Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Alliansen i chock tack vare socialdemokratisk framgångspolitik.

Allt sedan Magdalena Andersson lagt fram den höstbudget som har fokus på att förbättra livssituationen för de grupper som har det allra sämst i samhället har de forna allianspartierna befunnit sig i chock.

Det påståendet grundar jag på det faktum att alla företrädare som uttalar sig saknar hållbara argument för sin kritik – En kritik som faller helt platt om man lyssnar till alla ”vanliga” människor/väljare som intervjuas om vad de tycker om regeringens höstbudget och det den medför för vanliga löntagare.

Initialt handlade vår politik om att vända det budgetunderskott Alliansen lämnade efter sig till ett budgetöverskott för att på nytt kunna fylla de tomma ladorna med nya pengar för att kunna genomföra väljarkårens länge efterlängtade välfärdsreformer.

Att vända budgetunderskott till budgetöverskott är något vi Socialdemokrater är duktiga på då det är precis det vi tvingats göra varje gång vi tagit tillbaka regeringsmakten från borgerligheten.

Det största problemet för den forna Alliansen och anledningen till att de helt saknar hållbara argument i debatten runt höstbudgeten torde vara det faktum att vi Socialdemokrater inte gjort våra satsningar utan att ta först fullt ut ta ansvar för landet och den statsskuld vi har.

Hade det varit så att vi lånat för att genomföra reformer hade debatten måhända sett annorlunda ut än den nu gör men i ett läge där vi först tar ansvar genom att amortera av på statsskulden och se till att den är på den lägsta nivån sedan 1977 innan vi genomför reformer faller hela fundamentet för den kritik den forna Alliansen normalt framför platt till marken.

Höjda barnbidrag, höjda studiebidrag, höjda vårdnadsbidrag, sänkta skatter för de pensionärer som har lägst pension och alla andra reformer som inryms i de välfärdssatsningar vi nu genomför kommer att göra stor skillnad för oerhört många människor och göra deras vardag lite lättare.

Att alla samhällsmedborgare och framför allt alla som arbetar i sjukvården och psykiatrin får det bättre tack vare de extra satsningarna på sjukvården tror jag alla begriper.

Jag förstår som sagt att det svider i själ och hjärta hos företrädarna för den forna Alliansen då vi Socialdemokrater nu lyckats göra det den forna Alliansen aldrig trodde att vi skulle klara av – Påvisa att politik kan göra skillnad och att RÄTT politik gör en enorm skillnad.

Som avslutning till detta inlägg ska jag tacka Moderaterna för valet av Ulf Kristersson som ny partiledare då valet av honom innebär att det blir än lättare för oss Socialdemokrater att påvisa skillnaden mellan Socialdemokratisk välfärdspolitik och moderat högerpolitik.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

32 kommentarer

 1. Johan

  Tror inte den polispatrull som patrullerar Norrland en bil på en yta nästan lika stor som Danmark håller med dig!
  Tror nog att det finns många som ser er politik som ett misslyckande.

  Alla som är insatt vet att det är tackvare högkonjunkturen som man kan lägga en sådan här budget. Nu har sossarna tur att det är högkonjunktur och snart val.
  När lågkonjunkturen kommer får man allt tänka om tro mig!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vi satsar mer pengar på Polisen än någon annan regering gjort tidigare och att det tar tid innan den satsningen kan påvisas resultatmässigt tror jag människor förstår.

   Att vi kan lägga den budget vi gör beror på framsynt socialdemokratisk politik Johan.

   Vilken sorts konjunktur vill du påstå att Alliansen regerade i under sina 8 år vid makten?

   • Jonny Disenfeldt

    Anders skriver : ”Vilken sorts konjunktur vill du påstå att Alliansen regerade i under sina 8 år vid makten?”

    Har Anders Forss glömt nutidshistorien om hur världekonomin hade en av historiens värsta härdsmältor, länder stod redo att falla som dominobrickor men Sverige lyste som en fyr i mörkret tack vare alliansens goda styre.

    Alliansen lyckades satsa mer än någonsin på skola vård och omsorg OCH sänka skatt på arbete så att en normal medelinkomsttagare hade nästan 2000:- mer i plånboken varje månad…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Låt mig börja med att rätta ett av dina felaktiga påståenden Jonny – Alliansen stod aldrig för något gott styre – Snarare för ett katastrofalt dåligt styre av vårt land som lämnade efter sig ett stort budgetunderskott.

     • Lars Flemström

      När Magdalena Andersson var nytillträdd som ekonomisk-politisk talesperson för den dåvarande socialdemokratiska oppositionen, gav hon mycket beröm till alliansregeringen för hur den hade skött rikets finanser. Detta var delvis valtaktiskt betingat. då hon insåg att man kan förlora väljare på byta ut en framgångsrik ekonomisk politik mot en politik som ger försämringar för stora väljargrupper.

      Det dåliga väljarstödet för S i Stockholms län, och vad man skulle göra åt det, diskuterades mycket inom partiet vid den tiden. Men det är förståeligt att Forss inte har något minne av det. Somliga debattörer gick så långt, så de sa ”Förlorar vi valet i Stockholms län, så förlorar vi valet i hela landet.” En del heliga kor slaktades. Och det fanns förstås farhågor för vad den vänstersvansen inom partiet skulle ställa till med.

      Det var mot den bakgrunden som jag med viss förvåning konstaterade att Magdalena gick ut så hårt mot alliansen i valrörelsen för att tömma statens kassakistor. Men efter att ha följt ett otal valrörelser i Sverige, är jag van. Inför varenda valrörelse, den kommande inte undantagen, brukar regeringen ”hitta” stora budgetöverskott som ska spenderas till nya reformer, medan oppositionen talar om enorma budgethål.

      Att den nuvarande regeringen verkar ha gott om pengar att spendera, är alltså inget som överraskar,. Vad som däremot överraskar är att S själva inte spelar rollen som alla goda gåvors givare, utan har överlåtit det positiva till V och Mp. ,

    • Bertil

     ”Alliansen lyckades satsa mer än någonsin på skola vård och omsorg OCH sänka skatt på arbete så att en normal medelinkomsttagare hade nästan 2000:- mer i plånboken varje månad”

     Lyckades. ja man var bra på bluffa Svenska folket tala illa om sjuka arbetslösa, tala om massarbetslösheten under sossestyret och folket svalde det med hull och hår.
     Nä Disenfeldt du är ”lengräddad”

     Man sänkte inte skatten med som i ditt ex så det gav 2000 kr mer i plånboken.
     Man omfördelade enbart pengarna. Istället för att folk via de sociala arbetsgivaravgifterna
     betalade till Sjukförsäkringsavgift , Arbetsmarknadsavgift. som gav dem en god social försäkring i A-kassa, sjukförsäkring så flyttades pengarna över till en ”kassa” kallad Allmän löneavgift.
     Denna ”kassa” var egentligen ämnad till att betala EU-avgiften men nyttjades istället till vad Alliansen kallade jobbskatteavdrag.

     Detta har många fått för sig att Alliansen sänkte skatten för vanliga löntagare. Istället flyyatde man över en del av den totala lönesumman till mer i plånboken för konsumtion istället för till sociala skydd.
     Därmed så kort sagt plundrade man löntagarnas sociala skydd i pengar och la det i plånboken istället.

     Massor är de som aldrig uppfattat att när de blev sjuka så fick de mindre pengar och dessutom utförsäkrades de efter en viss tid fast de var sjuka.
     Arbetslösa de sattes i förvaring hos anordnare som fick stulna pengar från de som förvarades
     detta för att man förvarade dem.

     Det handlade inte mycklet om i detta fall skattesänkningar utan en massa omfördelningar där rika berikades och fattigare svagare grupper fick betala priset.

     Än idag är det massor och de lär öka som inte har en aning om att de får jobbskatteavdrag än mindre att det är stulet från deras sociala försäkringar.

     Absurdt och rutten klassklyftpolitik. Måtte de en dag straffas de som kom på en så oprövad och dålig ide. De 2000 kr i plånboken är inget värt om du som sjuk i ett annat skede i livet blir utförsäkrad med Alliansens politik.

     I.o.m detta så ökade även priserna på boende vinnare var de som ägde boende vilket Moderata Stockholmare nog garderat sig med när stora fastigheter steg ohejdat i pris detta dessutom på en borttagen fastighetsskatt och istället infördes en sorts avgift som var lika dyr för en värdelös kåk i Inlandet som den var oerhört simpelt billig för en Mångmiljon eller miljardfastighet i Stockholm.

     Alliansen de bluffade och när de hade bluffat en gång då fick de blodad tand och fortsatte med fler bluffar.
     Sen blev det Batra och hon ville genomföra sänkta trösklar men istället så snavade hon själv på tröskeln och föll med nosen i backen.
     Nu hoppas jag bara eländet blir ruinerad då skulle jag flina lika glatt som Reinfeldt flinade åt svaga grupper när han fått igenom sin sadistiska politik.

     • Jonny Disenfeldt

      Bertil –
      Man betalar med jobbskatteavdragen tillbaka till löntagarna större delen av den extra statliga skatt de fick när vi gick med i EU , nu ca 10% på bruttolönen. Dvs det var en skattesänklning, den extra statliga löneskatten på 10% avskaffades i praktiken därmed förutom för höginkomsttagare eftersom de även fortledes betalar in ca 10% i extra statlig skatt på allt de tjänar över ca 28000:-
      Pensionärer betalade inte denna skatt och fick då givetvis inte heller kompensation för denna skatt.
      I och med jobbskatteavdragen blev en pensionär och en arbetare mer likartat beskattade, nu med sänkt skatt på pension (vilket i sig är jättebra) så är ånyo pensionären lägre beskattad än motsvarande arbetare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     jag har aldrig påstått att budgeten sett lika dan ut under en lågkonjunktur J. Självfallet läggs en budget efter inkomster och förutsättningar och att vi använt hälften av budgetöverskottet till att amortera ner statsskulden till den lägsta nivån sedan 1977 för att sedan använda resten av överskottet för att göra vardagen för de mest utsatta bättre är självklart om man är Socialdemokrat.

     Oavsett konjunktur så kommer vi Socialdemokrater alltid at sats mest på de mest utsatta och de som har det svårast och det kommer alltid att synas oavsett konjunktur så länge vi Socialdemokrater sitter vid makten.

  • Bertil

   ”Alla som är insatt vet att det är tackvare högkonjunkturen som man kan lägga en sådan här budget. ”
   skriver johan.

   Självklart har Johan rätt. Tur att man nyttjade det på rätt sätt.

   Med annat styre hade frukterna av en högkonjuktur sett helt annorlunda ut.
   Hade Alliansen haft makt kan man spekulera i hur budgeten då sett ut.

   Min hypotetiska gissning är att då hade jobbskatteavdrag skett i mängder. Sänkta trösklar mot sjuka, arbetslösa, och invandrarna.
   Enorma fiffiga påhitt för att skapa fler olika RUT, ROT-avdrag för folk med välordnat liv.

   Sänkta arbetsgivaragifter och pålagor där svaga grupper fått betala allt detta frossande
   Jag vill inte ens tänka på vilka konskevenser det skulle gett för den i beroendeställning.
   Men Alliansen skulle flinat, hånat och skapat fester och firat vilken enorm bra budget för ALLA man skapat.

   Övriga som blivit förlorare skulle hållit tyst och gett upp ökat på den kriminella banan och
   invaderat ICA för att kämpa till sig livets nödtorft på vinst eller förlust.
   Privata fängelser hade säkert kommit upp på den politiska agendan och istället för Bostäder hade man byggt fler fängelser istället.

   Så visst är jag socialist skulle aldrig falla mig in rösta på en politik där man bidrar till att vår planet rämnar mer än den redan gjort.

   Vi får vara tacksamma för det lilla vår sittande regim kunde åstadkomma i små små summor till det folk som fått betala priset för en hänsynslös Allianspolitik mellan 2006 -2014
   Halleluja för Jonas Sjöstedt och Stefan Löfven. Det bästa backpar mot klassklyftor vi f.n har i Sverige
   Med Magdalena A som målvakt när Högern skjuter sina skott som är alldeles för felriktade.

 2. Ville-Valle

  …märkligt att Anders Forss, som har ambitioner att landets nästa finansminister tack vare sina omoraliska bankaffärer utomlands, inte nämner med ett enda ord alla dessa opolitiska nationalekonomer och andra ekonomiexperter som dömer ut den här budgeten som mycket ansvarslös i en högkonjunktur. Ja, rent av som panikartad och härsket valfläsk…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Till att börja med har jag aldrig aspirerat på att bli finansminister Ville-Valle. Sedan är den expertis jag sett uttala sig positiva till budgeten.

   Vi har tagit ansvar på ett sätt som Alliansen aldrig gjorde – För Alliansen handlade allt om att sänka skatten för de mest välbeställda – För oss Socialdemokrater handlar ansvar om att amortera av på statsskulden och om att göra vardagen bättre för de mest utsatta i samhället.

 3. Bertil

  Klokt kalla Reinfeldt till KU så folket får bättre inblick i att Sossarna inte har grundfelet i IT-skandalen utan att förra regimen är de som byggt upp hela härvan förmodligen med syfte att skada sossarna.

  Allianspartierna har det jobbigt nu. Ingen politik och samma förföljelse av svaga grupper där sänkta trösklar och plundring av jobbarnas pengar till jobbskatteavdrag istället för där pengarna ska vara d.v.s. I trygghet vid sjukdom arbetslöshet.
  Man får inte mer i plånboken med jobbskatteavdrag man bränner pengarna från de sociala skydden till ökad skuldbörda. Kort sagt dubbelt negativ effekt om sjukdom eller arbetslöshet inträffar och sjukdom kan slå mot vem som helst. Gå inte på plundrarpolitikens bluff.
  Vi behöver på alla sätt ha en politik som minskar ekonomiska klassklyftor stärker
  Sociala skydd och omfördela förmånliga avdrag för välmående till höjda sociala skydd för svaga grupper istället så de vågar satsa.

  Vi behöver mera av Jonas S och mindre av skenheliga Primadonnor spelberoende invandrarhatare som dras till politik som sänkta trösklar och falska öppna hjärtan.

  Vi behöver gemenskap fördelning av de samladecresurserna och att alla ska med.
  Politik ska handla om att ge allt till alla och inte enbart plundring av statskassan Landstingen till absurda Kostnader i Karolinska och frysta statsbidrag till övriga Landsting en stats kassa som ska fördela sina optimala skatteinkomster till alla och inte vara en lottovinst i avdrag för högavlönade dynghögar som inte ids städa sin egen dynga.
  Mera keyniasnism och helt klart mindre Nyliberalism där lobbyism går ut på plundra de som redan är utsatta.

  Mera rött gör att fler får mera kött i benen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tror inte att Alliansen byggt upp något för att skada socialdemokratin Bertil – Däremot tror jag att man gjort det man gjort därför att man är blind för de risker som uppstår när man privatiserar och avreglerar offentlig verksamhet.

   • Bertil

    Att just Alliansen byggt upp nåt för att skada Socialdemokratin vill jag ha osagt.
    Men däremot Moderaterna de la upp politiken på ett mycket snillrikt sätt för att skada socialdemokratin och försvåra dess återkomst i makt.

    Inte minst via att öka invandringen detta visste Reinfeldt skulle försvåra makten för Sossarna.
    Även Öppna hjärtan var ett sätt att försvåra för sossarna. samt slå sönder facket och skapa klassklyftor.

    Jag har sett via den tv-kanal man hade från Stockholm hur Reinfeldt Schlingman
    hånflinade åt sossarna och talade på ett helt annat sätt än vi är vana se dem i övrigt i TV.
    Då förstod jag att deras syfte var mer att skada socialismen än att verkligen komma med en politik som formade ett starkt land.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Som jag ser saken så är allt Moderaterna lyckats med – Därtill mycket väl att få svensken att ändra synsätt och sätta individens bästa före kollektivets bästa.

     Att sanningen om felaktigheten i detta skulle uppdagas förr eller senare har jag aldrig betvivlat.

     • Bertil

      Där har du samma syn som jag. Individualism före kollektivism var målet.

      Man minns ex hur Moderaterna med skicklig retorik skulle få folk att lämna facket.

      Inte behöver ni vara med i facket vi har skapat en jobbgaranti. Så lät det ungefär.

      Sen skilde man A-kassan från facket ändrade om avgifterna så de som riskerade mest att bli arbetslösa fick högsta avgifterna.

      Moderaterna med Reinfeldt förstörde Sverige för all framtid. När egoism och girighet segrar så förändras även den ekonomiska fördelningsbalasen

      När den förändras så får den med pengar makt och därmed förintas sakta men säkert demokratin och hänsynen inom demokratin.
      Vi behöver bara se USA hur det förändrats när Keynesianismen slogs sönder via bl.a Reagan och Monetarism infördes så har USA omvandlats från en Landmassa där alla kunde lyckas till ett Land där alla numera misslyckas.
      Sen följer hela Västvärlden denna politiska ideologin ända ner i graven.

      Det klassiska kulturers fall drabbar även denna gång Världen och Väst är denna gång de som läggs på offerstenen.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Reinfeldts nyliberala politik raserade många saker Bertil – Saker vi Socialdemokrater nu tvingas restaurera vilket tar tid i anspråk.

      Vi kommer dock inte att ge oss innan välfärdssamhället är återställt till forna nivåer och innan de sociala trygghetssystemen på nytt fungerar som förr.

 4. Erik

  Jag vet inte om du lyssnade på Aktuellt i går kväll där Jytte Guteland och Lars Adaktusson gästade studion och fick prata om Angela Merkels popularitet bland de yngre medborgarna i Tyskland. Guteland sitter i EU parlamentet tillsammans med Adaktusson. Guteland representerar Socialdemokraterna och Adaktusson Kristdemokraterna. När reportern ställde frågan till Guteland om vad hon trodde Merkels popularitet berodde på, vet du vad hon svarade då? Jo, hon svarade som en sosse alltid gör. Det berodde på att Merkel haft tur och mycket god hjälp av de förbättrade ekonomiska förutsättningarna i Europa.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det uttalandet får stå för henne – För mig gäller att jag tror att Merkel är gillad och omtyckt därför att hon levererar det hon lovat att leverera till det tyska folket – Dvs. precis samma sak som vi Socialdemokrater nu gör i Sverige.

 5. Bertil

  ”Allt sedan Magdalena Andersson lagt fram den höstbudget som har fokus på att förbättra livssituationen för de grupper som har det allra sämst i samhället har de forna allianspartierna befunnit sig i chock.” skriver Anders

  Synd att chocken inte är större. Man tänker på den chock sjuka råkade ut för under Allianstiden när de fick besked att inte en krona av sjukförsäkringspengarna kommer in på kontot.

  Det var så chockartat för många att de tog livet av sig andra som klarade chocken blev sjukare .

  jag fattar inte ens hur man kan tala om chock på en budget som inte ens berör välbeställt folk.
  Man gnäller på ex. en flygskatt som motsvarar vad en hamburgare kostar på flygterminalen.

  Man gnäller om från högersidan att man måste spara för dåliga tider.- Spara för vad då?
  Är det förhoppnigen att högern ska få makt så man får plundra statskassan fattiga och sedan lämna över stora budgetunderskott som högern alltid gjort när de fått makt.
  Ska överhuvudtaget högerpartierna tala om spara när de själva bara var ute på det största plundringståg som skett i Sverige.

  Sanningen är väl att de 140 miljarder som skatten sänktes var de svaga grupperna som fick betala priset för,. De som plundrade svaga borde faktisk idag ha suttit fängslade. Istället springer de omkring och visar snopp.

  Nä det borde chockas ordentligt så det är kännbart för högerskrävlare och välbeställt folk. Pengar finns i landet men fördelnigen kan självklart bli betydligt mer rättvis.

  Varför inte 100% på fallskärmar och bonusar och liknande. Vill man ha skydd ska även de hänvisas till att gå med i A-kassan. En A-kassa som så klart åter bör sättas i symbios med Fackföreningarna.

  Eller varför inte förbjuda organisationer som skattebetalarnas förening och liknande som var Reinfeldts högra hand för att ta till sig skattesänkningar åt välbärgat folk.

  Nä jag ser ingen chock i den budget regering kom med. Jag vill se liknande chocker som sjuka råkade ut för när de utförsäkrades detta mot den övervälbärgade gruppen som rullat tummarna . De bör sättas i arbetslinjen..

 6. krlinder

  Anders Forss i chock över sin egen förträfflighet! Nä,jag skoja bara. Skulle bara fråga om de inte va du som för nån vecka sen sa att Alliansen var död och begraven? Har du nu alltså likt Jesus kanske kunnat, återuppväckt dem från de döda? Men nu är de i svår chock igen och kommer knappast att klara sig. Kommer du att försöka rädda dem en gång till? De kan ju ändå vara bra att ha framöver på nåt vis.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Om du läser inlägget noga så ser du att jag refererar till dem som den forna alliansen krlinder.

 7. Krister

  De tyska socialdemokraterna har gjort sitt sämsta val på 70 år.
  Men partiledaren Martin Schulz har inga planer på att avgå.
  Han är som en sjökapten. Näst sist försvinner skorstenen och
  sen kaptenen. Du har ju sagt att S i Europa ligger i framgång men
  detta och AFD:s uppgång är ju TVÄRTOM dina gissningar.
  Du får lång näsa…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   I fallet Tyskland så vändes Socialdemokratins uppgång i samband med partiledarbytet till en nedgång och i det avseendet så blev min förutsägelse fel Krister – Det har jag inga problem med att erkänna.

   Varför ska jag analysera och återkomma till senare i veckan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.