Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kampen för full sysselsättning är vår viktigaste strid.

En av de riktiga grundbultarna i bygget av ett jämlikt samhälle stavas arbete och egen försörjning. Just därför är kampen för att värna den fulla sysselsättningen en av de viktigaste kamper vi som Socialdemokrater måste ta för att skapa det jämlika samhälle som är vårt mål.

Att människor är arbetslösa strider dessutom mot de mest grundläggande principerna i den demokratiska socialismens doktriner. Den demokratiska socialismen förespråkar att varje människa ska ges rätt och möjlighet att delta i produktionen och i det gemensamma arbetet för en bättre vardag och en bättre framtid.

Därför kan vi aldrig och ska vi aldrig acceptera att enskilda människor betraktas som utstötta, förbrukade och/eller mindre värda. I ett socialdemokratiskt lett samhäll har alla samma värde oavsett ursprung och oavsett social status.

Att de som invandrat till vårt land ska vara en självklar del av programmet för att skapa full sysselsättning är givet – Det är därför det är viktigt med en bra integrationspolitik och med åtgärder som innebär att de bereds samma möjlighet till egen försörjning som övriga i samhället.

Varje gång vi för ett ögonblick sviktar för denna princip medverkar till att socialismen börjar förvittra som humanistisk idé och som drivkraft för klassamhällets avskaffande. I ett JÄMLIKT samhälle får det inte finnas VI och DEM – Bara VI.

Därför är det precis som Palme brukade säga så att arbetslösheten är ett sådant ont att regeringen har en självklar skyldighet att bekämpa den oavsett vad som orsakat den.

Det är därför vi alltid ska förbehålla oss rätten att ingripa genom aktiv politisk handling i marknadsekonomin om så kan anses vara nödvändigt för att värna den fulla sysselsättningen.

För att kunna ingripa och fatta politiska beslut som strävar mot full sysselsättning behövs en god ekonomi och starka statsfinanser. Genom starka statsfinanser kan vi garantera solidarisk fördelningspolitik och även arbeta för att trygga sysselsättningen – Därför är det synd att Alliansregeringen tillåtits försvaga statsfinanserna genom en massa skattesänkningar och avregleringar.

Genom en i många stycken vårdslös skattepolitik har Alliansen försvagat statsfinanserna och ställt Sverige i en situation där vi kan behöva låna för att garantera välfärden – Detta för att försätta Sverige i en slags tvångssituation som innebär att det är lättare att få gehör och genomslag för idéerna om social nedrustning och privatiseringar av offentlig sektor.

Dessutom ville Alliansen använda dessa försvagningar till att på konstgjord väg skapa inflation i landet.

Inflation vill man ha därför att inflationen skapar en väsentlig förmögenhetsöverföring till de som redan förfogar över mycket – Detta genom att stora värdestegringar uppstår på den egendom de redan rika förfogar över. Inflation är bara bra för denna grupp och i allt annat av ondo för de breda folkgrupperna i samhället och därför för landet som helhet.

Det bästa skyddet mot detta är därför kampen för att uppnå full sysselsättning med en urstarka statsfinanser som motor – Något vi Socialdemokrater nu är på god väg att uppnå.

Det är därför vi som Socialdemokrater framhärdar i vårt värnande av våra ideologiska kärnvärden. Kärlek – Solidaritet – Alla människors lika värde är viktiga fundament i den politik som vilar på den demokratiska socialismens doktrin för att lyckas med bygget av ett jämlikt samhälle där den fulla sysselsättningen står i centrum.

Vi gör så därför att:

  • Full sysselsättning är jämlikhetsskapande och därför att arbetslöshet är ett fruktansvärt slöseri som i slutändan innebär mänskligt lidande.
  • Rätten till arbete och att ha ett jobb är en väsentlig del av människors sociala tillvaro då arbete förknippas med värden som självförtroende, mänskligt värde och därför att det ger livet mening.
  • Arbetslöshet förvrider maktförhållandena i samhället i negativ riktning – Politiskt medför full sysselsättning en positiv maktförskjutning mellan samhällsklasserna där arbetarklassens ställning stärks tillsammans med fackföreningsrörelsens förhandlingsposition medan hög arbetslöshet verkar i motsatt riktning.

Vi Socialdemokrater har genom åren visat att vi har både idéerna, förmågan och kunskapen om hur man bygger ett starkt samhälle.

Den förmågan har givetvis inte försvunnit och nu mer än någonsin tilltar glöden och blir till en stark och klart brinnande eld – En eld som aldrig kommer att falna och bli till glöd innan den fulla sysselsättningen på nytt är uppnådd

Ett starkt samhälle symboliseras av att det genom konjunkturcykler, valutakriser, finanskriser, strukturomvandlingar och nationaliseringar förmår värna människornas rätt till arbete och försörjning – Utvecklingen till det samhälle som sätter frågan om full sysselsättning före alla andra frågor.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

32 kommentarer

  1. Fredrik

    Sverige har aldrig i modern tid, från 1930-talet och framåt, haft full sysselsättning och det är en utopi att ens säga att den kan komma. Varför? Jo, därför att full sysselsättning inte kan leva i en marknadsekonomi. Utbud och efterfrågan är inte enbart de vi producerar eller tillhandahåller i form av tjänster utan också personal. Full sysselsättning skapar ett kaos i utbud och efterfrågan eftersom full sysselsättning vill gena förbi denna viktiga detalj i vårt moderna samhälle.

    Lägg därtill att full sysselsättning i stor grad minskar fackföreningsrörelsens existens på många områden, till exempel inom den offentliga sektor som du så varmt vurmar för kommer inte en fackförening att behövas vid full sysselsättning då det inte saknas personal i verksamheten och då staten är arbetsgivare så kommer inte heller problem att finnas för att en fackförening behövs.

    Men, det största hotet med full sysselsättning är att människan är faktiskt lat. Inte alla, men vi är lata. I en värld fylld av socialistisk demokrati med full sysselsättning behövs inte samma mängd engagemang, detta eftersom du i denna värld är berättigad till sysselsättning. Du kan alltså ställa detta krav på samhället och samhället måste leverera. Man behöver inte vara extremt intelligent för att förstå att då sjunker kraven, och sjunker kraven så sjunker också viljan och sjunker viljan så minskas möjligheterna till utveckling. Inte bara på ett personlig plan utan också i samhället och ett samhälle som inte utvecklas kommer till slut att självdö.

    Från 1930-talet och framåt har socialdemokraterna talat sig varma om full sysselsättning, men i en tid efter andra världskriget då massor av länder behövde bygga nytt från grunden på grund av kriget så hade Sverige en fördel med en struktur som var intakt. Inte ens då lyckades socialdemokraterna med full sysselsättning, så varför ska man lyckas nu?

    Full sysselsättning är en politisk floskel som används av vänstersocialisterna för att försöka vinna mark i kampen mot de egna leden där mitten insett att landet måste ledas både utifrån ideal och verklighet. Anders, finns det någon som lyckats med full sysselsättning i världen? Om så, vem? Om inte, vad är det som gör att du tror att folket är villiga att bidra till detta? Jag menar, det räcker ju inte om du vill det för du måste ju få med dig folket. Om folket säger nej, ja då blir det inget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Fackföreningar kommer alltid att behövas för att säkerställa att arbetstagarna behandlas korrekt. Med det sagt så håller jag med dig i att det blir lättare för landets arbetstagare att få bra betalt för sin arbetsinsats når full sysselsättning råder och det är därför detta måste vara målet.

      Med full sysselsättning är det lättare att säkerställa att vinsterna av allas arbete fördelas mer rättvist och i slutändan så är det det som är målet med Socialdemokratisk politik.

      Full sysselsättning är ingen floskel Fredrik utan en bra beskrivning på hur landets arbetstagare kan säkerställa större inflytande än landets kapitalägare.

      • Fredrik

        Åter igen svarar du inte på frågan Anders. Nämn ett land som lyckats med full sysselsättning. Om du inte kan det, vad får dig att tro att just du ska lyckas med detta i Sverige som politiska ledare före dig misslyckats med?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vi ska sträva mot full sysselsättning och under Socialdemokratins storhetstid på 1960- och 1970-talet kom vi rätt nära full sysselsättning och till det läget kan vi nå igen om vi skapar balans mellan privat och offentlig sektor.

  2. Sixten Jonsson

    Du hänvisar till OP som tex vid sitt tillträde 1969 fick igenom en höjning i riksdagen av arbetsgivaravgifterna från 11 till 46% och inom några år försvann varv och tekoindustri och ingen fattade varför? Nu efter endast 2 års maktinnehav håller dagens vänsterregering att återgå till samma mönster med skattehöjningar på det mesta. Som tur är har nu oppositionen äntligen vaknat och ämnar stoppa detta vansinne i riksdagen så att Sveriges konkurrenskraft inte försvagas alltför mycket och vi får behålla industrin i landet så att välfärden inte urholkas.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Faktum är att Sveriges ekonomi alltid historiskt utvecklas positivt under S styre och negativt under borgerligt styre – Varför så är fallet kanske du bör ta dig en funderare över Sixten.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Från vår svenska historia och från vårt partis historia och från egna slutsatser Sven.

          • Sven

            Alltså Yrumfakta.

            Mycket påståenden. Svävande hänvisningar.

            Ja Trump blev ju president så tillräckligt många verkar tillräckligt dumma för att gå på påståenden där man inte kan ge referenser.

            Fortsätt med det spåret.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Att kräva referenser betyder att man inte litar på att människor kan komma med egna idéer och dra egna slutsatser Sven eller hur?

  3. Petter

    Det gick fort över med din kritik mot försäljningen av fastigheterna, tror du missbedömde gänget som sitter i stadshuset. Du gick ju ut med att det inte skulle bli nån försäljning, du har alltså inte så stor insyn i politiken som du gör gällande med andra ord. Vi är väl ganska många som insett detta också, du har väl nån form av S-skugg parti. Tror inte S kommer längre vänsterut än de är,snarare kommer de att svänga höger tycker de fällt ut körriktningsvisaren i god tid innan svängen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har insyn men som jag sagt tidigare så sitter jag inte i Kommunfullmäktige och informationen om försäljningen var begränsad till den gruppen varför det är naturligt at jag inget visste,

      sedan har jag sagt att jag ska återkomma när jag har alla fakta på bordet och det kommer jag att göra Petter.

  4. Per Fjellberg

    Du skriver om det ”starka” samhället som något självklart positivt. Vad är ett ”starkt” samhälle”
    Eftersom du är Socialdemokrat enligt partiboken men troligen socialist i själen så antar jag att du med ett starkt samhälle menar att politikerna har mycket makt och folket lite.
    Du skriver så mycket om full sysselsättning och glömmer som vanligt att det är vettiga löner som är problemet, inte att skapa arbetstillfällen.
    Är vi bara tillräckligt ineffektiva så finns det jobb till alla, däremot skapas det då inte resurser för att betala vettiga löner.
    Men jag behöver inte dra principiella resonemang. Istället kan jag referera till verkligheten. Arbetslösheten är låg, mycket låg, bland personer födda i Sverige med föräldrar födda i Sverige.
    Menar du därför allvar med din prioritering så är det första du ska kämpa för att hålla nere invandring för det är bland invandrarna vi hittar den större arbetslösheten.
    Vill du inte börja där, och jag kan förstå dig om du inte vill, så ska du inte ta i så du kräks vad gäller vikten av full sysselsättning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Ett starkt samhälle handlar inte om något maktförhållande Per utan endast om att säkerställa att det jämlika samhället uppnås.

      Att människor ska ha en bra lön som de kan leva på och att vinsterna av allas arbete ska fördelas rättvist tycker jag är en självklarhet i ett välmående samhälle.

  5. Leif Andersson

    Det är kanske en nyhet för dig men det är Riksbanken som sköter penningpolitiken och som bekant har styrräntan sänkts betänkligt efter den nuvarande regeringens tillträde. Därför ökar klyftorna nu ännu snabbare än tidigare.

    Du har alltså rätt i att den inflation som vi har nu pga konstlat låg styrränta berikar de redan välbärgade eftersom deras tillgångsvärden inflateras. Men denna utveckling harr accentuerats under Löfvenregimen.

    Sen borde du som ekonom vara bekant med jämviktsarbetslöshet vilket innebär att det inte är önskvärt att alla har ett arbete eftersom det driver upp löner och inflation mer än nödvändigt. Det var ju den nästintill fulla sysselsättningen i slutet på 80-talet som bl.a. skapade de obalanser som ledde fram till krisen i början på 90-talet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      De riktig stora ökningarna vad gäller klyftorna skedde under Alliansens tid – Till och med till ett läge där de ökar snabbast i hela OECD och att vända den utvecklingen är inte gjort över en natt även om vändningen kommit.

      • Leif Andersson

        Var hittar du denna statistik? Det enda som hänt är en mindre omfördelning rent budgetmässigt men det uppväger inte på långa vägar den förmögenhetsberikning som de välbärgade tillgodogjort sig av Riksbankens vanvettiga räntesänkningar sedan Löfven tillträdde. En pensionär med låg pension kanske har fått några hundralappar mer i månaden medan en höginkomsttagare fått en tusenlapp mindre under Löfvenregimen. Emellertid har höginkomsttagaren rikligen kompenserats med att dennes bostad ökat i värde med ca 20-25% och dennes aktier och fonder med ungefär lika mycket sedan valet 2014. Detta pga Riksbankens galna penningpolitik som Stefan Löfven och Magdalena Andersson stödjer.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Allt beror inte på bostadspolitiken Leif och de ökade klyftorna i samhället är ett resultat av Alliansens 8 år av regeringsinnehav.

          • Leif Andersson

            Du vet mycket väl att Riksbankens räntesänkningar sedan Löfven tillträdde har inflaterat tillgångsvärdena och gjort de rika ännu rikare dvs de socioekonomiska skillnaderna i Sverige har ökat sedan september 2014.

            Sanningen är att Löfvenregimen bara har gjort småjusteringar av Reinfeldtregimens ekonomiska politik och inte vågat ta itu med de stora orättvisorna som finns i svensk skattepolitik. Kanske en nyhet för dig men dessa orättvisor handlar inte primärt om beskattning av löneinkomster.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Socialdemokraterna kommer att göra förändringar även runt bostadspolitiken men att ta över efter 8 år av försämringar innebär att det fanns många områden som behövde åtgärdas – Därtill en flyktingström som ingen kunde förutse. Så det kommer – Allt vi behöver göra är att vänta då det fanns andra förändringar som var viktigare att genomföra.

  6. Leif Andersson

    Enligt senare väljarundersökningar hamnar sysselsättningen långt ner över de frågor som väljarna tycker är viktigast (antagligen för att vi befinner oss i en brinnande högkonjunktur påeldad av konstlat negativ styrränta).

    Med ditt resonemang borde S falla tillbaka opinionsmässigt eftersom det bara är den översta och kanske näst översta frågan som avgör vilket parti väljarna sympatiserar med och enligt dig är jobbfrågan för S överordnad sjukvård, skola, bostäder osv.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jämlikhet och bygget av ett jämlikt samhälle är S stora huvudfråga Leif och den slår igenom i alla områden i politiken.

  7. Alexander

    Anders

    Om jag kommer med ett påstående att SD har fått 35% i en undersökning, vill du då ha en referens eller litar du på mina slutsatser? Det är så du skriver till Sven, lita på den som kommer med ett påstående.

      • Jonny Disenfeldt

        LO påstår att SD vill avskaffa värnskatten, det är ju osant…
        LO visar inte hur SD vill spara in på migrationskostnader , det är oärligt av LO…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          LO;s påstående om värnskattens avskaffande av SD är korrekt och bekräftat från SD håll – Att SD:s besparing på migrationsområdet är önsketänkanden och skrönor gör inte saken bättre så LO gör helt rätt som bortser från dessa då de aldrig kommer att ske.

          • Jonny Disenfeldt

            Slutsatsen är att både du och LO är oseriösa och inte går att lita på samt ofta medvetet ljuger.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag har inga problem med att du tycker att LO och jag är oseriösa bara för att det vi säger inte passar dig Jonny. Det viktiga är att ha merparten av väljarna med oss och det är jag övertygad om att vi har.

  8. Patrik

    Hej Anders.

    Vad händer när alla vill ha en Fidget-spinner och det fattas så alla kan inte få köpa en?
    Mest troligt kommer den som betalar mest få köpa en enligt marknadsekonomins regler. Fullt naturligt eller hur?
    Byt ut Fidget-spinner mot arbetstagare och samma regler kommer troligen att verka och vad händer då med den Svenska ekonomin?
    Det är kanske därför som Moderaterna tillsammans med ditt parti ha bestämt att ha en arbetslöshet på ca 6 procent.

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går inte att göra den jämförelse du gör då en arbetstagares väl och ve aldrig kan jämföras med döda tings och företagsvinsters väl och ve. I en sådan jämförelse kommer människans väl och ve alltid först.

      Min inställning är att vi ska sträva efter full sysselsättning och den inställningen delar Löfven när han säger att vi ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.

  9. Alexander

    ”Det är stor skillnad på en institution som LO och på dig Alexander”

    Säkert. Fast nu var det dig vi pratade om. Du skriver till Sven att faktan kommer från dina egna slutsatser. Då frågar jag om det gäller även andra? Räcker det med att jag eller Jonny påstår något för att det ska vara bekräftat? Återigen visar du att du anser att dina ord/funderingar är mer värda än andras. Och du anklagar SD för att göra skillnad på människor….

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Huruvida ni anser att det räcker med att det kommer från er måste ni avgöra själva Alexander – För egen del litar jag på att de som läser det jag skrivit kan bilda sig en egen uppfattning om huruvida jag har rätt och en poäng i det jag säger eller inte.

      Jag har aldrig påstått att mina ord och formuleringar är mer värda än andras då jag till skillnad från dig låter väljarna/läsarna avgöra det på egen hand.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.