Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Nordeas finska bolagsledning har missbedömt svenska folkets integritet och lojalitet mot fosterlandet.

Efter Nordeas besked om att de avser flytta huvudkontoret till Finland har det gått oerhört tungt för Nordea och dess i grunden finska bolagsledning.

Flera fackförbund har meddelat att de kommer att lämna Nordea till förmån för banker med huvudkontor i Sverige och så här långt har ca. 1 miljon svenska kunder meddelat att de avser göra samma sak.

Mot den bakgrunden vill jag därför anföra följande:

Nordeas finska huvudägare och Nordeas finska bolagsledning har gravt missbedömt svenska folkets integritet och lojalitet gentemot fosterlandet Sverige.

Innan denna soppa är över är jag övertygad om att det blir som jag förutspådde direkt efter beskedet om att Nordea skulle flytta huvudkontoret till Finland – Att Nordea förutom merparten av sina svenska privatkunder kommer att förlora alla fackföreningar och alla svenska kommuner, landsting och offentligt ägda bolag som kunder i banken.

Nordeas finska lednings ödesdigra beslut om att flytta huvudkontoret till Finland kommer därför att bli en oerhört dyrköpt erfarenhet för de aktieägare Nordeas ledning hoppades berika genom flytten av huvudkontoret till Finland.

Förvisso ska vi inte ägna oss åt konspirationsteorier men trots att jag säger så är min magkänsla att Nordeas finska ledning hela tiden haft för avsikt att flytta banken till Finland för att ge i gen för de oförätter de anser att Sverige åsamkat Finland historiskt.

Allt den finska bolagsledningen gjort är att avvakta vad de trodde vara rätt tillfälle för en sådan flytt!

Detta har dock väldigt liten betydelse i sammanhanget. Oförrätt eller inte – För mig är det som betyder något att Nordas svenska kunder rakt av visar sitt missnöje med flyttbeslutet och därför byter bank.

Är man bosatt i Sverige ska pengar och lån hanteras av banker med huvudkontor i Sverige för att säkerställa att svenska regler gäller den dag banken får problem.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

20 kommentarer

 1. Jonny Disenfeldt

  ”Förvisso ska vi inte ägna oss åt konspirationsteorier men trots att jag säger så är min magkänsla att Nordeas finska ledning hela tiden haft för avsikt att flytta banken till Finland för att ge i gen för de oförätter de anser att Sverige åsamkat Finland historiskt.”

  Vad baserar du denna konspiration på ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag baserar det jag skrivit på det jag hört från de som är betydligt mer initierade än mig i frågan Jonny.

  • Bertil

   ”Nordeas finska ledning hela tiden haft för avsikt att flytta banken till Finland för att ge i gen för de oförätter de anser att Sverige åsamkat Finland historiskt.””
   Vad baserar du den konspirationsteorin på??

   För mig är det tvärtom Sverige har ju hjälpt Finland och Finska medborgare,.
   Minns alla krigsbarn som Sverige tog hand om och alla jobb som ”finnar” fick i Sverige.

   Det handlar enbart om pengar att Nordea Flyttade mycket svårare än så är det inte.
   Man vinstmaximerar lite till . Nu kanske detta inte stämmer och flytten blir ett ekonomiskt misslyckande.
   Det vore i så fall väldigt ”kinligt”.

 2. Lars Flemström

  ”Nordeas finska huvudägare och Nordeas finska bolagsledning har gravt missbedömt svenska folkets integritet och lojalitet gentemot fosterlandet Sverige.”

  Ultranationalistiskt dravel. Att vi svenskar inte vill ha ditt 30-miljonerssverige, där den svenska ursprungsbefolkningen kommer att vara ett minoritetsfolk som majoriteten ska bestämma över, betyder inte att vi är fientligt inställda mot andra länder och deras invånare.

  ”Nordeas finska ledning hela tiden haft för avsikt att flytta banken till Finland för att ge i gen för de oförätter de anser att Sverige åsamkat Finland historiskt.”

  Och vilka skulle de oförrätterna vara? Att Finland fick behålla det svenska landskapet Åland, som dessförinnan aldrig varit finskt, sedan finska trupper ockuperat Åland 1918? Den omfattande svensk hjälpen till Finland under kriget med Sovjet under vinter 1939 /1940?

  Eller syftar du på en svensk ministers (vill minnas att det var Margot Wallström) förolämpningar mot Finland 2015 för att lnte ha tagit emot lika många flyktingar som Sverige? Vilket visade sig vara en grov lögn.

  Finland har efter självständigheten 1917 tagit emot fler flyktingar total än Sverige under samma tidsperiod. Den svenska ministern råkade ”glömma” alla finska medborgare, som flytt från de delar av Finland, som avträddes till Sovjet efter andra världskriget…

  Frågan nu är om Nordea är samma bank, eller en annan bank än den som svenska skattebetalare räddade under 1990-talet. Och om det är klokt att använda personnumret som bankkontonummer. Det handlar inte om stöld av svenska flaggan, eller liknande…

  Efter AF:s hatiska utfall i inlägg efter inlägg mot allsköns ”nationalister”, så var väl de här tiraderna om svenskarnas oerhörda ”fosterlandskärlek” bara att vänta. Trots att det svenska nationaldagsfirandet torde vara det mest avslagna nationaldagsfirandet i hela världen…

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag är varken hatisk eller nationalistisk Lars – Allt jag gör är att konstatera att Nordeas bolagsledning missbedömt konsekvenserna av sitt beslut om att flytta huvudkontoret till Finland.

 3. Leif Andersson

  Vad är det för oförätter du svamlar om? Tänker du på att vi fick finsk arbetskraft på 60- och 70-talet till våra industrier där Finland tagit kostnaderna från födsel fram till arbetsför ålder. Dvs svensk samhällsekonomisk vinst med arbete från första dagen till skillnad mot den nuvarande flyktingmottagningen.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag pratar om de oförätter vissa finnar anser att vi gjort långt bak i historien när Finland var en del av Sverige.

   • Lars Flemström

    ”O liv! Den man, vars skuld det var, Att denna tårflod rann, En gång den skönsta lager skar, Som någon hjälte vann: Den svenska flottans största glans, Dess seger vid Svensksund, var hans. Tag allt vad mörker finns i grav, Och allt vad kval i liv, Och bilda dig ett namn därav, Och det åt honom giv; Det skall dock väcka mindre sorg, Än det, han bar på Sveaborg.”

    Så du menar alltså att den finländska Nordea-styrelsen grämer sig över det här fortfarande? Ja, lärdomen blev väl att Finland klarar sig bättre utan Sverige, än med Sverige, som numera inte ens kan skydda sina egna gränser.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     jag menar det jag anfört i inlägget Lars och vad gäller gränsskyddet så är det EU som har synpunkter på det och inte regeringen.

 4. Michael Rönnlund

  En bank som räddats av Sveriges skattebetalare 2 ggr och nu påstår att det var en annan bank än nuvarande som räddades förtjänar att förlora alla sina kunder. En arrogans utan like.

  När ska de betala tillbaka alla miljarder de lånat av Sveriges pensionärer?

   • Lars Flemström

    Det är precis som Michael har skrivit här. Det har ingenting att göra med fosterlandskärlek och nationalism. AF hetsar ständigt mot dem, som han anklagar för ”nationalism”, om det så bara gäller rätten för landets egna medborgare att bestämma i sitt eget land och över de skatter som dessa medborgare själv har betalat in. AF har gått så långt så att han har krävt att EU ska ”straffa” Storbritannien för brexit.

    Jag har försökt förklara för AF att det finns en god nationalism, som bara handlar om varje folks rätt att bestämma över sitt eget land, och en ond nationalism, som vill att det egna landets befolkning ska vara ett ”herrefolk” med rätt att både förtrycka minoriteterna i sitt eget land och över folken i andra länder.

    Mellan dessa båda motpoler finns, speciellt i Sverige som inte har upplevt ockupation sedan början av 1500-talet, en löjlig nationalism.

    Och det är exempelvis när man på grund av kärlek till det egna fosterlandet inte kan ha pengar i en bank med huvudkontor i något annat land.Handlar det inte snarare om att Nordea kan anses ha något slags moralisk skuld till svenska pensionssparare och skattebetalare?

   • Gerd

    Rekommenderar ALLA att läsa Lennart Lindbergs (Sävar) vk blogg från 8 september. Där får vi en nyanserad bakgrund till den finska banken Nordea.

 5. Lars Flemström

  I min närmast föregående kommentar skrev jag att det finns tre slags nationalism:
  1) Den goda nationalismen, som hävdar varje folks rätt till självbestämmande.
  2) Den onda nationalismen, som hävdar majoritetsfolket i ett land rätt att som herrefolk både förtrycka minoriteterna i sitt eget land och bestämma över folken i andra länder.
  3) Den löjliga nationalismen, som visserligen inte har några ambitioner att härska över andra, men hyllar det egna landet på ett osunt sätt, med drag av isolationism och protektionism samt hyllningar av gamla kungastatyer o dyl.

  Nationalstaten är demokratins förutsättning, vilket är den goda nationalismen. Det må vara en relativt stor nationalstat som Sverige, eller en liten nationalstat som Island. För att en nationalstat ska fungera väl måste en del förutsättningar vara uppfyllda, såsom viss homogenitet, politisk stabilitet och geografisk enhet.

  Historiskt har nationalstaterna som politiska enheter och nationalismen som god eller ond ideologi vuxit fram genom frigörelse ofta genom väpnat uppror från ett imperium. Som uppror och frigörelse från främmande härskare med en annan kultur eller religion och ett annorlunda sätt att utöva politisk makt. Den blivande nationalstaten har ibland gått före i demokratiutveckling, som har bromsats av den gemensamma högsta statsmakten, vilket var fallet i Norge under unionstiden med Sverige.

  Lösningen har då varit nationellt självbestämmande. Man har då inte velat vänta in resten av unionen. Vilket man i en del fall kanske borde ha gjort. Nationalismen, oavsett god eller ond, ses nu som ett hot mot den i tillblivelse varande superstaten EU, och nog tycker jag att det finns fanatiska EU-anhängare, som hetsar mot allsköns nationalister. Forss har gjort det, genom att ständigt koppla ihop nationalism och högerpopulism något ont som måste bekämpas med hart när alla medel.

  För bara någon vecka sedan krävde Forss att Storbritannien ska straffas för att landet vill lämna EU. När det handlar om en så självklar sak som att Englands egen arbetarklass ska ha rätt till jobb och försörjning i sitt eget land och inte bli utkonkurrerad av arbetskraftimport till lägstbjudande. Utöver alla EU-bidrag, som betalas till hemländerna för att de ska komma ifatt. Det vore väl bra om man på EU-nivå kunde begränsa den fria rörligheten för arbetskraft. Men det är ju en av grundbultarna i EU.

  Ledarsidorna.se har idag skrivit ett längre inlägg (https://ledarsidorna.se/2017/09/utrikespolitik-for-dumskallar) om kurdfrågan, som även innehåller en skarp kritik mot den socialdemokratiska statsbyggnads-politiken och den sverigedemokratiska nationalismen. Som enligt ledarsidorna.se är nästan identiskt med den socialdemokratiska statsbyggnadspolitiken – som i sig bär tydliga drag av ultrantionalism.

  ”Socialdemokraterna har haft en tydlig tendens i opposition att möta alla repressiva regimer med att stödja revolutionära nationalistiska rörelser.” (forts)

 6. Lars Flemström

  (forts)

  ”Men Socialdemokraterna är inte ensamma att ha en naiv syn på revolutionsromantik, nationella frihetsrörelser och frihetssträvanden. De har gott sällskap av Sverigedemokraterna som även i sin riksdagsmotion om ett självständigt Kurdistan hyllar organisationen YPG. YPG har fått omfattande kritik av Human Rights Watch för sina övergrepp på den egna befolkningen i Syrien. ”

  ”Sverigedemokraternas utrikespolitik är destabiliserande till sin natur vilket är lite apart för ett parti som påstår att de vill minska migrationstrycket mot Sverige.”

  ”Sverigedemokraterna missar helt att migranter inte kommer från Åmål eller Arjeplog i första hand av olika skäl, den stora merparten kommer från oroshärdar eller ekonomiskt utsatta områden långt från Sveriges gränser från områden som Sverigedemokraterna kommer destabilisera ytterligare om deras utrikespolitiska visioner omsätts till verklighet. Okunskapen om vår omvärld, och migrationens bakomliggande faktorer, är något som genomsyrar Sverigedemokraternas utrikespolitik. Det borde falla på sin orimlighet men att det parti, som kanske har den mest migrationskritiska inställningen, uppvisar i praktiken minst kunskap om vilka faktorer i Mellanöstern och Afrika som provocerar fram folkförflyttningar med bland annat Sverige som slutdestination.”

  Vad beror detta på, att SD förordar en utrikespolitik som i så hög grad motverkar samma partis migrationspolitik? Jag är helt övertygad om att detta beror på den orealistiska föreställningen att varje etnisk grupp ska ha en egen, helt suverän nationalstat. Kurderna i Turkiet, Syrien, Irak och Iran må vara världens största etniska grupp, som inte har en egen, suverän nationalstat? Men hur ska de få en sådan?

  Problemet blir tydligare om vi går till samerna i norra Sverige. Jag har stuckit ut hakan genom att föreslå att befogenheter för den svenska staten lämnas över till sametinget, speciellt beträffande markfrågor inom renskötselområdet. Men det handlar om autonomi inom ett mycket begränsat sakpolitiskt område, inte att samerna ska ha en egen nationalstat.

  Problemen är dels att samerna idag inte är ett majoritetsfolk i någon svensk kommun (vilket landområde ska då ingå i en samisk nationasltat, och dels att det forna majoritetsfolket blir ett minoritetsfolk i den nya nationalstaten. Exempelvis den svensktalande befolkningen i Finland. Ska de också ha en egen nationalstat? Svårigheterna med SD:s nationalstatspolitik beror på drömmen om etnsikt ”rena” nationalstater. Om den drömmen ska förverkligas utan blodsutgjutelse kommer världens länder att fragmentiseras av ett otal nya ministater på de nuvarande nationalstaternas territorier.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.