Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Klyftorna kan bara minskas genom mer och bättre fördelningspolitik.

Det är känt för de allra flesta att Sverige har OECD:s snabbast växande inkomst- och förmögenhetsklyftorna och att OECD påpekat att den utvecklingen är skadlig på många sätt – Inte minst för demokratin och för tillväxten.

Därutöver vet vi sedan länge att ju jämlikare ett samhälle är ju fredligare är det vilket innebär att trenden med ökande klyftor måste vändas för att få ordning och reda och lugn och ro i vårt land.

Den nyliberala vågen som rullat länge och som förespråkar individualism istället för kollektivism måste således bromsas upp och ersättas av en oerhört stark våg som förespråkar jämlikhet och solidaritet.

Det är mot den bakgrunden jag i över två års tid ständigt tjatar om att jag vill återuppbygga Sverige och den svenska modellen med hjälp av den politik som byggde det Sverige där Sverige och svenskarna mådde som allra bäst – Det är därför jag vill återvända till den fördelningspolitik som skapar jämlikhet.

Den politiken vi kallar i vart fall jag för traditionell socialdemokratisk politik och då av den enkla anledningen att den stod för viktiga principer som sammantaget byggde ett jämlikare samhälle.

Till att börja med står den politiken för en ordning med en stark blandekonomi som innebär att staten och det offentliga driver offentlig sektor i egen regi utan privat inblandning för att säkerställa att det som tillhör alla berikar alla samtidigt som välfärden tillhör alla utan hänsyn tagen till inkomsternas storlek.

De principerna är mycket viktiga om klyftorna ska minska!

Vidare innebär fördelningspolitik av traditionellt socialdemokratiskt snitt att de med de högsta inkomsterna ska betala en större procentuell andel av sina inkomster i skatt än de med låga inkomster – Detta för att nå fördelningspolitikens mål om en gemensam välfärd för alla.

Av alla efter förmåga – Åt alla efter behov – Så lyder fördelningspolitikens viktigaste måtto och mantra och ett återvändande till den politik som bejakar det mantrat är kuren Sverige behöver för att utvecklas åt rätt håll.

Moderaterna och Anna Kinberg Batra tjatar ständigt om att det behövs en moderatledd regering för att stoppa den skadliga politik som den rödgröna regeringen för enligt henne.

I det uttalandet kan lätt förstås att AKB och Moderaterna inte gillar jämlikhet och minskade klyftor – I det uttalandet går det att förstå att det är just ökad välfärd och minskade klyftor som är de delar AKB och Moderaterna påstår skulle vara skadlig för Sverige.

Att jag påstår så beror på att det inte finns någon annan rimlig förklaring till hennes påstående om att den politik nuvarande regering för skulle vara skadlig för Sverige.

Inte ens jag kan i mina ondaste och mest mörka tankar tänka mig att AKB och Moderaterna menar något annat då jag ser det för föga troligt att de vill kalla den politik som lett till stärkta statsfinanser, minskad arbetslöshet, förbättrade skolresultat, minskad ökningstakt för sjukskrivningar med mera för en skadlig politik för Sverige.

Den enda naturliga förklaringen till AKB:s uttalanden om en skadlig politik för Sverige åsyftar således den fördelningspolitik vi Socialdemokrater driver med framgång och då därför att den minskar klyftorna och skapar jämlikhet

Just därför måste vi Socialdemokrater öka på takten och effekten av traditionell socialdemokratisk fördelningspolitik än mer – Det är hög tid att vi på nytt förklarar för svenska folket varför det är just förekomsten av fördelningspolitik som bygger välfärd och ett jämlikt samhälle.

Ska vi få väljarna med oss vilket jag vet att vi får om vi förklarar saken på rätt sätt måste den ideologiska debatten få en renässans då bara den ideologiska debatten förmår förklara det som är politikens enda egentliga uppgift – Att definiera vilken typ av samhälle vi ska bygga och för vem vi ska bygga det.

Att det är så vet även Moderaterna och AKB och det är därför hon försöker sig på beskyllningar om att sittande regering bedriver en skadlig politik för Sverige.

Därför skulle jag gärna vilja ha följande svar från Moderaterna och Anna Kinberg Batra.

  • För vem är regeringens politik skadlig Anna Kinberg Batra?
  • Är regeringens politik skadlig för de redan rika eller är den skadlig för folket i gemen?

Ska vi bygga ett starkare Sverige med mindre klyftor och större jämlikhet finns bara en väg – Den vägen går inte via Alliansen och dess skadliga Arbetslinjen utan via traditionell socialdemokratisk politik i allmänhet och via traditionell socialdemokratisk fördelningspolitik i synenhet.

Mot den bakgrunden och med ovanstående konstaterat vill jag därför utbrista i nedanstående metafor:

Länge leve fördelningspolitiken!

Hur vi Socialdemokrater ska forma budskapet som berättar för svenska folket att det är som jag säger – Att traditionell socialdemokratisk fördelningspolitik är vägen framåt är en av alla de saker jag hoppas att vi Socialdemokrater kan bestämma under den socialdemokratiska distriktskongress jag ska delta i under helgen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

8 kommentarer

  1. Per Fjellberg

    Fördelningspolitik skapar inga resurser. Ska vi bygga ett starkare Sverige måste vi se till att bli effektivare, jobba smartare och med rätt saker. Detta gäller inte minst det offentliga sektorn.

    Fördelningspolitik är en halv politik. Fördelningspolitik har inga svar på hur resurserna skapas istället förutsätter den att det finns ”rika” att omfördela ifrån och därmed minskar möjligheterna att ändra på den ekonomiska politiken drastiskt.

    Det offentliga ska sluta göra sig beroende av kapitalet genom att låna (”Den som är satt i skuld är inte fri”). Staten ska inte uppmuntra människor att skuldsätta sig genom konstlat låga räntor.

    Det är endast genom att se till att vi inte konsumerar mer än vi producerar som vi kan bygga ett starkt Sverige.

    S måste intressera sig mycket mer för att hålla nere de offentliga utgifterna om vi ska få ett starkt Sverige och inte ett skuldsatt Sverige i händerna på det internationella kapitalet.

    Är man rädd för nedskärningar så ska man fundera över ”Helikopterpengar”. Vill man inte gynna banker och kapital genom att låta det offentliga betala räntor så finns det lösningar!

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Tvärt emot vad du säger så skapar fördelningspolitik mer resurser Per – Till och med mycket mer om man tittar på den i det vidare begreppet.

      Om fler får anställning i offentlig sektor och om låginkomsttagare får mer kvar i plånboken på höginkomsttagarnas bekostnad så tillskapas mer pengar för konsumtion – Detta därför att låginkomsttagarna konsumerar snarare än sparar av det de får i merinkomst.

      Mer pengar till konsumtion betyder högre försäljning och mer produktion vilket innebär mer resurser.

  2. Jonny Disenfeldt


    Det är också känt för de flesta att Sverige har små klyftor internationellt sett och att för små klyftor är skadliga.

    Jämlikhet innebär INTE att man tjänar lika mycket, att man äger lika mycket, det är något du fått om bakfoten.

    Det finns ingen ”Svensk modell” i detta, detta är ett partipolitiskt utspel för att försöka lura väljare.
    Vårt samhälle är uppbyggt efter en liberal demokratisk modell, en västerländsk modell som utvecklades i Europa under det senaste århundradet.

    Blandekonomi har vi i alla moderna demokratiska ekonomier, detta är inget unikt för Sverige som du låter påskina,

    Vi har redan de högsta marginalskatterna, ca 70% om man räknar in all skatteffekt på de med högre löner.

    En familj med inkomsterna 25000 + 25000 får mer i plånboken än en familj med inkomsterna 40000 + 10000, är det ”av alla efter förmåga” ?

    De stora ändringarna i klyftor som sker nu beror på ditt partis släpphänta hantering de senaste åren, 2015 fick vi 163000 människor som i de flesta fall hamnar på samhällets botten, arbetslösa och i utanförskap, till dessa kommer under kommande år ca 300000 anhöriginvandrande som fyller på nere i botten. DETTA ÄR VAD SOM NU SKAPAR KLYFTOR. DITT PARTIS POLITIK.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige har inte små klyftor Jonny och små klyftor är aldrig skadliga bara så att vi får det fastslaget. Vill du påstå så bör du utveckla det mera.

      Jag har aldrig påstått att det ska vara millimeterprecision mellan hur mycket man tjänar eller hur mycket man äger utan bara att det ska vara betydligt mindre skillnader än idag.

      Sedan är det högst rimligt att de som utbildat sig längre och högre=mer har högre inkomst – Detta därför att de har mer att betala tillbaka till samhället i form av skatt då de förbrukat mer av samhällets gemensamma resurser för att utbilda sig samt viktigast av allt därför att de har färre år på sig att skapa sin livstidsinkomst.

      En väl fungerande blandekonomi är unikt för Sverige då Sverige är det land i världen som bevisat att en sådan fungerar bästa av alla ekonomiska modeller.

      • Jonny Disenfeldt


        Om skillnaden i plånboken efter skatt mellan att vara t.ex arbetslös och att arbeta är för liten så vet vi att intresset för att ta steget och arbeta är lågt bland en hel del människor, något Anders Forrs inte vet. Den situationen premierar vidare svartarbete, dvs att ta arbetslöshetsersättning och arbeta svart samtidigt vilket ger mycket mer än att arbeta vitt, något som Anders Forss inte heller förstår.

        Jo Anders, Sverige har internationellt sett SMÅ klyftor och det borde Anders Forss veta.

        Anders Forss vill att det ska vara mindre skillnader mellan vad man tjänar och vad man äger, det följer av att Forss är socialiost. Nåväl, hur stora löneskillnader är acceptabla för Forss ? Hur stora förmögenhetsskillnader ? Hur ska Anders Forss nå dit han vill ? Forss har tidigare under press talat om att manm bör öka statlig skatt ett par procentenheter . Detta är ju i sammanhanget löjeväckande lite och skulle inte påverka klyftorna mer än högst marginellt.
        Vi vet däremot att Forss vill avskaffa jobbskatteavdragen i sin helhet. Detta skulle slå hårt mot alla som arbetar men framförallt mot vanliga låg och normalinkomsttagare.
        Forss vill hårdbeskatta arbetare för att kunna öka bidragen än mer till de hundratusentals i utanförskap som hans parti skapat, nästan en halv miljon nya människor kommer resultatet att bli av migrationshärdsmältan 2015. Alla med behov av försörjning i sitt utanförskap. Dessa som nu skapar klyftor i Sverige.

        Och nej Anders, blandekonomi är inget speciellt för Sverige, den hittar du överallt i europas demokratier, i Australien, Kanada, Japan etc etc.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Man bygger aldrig något bra samhälle genom att sparka på de som ligger och ett återställande av a-kassa och sjukförsäkring till forna nivåer gör inte människor lata som du vill påstå utan snarare innebär sådana åtgärder att de får ett värdigt liv där ersättningen faktiskt räcker till livets nödtorft.

          Vad gäller klyftorna i Sverige så är de stora och dessutom växande vilket precis som OECD uttryckt är skadligt.

          vad gäller jobbskatteavdragen så har jag sagt at det bästa vore att avskaffa dem helt och hållet – Däremot stämmer inte påståendet att jag vill göra just det och därför att jag inser att det är omöjligt.

          Däremot ska vi höja skatterna för de som tål höjd skatt – Dvs. de som har de högsta inkomsterna och de största förmögenheterna.

          Kan vi sedan se till att stoppa skatteplaneringen kan vi sannolikt sänka skatterna för alla och mest för de med låga inkomster och det är den sortens politik jag står för.

          • Jonny Disenfeldt

            Jag kallar inte någon lat, snarare smart isåfall.

            OM skillnaden mellan att arbeta heltid och att gå arbetslös är väldigt liten så väljer många människor att fortsätta vara arbetslösa. Att Anders Forss inte förstår detta är märkligt.

            OM man sedan har någon yrkeskunskap som gör att man kan arbeta svart med privata tjänster så har man fått bingo, då kan man lyfta A-kassa OCH arbeta svart med en rejäl timpenning. Inte heller detta fenomen känner tydligen Anders Forss till.

            Vad gäller klyftorna så kan man inte säga att de är stora när de är små internationellt sett, det är ett faktum. HUR små klyftor ska vi ha Anders Forss ? Hur ska du nå dit ?


            Räcker din ide om att höja statlig skatt ett par procentenheter, det var vad du hade att komma med när jag pressade dig. Ett minst sagt platt fall efter all din svulstiga propaganda…

            Striktare och mindre skatteplanering kommer inte att betala mycket tyvärr. Regeringens kostnader för det migrantindustriella komplexet är nu uppe i mer än hundra miljarder om året bara för staten, det är där de stora budgetpengarna försvann pga den rödgröna regeringens kollaps 2015.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Ingen väljer att vara arbetslös Jonny annat än i mycket specifika fall som är oerhört få.

            Att människor vill arbeta och försörja sig själva är en tillit vi måste ha om vi vill tro på människor och att straffa de som är arbetslösa sätter inte fler i arbete.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.