Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Välfärdssamhället framväxt kan till sin helhet tillskrivas Socialdemokraterna.

Den som gör en historisk återblick vad gäller Sveriges framväxt från seklets början fram till idag kommer att finna att det är socialdemokratisk politik och starka socialdemokratiska regeringar och politiker som byggt välfärdslandet Sverige.

Självfallet måste den granskningen ske utan att ta på partiglasögonen om slutsatsen ska bli korrekt – Gör man det torde det för betraktaren vara lika klart som tydligt att det enda politiska parti som lyckats bidra till en positiv utveckling för Sverige är Socialdemokraterna.

Under årtionden har vi inom socialdemokratin genom vår ideologi som bygger på kärlek, solidaritet och alla människors lika värde lyckats med att bygga världens ledande välfärdsstat även om kortare inslag med borgerliga regeringar vid makten historiskt skapat hack i den positiva utvecklingskurvan.

Socialdemokratisk politik har genom historien sett till att det råder trygghet via väl fungerande sociala trygghetssystem som garanterar medborgarnas trygghet i livets alla skeden. På samma sätt har vi Socialdemokrater alltid värnat om god samhällsbyggnad och en samhällsutveckling som under statlig kontroll håller girigheten på armslängds avstånd.

Detta arv har vår generation till stor del förslösat genom att under 8 års tid låta Alliansen styra vårt land.

Därför tycker jag att det känns som ett hån att Moderaterna trots att de bevisligen under dessa 8 år drivit traditionell och oerhört skadlig högerpolitik har mage att kalla sig Sveriges Nya Arbetarparti.

Hur kan man kalla sig Arbetarparti när allt man uppnått under 8 år vid regeringsmakten är att bryta sönder de sociala trygghetssystemen och berika de redan rika på bekostnad av de som har det sämre ställt är en oerhört relevant fråga att ställa till Moderaterna.

I min värld visar det beteendet inget annat än att Moderaterna har en skrämmande samhälls- och människosyn.

Måhända är det så att Moderaterna med epitetet Arbetarparti avser att positionera sig som ett parti som till företagen kan erbjuda billig och livegen arbetskraft – Detta därför att avsaknad av fungerande sociala trygghetssystem innebär att arbetstagarna är tvungna att acceptera vilka villkor som helst för att kunna ställa mat på bordet och ha tak över huvudet.

Med det sagt hoppas jag att just du – Du som nu läser detta mitt inlägg i debatten liksom jag kan inse det bedrägliga i att kalla sig Arbetarparti när man i själva verket först och främst främjar girigheten och fullständigt ignorerar solidaritet och principen om alla människors lika värde.

Låt oss därför tillsammans stärka Socialdemokraterna i framtida val – Detta för att bereda möjlighet till det fortsatta arbetet med att rätta till det Alliansen förstört under sina år vid makten. Det stödet behövs för att ånyo leda vårt älskade land till positionen som världens ledande välfärdsstat på det sätt historien visar att vi Socialdemokrater är kapabla att göra.

För att åter kunna kalla oss världens ledande välfärdsstat måste bland annat följande parametrar återställas fullt ut: 

 • Att Sverige alltid står neutrala från medlemsskap i militära pakter.
 • Att vi i Sverige alltid kan stå upp för de utsatta i världen och solidariskt hjälpa dem till ett bättre liv.
 • Att vi i Sverige alltid ställer oss på den lilla människans sida och lyfter upp och kritiserar de oförrätter som regeringar i andra länder utsätter sina medborgare för.
 • Att vi i Sverige på samma sätt som under Olof Palmes dagar har både modet och viljan att i FN kritisera länder och regeringar som begår oförätter och krigshandlingar mot andra länder och/eller folkgrupper.
 • Att vi i Sverige står upp för världens miljö genom att vara ledande i den internationella miljödebatt som säkerställer att vi på ett solidariskt sätt lämnar över ett hållbart jordklot till kommande generationer.
 • Att Sverige på nytt ser till att ha världens ledande sociala trygghetssystem på plats för sina medborgare.
 • Att Sverige har världens effektivaste skattepolitik för att nå det övergripande målet om att skapa världens mest jämlika land.

Det är den bilden av Sverige jag vill återuppbygga med mitt politiska engagemang. 

Därför kommer jag aktivt att verka inom ramen för det Socialdemokratiska Arbetarpartiet och där politiskt och genom ord och handling jobba hårt och oförtrutet för att förverkliga min dröm och min vision av framtidens Sverige.

Du som läser detta frågar dig säkert varför?

Svaret är enkelt – Därför att jag har viljan, kunskapen och energin för att nå detta mål och därför att jag fullt ut insett sanningen och verkligheten av den devis jag myntade för många år sedan – Den devis som likt den som avslutar detta inlägg avslutar alla mina blogginlägg och alla mina email – Devisen som enligt nedan säger:

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut du fattar idag”.

 

 

42 kommentarer

 1. Alexander

  Intressant läsning i DN om vilka som ligger bakom de allra flesta skottlossningar. Kalle Karlsson igen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Kan säkert vara intressant att läsa – Den fråga man måste ställa sig är dock varför de skjuter? Detta för att det är svaret på den frågan som avgör hur vi ska jobba för att få stopp på skjutandet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Din kommentar befinner sig på gränsen till att vare ett personligt påhopp Petter och bara därför att den var gentemot mig så släpper jag igenom den denna gång med varningen att jag kommer att kasta liknande kommentarer i papperskorgen i en framtid.

   Jag har inte rökt på Petter – Jag ägnar mig inte åt sådant och att kalla mig manisk för att jag är engagerad och lägger mycket tid på politiken ser jag mer som en form av beröm än som kritik.

 2. Mr Sound

  Du är uppenbarligen gravt faktaresistent, vilket gör dig direkt farlig som politiker. Har tidigare postat länkar som visar hur välståndet uppstod och att tillskriva S det är ren och skär historieförfalskning.

  Men nu styr ju S, vad händer? Varför återgår man inte till den framgångssaga som du refererar till? Kan det vara så enkelt att resurser saknas?

  Du är oinsatt, och ska hållas borta från maktbestämmande position vilket inte blir så svårt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Välfärdslandet Sverige byggdes på grund av sund och bra Socialdemokratisk politik byggd på rätt sorts ideologi – Att påstå annat är om något faktaresistent Mr. Sound.

   Vi är på god väg att rätta till mycket av det som rustats ner men allt kan inte ske över en natt – Alldeles speciellt så med dagens parlamentariska läge och därför att resultatet av många beslut behöver tid för att påvisa resultat.http://blogg.vk.se/andersforss/wp-admin/edit-comments.php#comments-form

 3. Per

  Hmm rasbiologiskainstitutet och tvångssteriliseringar mm, intressant syn på människors lika värde genom årtionden…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det du pratar om har funnits i de flesta länder vid den tiden när det förekom i Sverige och att mänskligheten utvecklas och förstår bättre på grund av forskning är naturligt så det viktiga är att vår syn förändrats och at detta inte förekommer i vår tid.

  • Sven

   Det intressanta är att det för s var en spegling av den vetenskap som gällde då. Senare insåg man dock misstaget.

   Vissa har dock inte insett det utan driver den typen av tankar långt in i våra dagar. I ett parti verkar det tom legitimt ännu idag fast de flesta insett idiotin. Vilka som är långsamma att fatta? Ja, den som själv inte är trög inser….

   • andersforss (inläggsförfattare)

    De ideologiska ideal som gällde då avseende hur samhället ska byggas och för vem samhället ska byggas är lika relevanta nu som då Sven.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   På ledarsidan finns flera ledare Alexander – På hemsidan ingen i nyhetsflödet online.

 4. Alexander

  För att Anders ska förstå så är det busstrafik ledaren handlar om. Ett FIASKO för ”pensionsräddarna”….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du avser den om Dalatrafik så har jag läst den och att det förekommer problem på vissa ställen är något vi ska åtgärda genom att ta tag på det som är den ordentliga problematiken och den utlösande faktorn – Vilken den är hoppas jag man tar reda på.

 5. Alexander

  Nu har även Anders fått svart på vitt vilka det är som skjuter i Sverige. Läs i DN…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Finns många som skjuter Alexander men frågan vi ska ställa oss är varför de skjuter?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är anledningen till att de vill vi ska söka svaret på och även varför de kan – Finner vi de svaren löser vi problemen.

 6. Alexander

  Lösningen på skjutningarna är väl som alltid att slänga mer pengar över dem. Bostad, gratis hemspråk, utbildning osv räcker tydligen inte. Exakt vad är det som fattas? Så j-la trött på att det alltid ska letas ursäkter och i slutändan är det svenskarnas fel.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag har aldrig anfört att det skulle vara svenskarnas fel att det är som det är Alexander – Däremot har jag anfört att vi misslyckats med att skapa god integrationspolitik som sätter människor i arbete och att ha en politik som förhindrar segregation.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns säkert olika teorier om det Krister – Själv står jag för den jag framför i inläögget.

 7. Leif Andersson

  Vad är din förklaring till att både Danmark och Norge numera är mer framstående välfärdsnationer än Sverige? Bättre socialdemokratiska partier där än här?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Huruvida Danmark har bättre välfärd än Sverige ska jag låta vara osagt men min tro är att man i dessa länder insett att de som tjänar mest ska skatta mest och att skatt handlar om skatten på annat än rena löneinkomster och att inkomsterna ska sammanräknas skattemässigt.

   • Leif Andersson

    Förstår att det är svårt och bedöma Danmark när man bor i Norrland och har närmare till Finland och Ryssland. Men vi som bor på andra sidan sundet och besöker Danmark regelbundet slås av hur vi halkar efter mer och mer för varje dag som går.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Noterat Leif men tittar vi i officiell statistik så rankas Sverige högre så vitt jag vet.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Så kan det mycket väl vara Leif och att det är så beror på den politik Alliansen förde under sina år i regeringsställning med en politik som gjort att vi har de snabbast ökande inkomst- och förmögenhetsklyftorna i hela OECD.

 8. Alexander

  Fakta är att invandrare/flyktingar har ALLA möjligheter att påverka sina egna liv. Varför de väljer brottets bana vet bara de, men det beror INTE på någon diskriminering eller rasism.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Forskning visar att utanförskap och segregation är starka utlösande faktorer Alexander.

 9. Alexander

  Fri utbildning, gratis hemspråk och transport till detsamma, tolkar, kuratorer, förtur i bostadskön, speciell mat, riktade insatser för arbete osv. Återigen ,vad mer måste vi göra för att de inte ska skjuta hejvilt och ägna sig åt kriminalitet?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   De första sakerna på din lista är för att skapa en god integration – För övrigt något du alltid klagar på saknas i Sverige när du säger att de som kommer förblir arbetslösa.

   Jag vidhåller det jag sagt tidigare – Ska vi lösa problemen med att människor skjuter måste vi lösa orsakerna till att de skjuter.

   • Jonny Disenfeldt

    På Anders Forss låter det som en rekommendation att börja skjuta vilt kring sig om man vill ha något …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Du får tolka det på vilket sätt du vill Alexander på samma sätt som du alltid har egna tolkningar på det jag skriver.

 10. Per

  Flyktingar behöver inte integreras, dom ska skickas hem igen…..alla 150000-250000-350000….eller hur många dom nu än är. Ju flera vi kastar ut, betyder mera pengar till skola, vård och omsorg. Länge leve Sd…..!/P

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den inställningen får stå för dig Per – För oss övriga gäller resonemanget att de som uppfyller kriterierna för att räknas som genuin asylsökande ska få stanna hos oss.

 11. Alexander

  Märkligt då att integrationen misslyckas när vi gör det Anders förespråkar…

  Sedan kanske han måste börja se vem han svarar. Johnny är inte Alexander. Borde inte vara så svårt med den intelligens herr Forss besitter.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi har just börjat förändra integrationspolitiken och förändringen är långt ifrån klar Alexander så att vi gör det jag förespråkar fullt ut redan nu stämmer inte.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.