Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Moderaternas dolda agenda avslöjades i fredagens TV dokumentär.

I förrgår kväll såg jag den andra delen av en intressant dokumentär om hur Moderaterna mer eller mindre manipulerade människors medvetande med hjälp av felaktig information och med hjälp av värdeladdade ord för att framställa Moderaterna och dess politiska budskap som något annat än det i själva verket är.

Det som är än intressantare är att Littorin och Schlingman med flera öppet berättar om det utan skämmas då det helt klart är så att man inte skydde några som helst medel för att komma till makten och där genomföra en helt annan politisk agenda än den man i förväg förespeglade.

Det klarast lysande exemplet tycker jag är när man mer eller mindre kidnappade ordet Arbetareparti och ändrade det till Arbetarparti.

Schlingman själv säger mer eller mindre rakt in i kameran att det var lätt att ”lura” människor att ett Arbetarparti är samma sak som ett Arbetareparti trots att Moderaterna hade en helt annan agenda med användandet av ordet Arbetarparti då det borttagna e:et helt ändrade ordets betydelse.

Som Schlingman själv sa är ett Arbetareparti ett parti som värnar om och tar ansvar för landets arbetstagare medan Arbetarparti handlar om att sätta människor i arbete med hjälp av sänkta trösklar och förmånliga villkor för landets arbetsgivare – Något han dessutom skränar om att människor som för första gången valde att lägga sin röst på Moderaterna inte hade en aning om.

Att det nu är klarlagt att Moderaterna med tillnamnet Nya aldrig haft en tanke på att tillvarata arbetstagarnas intresse är mycket viktig information inför valet och något vi alla bör lära oss något av.

Enligt arkitekterna bakom Moderaternas förvandling så har avsikten aldrig någonsin varit någon annan än att driva traditionell högerpolitik om än med hjälp av värdeladdade ord som människor tror att de förstår utan att faktiskt göra det.

För mig reser detta en viktig fråga – Hur kan någon vara så cynisk och hur kan någon vara så befriad från medkänsla och omtanke om medborgarna att man med hjälp av listigt och intelligent desinformation försvårar livet för en stor del av landets befolkning?

Min egen tro – Dock utan att ha vetenskapliga belägg för den är att det beror på att människan av idag till stor del svävar i stor ovisshet om hur viktig ett partis ideologi är för hur samhället ska byggas.

Min tro är att människan i gemen och de breda massorna förutom de som är politiskt intresserade sedan länge enbart tittar på sakfrågor och helt glömmer bort den ideologiska grund som styr hur sakfrågorna ska lösas.

Att det blivit på det sättet går inte att skuldbelägga någon specifik person eller något specifikt parti för.

Däremot går det att berömma de nyliberala arkitekter och opinionsbildare som sakta men säkert fått människorna att tappa intresset för politisk ideologi genom att leda dem in i en verklighet där allt fokusera på det egna jaget och jagets framgång snarare än på hela samhällets framgång som kollektiv.

Det faktum att människor glömt eller inte känner till hur viktig en stark ideologisk plattform är för politiken är lättare att styra med hjälp av populism av olika slag.

Att Olof Palme som var motorn i den ideologiska debatten försvann genom ett mord och att hans efterföljare Anna Lindh mötte samma öde har säkert hjälpt till skapa den verklighet som innebär att ideologi är ett begrepp snarare än en kunskap hos var och en.

Allt sedan Palmes död har det pratats om att politiken måste förnyas vilket för mig är kvalificerat skitsnack – Det är inte politiken dvs. den ideologiska plattformen som behöver förändras – Allt som behöver förändras är sättet på vilket vi förklarar betydelsen av den ideologi vår politik bygger på.

Även detta sammanfattade Olof Palme på ett bra sätt när han sa att vi ska vara otrogna vad gäller metoderna men trogna gentemot idealen.

Det Palme sa i den meningen är att budskapet och verktygen för samhällsbygget kan förändras från tid till annan avseende vilka metoder vi använder för att bygga samhället – Detta så länge samhällsbygget bygger på samma ideal som det alltid gjort.

Med det sagt återupprepar jag därför ännu en gång samma budskap som jag framfört med jämna mellanrum under mer än 2-års tid – Det är dags att på nytt lyfta upp den ideologiska debatten och berätta för väljarna varför samhällsbygget aldrig kan bli bättre eller framgångsrikare än de ideologiska ideal samhällsbygget vilar på.

I en ideologisk debatt finns inget parti som jag känner till som kan slå oss Socialdemokrater på fingrarna – Detta därför att endast vår ideologi förespråkar Kärlek – Solidaritet och alla människors lika värde – Allt för att i akt och mening bygga ett jämlikt samhälle som inkluderar alla och ett samhälle där vinsterna av allas arbete har en någorlunda rättvis fördelning.

Slutligen – Kunde listiga moderater likt Schlingman och Littorin avleda uppmärksamheten från ideologin till betydelsen av ord är min övertygelse att vi i vårt parti har minst lika intelligenta människor som med glans kan ta tillbaka initiativet i den politiska debatten och säkerställa att den ideologiska debatten får en renässans.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

32 kommentarer

 1. Oberoende Observatör

  Om nu Schlingman lurar folk. Hur kommer det då sig att Region Västerbotten valde att ha honom som en av dragplåstren vid Mötesplats Lycksele. Det måste väl betyda att ( S ) med Bergkvist i täten skjuter sig själva i foten ,eller ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den frågan bär du ställa till Region Västerbotten och inte till mig Oberoende Observatör. Även om man inte gillar den politik Schlingman stod för så går det inte komma ifrån att han är duktig på det han gör och att han säkert kan lära ut både det ena och det andra om opinionsbildning.

 2. Micke

  Tack för ett mycket intressant blogginlägg Anders.

  Idag så handlar det mesta om vilket parti som stöder min plånbok. Ideologi finns kvar men i mindre utsträckning än tidigare.

  Man ser till sig själv och sin egen verklighet.

  Solidariteten är till stor del bortspolad.

  Varför har då plånboken blivit viktigare?

  Som jag ser det så är den ekonomiska polariseringen i samhället större än nånsin. De rika har blivit rikare och de fattiga har blivit fattigare.

  Det har inte skett en större omfördelning av förmögenheter någonsin. Det man har fått det vill man behålla.

  Ta bara den enorma ökningen på bostadspriser vi haft i Sverige. Det har gjort de flesta villa- och bostadsrättsägare enormt rika. Massvis med miljonärer.

  Många har lånat upp på sina fastigheter för lyxkonsumption och vant sig vid denna eviga julafton.
  Att rösta på ett parti som inte är lika vänlig mot min invanda ekonomiska situation är i de flesta fall inte tal om.

  Sen har många samhällsaktörer ett stort ansvar till denna ekonomiska polarisering.

  Riksbanken gör sitt bästa för att hålla nere räntorna som driver upp bostadspriserna (stödköper statsobligationer).

  Politiker vägrar ta bort ränte- och ROT-avdrag som även de driver upp bostadspriserna. Ökar på förmögenheterna och lånekarusellen.

  Sen tycker jag att det finns ett parti som verkligen står fast vid sin ideologi, i betydligt högre grad än Socialdemokratin gör och det är Vänsterpartiet.

  Att acceptera en finansminister som Magdalena Andersson som gör sitt bästa för att bibehålla den ekonomiska polariseringen ser jag inte som en som är trofast den Socialdemokratiska ideologi jag beundrar.

  Håller helt med dig om att ny liberaliseringen ligger bakom mycket av denna ekonomiska polarisering. Och alliansen kämpar med näbbar och klor behålla den. Se bara hur de lämnade mangrant

  http://www.di.se/artiklar/2016/2/2/magdalena-andersson-m-sprider-skramselpropaganda/

  Ha det

  Micke

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tack Micke – Det jag strävar mot att göra är att skapa ett läge där vi Socialdemokrater återgår till den ideologi och den politik du beundrar.

  • Bertil

   Varenda inlägg som Disenfeldt skriver så är det personliga påhopp och sällan sakliga uppfattningar.
   Samma gäller på hans blogg en massa påhopp hela tiden.

   Sådana där migranter är sådana som Åkesson vill ut med. De tillför inget utan är en belastning för Samhället.

   Disenfeldt är bitter jämt så fort uppfattningar eller fakta går mot hans tyckande. Fy för sådana extremer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Så kan det vara och jag ser med spänning fram emot vad man avser söka samarbete om och på vilka villkor och hur stora förändringar man kommer att kräva från SD:s österrikiska systerparti.

   För egen del tycker jag att den utvecklingen när olycklig.

 3. Fredrik

  Försökte kommentera ”brandinlägget” men det gick inte, så här är det!

  Fråga från Alexander, ”Ingen kommentar till det Fredrik skriver om hemlösa som dör på gatorna? och du Anders svarar, ”Jag har redan kommenterat det Alexander.”.

  Lögn! Du har inte kommenterat det. Du vill inte göra jämförelse mellan en brand i ett höghus i London och ett terrorattentat i Stockholm, men du kritiserar Alliansen för att den misstänkte terroristen kom till Sverige under deras styre? Du menar att branden i London, vars renoveringar gjordes under Boris Johnsons tid som borgmästare är något som tydligt SKA reflektera Theresa May som premiärminister eftersom hon är likt Johnson medlemmar i Tories. May bör avgå som resultat av branden i London.

  Det är helt okej att du tycker att alla dem som inte delar din uppfattning inom politiken ska avgå, men när du menar att de ska avgå för att de gör, i dina ögon, fel så måste samma princip gälla alla. Det kan inte bara gälla politiska motståndare Anders. Och detta fel, renovering av ett höghus, menar du ligger på Tories och därför ska May avgå. Att du inte vill jämföra med attacken på Drottninggatan förstår jag, så jag bytte exempel men då vägrar du att svara. Du påstår till Alexander att du har kommenterat exemplet men det har du inte. Lögnare.

  Jag besöker Stockholm i snitt en gång i veckan och jag möter människor som lever på gatan i Stockholm, jag besöker Stadsmissionen och köper Situation Stockholm när jag får chansen och bidrar på andra sätt att försöka förändra för utsatta människor. Många av dem har missbruk, inte alla, men många och det är ett farligt sätt att leva i Sverige idag. Så när du likställer alla Tories med ett exempel, branden i London, så blir jag vansinnig när du inte likställer dig och alla andra socialdemokrater på samma sätt. Om May ska avgå pga att Johnson var borgmästare när renoveringen gjordes, då ska Löfvén avgå omedelbart för det dör hemlösa i Stockholm medan det finns dem som fuskar sig förbi bostadskön. Detta är med din logik Anders Löfvéns fel, därmed ska han avgå.

  Men jag vet hur du är Anders, du kommer aldrig att våga erkänna detta. Du kommer att svara på något helt annat i hopp om att jag ska inte se vad du gör. men då glömmer du bort att du är inte smartare än vad jag är. Du talar dig varm om hur socialdemokratin är det enda partiet som pratar om kärlek, solidaritet och alla människors lika värde. Men du glömmer bort att i ordet värde inryms rättighet och skyldighet, alla människor har lika rättighet och skyldighet. Någon skrev till dig om varför du inte vågar erkänna när du gör/säger fel? Alla gör fel, ingen är ofelbar. Du snurrar in dig i trådar där du till slut inte hittar ut. Du ljög till Alexander, du har inte svarat på min kommentar om hemlösa i Stockholm – du bör be honom om ursäkt för din lögn. Sen väntar jag på Löfvéns avgång, eller åtminstone ditt krav på hans avgång. För under hans styre – S-majoritet i Stockholm Stad – så dör hemlösa på gatan i Stockholm medan andra fuskar sig förbi bostadskön så att de får fina lägenheter. Och hur är dödsfall i London knutna till ett visst politiskt parti/ledarskap medan dödsfall i Stockholm inte är det? Och jag gör det enkelt för dig Anders, bemöda dig inte att svara på något av detta FÖRRÄN du bett Alexander om ursäkt för att du ljög – det är prio 1 för mig.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   När jag pratar om att May bör avgå pratar jag om en avgång för hela Tories och inget annat – Om det jag skrivit missuppfattats som något annat så ber jag om ursäkt.

   Vad gäller terrorattentatet på Drottninggatan så är det bara ett försök att avleda uppmärksamheten från ämnet som inlägget behandlar så därav mitt svar.

   När vi pratar om de hemlösa så måste deras situation lösas trots att de allra flesta av de som är hemlösa valt det livet trots flera chanser att ändra livsföring och få tak över huvudet. Trots det tänker jag inte lämna dem i sticket utan försöka hitta lösningar som gör att de får en bostad.

   • Jonny Disenfeldt

    Anders skriver ”När jag pratar om att May bör avgå pratar jag om en avgång för hela Tories och inget annat”

    Jaja, så då är det givetvis inte bara Lövfen som ska avgå för de våldsdåd och elände som sker i Sverige utan hela socialdemokratin då …
    De är ju alla skyldiga, precis som fallet med tories i Storbritannien.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det går inte att jämföra ett vansinnesdåd utfört av en enskild galning med en medveten handling att spara pengar när man renoverar hus där sämre bemedlade bor Jonny – En sådan jämförelse haltar högst betänkligt.

     Hur kan du se en sådan jämförelse som relevant Jonny?

 4. Leif Andersson

  Problemet för S är väl snarare att den nuvarande förda politiken står i disharmoni med ideologin vilket gör väljarna förvirrade. ROT/RUT, EU:s lägst beskattade privata bostadsägare, orättvis beskattning beroende på upplåtelseform, ett skattesystem som gör att höginkomsttagare i princip kan långa pengar gratis osv speglar inte solidaritet och alla människors lika värde.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Sakta men säkert så kommer vi att få ordning på hala samhällsbygget Leif och Socialdemokraterna är inte i disharmoni – Däremot tyngda över alla arbetsuppgifter som finns som ett resultat av 8 år med Allianspolitik.

   • Leif Andersson

    Du vet mycket väl att Magdalena Andersson i stort förespråkar samma skattepolitik vad gäller bostäder som Anders Borg och M trots att S har ett kongressbeslut att det ska råda skatteneutralitet mellan upplåtelseformerna.

    Varje väljare som lämnar S är högst välförtjänt enligt min mening.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag vet hur Magdalenas inställning i frågan ser ut men hon kan inte undvika att genomföra det kongressen bestämt hur mycket hon än vill. Förändringar är på gång men vi måste hålla det parlamentariska läget i minnet då en förändring måste passera riksdagen för att bli verklighet – Som jag ser saken finns inget mandat för det för närvarande men det innebär på inget sätt att vi inte skulle ha för avsikt att genomföra det vår kongress bestämt Leif.

 5. Krister

  ”trots att de allra flesta av de som är hemlösa valt det livet trots flera chanser att ändra livsföring och få tak över huvudet.”

  Kan det vara s att de är så nere i skorna att de är deprimerade och inte orkar att byta upp sig tillbaka till ett ordnat liv? Då kallar jag inte att det är ett fritt val.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns säkert lika många anledningar som det finns hemlösa Krister och skulle det vara som du säger så beror det i sådana fall på Alliansens politik då de hemlösa och deras problem är något vi ärvde när vi tog över regeringsmakten.

   Min tro är att deras situation beror på att många i dag sätter sig själv och sitt eget bästa framför kollektivets bästa precis som nyliberalismen predikar. Att förändra det beteendet tar tid – Dessutom måste reformerna passera riksdagen och med en Allians och ett SD som ständigt röstar emot varje sådan ansats är det svårt att lösa problemen.

 6. Alexander

  ”de hemlösa är något vi ärvde”

  Menar du att det inte fans hemlösa innan Alliansen vann 2006?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det fanns det säkert men inte i samma utsträckning som när vi återtog regeringsmakten. Sedan handlar inlägget om Moderaternas dolda agenda och inte om hemlösa. I en framtid kanske jag skriver ett inlägg om dem och då får vi ta den debatten då.

 7. Jonny Disenfeldt

  ”Det fanns det säkert men inte i samma utsträckning som när vi återtog regeringsmakten. ”

  Vad baserar du det påståendet på ?

  Hur många fanns det 2014 ?
  Hur många finns det nu ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag baserar det påståendet på egna iakttagelser och på de rapporter som ständigt kommer Jonny. Sedan är i vanlig ordning dina kommentarer helt utanför ämnet då ämnet var Moderaternas dolda agenda och inte hemlösa.

   • Jonny Disenfeldt

    Därmed är alltså ditt påstående helt värdelöst.

    Ge mig referenser till de rapporter ”som ständigt kommer” Anders Forss som styrker ditt påstående.
    Du är duktig på att spåna och hitta på saker och skapa alternativa fakta.
    Förstår du inte att det är lätt att se igenom dina dimridåer ?
    Dina ”egna iakttagelser” , vad tror du de är värda när det gäller t.ex antalet hemlösa i vårt land ?
    Går du årligen runt i Sverige och räknar …dina egna iakttagelser …

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag hittar inte på Jonny – Däremot jobbar jag ständigt med att försöka lösa människornas vardagsproblem och med att forma en vardagspolitik som fungerar för folkflertalet.

     Idéer som kommer från mitt eget huvud har varken referenser och är definitivt inte alternativa fakta utan en idé lanserad av Anders för att bygga ett bättre och jämlikare samhälle på Socialdemokratisk ideologisk grund.

     • Jonny Disenfeldt

      ”…Idéer som kommer från mitt eget huvud har varken referenser…”

      Precis, det är ideer, det är vad du tror och hoppas men det är INTE fakta.
      Det är ogrundade påståenden som utger sig för att vara fakta men som inte är det.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Mina idéer bygger på fakta och på att de kan genomföras med den effekt jag anför Jonny – Vore det inte så skulle jag inte föreslå det.

 8. Alexander

  Anders

  ”Inte i samma utsträckning som när vi återtog regeringsmakten”

  Alltså sjönk antalet hemlösa under Alliansen? De var färre när ni tog över än när ni blev avsatta. Det är så du skriver, de var fler när Alliansen vann än när de förlorade…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror nog att antalet ökade under Alliansens regeringsår Alexander.

 9. Alexander

  Enligt Stockholms stadsmission ökar antalet hemlösa. Rapporten släpptes nov 2016 och då styr ju Löfvén….

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag ska titta på hur det står till med den saken vid tillfälle men mitt inlägg handlade inte om hemlösa utan om Moderaternas dolda agenda som du uppenbarligen inte vill debattera – Något som för övrigt påvisar att det jag skrivit är helt rätt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.