Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansens beslut roten till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Ju mer jag lyssnar på och analyserar det politiska spelet runt IT-skandalen i Transportstyrelsen ju mer löjeväckande och populistisk blir det.

Alliansen spelar med mycket falska kort och försöker på populistisk väg smita undan det faktum att det är de själva som i februari 2014 tog det politiska beslut som är roten till den uppkomna IT-skandalen i Transportstyrelsen.

Med början 2010 och med ett fördjupat utredningsarbete drivet av privatiseringsiver och NPM (New Public management) under 2013 fattade den dåvarande Alliansregeringen i februari 2014 det ödesdigra politiska beslut som strax därefter beordrade Transportstyrelsens styrelse att upphandla IT-tjänsterna i internationell konkurrens.

Det beslutet var Transportstyrelsen tvungen att följa då andra alternativ saknades. Med det sagt torde varje klart tänkande människa med lätthet inse att det är Alliansen och inte vi Socialdemokrater som bär största delen av skulden till det inträffade.

Trots det säger jag på inget sätt  att vi Socialdemokrater är utan ansvar baserat på att vi Socialdemokrater enligt mitt tycke har en organisationsstruktur, organisationskultur och ett arbetsätt i regeringskansliet som lämnar allt i övrigt att önska.

Med det sagt tycker jag att ställandet av ett misstroendevotum mot ett eller flera statsråd för fel de i egentlig mening enligt gällande delegationsordning inte begått är politisk populism och hyckleri på hög nivå.

Vill man lägga misstroendevotum mot dessa ministrar borde samma sak i rättvisans namn rimligen ske gentemot de ministrar som var ansvariga när Alliansen fattade det ödesdigra beslutet att ge Transportstyrelsen order att upphandla dess IT-verksamhet.

New Public Management där borgerliga politiker influerade av nyliberala politiska idéer ser offentligsektor som en ”marknad” som ska vinstoptimeras med jakten på vinst som primärt mål har blivit ett stort hot mot både demokrati och rättssäkerhet vilket IT-skandalen i Transportstyrelsen är ett klart och tydligt bevis för.

I det Moderata partiprogrammet står det i klartext att partiet ska jobba för att allt som kan drivas av någon annan än det offentliga ska privatiseras och det är den ivern som lagt grunden till det i grunden felaktiga moderata beslut som är roten till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

I en debattartikel i VK.se på följande länk: ”http://www.vk.se/2056912/jakten-pa-billiga-losningar-skadar-offentlig-forvaltning” går det att läsa hur NPM kostat svenska skattebetalare stora pengar – Bland annat vad gäller byggandet av Nya Karolinska Universitetssjukhuset som trots att det skulle vara färdigbetalt 2040 och kosta 14 miljarder landade på en kostnad på hela 60 miljarder.

Min slutsats är därför densamma som den alltid varit – Vi ska städa upp efter nyliberalismens och NPM:s förödande orkan av kapitalförstöring och skadeverkning genom att säkerställa att de delar av offentlig förvaltning som tidigare avreglerats och upphandlas återförs till egen regi och egen drift inom ramen för offentlig sektor.

NPM:s privatiseringsvåg inom offentligsektor har lett till en enda sak – Att våra skattepengar och vinsterna på dem gjorda av privata företag hamnar i skatteparadis istället för att komma Sverige och dess medborgare till gagn.

Den ordningen ska vi inte ha och det är mot den bakgrunden det är viktigt att lyfta fram att det är Alliansen och dess privatiseringsiver och de beslut den ordningen lett till som är roten till allt som gått snett och inte minst till IT-skandalen i Transportstyrelsen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

65 kommentarer

  1. Petter

    Jomen väntat.
    Regeringen har sjabblat.
    Alliansens beslut om outsourcing.
    Globalisterna får springa vidare i 180, ivrigt påhejade av båda sidor.
    Ansvarstagande för långsiktigt, säkerhet, självförsörjning, miljö, folkhälsa, service till alla, mm, kommer i andra hand.
    Storstadsregionernas ohållbara tillväxt kommer accelerera och Sverige klyvas alltmer.

  2. Petter

    Jomen väntat.
    Regeringen har sjabblat.
    Alliansens beslut om outsourcing ??.
    Globalisterna får springa vidare i 180, ivrigt påhejade av båda sidor.
    Ansvarstagande för långsiktigt, säkerhet, självförsörjning, miljö, folkhälsa, service till alla, mm, kommer i andra hand.
    Storstadsregionernas ohållbara tillväxt kommer accelerera och Sverige klyvas alltmer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Sverige ska svetsats samman Petter och vår effektiva politik har redan påbörjat det arbetet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.