Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I ett jämlikt Sverige är planmässig hushållning under samhällets kontroll en viktig hörnsten.

Som en del av mitt arbete att  skapa förståelse för min politiska gärning kommer här ännu ett inlägg i serien om varför jag hyllar 1975-års Socialdemokratiska partiprogram som det bästa programmet för ett jämlikt samhällsbygge som världen någonsin skådat.

Hade 1975-års Socialdemokratiska partiprogram fortsatt haft fullt genomslag och genomförande skulle Sverige av idag ha sett helt annorlunda ut än det Sverige vi lever i idag.

Det är just därför jag envetet fortsätter mitt debatterande och bloggande trots att jag många gånger möts av mer eller mindre elaka kommentarer och påhopp – Detta i visshet om alla förr eller senare kommer att inse att bara en återgång till och ett genomförande av 1975-års ideal kommer att återuppbygga välfärdslandet Sverige.

Partiprogrammets avsnitt om planmässig hushållning under medborgarnas kontroll kom till därför att Socialdemokratin redan 1975 hade kommit till insikt om det som symboliserar Sverige anno 2017.

Vad man insett var följande:

  • Att hela regioner hotas av ekonomisk utarmning om företagens vinstmotiv ensidigt tillåts bestämma lokaliseringen av näringsliv och service.

Just därför införlivades följande skrivning i partiprogrammet: 

  • Att det övergripande målet för Socialdemokratisk politik är att göra alla landets regioner likvärdiga när det gäller tillgång till såväl arbete som social, kommersiell och kulturell service.

Det som gällde 1975 och avsåg Sverige kan idag sägas gälla hela EU.

Vad som hänt när företagens vinstmotiv ensidigt tillåtits bestämma är att jobben flyttat från Sverige och EU till förmån för låglöneländer – Detta med en enda effekt – Effekten att företagens ägare berikat sig själva på bekostnad av medborgarna i Sverige och EU.

Det som fascinerar mig mest är att vi Socialdemokrater redan 1975 visste hur facit skulle se ut 2017.

Anledningen till den insikten är sannolikt att vi Socialdemokrater lärt av historien före 1975 och framför allt av historien innan Ådalen 1931 – Lärdomen om att kapitalet alltid ensidigt ser till sitt eget intresse utan att bejaka resten av samhället i vilket de verkar.

I punkterna nedan hittar du ännu fler anledningar till varför det är viktigt att uppnå det som stipulerades i 1975-års partiprogram i syfte att uppnå planmässig hushållning under medborgarnas kontroll.

  • Att en demokratisering av det ekonomiska livet förutsätter att det medborgerliga inflytandet kan göra sig gällande på alla nivåer i ekonomin.
  • Att hela den ekonomiska verksamheten måste samordnas till en planmässig hushållning under medborgarnas kontroll för att vara under medborgarnas kontroll.
  • Att denna hushållnings syfte handlar om att fullt ut utnyttja samhällets produktiva resurser och därigenom skapa arbete åt alla.
  • Att uppnåendet av dessa ideal förutsätter en långsiktig sysselsättningspolitik som inriktas på att åstadkomma en fortgående ökning av antalet arbetstillfällen.
  • Att den enskildes ställning måste stärkas för att möta de förändringar i produktionsförhållandena som är en följd av nya tekniska och ekonomiska förutsättningar som snabbt får genomslag i en starkt utlandsberoende ekonomi.
  • Att förhållandena i arbetslivet måste anpassas efter de arbetandes förutsättningar snarare än ur vinstintressets egenintresse.
  • Att en fortsatt utjämning av rådande inkomst- och förmögenhetssklyftor är ett centralt mål för arbetarrörelsen.
  • Att hushållningen syftar till att inrikta produktionen så att medborgarnas väsentliga behov tillgodoses.
  • Att  det i samhället behövs ökade samfällda insatser för att möta människornas krav på kultur och utbildning, god hälsovård, ökad omsorg om barnen, bättre omvårdnad för sjuka och gamla och vidgade aktivitetsmöjligheter för de handikappade.

Min och många av mina partikamraters slutsats är därför att Socialdemokratin är beredd att bygga ut den gemensamma (läs offentliga) sektorn för att tillfredsställa dessa behov.

Därför måste vi tänka om – Därtill tänka rätt och göra det enda rätta.

Ett starkt Socialdemokratiskt parti som går tillbaka till idealen i 1975-års partiprogram och förverkligar dessa ideal kommer att bygga ett starkare, tryggare och mer välmående Sverige – Ett Sverige präglat av jämlikhet,

Ett Sverige som på nytt blir råmodellen för hur ett land ska byggas – Ett Sverige fyllt av kärlek, välfärd och samförstånd – Ett Sverige där alla människor räknas och har lika värde – ett Sverige där även de som är sjuka och arbetslösa tillerkänns samma värde som övriga i samhället.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

16 kommentarer

  1. Ville-Valle

    …äntligen Anders Forss!!! Läser på folkbladet.nu att en av Umeås största och mest respekterade profiler Willy Pettersson tänker ge sig i kast med politiken. Och inte nog med det, Willy tänker också gå med i det enda riktiga arbetarpartiet som värnar om de svaga i samhället, Sverigedemokraterna, SD. Willy vet också vad det innebär att leva i ett utanförskap efter alla sina år i rännstenen. Nu vore det på sin plats om även du Anders Forss tänkte om och gör Willy Pettersson sällskap till det enda riktiga arbetarpartiet vi har i Sverige. Eller är du för fin för det Anders Forss…

    • Bertil

      Ville-Valle. kan du beskriva vilken politik SD tänkt bedriva eller som du beskriver
      ”det enda riktiga arbetarpartiet som värnar om de svaga i samhället, ”

      vad ser du i SD som det riktiga arbetarpartiet som värnar om de svaga i samhället.

      Skulle verkligen vara kul få se din beskrivning och hur du anser svaga kommer att värnas med SD-politik.
      Jag väntar med spänning på ett svar från dig. Om inte så ser jag mer dina skrifter som ”mycket väsen lite ull ”

      • Ville-Valle

        …jo du Bertil, av ditt svar att döma tillhör du tydligen samma skrå som Anders Forss och jag förmodar att ni två kommer att kämpa om vem som ska stå över den andra på S-listorna i valet 2018. Det svar du efterlyser finner du bäst om du besöker en riktig arbetsplats med arbetare, gärna Volvo Umeverken där du får träffa riktiga arbetare som för länge sedan lämnat det socialdemokratiska svamlet och gått över till SD. För visst kände du Bertil till att SD:s största medlemskälla är de riktiga arbetarna som värnar om de små människorna i samhället, som till exempel Willy Pettersson som klev upp av egen kraft från sitt mångåriga liv i rännstenen. Vad fick Willy Pettersson för hjälp av socialdemokraterna under sina många år i utanförskapet…?

  2. nils johnsson

    ”Min och många av mina partikamraters slutsats är därför att Socialdemokratin är beredd att bygga ut den gemensamma (läs offentliga) sektorn för att tillfredsställa dessa behov.”

    Namnge gärna en annan socialdemokrat med någon form av inflytande som tycker som du i denna fråga?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vilka de är kommer du att se över tid Nils – Bland mycket annat så har sittande regering aviserat att vi ska satsa på offentlig sektor.

  3. Bertil

    Självklart får du räkna med elaka kommentarer och påhopp.
    Du skriver om oerhört skiftande ämnen och problemet måste därmed bli att ha kunskap
    om alla ämnen. Men åsikter om alla ämnen är så klart en viktig poäng.
    Att du dessutom är socialdemokrat är så klart det de från högersidan letar upp för att sprida sin dynga. Det är en ständig grupp som ägnar sig åt det på kommentarerna har man märkt och det är i princip samma signaturer varje gång och det sker kort sagt ”dagligen”.
    ”lengräddade ” kommentarer som oftast inte handlar om debatt utan om påhopp och annat utan för ämnet.

    Vi minns väl enbart hur hatisk mot socialdemokratin Reinfeldt var. Han försökte alltid spela en lugn stabil ledare men när det brast var han inte trevlig.
    Minns detta: https://www.youtube.com/watch?v=BMJoojklvT8

    Högern spelar hela tiden ett elakt spel mot det vi benämner som svaga grupper.
    Dessa ska utsättas med ännu mer uppoffringar för att man sedan ska kunna säga Sverige går bra och tillväxten och vinsterna i företag ökar.
    Att sedan klassklyftor ökar nämner man sen och åtgärden är att öka dem ännu mer då minskar klassklyftorna. Senast hörde vi Björklund komma med den varianten annars är det moderaterna som är härförare även med den politiken.
    Idag läser man i Norran en krönika av Skellefteåmoderaternas ordförande som försöker spela på att hylla Per-Albin Hansson samma minns vi Reinfeldt göra spela på Tage Erlander.
    http://norran.se/asikter/kronikor-asikter/det-ar-dags-att-aterta-medborgarhemmet-876846

    Denna form av politisk taktik anser jag är en beskrivning som kan liknas vid fake news och att partier inte står för sin politik utan vet Sossarnas politik var bäst och nyttjar den för att göra nåt annat av den som gynnar den grupp de företräder.

    Det var ju även så Reinfeldts gäng gjorde av det kunde man både skapa en lag om arbetskraftsinvandring och fullskalig plundring av A-kassa och utförsäkring av sjuka.
    Samtidigt som välbeställt folk gynnades med 140 miljarder varje år.

    Att sedan på det hylla Tage Erlander och liksom få folket att tro det var den politiken Alliansen genomförde är inget annat än False political tactics.

    Detta ökar dessutom i omfattning och sägs nu varit bidragen orsak till att Terump vann i USA.
    det nya är datanätets möjligheter via mobiler, datorer i ex. facebook, Instagram o.s.v
    massutskick av falsk propaganda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Publicerar som ett tänkvärt inlägg i debatten med följande tillägg – Tack Bertil och jag är helt beredd på den sortens påhopp du beskriver och har inga problem med att ta dem.

  4. Bertil

    ”Det som fascinerar mig mest är att vi Socialdemokrater redan 1975 visste hur facit skulle se ut 2017.”
    Ja 1975 har jag inte fakta om vad som skedde.
    Men vad Högern gjorde när de var i makt första ggn från 76-82 har jag tagit del av.
    En del intressanta saker hände då fast Fälldin lovade guld och gröna ängar. men nedmonteringen och Liberaliseringen började redan då fast folk inte märkte det.
    ex: pensionerna ändrades och man räknade redan då ut att pensionerna på 20 års sikt därmed sjunka från 65% till 45-50% Sånt stämmer ju klockrent och nu är var fjärde pensionär fattigpensionär.

    Högern visste redan då när man fick makt hur man skulle lura folket. Man lovade jobb men effekten blev precis tvärtom . Samma skedde med skolan, sjukförsäkringen o.s.v.
    Allt detta kan ni läsa i den ”Den Svarta Boken ” En bok som skildrar en svart verklighet under de 6 år högern styrde Sverige 76-82. Utvecklingen skildras med kalla siffror och väldokumenterad fakta.

    Sen efter de 6 åren minns t.o.m även jag hur sossarna därefter fick kämpa med de budgetunderskott och den plundring högern genomförde redan då.
    Men folket hade inte lärt sig och var nog rätt omedveten i det stora hela vad som egentligen skedde då och var början till den ojämlikhet och klassklyftor som numera är synliga och som högern vill bota genom att öka dessa klassklyftor ännu mer, fast med förtäckta ordramsor.

  5. Jonny Disenfeldt

    ”Att hela den ekonomiska verksamheten måste samordnas till en planmässig hushållning under medborgarnas kontroll för att vara under medborgarnas kontroll.”

    Det kallas socialism, har prövats de senaste 100 åren, DDR är typexemplet.

    Grät även du när muren föll Anders på samma sätt som en gammal V-ledare gjorde (Lars Ohly) och tyckte även du att det var märkligt att människor ville ha frihet ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      På det sätt vi socialdemokrater bedriver det kallas det demokratisk socialism Jonny och det är en mycket bra form av socialism som i allt den gör säkerställer en sund blandekonomi och ett jämlikare samhällsbygge.

  6. Per Fjellberg

    Planhushållning är oförenligt med välfärd.

    Sverige är utsatt för ständig konkurrens från omvärlden. Sverige måste hela tiden bli effektivare för att kunna behålla välfärden.

    ”Att hushållningen syftar till att inrikta produktionen så att medborgarnas väsentliga behov tillgodoses.” Till väsentliga behov kan inte räknas att få bo var som helst, att aldrig behöva flytta.

    Det är just för att kunna tillgodose invånarnas väsentliga behov som vi inte ska ha planhushållning.

    Det är just för att kunna tillgodose invånarnas västenligt behov som alla måste bidra. En del behöver flytta till utbildning och jobb. Berget kan inte komma till Mohammed eftersom berget är alla andra. Alla andra ske inte ge upp sina väsentliga behov för att ”hela Sverige ska leva”.

    Anders, jag tror inte du förstår hur resurser skapas och hur ömtålig en ekonomi är. Planhushållning fungerar inte därför att beslutsvägarna blir för långa, besluten tar för lång tid. Planhushållning leder till en väldigt ömtålig ekonomi som producerar undermåliga varor.

    Trabanten var en dålig bil, dels för att Sovjet sög ut Östtyskland så att det var brist på till exempel stål, men också och främst, därför att det saknades konkurrens.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Planhushållning på det sätt jag beskriver den är inte oförenligt med välfärd Per – Snarare är sanningen att den är alldeles nödvändig om vi överhuvudtaget ska ha välfärd – Alldeles speciellt så om vi ska ha välfärd för alla på lika villkor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.