nuvarande stöd) i riksdagsvalet 2018, då kommer dessa väljare att ha röstat på andra partier. Jag tror inte de går till F!, V eller MP om dessa partier inte dramatiskt ändrar sin migrationspolitik. Återstår S, M, C och L. S och M har tappat flest till SD så troligen får de tillbaka flest.

    I ett sådant scenario blir SD mindre men behåller troligen sin vågmästarroll.

    Riktigt spännande blir det bara om S blir tydliga med att den restriktiva migrationspolitiken gäller tillsvidare och/eller att Annie Lööf bestämmer sig för att om C bestämmer sig för att stå för en mindre generös migrationspolitik så lockar det fler väljare än det skrämmer bort.

    Så Anders Forss du kan peka hur mycket finger du vill på SD. Det är S och inte SD som kommer att fortsätta att vara en garant för en restriktiv migrationspolitik.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det tror jag inte kommer att vara fallet Per. Vi Socialdemokrater kommer fortsatt att vara garanten både för att vi har en migrationspolitik som är hållbar och en integrationspolitik som fungerar.

      Som det ser ut nu så kommer EU att skapa en gemensam migrationspolitik som alla länder tvingas att följa och det är den vi ska följa framvart.

  8. Alexander

    Anders

    Återigen är det inte fakta utan en åsikt från ARD. Precis som nödvärnslagen också är en åsikt…

  9. Alexander

    ”Jag förändrar om jag ser tecken på att min förutsägelse är fel”

    Så ditt komplexa och avancerade datasystem täcker inte upp eventuella skiftningar i väljarstöd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.