Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Påståendena från DN om gråsossarnas revansch låter för mig som ljuv musik.

Både i Dagens Nyheter och i Martin Klepkes ledare i tidningen Arbetet pratas om gråsossarnas revansch. Att detta nu nämns öppet och att vi Socialdemokrater ånyo börjar föra en politik som av vår omvärld uppfattas på samma sätt som den gråsossepolitik vi förde när denna stod som högst i kurs är goda nyheter för mig och goda nyheter för svenska folket.

Att vi Socialdemokrater på nytt förordar och använder oss av traditionell fördelningspolitik för att återställa jämlikheten är bra och vägen framåt för Sverige.

En av alla de saker som är bra med gråssosseriets politik är att den flyttar fokus från sociokulturell politik till socioekonomisk politik vilket är helt rätt i ett samhälle där SD och starka högerkrafter gör allt som står i deras makt för att se till att den politiska agendan handlar om invandring ras och ursprung snarare än om samhällsbygget.

Ska Sverige gå en ljus framtid till mötes så ska vi diskutera ekonomisk jämlikhet och inte kulturella skillnader.

Därför upprepar jag det jag sa i första stycket och i rubriken – Gråsosseriet pånyttfödelse är goda nyheter!

Länge leve oss gråsossar och vår politiska vision!

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

8 kommentarer

  1. Fredrik

    Du kan inte se något problem med att då gråsossarna regerade så hade ni egen majoritet, men då ni fortsatte med samma synsätt så har ni 20 år senare halverat ert stöd? Vad kan man dra för slutsatser av det, jo samhället har utvecklats, jag säger inte att det har blivit bättre på alla sätt men det har likt väl utvecklats. I dag så vill ingen ungdom veta att om du väljer att satsa 5 års utbildning för att få en bättre anställning med högre lön jämförelsevis med någon som inte vill utbilda sig och tar ett arbete med lägre lön (fem årslöner är mycket att arbeta i kapp) att stora delar av din lön skall gå till staten så den kan fördela den efter vad den tycker är bäst, dvs hur den politiska vinden blåser för dagen. gråsosseriet är och förblir en del av historien och kommer inte att fungera längre. Det borde räcka och bli över med det skattetryck som ni redan belastar Sveriges arbetstagare med som det är i dag. Fördelningspolitik i all äro, men att ta bort incitamentet att utbilda sig är förödande! Ni socialdemokrater måste väl ändå inse att man inte kan fortsätta leva efter att allt var bättre på Palmes tid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Samhället utvecklas ständigt Fredrik och att det är så har jag aldrig underlåtit att erkänna. Även politiken har utvecklats även om den utvecklingen i mångt och mycket gått åt fel håll då det numera är individens bästa snarare än kollektivets bästa som är fokus för många.

      Det är inte de politiska idealen eller vilket samhälle vi vill bygga som förändrats eller blivit omodernt – Idealen är lika relevanta idag som de var igår och det enda som måste moderniseras är sättet på vilket vi förklarar för medborgarna varför vår politik är rätt och riktig om vi ska nå det samhälle vi vill bygga – Det jämlika samhälle som omfattar alla och det samhälle där alla människors lika värde är en viktig princip.

      Att den som utbildar sig på samhällets bekostnad – Dvs. på allas vår bekostnad ska betala tillbaka till samhället i form av högre skatt på en högre inkomst är en självklarhet.

      I den bästa av världar så är det som ska vara jämlikt livstidsinkomsten vilket innebär att den som utbildar sig längre ska ha högre lön för att kunna betala mer i skatt så att även livstidsskatten blir jämlik.

      • Fredrik

        Blir nästan lite sorgsen när jag ser vad du skriver, det skall inte löna sig att utbilda sig i Sverige säger du. Ska det alltså vara så att en som utbildar sig väldigt länge och får en lön på ca 50 000:- i månaden skall ha lika mycket nettopengar att leva för som en som inte brytt sig överhuvudtaget om att förkovra sig och tjänar 25 000:- i månaden. Då tycker jag du skall ta en allvarlig funderare på om int V är ett mer passande parti för dig. Om du resonerar så kommer vi att behöva lägga om hela vår arbetsmarknad och börja konkurrera med Afrika och Kina om låglönejobb, för ingen kommer att vilja arbeta med arbeten som kräver mer än att bara hålla arbetstider. Du skriver att gråsossarna byggde Sverige, mycket möjligt att det är så men tekniken på att bygga vidare har utvecklats, det har inte er politik!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag tror nog att du missförstått det jag skrivit om du tolkar det på det sätt du gör. Självklart kommer den som tjänar 50.000 kronor per månad att ha mera kvar efter skatt än den som tjänar 25.000, dock inte dubbelt så mycket då skatten ska vara högre om man tjänar mycket så att man kan betala tillbaka till samhället den merkostnad man åsamkat samhället jämfört med den som inte utbildat sig.

          Alla jobb är lika viktiga och värdefulla och alla arbetsuppgifter måste utföras och då olika människor är intresserade av olika saker ser jag inte att människor skulle låta bli att utbilda sig även i framtiden på samma sätt som de utbildat sig idag.

          • Fredrik

            Om du tycker att dom som tjänar mer ska betala en högre skatt pga de kostnader de belastat samhället med tycker du också att alla som har gått på bidrag, alla invandrare och alla barnfamiljer som också bevisligen har belastat samhället med kostnader också skall vara med och betala, eller är det bara dom som satsat på att utbilda sig som skall betala tillbaka. Ett sätt att bedriva fördelningspolitik hade väl varit att inkomstpröva barnbidraget t ex, där kastar staten pengar på många som inte behöver det. Problemet i Sverige är att för många har bidrag som sin inkomst, jag tror syniskt nog att ni socialdemokrater gärna ”köper” röster i och med att ni hela tiden höjer ersättningen för dessa så att dessa individer inte glömmer att rösta på den hand som föder dom. Vi ska givetvis hjälpa alla som verkligen behöver hjälp, men tyvärr är mörkertalet stort.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det är att fara med osanning att påstå att många har bidrag som sin inkomstkälla. I grund och botten vill alla människor jobba och försörja sig själva och bidrag av olika slag ska ses som ett av fördelningspolitikens instrument för att skapa ett jämlikare samhälle.

            Förvisso kan man diskutera huruvida barnbidraget ska vara inkomstprövat eller ej men så här långt är det bidraget för barnen och inte för föräldrarna och bör sannolikt så förbli.

  2. Lars Flemström

    Ordet ”gråsosse” har en mycket negativ klang för oss som var med, när det myntades. Det står för en helt ideologilös politikertyp, som älskar asfalt och betong (färg: grå). Att en s-märkt krönikör i tidningen Arbetet använder detta skällsord, som benämning på politiker, som verkar för ökad jämlikhet, visar hur mycket s har fjärmat sig från arbetarklassen, och förklarar indirekt varför så många arbetare röstar på SD. Det är som jag har skrivit förut: Ideologi har blivit synonymt med borgerliga dimridåer. Och ordet vänster med något slags kulturvänster, som ängsligt anpassar sig de politiska trenderna.

    SMp-regeringen vill göra det dyrare att äga halvgamla bensinbilar. Detta drabbar i synnerhet pensionärer, som har köpt sitt livs sista bil och barnfamiljer i glesbygd. Man vill öka nybilsförsäljningen genom att ta från de fattiga och ge till de rika. Man missgynnar kollektivtrafiken genom att göra bilägandet dyrare i stället för att göra bilanvändningen dyrare. Mp slår alltid mot de ekonomiskt svagare, under den ena eller andra förevändningen, särskilt att rädda klimatet.

    Detta är ”kulturvänster”. Och har inte ett dugg med miljön att göra.

    Men det kan ju tänkas att ordet gråsosse kan locka tillbaka en del väljare till s, nu när den röda färgen har blivit så oerhört komplometterad av vänsterextremism och terrorist-sympatier.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett inlägg i debatten med tillägget att jag ser begreppet gråsosse som benämningen på en Socialdemokrat som står för den sorts socialdemokratiska politik som byggde välfärdslandet Sverige.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.