Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Låt oss syna Alliansens hot om misstroendevotum.

Idag har vi nåtts av nyheten att Alliansen står fast vid möjligheten att ställa misstroendevotum mot vår försvarsminister Peter Hultqvist – För mig är detta inget anat än ett tomt vapenskrammel och något Alliansen vidhåller därför att de målat in sig i ett hörn.

Den som följer vad som händer inom Alliansen ser att de som är riktigt desperata är de som talar först och högst – De jag talar om är Ebba Busch Thor och Jan Björklund som bägge tampas med sjunkande väljarstöd.

Till Ebba och Jan vill jag därför sända ett klart och tydligt meddelande:

Om jag befunnit mig i Stefan Löfvens skor i denna stund skulle jag med omedelbar verkan syna Alliansens hot genom att klart och tydligt deklarera att jag utlyser nyval om Alliansen gör allvar av sitt hot.

Att som Allians – En Allians som för övrigt saknar styrning i och med att Moderaterna saknar partiledare skramla med misstroendevapnet mot politik man påstår sig ogilla är en ny företeelse i Sverige – Därtill en som kommer att straffa Alliansen i en framtid om de till äventyrs vilket Gud förbjude skulle återfå regeringsmakten.

Min uppmaning till min partiledare tillika Sveriges statsminister blir därför följande – Stefan – Om Alliansen inte genast deklarerar att de drar tillbaka hotet om misstroendevotum är min uppfattning att du klart och tydligt ska deklarera att ett misstroendevotum per automatik innebär att du utlyser ett extraval/nyval.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag” 

25 kommentarer

    • Bertil

      Svar till Alexander javisst men till förra statsministern det var Alliansen som byggde upp denna situation.

      Reinfeldt bör sättas i fängsligt förvar inte bara för detta utan även för utförsäkringarna av sjuka som han drev folk till självmord.

  1. Michael Rönnlund

    Utlys extraval.

    Med tanke på alliansens kräftgång kommer det sluta med en starkare röd/grön regering.

    Perfekt.

  2. Per Kjellén

    Alliansen needlade att den avser ställa misstroendevotum mot Anna Johansson, Ygeman och Hultquist. Statsministern insåg allvaret i detta och för att undvika en omröstning i riksdagen så kom Johansson och Ygeman på sättet att hjälpa statsministern genom att frivilligt avgå som ministrar. Hultquist gjorde det inte och därför kvarstår samma grund för misstroendevotum som i juli. Varför skulle detta vara tomt vapenskrammel?

    3 Kap 11§ i Regeringsformen säger följande:”…. Regeringen får inte heller besluta om extra val under den tid då dess ledamöter, efter det att samtliga har entledigats, uppehåller sina befattningar till dess en ny regering ska tillträda.”

    Jag tolkar detta så, att om regeringen beslutar att avgå så skall talmansrunda hällas. Detta kan ta sin tid och då kommer ett extraval att hållas kanske tre månader före ett ordinarie val. Jag tror att Löfven skulle föredra en ny regering på basis av den nuvarande mandatfördelningen.

    Nu föreligger ju också en förklaring från Jimmie Åkesson att han/SD saknar förtroende för statsministern.

    Yttrande om att undvika ett kaos i regeringspolitiken hörs från både regerings och oppositionshåll. Det kan vara på sin plats att begrunda vari risken för kaoset består. Insinuationer från regeringspartiet att Alliansen avsiktligt föreslagit alla säkerhetsåtgärder skulle nonchaleras i samband med förslaget att överlåta vissa uppgifter inom förvaltningen på privata företag, hoppas jag inte delas av ansvarskännande delar av Socialdemokraterna.

    En författning skall förutse regeringskriser och anvisa åtgärder för att undvika krisen. Regeringsformen 74 gör detta men tyvärr finns en uppfattning både inom regeringspartierna och oppositionen att sådana bestämmelser bara komplicerar. Erfarenheterna från DÖ gör att alla sådan försök bör avvisas. Land skall med lag byggas (detta kanske inte är så gammalmodigt).

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vanligtvis läggs misstroendevotum om KU skulle hitta grava felaktigheter som begåtts – Att föregå KU:s utredning är både att devalvera KU och att göra lekstuga av politiken.

      • Per Kjellén

        KU granskar regeringen om den i sin verksamhet följer författningen, dvs om regerandet är lagligt.

        Författningen ger riksdagsledamöterna möjligheten att begära misstroendeförklaring helt enkelt på grund av misstroende av andra orsaker. Hur var det – avgick en minister i våras på grund av att ha tagit en lille en i Danmark. Sådant har inte med Regeringsformen att göra. Här kan statsministern utan att någon annan lägger sig i det entlediga en minister, eller så kan ministern själv begära att få bli entledigad. Eller så kan riksdagens rösta om misstroende.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Ska inte säga emot det du skriver Per – Men det innebär inte att misstroendevotum ska missbrukas på det sätt som nu görs – Ett sätt som därtill förminskar och devalverar KU.

      • Leif Andersson

        Enligt mig har du helt fel. Att rikta misstroendevotum mot infrastrukturministern var givet och en skyldighet för oppositionen. Misstroendevotumet mot övriga två ministrar är jag personligen mer tveksam till.

        Bara för att S satt och sov sig igenom förra mandatperioden som största oppositionsparti trots att ett antal ministrar i den alliansregeringen var odugliga innebär inte att de nuvarande oppositionspartierna ska göra detsamma.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag kan hålla med om att det var motiverat att rikta misstroende mot Anna – Att göra det mot övriga är att gå flera steg för långt.

  3. Ville-Valle

    …jo du Anders Forss, när man läser dina inlägg slås man av att även du har smittats av den arroganta och självgoda maktfullkomlighet som i allra högsta grad kännetecknar socialdemokraterna i Umeå, Västerbotten och Sverige. Ta bara det här med att svara på läsarnas kritik/kommentarer i sina respektive blogginlägg…? Jo du Anders Forss, när det gäller just den delen är du ett undantag, men hur är det med dina partikamrater som har höga politiska förtroendeuppdrag i kommunen…? De kommer med blogginlägg efter blogginlägg, men inte en enda kommentar publiceras…? Och det trots att de är de som skriver dessa opublicerade kommentarerna som via sina skattsedlar betalar dina partikamraters generösa arvoden. Är inte det höjden av arrogant och självgod maktfullkomlighet, vad är då det Anders Forss…? Vad anser du Anders Forss, som socialdemokrat med drömmen om att bli vår nästa finansminister, om det här…

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig närt någon dröm att bli nästa finansminister Ville-Valle bara för att få det klarlagt.

      Sedan är det ju upp till var och en att bestämma hur de ska behandla kommentarer på sina respektive bloggar – Min uppfattning är att dessa ska besvaras så länge de inte innehåller rasism, främlingsfientlighet eller rena personangrepp på bloggaren eller andra personer eller grupper – Den stansen har jag antagit därför att jag anser att det är rätt väg att jobba med en politisk blogg.

      Hur det värderas av vväljarna får nästa val ge svaret på,

  4. Jonny Disenfeldt

    Kommer Löfven att kunna sopa undan spåren och slippa att själv stå där med byxorna nere, med stor sannolikhet visste han tidigt om IT-skandalen, nu försöker man rädda honom. Fram med sanningsserumet !

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Min tro är att han talar sanning och vad som är rätt kommer KU att komma fram till – Det är därför vi ska avvakta de svar som kommer att komma som ett resultat av deras utredning.

  5. Nils Lindholm

    Ja vad ska man säga.
    Alliansens hot ?
    OM inte Statsministern är SÄPO-godkänd att få sig tilldelad sekretessinfo så . . . . . .
    OM inte Ministrarna anser att Statsministern är kapabel att ta emot sekretess, så . . . . .
    Om inte Statsministern är intresserad av om vart sekretessinfo tar vägen, så . . . . .
    Så naturligtvis nån ananas fel, nånannan-ismen.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det viktiga är att fastställa huruvida statsministern fick informationen eller inte då det är svaret på den frågan som avgör om han talar sanning eller inte.

  6. Patrik

    Hej Anders.

    Det du säger är att våran högsta chef inte skulle informerat sig om Sveriges säkerhetsläge!
    Bara det är skäl till uppsägning. Som statschef så finns det inte ”jag visste inget för de berättade inget”. Det är hans f_rb_nnade skyldighet att veta!

    Mvh
    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag skrev när detta blev känt ett inlägg där jag anförde just det Patrik – Att man som chef måste ha rapporteringssystem som säkerställer att man har en full bild av allt som pågår och av allt som kan utgöra ett hot mot den verksamhet man leder.

      Nu är det inte så – Dessutom verkar det aldrig ha varit så oavsett färg på regeringen.

      Saken hamnar då i det läget att vi måste ta reda på om statsministerns påstående om att han inte fått informationen är sant eller inte – Hur det står till med den saken kommer KU:s utredning att ge svaret på.

      Sedan är det självklart att vi ska lära av detta och ändra i delegationsordningen samt införa rapportsystem som säkerställer att detta inte kan upprepas i en framtid.

      • Patrik

        Hej Anders

        Vad jag kan förstå så har de suttit i veckomöten angående säkerheten, det så kallade säkerhetsrådet, sedan 2015 eller 2016. Nog borde ministrarna ha vett nog att berätta en sådan viktig sak?
        Annars måste vi verkligen börja avskeda inkompetensen.

        Med vänlig hälsning

        Patrik

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Vem som visste vad och när kommer KU:s utredning att påvisa – När den är klar vet vi.

          • Jonny Disenfeldt

            Sanningen kommer troligen aldrig fram, Löfven begraver den för fullt just nu. I bästa fall får vi klarhet om typ 50 år, dvs de som då lever…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Sanningen kommer alltid fram och jag har full tillit till KU och deras förmåga att få fram sanningen.

  7. Patrik

    Hej Anders

    Om jag inte minns fel så var det ett himla liv om KU och Nuon-affären och helt plötsligt så ska man lita på att KU får fram hela sanningen?

    Med vänlig hälsning

    Patrik

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad gäller Nuon och Vattenfall så har Maud vägrat ställa sig till KU:s förfogande – I detta fall utgår jag från att KU får fram sanningen eller i vart fall vad som är troligt respektive otroligt i denna affär.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.