Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Fusket i bostadskön i Stockholm ännu ett bevis på den ”fria marknadens” tillkortakommande.

Aftonbladet med Richard Aschberg i spetsen rullar just nu ut en reportageserie om fusket med tilldelningen av hyreslägenheter som pågår hos Bostadsförmedlingen i Stockholm – Ett fusk som innebär att förstahandskontrakt på hyreslägenheter säljs svart och att de som är bättre bemedlade därmed kan köpa sig förbi kön.

För mig är detta bara ännu ett i raden av alla bevis för att en fri marknadsekonomi inte är tillämplig i alla avseenden – Alldeles speciellt så inte på de lägenheter som ägs av allmännyttan och av andra offentliga ägare såsom försäkringsbolag och deras försäkringstagare.

Den stora frågan vi alla bör ställa oss om vi är intresserade av att lösa problemet är varför det uppstått?

För mig är svaret på den frågan givet – Därför att de som företräder nyliberala politiska idéer och därmed en fri marknadsekonomi sätter vinster före människornas bästa.

Nyliberalismen vill att vi även fortsättningsvis har ett läge där efterfrågan är betydligt större än tillgången – Detta för att driva upp hyresnivåer och fastighetspriser så att ökade hyror och stigande priser kan skapa vinster för ett litet fåtal – Det fåtal som redan innan har mer än tillräckligt för att leva ett bra liv och bo bra.

Att detta lilla fåtal sedan kan köpa sig före i bostadskön och skaffa sina barn fördelar de inte borde ha om bostadsförmedlingen i Stockholm fungerar som den borde gör saken än värre då tanken med Bostadsförmedlingen är att alla som står i bostadskö ska bedömas utifrån samma kriterium när en bostad förmedlas – Sin kötid.

Att bostadskön sedan används för att ge förtur till bättre bemedlade som får lägenhet i hus som senare ombildas till bostadsrätter som kan säljas med stora vinster är ett annat av problemen som måste upp till ytan för genomgripande diskussion.

Vi som ägnar oss åt politik bör därför ta oss en ordentlig funderare på vad som bör göras och exakt hur problemet ska lösas har jag idag inget svar på – Ett sätt är kanske att göra bostadskön för hela landet gemensam så att den tid man stått i bostadskö räknas oavsett vart man söker bostad.

Därutöver är det kanske dags att återgå till den gamla ordningen som gjorde det i stort sett omöjligt att göra om hyresrätter till bostadsrätter.

Den stora lärdomen vi måste ta med oss om problemet ska lösas permanent är att det behövs politiska beslut för att tvinga fram en ordentlig ökning av byggandet av nya hyresrätter – En ökning som är så stor att den inom en 10-års period bygger bort bostadsbristen och skapar ett läge där tillgången är aningen större än efterfrågan.

Först när tillgången är aningen större än efterfrågan kommer vi att se ett läge där fusket i bostadskön minimeras till ett minimum – Fram tills dess måste kontrollen bli bättre så att fuskarna kan avslöjas.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

26 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den diskussionen får andra ta – för egen del ägnar jag mig åt at lyfta problemet och åt att försöka verka för en lösning på densamma.

   • Fredrik

    Löfvén måste avgå Anders. I S-styrda Stockholm så dör hemlösa på gatan medan andra kan fuskat sig förbi bostadskön.

    Löfvén verkar för en politik där hemlösa är mindre värda och kan dö på gatan, medan rika går före i kön till attraktiva lägenheter. Han måste avgå Anders.

    S styr i Stockholm och därför är Löfvén högst ansvarig till detta. Han måste avgå Anders.

    För när Boris Johnson är ansvarig för alla kommunala renovering i London och att därför måste Theresa May avgå, så måste Löfvén avgå på grund av fusket i bostadskön när hemlösa dör på gatan. Lika ska vara lika!

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vad gäller de hemlösa så är det en tragisk historia även om de hemlösa många gånger själv försatt sig i den situation de befinner sig i trots otaliga chanser att få egen bostad.

     Löfven gör för övrigt ett mycket bra jobb och sällan och aldrig har Sverige gått så bra och mått så bra som det gör just nu – Något Sverige gör som ett resultat av bra och handfast Socialdemokratisk politik.

 1. Jonny Disenfeldt

  Allt fusk och all kriminalitet är dåligt.

  Det kommer även fortsatt att fuskas inom detta oavsett din naiva ide om att tillgång skulle vara större än efterfrågan. Försök att göra tillgången större än efterfrågan på de mest attraktiva områdena i stadskärnorna, det är löjligt att du tror att det går.

  Här har vi däremot ännu ett bevis på den rödgröna regeringens tillkortakommande :

  ”Polisanmälningar om våldtäkter ökar med 16 procent i år, visar nya siffror som SvD tagit del av. Men betydligt fler våldtäktsärenden läggs ned i år, jämfört med förra året. Detta samtidigt som den högsta polisledningen kräver att högen av öppna ärenden snabbt måste minska.”

  https://www.svd.se/polisens-facit-13-nedlagda-valdtaktsarenden–per-dag/om/polisens-kris

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är på inget sätt naivt att sträva mot ett läge där tillgången är aningen större än efterfrågan – Snarare något eftersträvansvärt och något som är bra.

   • Jonny Disenfeldt

    Det är naivt att tro att du kan göra något åt huvudproblemet som är att det alltid kommer att finnas betydligt fler som vill bo centralt i attraktiva områden än vad det finns lägenheter i dessa områden.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är inte naivt att tro att vi kan lösa problemet – Däremot är det naivt att förneka att vi ska försöka.

     • Jonny Disenfeldt

      Att bortse från verkligheten som du gör är just naivt.

      Det kommer inte att gå att lösa utbuds/efterfrågan problematiken vad gäller dessa centrala områden av praktiska orsaker, att inte inse det är naivt.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Alla problem går att lösa Jonny. Det problem som ska lösas är både antalet bostäder i Stockholm och det faktum att man kan manipulera och komma före i kön – Bägge de problemen har en lösning.

 2. Bergis

  Myglet breder ut sig. Folket tar efter Hans Lindberg som vill sälja ut allmännyttan i Umeå. Kan politiker mygla så kan folket mygla. Moralen sjunker med myglande politiker.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Varför skulle lånen behöva ökas på för att få ordning och reda i bostadskön Sven?

 3. Micke

  Kapitalism i kombination med människors girighet bäddar för sånt här mygel.

  Varför det byggdes så lite under alliansens regeringsår 2006-2014 var medvetet. Det var ett sätt att driva upp priserna på villor och bostadsrätter.

  Med mindre tillgång på bostäder drivs priserna upp. ROT- och ränteavdrag drev också upp priserna.

  Riksbanken i sin tur köper statsobligationer för att hålla nere räntan vilket i sin tur driver upp priserna på bostäder.

  Ta bort alla subventioner som ränte- ROT- och RUT-avdrag. Dessa 50 miljarder årligen ska man bygga hyresrätter för.

  Jonas Sjösteds (V) tankar om att garantera avkastning till byggföretag låter bra då det kan få byggherrarna att få tummen ur och bygga det som behövs nämligen små billiga hyresrätter.

  Det kommer i sin tur att svalna av bostadsmarknaden.

  Lägre priser på villor och bostadsrätter vilket är nödvändigt med tanke på risken för en bostadsbubbla.

  • Leif Andersson

   Helt riktigt vad gäller nivån på bostadsbyggandet under alliansens tid vid makten. Väldigt förvånande att S med största ansvaret att bedriva opposition inte krävde misstroendevotum mot dåvarande bostadsministern Stefan Attefall.

 4. Ralo

  Ingen är ju tvungen att ansluta sig till förmedlingen. Det är ju bara en överenskommelse. Bostaden i umeå trixar ju med kön varje är inte det ett intressantare inlägg att skriva.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så här långt har jag inte sett några som helst bevis på att AB Bostaden trixar med sin kö Ralo.

 5. Jonny Disenfeldt

  ”Alla problem går att lösa Jonny. Det problem som ska lösas är både antalet bostäder i Stockholm och det faktum att man kan manipulera och komma före i kön – Bägge de problemen har en lösning.”

  Hur ska du bygga ut antalet bostäder i Stockholms innerstad så kraftigt att du täcker efterfrågan som är mångdubbelt större än tillgången ?

  Vet du om att det förekommit mygel bland t.ex Stockholms stads bostadsförmedlings anställda vad gäller lägenhetstilldelning ? Så länge människor är inblandade i en process så kommer det att kunna myglas.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Alla vill inte bo i Stockholms innerstad och det finns bostäder i Stockholms utkanter så att skapa tillräckligt med bostäder i Stockholm för att alla ska rymmas låter sig göras. Vad gäller kön till lägenheter i innerstaden så ska vi bli bättre på att säkerställa att köordningen följs – Därtill att de som får ett konytrakt faktiskt säljer sin villa inom säg 3 månader och att de som påstår att de skilt sig verkligen gjort så.

   • Jonny Disenfeldt

    Faktum kvarstår –
    * Efterfrågan på en central lägenhet i Stockholm är mångdubbelt större än efterfrågan och går aldrig att bygga bort.
    * Närhelst människor finns inblandade i en process, speciellt med varor/tjänster med stort värde så kommer det att uppstå mygel och korruption.

    Det enda man kan göra är att övervaka hanteringen bättre och skärpa straffskalan.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Precis och att övervaka processen bättre och att skärpa straffen för fusk är ett sätt att lösa det problem du tidigare sa inte gick att lösa.

     • Jonny disenfeldt

      Det löser inte problemet. Grundproblemet går inte att lösa, se ovan. Även fortsättningsvis kommer dessa saker att fortgå.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det går att skapa system som stoppar fusket Jonny – Är viljan stor nog är det möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.