Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Som regeringsbärare måste vi se till att transportsektorn blir kvitt osund konkurrens.

Att UT Transport i Norr riskerar att inte kunna anställa de chaufförer de önskar för att klara sommarens semestrar är självklar oroande – Att de som är anställningsbara kräver lön utöver avtal tycker i alla fall jag påvisar att lönerna i transportbranchen och även bussbranschen är alldeles för låga för att attrahera sökanden.

Med det sagt är jag övertygad om att UT Transport i Norr inte är ensamma om att dela denna problematik – Detta sagt så tycker jag att det är hög tid att vi som varande regeringsbärare reagerar genom att resolut stoppa den olagliga cabotagetrafik som håller löner och ersättningarna nere inom åkeri- och bussbranchen.

Problemet är som jag ser saken är varken företagsrelaterat eller branschrelaterat utan relaterar till att regeringens flathet som innebär att utländska åkeriföretag tillåts att verka i Sverige till en lönenivåer ingen svensk chaufför är villig att sänka sig till då de i sådana fall inte kan leva ett normalt liv på den lön de erhåller.

Ska vi lösa problemen är det den olagliga cabotagetrafiken och dess osunda påverkan på transportbranschen vi ska lösa och inget annat.

Utan olaglig cabotagetrafik att konkurrera med skulle UT Transport i Norr och övriga åkeriföretag kunna ta bättre betalt för sina transporter – Något som i sin tur innebär att de skulle kunna betala mer i lön för att nå upp till de lönenivåer svenska chaufförer kräver för att ta jobb hos UT Transport i Norr med flera åkeriföretag. i

Utan den olagliga cabotagetrafiken som osund konkurrent skulle de inte ha de problem med att rekrytera de har i dagsläget – Därför uppmanar jag både partikamrater och politiker i andra partier att ta sitt ansvar och göra något åt saken innan alla svenska åkerier är nedlagda och borta.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

30 kommentarer

 1. Alexander

  Jag hoppas att Anders Forss berättar när Kina, enligt honom, släpptes in i den idrottsliga värmen. Vet han när de gjorde debut i OS? Det är världens största idrottsevenmang, jämte fotbolls-vm, och borde ju innebära att de ”släppts in”…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tittar du i vilka sporter Kina deltar med framgång så är det långt ifrån alla trots att de har ett klimat som medger både vinter och sommarsporter – Men som jag sa som svar till din föregående kommentar – Inlägget handlade om Sverige och inte om Kina.

 2. Larsa Rännar

  Visst är det ganska enkelt att förbjuda företag att beställa frakt med speditörer som dels inte kan uppvisa kollektivavtal i Sverige eller utomlands.
  Klarar vi att 2017 hålla alkoholförsäljningen stången med Systembolaget. Då ska väl detta vara en enkel match. Transportfacket i Europa förenen eder!!

 3. Per

  Finns bara ett parti som kan rädda sverige från undergång efter den patetiske Löfvens framfart och det är Sd och Jimmie. Länge leve Sd….!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om den saken råder det oerhört delade meningar Per – Som jag ser saken kommer SD att landa på ungefär 10% väljarstöd nästa val om man ska se till den långsiktiga trenden för SD.

 4. Alexander

  Att Kina saknar framgångar i vissa sporter är korrekt. Nu har du dock sagt att det är först de senaste åren de släppts in i värmen, vilket helt enkelt är fel. Överraska oss alla och erkänn det.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att de inte har framgångar i alla sporter är ett tecken på att de inte släppts in på det sätt de borde släppts in Alexander.

 5. Alexander

  Med Anders resonemang är det en överväldigande majoritet av Jordens länder som inte släppts in i värmen. Menar karln det han säger? Om man inte når framgångar är man inte insläppt? Newsflash, det är tävlingar vi pratar om och man måste prestera. Gökboet verkar ha en remake…

 6. Bergis

  UT är ett av många privata företag som tror att arbetarna står med mössan i handen och vill slita ut sig på ett skitjobb till en skitlön medan cheferna smörjer kråset. När arbetslösheten sjunker hos infödda svenskar måste företagen anpassa sin arbetsmiljö. Annars får man snällt stå utan personal. Enkelt egentligen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror nog att de liksom andra åkeriföretag betalar lön enligt avtal och at de i övrigt följer avtal Bergis.

   • Bergis

    Transportavtalen tar inte bort en stressig och tung arbetsmiljö. Stå med en pallyft i minus 20 och rusa runt stan som en skottspole.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag vet mycket väl vad det innebär och min fråga till dig är då vad du anser vara alternativet till den arbetssituation du beskriver?

     • Bergis

      Pröva dra ner på körtiderna kanske. Förkortad arbetsdag med full lön Vaknar du nu?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att se till att arbetsdagarna blir kortare utan avbrott för långa obetalda raster skulle säkert vara en bättre lösning.

 7. Eric

  Varför då inte förbjuda svenskar från att köpa utländska varor helt och hållet? Det skulle ju, enligt ditt tankesätt, hjälpa de inhemska arbetarna/företagen.

  Det är inte hållbart eller en bra idé att isolera sig från omvärlden. De svenska lastbilschaufförer som känner att de inte kan leva på lönen kan omskola sig till något yrke där lönen är tillfredsställande.

  Men ponera att vi förbjuder utländska chaufförer, förutom att det går emot öppenhet och hela den biten som ni på vänster sidan brukar värna om, hur ska situationen hanteras när det finns självkörande lastbilar? Det är inte så långt bort. Ska Sverige förbjuda dessa också? Kanske alla framgångar som gör att någon svensk riskerar att förlora sitt jobb bör förbjudas?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi ska inte förbjuda svenskar från att köpa utländska varor vilket jag tror att du förstår lika väl som jag. Däremot ska vi inte tillåta att utländsk arbetskraft kommer in och lönedumpar på svensk arbetsmarknad och att tillse att svenska löner och svenska lönenivåer och arbetsvillkor gäller för arbete i Sverige är en självklarhet.

 8. Ville-Valle

  ……hittade nedanstående material på Axebros informativa blogg. Det är så nackhåren reser sig och tvingar mig att ställa några enkla följdfrågor till dig Anders Forss (efter inlägget)

  1. Jonny Disenfeldt 26 maj, 2017 kl 12:51
  Appropå Forss …
  Anders Forss citat från hans VK-blogg:
  (1) ”Det är helt rätt att Jukanas hemsida beskriver hur skatteplanering fungerar rent schematiskt men jag har aldrig tagit på mig några sådana uppdrag inom ramen för Jukana ”
  (2) ”Hemsidan och det som står där är inte från 2009 utan från 2005 Jonny – Ingen text är ändrad sedan 2005 på hemsidan.”
  Sanningen
  (3) : daterat 20 februari 2009 och som bland annat talar om finanskrisen 2008 och som talar om Jukanas kunder vad gäller skatteflykt som klarar sig bättre än andra …
  (4) ”Since his retirement from the banking industry Mr. Forss has acted as the President & CEO of Jukana International Sdn. Bhd. working out of their base in Kuala Lumpur, Malaysia. Since he joined Jukana, its business has grown extensively and Mr. Forss has helped a big number of clients around the world with First Class Tax Optimization structures. ”
  (1) och (2) http://blogg.vk.se/andersforss/2017/05/19/thomas-pikkety-och-hans-teorier-ger-mig-ratt-i-min-syn-pa-skatt-och-beskattning/
  (3) http://www.jukana.com/about-jukana/presidents-message.htm
  (4) http://www.jukana.com/our-representatives/
  Fotnot : jukana.com domänen förnyades av Forss så sent som i december 2016…

  …här kommer några jordnära frågor till dig Anders Forss utifrån ovanstående inlägg:

  1) Har du Anders Forss medvetet ljugit om din roll om skatteplanering/skattefifflet i ditt utländska bolag Jukana…?

  2) Varför har du Anders Forss fortfarande kvar det här skatteplanering/skattefiffel-bolaget…?

  3) Vem eller vilka i S-partiets ledning i Umeå har du Anders Forss informerat om ditt förflutna med skatteplanering/skattefiffel i det här Malaysiska bolaget Jukana…

  4) Om du Anders Forss uppskattat mellan tummen och pekfingret – hur många miljoner/miljarder kronor har du via ditt skatteplanerings/skattefiffel-bolag Jukana undanhållit från välfärden i dessa länder …?

  5) Hur många miljoner kronor har du Anders Forss undanstoppade från Jukana och som du tänker använda i din kommande personvalskampanj…?

  6) Anders Forss, du har på olika sätt ifrågasatt gällande jobbskatteavdrag med mera. Och då uppstår frågan på vilket sätt är Jukanas skatteplanering/skattefiffel en bättre väg att gå för att säkra den svenska välfärden än att alla betalar skatt efter förmåga…?

  7) Anser du Anders Forss att ditt förflutna/arbete som internationell bankman, som i allmänhetens ögon kan ses som en verksamhet i en kriminell gråzon, är någonting för medierna att ta upp med tanke på din framtida politiska karriär…?
  Jag tror att vi är många bland dina 1 500 läsare som väntar på dina svar….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   jag kan försäkra både dig och alla andra om att jag inte ljugit om något Ville-Valle – Tittar du på Jukanas verksamhet så kommer du att finna att bolaget inte haft någon verksamhet efter det att jag flyttade hem till Sverige och att den verksamhet som pågick medan jag bodde i Malaysia främst handlade om match-making (att koppla ihop köpare och säljare) och om renodlade affärsutvecklingsuppdrag.

   Precis som jag sagt i tidigare kommentarer så kommer jag att avveckla bolaget helt och hållet nästa gång jag reser till Malaysia och att det finns kvar beror på hur detta kan göras och vad som krävs för att göra det mer än något annat – Därtill på att en egen domän även innebär att man äger sin egen email vilket är huvudanledningen till att det ändras.

   I Malaysia likväl som i andra länder är det viktigt att ett bolagshemsida beskriver de verksamheter som bolaget har licens at utföra och så ser det ut för Jukana.

   Jag har öppet informerat alla om att jag i mitt tidigare arbetsliv arbetat med skatteplanering som är laglig om än omoralisk och att min erfarenhet från det arbetet numera används för att bekämpa densamma vilket kan göras på ett effektivt sätt.

   Hur mycket pengar mina klienter undkommit att betala i skatt är inget jag kan tala om då jag är förbjuden att göra så enligt de sekretessavtal jag skrivit på. Att göra så skulle innebära att jag bryter mot lagar och förordningar och det har jag inte för avsikt att göra. En sak kan jag dock lova och det är att jag aldrig medverkat till något som är olagligt.

   Den expertkunskap jag skaffat mig om skatteplanering kan självfallet användas för att bekämpa skatteplanering – Detta därför att jag har kunskapen om vad som måste förändras för att skatteplanering ska bli svår eller i stort sett omöjlig att åstadkomma så me det svaret anser jag att din fråga är besvarad.

   Mitt förflutna som internationell bankman är inget arbete som innebär att jag befunnit mig i någon gråzon utan helt och hållet i den vita zonen. Däremot kan man fråga sig varför världens lagstiftande församlingar skapat underlag för skatteplanering via dåligt skrivna skatteavtal och vek skattelagstiftning – Min tro är att man gjort så för att gynna kapitalets ägare och inget annat.

   Om medierna vill granska mig så är de fria att göra så då jag inte har något alls att dölja så känner de att det är nödvändigt så har de min välsignelse att göra så.

   • Ville-Valle

    …det är helt uppenbart att du Anders Forss har långt gående kvalifikationer som S-politiker; du har svarat på några frågor på en hel A4-sida, men egentligen har du inte sagt flaska…
    1) Du påstår att du talar sanning om din roll i ditt bolag Jukana, men hur kan det stå annat då på ditt bolags hemsida där du skryter över dina bravader om skatteplanering/n skattefiffel med mera…?
    2) Varför förnyade du den här domänen 2016 om du inte haft någon verksamhet i bolaget på ett helt decennium…? Fotnot från Disenfeldts kommentar här ovan: : jukana.com domänen förnyades av Forss så sent som i december 2016…
    3) Du vägrar uppge vilka i S-partiets ledning i Umeå du informerat om dina i ditt eget tycke ”omoraliska affärsmetoder”. Vilka S-partiföreträdare har du informerat om på länsnivå? På riksnivå…?
    4) Du hänvisar till sekretessen om hur många miljoner/miljarder dina kunder i Jukana har trixat bort från välfärden i dessa änder tack vara dig. Jag frågade aldrig om enskilda kunder, utan om hur mycket pengar det rör sig om kollektivt under alla dina år där borta så att väljarna får en bild av vad du har uträttat i i form av borttrixade pengar från dessa länders välfärd.
    5) Du undviker helt och hållet att svara på hur många miljoner kronor du själv fixat undan via Jukana och som du av egen utsago ska använda till din personvalskampanj…
    6) Du svarar inte på frågan: på vilket sätt är ditt företag Jukanas skatteplanering/skattetrixande bättre än socialdemokratins hjärtefråga att alla ska betala skatt efter förmåga för att säkra välfärden…? Svara direkt på frågan utan några dimridåer…!
    Du vill inte heller vidkännas att systematisk skatteplanering är någon ”gråzon” där du som socialdemokrat har verkat i decennier, om än i andra länder. Men du som socialdemokrat borde väl veta att ett av socialdemokratins hjärtesnören i närmare ett helt sekel har varit att alla ska betala skatt efter förmåga för att säkra välfärden. Det är inte bara gräsrötterna som anser det, utan även på risknivå poppar det upp med jämna mellanrum. Då uppstår frågan varför du och ditt skatteplanering/skattetrixande företag Jukana är ett undantag från regeln.
    7) När du väl har kommit så långt att du är på någon S-valsedel lär nog en och annan journalist gräva fram både ditt skattetrixande och om du har andra lik i lasten när det är dags för val 2018..
    Men som sagt var: Lycka till!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är ju bra om du tycker att jag är väl kvalificerad för att platsa som politiker Ville-Valle.

     Jag har svarat på de frågor du ställde även om du kanske inte gillar de svar jag gav – Att det är så är inget jag kan göra något åt.

     När det gäller anledningen till varför domänen lever vidare har jag även där svarat dig även om du precis som med övriga svar jag givit inte gillade svaret.

     Att jag arbetat oerhört aktivt med skatteplanering under många år – Till och med så länge att jag blev en erkänd auktoritet på området är något jag deklarerat från dag 1 som involverad i politiken så som jag sagt tidigare får de gärna granska mig om de vill göra så då jag inte har något att dölja överhuvudtaget.

     • Jonny Disenfeldt

      ”I Malaysia likväl som i andra länder är det viktigt att ett bolagshemsida beskriver de verksamheter som bolaget har licens at utföra och så ser det ut för Jukana.”

      Sanningen : ”Jukana is not licensed in any jurisdiction to offer financial, legal, accounting, or tax advice. ”

      Det är tyvärr uppenbart att du ljuger Anders. Du har påstått ”jag har aldrig tagit på mig några sådana uppdrag inom ramen för Jukana ” men enligt jukana så har du visst det ,
      åtminstone under perioden 2005 … 2009 vartefter du flyttade till Sverige. NU överbevisad säger du istället att verksamheten ”främst handlade” om annat…

      Du påstår att ”Ingen text är ändrad sedan 2005 på hemsidan” vilket alldeles uppenbart är osant. Ta bara ditt öppna brev 2009 i samband med finanskrisen…

      Du kan när du vill ändra innehållet på din domän, det är du som äger den, allt annat är rappakalja.
      Du kan om du vill helt ta bort innehållet och endast behålla dina mail-boxar för dig och din fru.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ljuger inte Jonny och debatten om mitt bolag klarade vi av redan i början av mitt intåg i politiken så den är avklarad sedan länge – Vill du debattera tycker jag att du ska kommentera det som avhandlas i inläggen istället för att försöka avleda debatten och få den att handla om något helt annat – Dvs. att du frångår det modus operandi som är signifikativt för SD.

 9. Yrkeschaufför

  Likadant för ett åkeri som för alla andra företagare. Ta hand om din personal så att den blir stolt över sin arbetsplats och nöjd med sin lön. Då försvinner problemet av sig självt. Om man inte har råd, se till att ta bättre betalt för dina tjänster. För ett med i huvudsak distribution i Västerbotten som sysselsättning så är man väldigt lite utsatt för cabotage.

  Alla tror att bara vi får bort de utländska åkarna så är allt löst. Skitsnack. Det är åkarna som är minst utsatt av cabotage som gnäller mest om personalbrist.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den olagliga cabotagetrafiken skapar prispress rakt över hela linjen i åkeriverksamhet och det finns utländska åkerier eller svenskägda åkerier registrerade i t.ex baltländernaoch men inhyrd utländsk arbetskraft kör distribution i Västerbotten med flera län – Cabotagetrafiken är ett problem för hela näringen och den ska bort så att prisnivåerna kan bli de de borde vara.

 10. G-A Karlsson

  Du nämner ”anställningsbara” chaufförer. Detta ordval innebär att det också finns chaufförer som INTE är ”anställningsbara”.

  De som blev över… de som INTE är ”anställningsbara”… vad ska dessa chaufförer göra, tycker du?

  Ska de köras på porten pga att de tjänar för lite?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I detta sammanhang betyder anställningsbar de som finns tillgängliga G-A och inget annat.

 11. Alexander

  Nu skulle det vara intressant om idrottsexperten Forss berättar om t ex Storbritannien är insläppta i värmen. Eller Japan. Maken till dumheter!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det ska jag göra den dagen jag skriver ett inlägg om idrott Alexander – Fram tills dess så svarar jag på kommentarer som rör inlägget och dess budskap.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.