Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas väljarstöd eroderar i snabb takt.

Det spelar ingen roll vilket opinionsinstitut man tittar hos för att säkerställa en klar och tydlig trend i svensk politik vad gäller väljarnas partisympatier – Oavsett opinionsinstitut backar Moderaterna kraftigt och i takt med dem kraven på Anna Kinberg Batras avgång som partiledare.

Moderaterna hade ca. 27% väljarstöd så sent som för 1 år sedan – Idag är det stödet nere på nivåer som ligger mellan 15 och 16% vilket gör att stödet för partiet näst intill halverats på bara 1 år.

När det jag publicerar det jag skriver om i morgondagens inlägg som handlar om det som framkommer i dokumentären i Svt om Nya Moderaternas uppgång och fall och detta vinner bred förståelse och insikt är min övertygelse att Moderaterna återgår till att vara det 10% parti de rimligen borde vara i en någorlunda normal värld.

Högerpolitik gynnar bara ett lite väl utvalt fåtal i Sverige och att detta måste återspeglas i partiets väljarsympatier tycker jag är naturligt,

Att Moderaterna backar kan vi sannolikt delvis tacka Donald Trump för – Detta därför att han med all önskvärd tydlighet påvisat att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

46 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  Du ”glömmer” att nämna andra väsentliga saker Anders …

  Senaste SIFO , Sverigedemokraterna är det största oppositionspartiet med 18 procent.
  Var är den nedåtgående trenden du predikar om ?

  Socialdemokraterna ligger dåligt jämfört med valresultatet.

  Två partier : Mp och KD ligger farligt nära att åka ut ur riksdagen pga den odemokratiska 4% spärren. Två andra (L och V) liogger och gungar lite ovan samma spärr och kan även de bli offer i framtiden.

  Socialdemokraterna 29,2 (-0,3)
  Vänsterpartiet 7,7 (-0,1)
  Miljöpartiet 4,0 (+0,3)
  Moderaterna 15,9 (-1,6)
  Centerpartiet 13,4 (+0,4)
  Liberalerna 6,2 (+0,5)
  Kristdemokraterna 2,9 (+0,2)
  Sverigedemokraterna 18,0 (+1,4).

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Trenden är i nedåtgående Jonny – Detta sett från sitt högsta mätvärde under mandatperioden och i takt med att väljarna får upp ögonen för hur skadlig SD:s högerpolitik är för dem och i takt med at nationalistiska och högerpopulistiska partier runt om i Europa går på pumpen gång på gång kommer stödet att sjunka ner till de 10% jag förutspått i samband mad nästa val.

   • Jonny Disenfeldt

    Anders Forss ljuger vidare i sedvanlig ordning.

    Enligt Anders Forss så är då alla partier utom Centern i nedåtgående trend eftersom de alla har ”lägre märvärde än sitt högsta mätvärde under mandatperioden”. Rätt löjeväckande ide… men Anders Forss har målat in sig i sitt hörn igen och kan inte klara av att komma ut och erkänna sina fel.

    Anders Forss hittar alltid på sina egna definitioner i sin fantasivärld.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag ljuger inte Jonny och jag har inte målat in mig i något hörn. Hur det blir med mina förutsägelser kommer att visa sig i valet och allt jag gör med mitt politiska engagemang är att dra mitt strå till stacken för att vi Socialdemokrater ska göra ett så bra valresultat som möjligt samtidigt som vi medverkar till att se till att våra politiska motståndare gör ett så dåligt val som möjligt.

   • Ördög

    Jag tar mig friheten att återpublicera ett inlägg från signaturen 8711 på Flashback.
    Så här ser SD:s föregivet ”nedåtgående” väljarstöd ut i några mätningar från juni 2017:

    Sentio 25,0% – Som alltid en hög, bra och fin nivå hos norska Sentio! 25,0% är en riktigt bra siffra!
    Demoskop 20,2% – Rekord hos Demoskop för Sverigedemokraterna! Högsta siffran någonsin!
    Novus 19,3% – I paritet med förra månaden som var den bästa hos Novus sedan mars 2016!
    Sifo 18,0% – Bästa siffran hos Sifo för Sverigedemokraterna sedan januari 2016!

    Man ser klart och tydligt nu att Demoskop, Sifo och Novus känner sig tvingade att kraftigt öka Sverigedemokraternas siffror. Det sker ungefär samtidigt samma perioder märkligt nog. Man vet att man ligger på tok för lågt på Sverigedemokraterna, det gör man fortfarande trots dessa justeringar. Underskattningen är fortfarande betydligt större än så. Alla rimliga analyser just nu säger att Sverigedemokraterna har lägst 24-25% vid ett val idag.

    https://www.flashback.org/sp61011894

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det finns säkert människor som ser saken på andra sätt än jag men min förutsägelse om ca 10% väljarstöd för SD i samband med nästa val kvarstår tillsammans med synen att SD befinner sig i en nedåtgående spiral.

     • Ördög

      ”… min förutsägelse om ca 10% väljarstöd för SD kvarstår …” Ja, det strider antagligen mot sosseadelns värdegrund att vika från de förutsägelser man en gång gjort, hur ogrundade de än är, hur enfaldigare och löjligare de än framstår för varje dag som går. ”A fool and his money are soon parted” lyder ett välkänt engelskt ordspråk – och de svenska sossekoryféerna kommer så småningom att bli varse att även ”a fool and his power” mycket snart går skilda vägar. För gott.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har inga problem med att du inte delar min förutsägelse Ördög – Jag har gjort många förutsägelser historiskt som nästan undantagslöst slår in och det kommer inte at bli annorlunda i detta fall.

      Titta runt i Europa på SD:s systerpartier i andra länder så är det rätt lätt att inse att nationalism och högerpopulism är döda som politiska idéer.

   • f

    Med den logiken är också socialdemokratin i nedåtgående eller hur? S har ju haft siffror på över 31 % och nu under 30.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     S har varit nere och vänt på en historiskt låg nivå under mandatperioden och är nu på väg uppåt – Min förutsägelse ligger på runt 35% i nästa val.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      S befinner sig i en uppåtgående spiral sett till lägsta uppmätta värde under mandatperioden och min tro är att vi kommer att göra bättre från oss i kommande val än vi gjorde i valet 2014.

 2. Alexander

  ”borde vara i en någorlunda normal värld”

  Där är vi igen. Allt som inte går som Anders vill är inte normalt. Folk måste förstå att Socialdemokraterna är frälsningen och du Messias. Du har ett återkommande tema som pekar på en grandios självbild. Jag är inte den enda som märkt det.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Att du tycker att jag har en grandios självbild har jag inga som helst problem med Alexander och ska man titta på politik som verktyg för samhällsbygge så är det ca 10% av befolkningen som kan dra direkt fördel av moderat politik medan övriga förlorar på den och det är det jag refererar till.

   • Jonny Disenfeldt

    Grandios självbild, det är ju synonymt med Anders Forss själv, du slår alla rekord !

    PS –
    FLERTALET drog direkt fördel av alliansens politik när de regerade.
    NU är det FÅTALET i form av ekonomiska migranter och arbetslösa (den del som tidigare var högavlönade) som drar fördelar av S+Mp regeringen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Flertalet har aldrig dragit fördel av Alliansens politik – De enda som dragit fördel av den är ett litet fåtal.

 3. Jonny Disenfeldt

  Senaste Inzio visar att S ligger långt under förra valresultatet, Mp under 4% spärren , KD och L nära denna spärr och SD ligger mycket högt jämfört med förra valresultatet samt är största oppositionsparti:

  Vänsterpartiet: 6,7
  Socialdemokraterna: 27,4
  Miljöpartiet: 3,1
  Kristdemokraterna: 4,4
  Centerpartiet: 12,8
  Liberalerna: 4,2
  Moderaterna: 16,4
  Sverigedemokraterna: 20,4

  Varför ligger regeringspartierna S och Mp så uselt till, har väljarna tröttnat på hur de kör Sverige rakt ner i botten.

  Lyssnar inte folket på Anders Forss och hur trenderna borde se ut ?

 4. Per

  Fler och fler förstår ju vilken pest S är och vill ha något nytt så då blir det Sd. Länge leve Sd!/P

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Socialdemokraterna är det bästa och mest realistiska partiet för alla som vill ha en kraftfull politik som bygger ett jämlikare och starkare Sverige Per. SD:s politiska budskap är dött och snart begravet.

   • Jonny Disenfeldt

    Vad synd, du har ju skrivit ””Jag har gjort många förutsägelser historiskt som nästan undantagslöst slår in”, vad synd Anders Forss. Vad säger du, förutspår du att solen går upp i morgon ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Gång på gång har jag i efterhand tvingats skriva ”Vad var det jag sa” – T.ex. angående finanskrisen och angående misslyckandet för nationella fronten och andra nationalistiska partier runt om i Europa.

     • Leif Andersson

      När kommer nästa finanskris? Du kan väl knappast tillhöra den skara som tror att negativa räntor och kapitalexpansion löser de grundläggande problemen med den accentuerade skuldsättningen.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att den kommer behöver vi inte oroas om – När har jag inte spått fullt ut ännu men en god gissning om vi talar globalt är senare halvan av 2020 om man ska lita på parametrarna,

 5. Jonny Disenfeldt

  Oraklet Anders Forss : ”Jag har gjort många förutsägelser historiskt som nästan undantagslöst slår in och det kommer inte at bli annorlunda i detta fall.”

  Ja herreg*d …

 6. Alexander

  Måste ändå påminna oraklet om de tre misslyckade förutsägelserna kring Batra. Först skulle hon gå inom de närmsta dagarna, sedan innan februari var slut och sedan ytterligare en gång så var det vilken dag som helst. Jag tror att hon fortfarande sitter kvar, men bäst att fråga han som vet det mesta.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag sa redan från början att hon skulle avgå innan valet även om jag i samma inlägg sa att jag trodde att det skulle ske tidigare. jag ändrade mig dock innan dagen för förutsägelsen och min övertygelse är att hon snart avgår för att slippa bli avsatt under förödmjukande former.

 7. Alexander

  Etta tvåa, gardera med kryss!

  ”Jag ändrade mig dock innan dagen för förutsägelsen”

  Som sagt, gissar man 435 gånger blir det till slut rätt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har allt som oftast rätt i mina förutsägelser Alexander men ibland måste man korrigera sig vilket jag gör – Dessutom med ett erkännande att jag träffade fel men att grundtesen kvarstår vilket är fallet i detta fall.

   AKB har för övrigt gått från att ha ett stort förtroende som partiledare till att ha det sämsta av alla i en mätning utförd av Novus – Något som sannolikt påskyndar hennes avgång då hon fungerar som ett blysänke för sitt parti.

 8. Alexander

  Yougov i dag ger SD 24% och är därmed största parti. Socialdemokraterna backar 3% till 22,3. Trenderna är i alla fall inte glasklara.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Yougov ger jag absolut inget för Alexander då dess resultat är oerhört lätta att manipulera för den som vill – Så trenden är glasklar – SD befinner sig i en nedåtgående spital.

 9. Alexander

  Anders

  Vilka belägg har du för att Yougovs resultat är manipulerade? Du har tidigare antytt att SD ”styr” Sentio, har du några bevis?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Yougov genomför inte regelrätta opinionsundersökningar av slumpvis utvalda utan de som röstar får själva anmäla sitt intresse – Att sådana undersökningar är lätta att manipulera är en självklarhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.