Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Ett nyval är den enda rätta responsen mot Alliansens lagda misstroendevotum.

Om jag i detta nu stod i Stefan Löfvens skor där Alliansen utifrån hyckleri och politisk populism riktat misstroendevotum mot 3 av mina ministrar för ett påstått misstag som Alliansen själva i grunden är skyldiga till skulle jag aldrig tveka om att utlysa ett nyval.

Ett nyval är enda vägen framåt och önskar Alliansen indirekt försvaga eller avsätta regeringen bör de vara beredda att betala priset för det agerandet.

Sett till dagens opinionssiffror så skulle ett sådant nyval sannolikt ge oss en oerhört skadeskjuten Allians med Moderaterna på en låg nivå och med KD utanför riksdagen därför att de inte når riksdagsspärren.

Hur denna skadeskjutna Allians ska agera och hur de tänkt sig att leva upp till det löfte L och C givit till sina väljare om att aldrig bilda en regering som har aktivt eller passivt stöd av SD blir mycket intressant att följa.

Hur L och C väljer att agera i ett sådant läge kommer klart och tydligt att visa för väljarna om deras löfte är ett löfte eller blott och allena tomma ord.

Sedan vill jag säga att jag både uppskattar och känner stora mått av ödmjukhet för Jonas Sjöstedt och hans KU-anmälan av den förra Alliansregeringen mot bakgrund av att det faktiskt var den regeringen som fattade beslutet att outsourca och upphandla Transportstyrelsens IT-drift.

Nyval är som sagt enda vägen framåt och det debattutrymme ett nyval ger är precis rätt forum för att debattera vad som faktiskt ligger bakom IT-skandalen i Transportstyrelsen och andra skadliga saker som drabbat skattebetalarna på grund av oansvariga alliansbeslut.

En debatt i det ämnet är sannolikt en debatt Alliansen med alla till buds stående medel vill slippa men som man brukar säga – Som man bäddar får man ligga.

Vill Alliansen ställa till med politisk oreda så här nära ett ordinarie val av populistiska skäl och därför att Moderaterna går kräftgång i opinionsmätningarna så får vi acceptera det.

Accepterar vi det ska Alliansen ställas till svars för sina misstag!

Att ställa dem till svars görs bäst genom att vi Socialdemokrater och övriga partier som står till vänster om mitten lyfter den ideologiska debatten och debatten om New Public Managements skadeverkningar på offentlig sektor dit den hör hemma – Som varande den politisk huvuddebatt den alltid borde vara.

Att debattera NPM och hur det nyliberala tankesättet den bygger på monterat ner den svenska välfärden är välkommet och när Alliansen nu gett oss inviten att skapa den debatten tack vare sitt misstroendevotum ska vi självklart tacka för den genom att utlysa nyval.

Därför är min uppmaning till Stefan Löfven och mina partikamrater i riksdagen följande – Utlys ett nyval.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

77 kommentarer

  1. Jonny Disenfeldt

    Stefan Löfven gjorde alltså inte det som Anders Forss ansåg vara ”det enda rätta”, dvs Anders Forss anser att Stefan Löfven GJORDE FEL

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag anser att han skötte sig mycket bra och att han använde sig av ett alternativ jag trodde var otänkbart men jag stödjer det han gjorde.

  2. Johan

    Bra att Stefan vågade gå på den linjen jag skrev om. Offra några dåliga ministrar och inte sparka försvarsminister pga det säkerhetspolitiska läget.

    Hade han valt den linje som din rubrik lyder så hade han liksom du vill fortsätta leka i sandlådan och på det visset inte visst ett ledarskap och ställningstagande värdigt en svensk statsminister.

    Bra för Sverige att din linje med omval inte gick igenom! Det hade varit katastrof för Sverige ! Tåkigt att du inte förstår vad som krävs att visa på ledarskap och förtroende.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Om valet varit det mellan att avgå eller utlysa extraval hade det senare varit det bästa men han gjorde rätt helt klart.

  3. Leif Andersson

    Tur för oss att Löfven väljer den rätta vägen med ombildning istället för nyval som är oansvarig politik signerad Anders Forss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det var min första reaktion och jag är nöjd med den modell Löfven valde.

      • Jonny Disenfeldt

        Vi har noterat att du tyckte att Lövfen gjorde fel. Att du senare ändrat dig efter att verkligheten kommit ikapp dig är en annan sak. Ditt stöd för Lövfen ekar väldigt tot.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag har i alla inlägg sagt att Löfven har mitt stöd så jag har inget att skämmas för Jonny.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Därför at han använde sig av en bra lösning jag inte ens tänkt på Alexander – I detta är ställningen AF 0 – Löfven 1.

  4. Krister

    – Ett nyval är den enda rätta responsen.

    Jag tolkar det och läser mellan raderna
    att du tycker Statsministern valde fel nu
    när vi har facit.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Löfven gjorde rätt och använde sig av ett alternativ jag inte ens hade med som alternativ så i detta fall var Löfven smartare än jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.