Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Trumps 100 första dagar som president kantas av politiska misslyckanden.

Det råder säkert delande meningar om hur framgångsrika Donald Trumps första hundra dagar som amerikansk president varit. Frågar man Trump så har de varit mycket framgångsrika – Frågar man andra så har de varit fyllda med fiaskon och missbedömningar om hur man styr ett land.

En sak ska vi dock ge Trump credit för och det är att han rört om ordentligt i grytan och att han fortsatt synas i media varje dag i olika sammanhang som ingen president före honom.

Trump har sprutat ut presidentordrar som ingen annan president för honom i tron att en order från presidenten alltid måste utföras. Att det inte är så har Trump fått lära den hårda vägen och vid det här laget borde han vara väl medveten om att det är stor skillnad på att styra ett demokratiskt land och ett företag man äger helt själv.

De 100 första dagarna har präglats av en rad skandaler och politiska nederlag. Inte nog med att medarbetare i hans stab tvingats att avgå för att de hade olagliga kopplingar till Ryssland – Därutöver är listan på politiska misslyckanden nästan lika lång som listan på de presidentordrar han skrivit under.

Ett litet axplock:

 • Alla försök till inreseförbud för människor från vissa länder har stoppats av domstolar som varande grundlagsvidrigt.
 • Skrotandet av Obamacare fick dras tillbaka därför att stödet från de egna i partikamraterna i kongressen inte var tillräckligt stort.
 • Trump har inte lyckats förmå sina partikamrater att tillskjuta pengar ur statskassan för att bekosta bygget av den omtalade muren mot Mexico.
 • Trump har gjort sig till ovän med största delen av media genom att beskylla dem för att publicera ”fake news”.
 • Han tvingades helt byta fot vad gäller åsikten om försvarsalliansen Nato – Den inledande åsikten att Nato är föråldrad och därför dålig har bytts mot åsikten att Nato är bra och viktig.

Listan kan bli hur lång som helst men dessa punkter är de viktigaste att lyfta upp.

Trumps utspel om att man ska vinna och göra Amerika ”Great again” har kommit på skam och frågan är hur länge det kommer att ta innan den uppfattningen blir allmänt utbredd bland väljarna?

Min slutsats är att Donald Trump har rekordet även vad gäller politiska misslyckanden då ingen tidigare amerikansk president kommer ens i närheten av de misslyckanden Trump gjort under så kort tid.

En annan sak som oroar är att Donald Trump verkar leva i en värld där pengar ska styra allt till alla pris – Således vill han riva upp Parisavtalet för att kunna tjäna pengar på att utvinna fossiler likt olja och kol – En sak som om det blir verklighet kommer att slå tillbaka på USA då resten av världen kommer att reagera i affekt och sluta köpa amerikanska produkter.

Att kalla klimathotet för humbug och fake news är att påvisa strutsbeteende.

Mest oroande av allt är dock Trumps hetsande mot andra nationer likt Nordkorea – Ett hetsande som riskerar att destabilisera hela regioner och på sikt hela världen.

Avslutningsvis så vill jag på nytt anföra det jag anfört i tidigare inlägg – Trump kommer att skapa sitt eget Watergate – Frågan är inte om utan när och av takten på hans politiska misslyckanden att döma så tror jag att den dagen kommer att inträffa tidigare än jag först förutspått – Dvs. före halvtid i hans mandatperiod.

Slutligen ska jag be att få anföra något bra som Donald Trump åstadkommit under sina 100 första dagar som president – Trumps misslyckanden har fört det goda med sig att det öppnat världens ögon för att nationalism och högerpopulism är dåliga och skadliga politiska idéer.

Med Trump vid makten har nationalismen och högerpopulismen åkt på bakslag efter bakslag runt om i världen i samband med val – T.ex. i Nederländerna och i Österrike där en seger för nationalistiska partier i valet och därmed regeringsmakten ansågs som självskriven före valen.

Trumps intåg på den politiska arenan har förändrat valresultaten och en gång för alla befäst att nationalism och högerpopulism inte fungerar politiskt – Något som för övrigt kommer att stadfästas än mer när valen i Frankrike och Tyskland är genomförda med kraftiga förluster för nationalistiska och högerpopulistiska partier och kandidater.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

118 kommentarer

 1. Alexander

  Som den kunniga man du är borde du veta att det inte var en fråga. Fast det kanske är din ”opus motandi”?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag förstod att det inte var en fråga men det hindrar inte at jag svarar på kommentaren eller hur.

 2. Alexander

  ” Jag förstod att det inte var en fråga”

  Märkligt att du då säger att jag ska ställa frågan till mig själv….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   På inget sätt – Frågan är lika relevant som ditt påstående.

 3. Alexander

  Opus Motandi, felaktiga ordspråk, dålig meningsuppbyggnad och syftningsfel. Hur står det till med kunskapen i svenska för herr Forss?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så blev det i hastigheten en gång för länge sedan Alexander men det var som sagt länge sedan och det står mycket bra till med mina svenska kunskaper.

 4. Alexander

  Att du anser att dina kunskaper är mycket bra är ingen överraskning. Det gäller i stort sett alla ämnen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det gäller på många områden men inte på allt – Jag är t.ex. en urdålig sångare och en ännu sämre tecknare.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är fullt medveten att jag gjorde så en dag när jag var mycket trött men det är länge sedan nu och sedan länge överspelat Alexander – Även jag är en människa av kött och blod och som sådan blir det fel ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.