Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Macron ser ut att gå mot storslam i Frankrike och skaffa egen majoritet för sitt parti.

Allt pekar på att Emmanuel Macron och hans nyetablerade parti La République en marche går mot en storseger i det franska parlamentsvalet och att de kommer att få egen majoritet i parlamentet.

Förvisso får vi vänta ytterligare en vecka innan vi vet det slutliga resultatet efter den andra valomgången men så här långt ser det bra ut för Macron och hans politik.

Att ett nytt parti lyckas etablera sig på detta sätt på så kort tid kan inte annat än vara ett underbetyg åt redan etablerade partier och mot den höger och vänster som under lång tid turats om att regera Frankrike.

För egen del har jag tidigare anfört att den politik Macron avser föra ligger rätt nära den sorts politik som Socialdemokraterna för i Sverige och de förslag jag sett från Macron och hans parti i samband med valrörelsen talar inte emot den uppfattningen.

Min slutsats – En slutsats jag redan när jag skriver den vet att många av mina kritiker kommer att kritisera och vända sig emot är att Macrons framgång beror på två faktorer – Till att börja med att det i grund och botten är Socialdemokratisk politik han förespråkar och för det andra att Marcon gjort något som få politiker av idag ägnar sig åt – Nämligen att lyssna på väljarna och vilka politiska frågor de anser vara viktiga för dem.

Att lyssna på väljarna och att tala till dem på ett sätt som de kan förstå och relatera till är en kunskap jag anser vara oerhört viktig om man vill ha deras stöd – Att så är fallet anser jag vara bevisat av Macron.

Att locka unga och andra som tidigare var i stort sett ointresserade av politik att gå och rösta är en bedrift. Att därutöver våga ha gott om kandidater på valbar plats som inte verkat inom politiken tidigare och därför inte kan anses tillhöra etablissemanget är bra och som jag ser på saken en framgångsfaktor.

Den typen av ställningstaganden vill jag se mer av i Sverige och i mitt eget parti av den anledningen att det är viktigt att säkerställa att de som sitter i politiskt valda församlingar brinner för att påverka och förändra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

62 kommentarer

  1. Alexander

    Då kanske du kan svara på frågan? Om SD allierar sig och därmed hamnar över 50%, innebär det då att deras syn på samhället är representativ? Ja eller nej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om de till äventyrs ingår i regeringsunderlaget innebär det att de tillhör den majoritet som styr.

  2. Alexander

    ”de tillhör den majoritet som styr”

    Och enligt dig är de då representativa för svenska folket. Ja eller nej?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag sa var at de tillhör majoriteten som styr och inget annat Alexander.

  3. Alexander

    ”Vad jag sade var att de tillhör majoriteten som styr”

    Ja, och du påstod att om ditt parti skapade en allians som nådde över 50% så innebär det att dina åsikter är representativa för svenska folket. Gäller då samma sak Jimmie Åkesson? Är det så svår att svara på en enkel fråga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Nu försöker du lägga ord i min mun som jag aldrig uttryckt Alexander.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.