Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det är dags för en ny genomgripande pensionsreform.

Dagens inlägg är till vissa delar en repetition av ett inlägg jag skrev redan 2015 – Ett inlägg som tar fasta på en av vår tids stora utmaningar – Den om att ge alla pensionärer en pension på en nivå som gör det möjligt att leva ett värdigt liv och njuta av frukterna efter många års hårt arbete.

LO har sedan länge presenterat larmrapporter om pensionsnivåerna för de som tillhör arbetarklassen. Att läsa de rapporterna är allt annat än upplyftande – Snarare är läsningen skrämmande och beskriver en situation som inte är värdigt ett välfärdsland som Sverige.

Att människor som jobbat ett helt arbetsliv och med råge levt upp till alla regler om intjänandetid och övriga krav i pensionssystemet inte ens når pensionsnivåer på 60% av den lön de hade när de jobbade är inget annat än en stor SKANDAL.

För mig som Socialdemokrat är det en självklarhet att pensionerna för de som uppfyllt reglerna om intjänandetid inom ramen för pensionssystemet ska uppgå till minst 75% av den lön de erhöll när de arbetade – AFP, ATP och avtalspensionen sammanräknad.

Att acceptera att nöja sig med en ambitionsnivå som är lägre än en pension på 75% av lönen på inkomster upp till 7,5 basbelopp är för mig som Socialdemokrat otänkbart.

Det har runnit mycket vatten under broarna sedan århundradets pensionsreform genomfördes på 1990-talet och många saker som förutsattes då gäller inte idag vilket innebär att systemet måste reformeras så att de försäkringstekninska beräkningsgrunderna är i takt med verkligheten.

En av sakerna som förändrats sedan förra gången vi reformerade pensionssystemet är att medellivslängden ökat och överskrider den som används i försäkringstekniska beräkningsgrunderna med mer än 2 år.

Att människor lever längre innebär att de lyfter pension under fler år och att dessa år måste finansieras är en självklarhet.

Utöver det har den så kallade bromsen som ska säkra pensionssystemets överlevnad införts och slagit till både 2010 och 2011 vilket sänkt pensionsnivåerna med ca. 6%.

I ett fungerande pensionssystem ska vi inte ha någon broms överhuvudtaget av den enkla anledningen att det är utbetalningarnas storlek på 75% av lönen och inget annat som ska styra pensionens storlek.

Inträffar händelser som inte fanns med i beräkningarna är det inte utbetalningarna som ska minskas utan finansieringen som ska ökas.

Ovanpå detta har vi ett fenomen som jag tillägnat ett helt blogginlägg historiskt – Ett inlägg som beskriver det faktum att många börjar lyfta sin pension vid vid 61-års ålder och fortsätter att arbeta samtidigt som de lägger pensionspengarna på hög.

Att pensionssystemet inte är dimensionerat för denna volym förtida uttag behövs bara sunt förnuft för att förstå. Att detta kan ske skriver ytterligare under på att det är hög tid för en ny genomgripande pensionsreform.

För mig är det ett samhälleligt misslyckande att de som tillhör svensk arbetarklass och slitit och arbetat hela livet erhåller pensioner på en nivå som klassificeras som låglöneinkomst –  Dvs. på nivåer mindre än 60% av medianlönen i Sverige.

Följande exempel är hämtade från LO:s pensions undersökningar.

En kvinnlig kommunalarbetare som började jobba vid 20-års ålder och pensionerade sig vid 65-års ålder hade en slutlön på 23.000 kronor brutto och 18.000 netto sista månaden hon jobbade – Som pensionär får hon en pension på 13.600 kronor brutto och 10.900 kronor netto dvs. mer än 7.000 kronor per månad mindre än när hon jobbade.

Lika illa är det för den manlige genomsnittlige industriarbetaren som även han arbetat sedan 20-års ålder och går i pension vid 65-års ålder. Före pensionen hade han en månadslön på 26.200 kronor brutto och en nettolön på 20.200 kronor – Som pensionär blir pensionen 16.000 kronor brutto och 12.500 kronor netto eller nästan 8.000 kronor mindre än när han jobbade.

I bägge fallen blir pensionerna så låga att de ramlar under gränsen för vad som anses som riktigt lågavlönade den dag de går i pension efter ett långt och troget arbetsliv.

Tilläggas ska att exemplen ovan visar pensioner beräknade på allmän pension innehållande AFP och ATP samt den kompletterande avtalspensionen.

Än värre blir det för de som går i pension före 65-års ålder vilket är fallet för väldigt många som tillhör LO kollektivet. För hela LO kollektivet gäller 63.8 år som genomsnittlig pensionsålder – Detta trots att man som systemet nu fungerar bör jobba fram till 67-års ålder för att få en dräglig pension.

Att man går i pension tidigare än vid 65-års ålder beror på att man inte fysiskt orkar med arbete fram tills dess därför att arbetet varit fysiskt betungande och att man med stigande ålder är för utslitna för att fortsätta fram till ordinarie pensionsålder.

Etter värre blir det för alla som under delar av arbetslivet valt att jobba deltid för att uppfostra barn och för de som under stora delar av sitt arbetsliv fått hålla tillgodo med visstidsanställningar.

Undersökningen är intressant och den som vill läsa mer kan endera läsa Aftonbladet eller en artikel i Arbetet med följande länk: http://arbetet.se/2015/12/14/trots-helt-arbetsliv-med-heltid-blir-lo-medlemmen-fattigpensionar/

LO föreslår i eftertexten till sin utredning en rad åtgärder man kan göra för att lyfta pensionsnivåerna vilket säkert kan ge viss effekt.

För egen del vill jag gå ännu längre och genomföra en ny pensionsreform – En pensionsreform som ska fokusera på att säkerställa finansieringen av pensionssystemen så att pengarna i alla lägen räcker till en pensionsnivå på 75% av alla lönedelar upp till 7,5 basbelopp för den som har full intjänandetid i pensionssystemet.

För att säkra finansieringen av våra pensioner vill jag skrota dagens arbetsgivaravgifter som bara påförs mänsklig arbetskraft och ersätta den med en produktionsavgift som utgår oavsett av om produktionen sker med hjälp av människa eller maskin.

För mig är det uppenbart att problemet med pensionssystemets underfinansiering står att finna i att mänsklig arbetskraft ersätts med robotar och maskiner och att företagen därför istället för att avsätta pengar till framtidens pensioner via arbetsgivarabgifter stoppar dessa i sina egna fickor i form av vinster – Något som en övergång till produktionsskatt löser.

Därutöver bör vi överväga och noga utreda effekterna av en basinkomst/medborgarlön som bas för alla i samhället – En basinkomst som om den införs ska bestå även efter uppnådd pensionsålder.

Med medborgarlön i botten och större avsättningar till pensionssystemen kan alla erhålla en dräglig pension på ålderns höst – Något som är en rättvisefråga i ett jämlikt, solidariskt och kärleksfullt välfärdsland som det Sverige jag önskar bygga genom mitt politiska engagemang.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

32 kommentarer

  1. johansson

    Du har helt rätt det är en stor skam för ett rikt land som Sverige med de låga pensionerna, detta med bromsen är ju helt idiotiskt, vad jag vet finns inget annat land som har det systemet. Vad som är konstigt är att inte pensionärsorganisationerna protesterar mera

  2. Leif Andersson

    Det lustiga är att finansieringen för skäliga pensionsnivåer kan ordnas enkelt om politikerna vill. Slopade ränteavdrag, slopad ROT/RUT, återinförd fastighetsskatt samt volymparameterreglerad migrationspolitik skulle ge ca 100 miljarder per år som kunde använts till pensioner.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stoppad möjlighet att skatteplanera skulle ge ännu mer Leif och tillåta både höjda pensioner, utbyggd välfärd och sänkta skatter för de med de lägsta inkomsterna.

      • Leif Andersson

        Om ditt förslag var enkelt och genomföra i praktiken skulle det redan vara implementerat. Eller menar du att regeringen stödjer osund skatteplanering?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så länge skatteavtalen inte skrivs om vilket i sak är enkelt att göra så stödjer varje regering som inte skriver om avtalen indirekt osund skatteplanering.

          Att genomföra det jag föreslår är jättelätt – Därtill något som vinner ökat stöd i resten av Europa inklusive Tyskland och Frankrike.

  3. Bergis

    Gå ut ur det meningslösa EU och sluta ta emot ekonomiska flyktingar och ensamkommande ankarbarn och du kan ge pensionärerna 24000kr per månad före skatt. Jag lovar det är sant. I PK landet Sverige har vi förlorat det sunda förnuftet bara därför att politiker ska få klappa sig på bröstet och säga hur världsbäst vi är på allting.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Stoppar vi möjligheten att skatteplanera kan vi lösa problemen och därtill öka invandringen Bergis. Ett land med en blandad befolkning där alla människor har samma värde är ett betydligt rikare land än det där etnisk härkomst premieras.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Labour stärktes i UK samtidigt som Tories försvagades så den trend jag pekat ut stämmer – I Sverige ha vi varit nere på lägstanivån och vänt och alla parametrar pekar på ett valresultat på +35% för S i Sverige.

          • Jonny Disenfeldt

            Din ”trend” stämmer dåligt i t.ex Norge, Danmark, Island, Tyskland, Frankrike, Holland, Österrike, Tjeckien etc

            S i Sverige ligger och gungar runt 30% …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Min trend stämmer mycket bra – Kurvan för S i Sverige pekar uppåt och kommer att fortsätta att göra så då väljarna nu i stigande antal ser och uppskattar de positiva effekterna av framsynt socialdemokratisk politik.

      • Leif Andersson

        Apropå Tjeckien har de EU:s lägsta arbetslöshet på ca 3%. Löfven har som bekant utlovat att Sverige ska under denna nivå till 2020 när vi för närvarande ligger på mer än det dubbla. Ska bli intressant och se hur det trolleritricket ska gå till.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          När 2020 är till ända vet vi hur det gick förutsatt att vi sitter kvar i regeringsställning efter nästa val.

  4. Oberoende Observatör

    Ett första steg att förbättra villkoren för pensionärerna är att ta bort klyftan vad gäller beskattning,det kostar 14 miljarder. Det finns ett reformutrymme på 40 miljarder enligt (S) till 2018 men tydligen är inte de äldres utsatthet ekonomiskt så viktig då man väljer att lägga det på andra saker. Sverige är unikt i det fallet . I de flesta andra länder har pensionärer lika eller betydligt lägre skatt, några exempel: Nederländerna = 15% lägre, Danmark = 7% lägre, Frankrike = 13% lägre, Grekland = 12 % lägre, Norge = 6 – 11% lägre, Tyskland = 18% lägre skatt. Till sist gillar du ju att prata om trender. Jag undrar vilken trend du ser när det gäller socialdemokratin i Europa?

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Första steget med att ta bort skatteskillnaden mellan pensionärer och löntagare är redan aviserad och resten kommer i nästa steg – Att det inte gjorts tidigare beror på att både Alliansen och SD röstade emot ett sådant förfarande förra gången vi la förslaget.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Bra försök Ville-Valle men allt du gör med den sortens kommentarer är att göra dig själv löjlig.

      • Ville-Valle

        …ja du Anders Forss, tror du att den här utsatta invandrarflickan tycker likadant som du att det bara är löjligt att lyfta fram hennes öde…? Å andra sidan synliggör ditt svar Anders Forss den kvinnosyn som du tillbakavisar så bestämt på annan plats. Jag måste ställa frågan ännu en gång: På vilket sätt gör man sig själv löjlig genom att lyfta fram utsatta invandrarkvinnors lidande, ett lidande som socialdemokraterna är skyldiga till…
        Får även bjuda dig och dina läsare på lite nyheter: https://www.youtube.com/watch?v=jpBXuAzjeU0

        • andersforss (inläggsförfattare)

          På vilket sätt vill du påstå att vi socialdemokrater är skyldiga till invandrarflickors lidande Ville-Valle?

  5. Bertil

    Hela tänket i dagens politik främst i väst är fel. Att det sen är fel på massor andra platser på vår jord visar hur hemsk människan som varelse är. I Sverige har det så klart även här blivit fel.
    Att Moderater tänker fel behöver man inte vara speciellt smart för att räkna ut.
    Men felet finns även inom socialismen.

    Hela tänket går ut på att programmera folket om att tillväxt är bra för oss alla. men så är det ju inte, tillväxt har blivit ett medel för att medvetet skapa klassklyftor och berika redan berikade.

    Hur kan det komma sig att om du är handikappad sjuk eller på annat sätt haft otur i livet och ej får jobb eller kan jobba varför ska du hela tiden utsättas för försämringar?? Var är tillväxtens fördel för dessa.??
    Hör hur det låter på högersidan. Att sänka trösklar låter som ett fullkomligt jätteviktigt beslut att ta.
    Att inte sänka trösklar skapar mer utanförskap och att fler inte får jobba.
    Vadå jobba?? Det är väl frukterna av jobb som är det primära inte att jobb alltid är det viktiga.
    Detta när massor aldrig kommer varken jobba eller ens få jobb av olika skäl. Robotar och maskiner gör allt mer men de får inte betalt .

    Betalt så de kunna försörja de som aldrig kommer få lön värt namnet för det man kallar jobb. Det är inte jobb som ger nåt. Det är pengar som ger nåt därför måste talesättet ändra. Vissa vill vi inte betala nån för varken om de jobbar eller inte jobbar. Deras jobb har inget värde och jobbar de inte har de inget värde heller. Men är de hockeyspelare och sätter pucken massor gånger i mål under en säsong. Ja då kan den personen vara värd tiotals miljoner.
    Sjukt så det förslår.

    Det primära är att folk har pengar för pengar är det viktigaste i dagens samhälle. Det måste alla ha för att överleva. För tigga ska du inte få göra du får inte skjuta en älg helt plötsligt för att erhålla mat. Du får inte bosätta dig i hus som någon äger o.s.v.
    Pengar är vårt gissel.

    Samtidigt kommer Moderaterna med att skatter måste sänkas. Detta gynnar alltid de som har mest pengar mest. Samtidigt så ska bidrag sänkas oavsett vad det är, ingångslöner sänkas o.s.v
    Varför??
    En handikappad som fötts sjuk, ska en sådan enbart få uppleva ständig ekonomisk press alltid utsättas för försämrat stöd.- Är det vad som är bra med tillväxt och att jobben blir fler
    och skatter sänks och löner höjs.

    var finns hänsynen.- Samma idioti har nu även drabbat pensionärer i pensionen.
    Det kommer drabba de med A-kassa om ingångslöner ska sänkas det kommer drabba sjuka, det kommer drabba lågavlönade. Allt för den där d-j-ä-v-l-a tillväxten.

    Men i bakvattnet få väletablerade mera. och de kan tala om att tillväxten ökat räntor sjunkit, inflationen är låg och att ”alla ” fått mer i plånboken.-

    Allt är ju bara S-k-i-t -snack.

    Målet är att hela tiden slå mot folk. i svag ställning i utsatthet o.s.v och det är helt medveten politik.
    Kort sagt det vi ser i politiken är inget annat än ren och skär ondska.-
    Det är precis lika illa som det martin timell gjort. Man är och tafsar på utsatta hela tiden och ledningen de blundar d.v.s. politiker.
    Det är deras d-j-ä-l-a. uppgift både lösa tiggerifrågan pensionerna. allt vad de kallar bidrag som inte är bidrag och se till så tillväxt tillfaller alla.
    Annars kan Kim från Nordkorea lika gärna utplåna oss. För målet är ändå den samma Utförsäkra sjuka ta död på tiggare ta död på de som inte tillför rika mer.

    Så är det och det är bara löjligt av de som försöker försvara att det inte är så.
    Göra om nåt pensionsystem bara för att skydda dessa är inte nog hela tänket bland politiker måste göras om.

    Ondskan finns tydligt inom riksdagens väggar men ingen ser det. Det finns bak tjänstemän som lägger förslag annars hade sjuka aldrig blivit utförsäkrade.
    Utförsäkring av sjuka som Alliansen tog beslut om är det hittils ondaste so

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag står för alla inlägg jag skriver Krister och jag skriver dessutom alla inlägg under eget namn. Så vitt jag vet är signaturen Bertil från Skellefteå men du kan ju fråga Disenfeldt som haft honom som kommentatör långt innan jag påbörjade mitt bloggande.

    • Bertil

      ”Bertil” är Anders egna inlägg som han inte vågar stå för själv.”
      skriver Krister.

      Var ju rätt udda svar på mitt inlägg.
      Att Anders skriver sina inlägg och jag Bertil mina inlägg är det nåt märkligt med det.

      Jag skriver utifrån egna tankar och som jag spontant vid skrivtillfället ser på saker
      men det kan även vara skrivet på annat sätt vid en annan kommentar beroende på ämnet.
      Behöver mer sägas ??

      Vet inte vad Krister är ute efter riktigt.

  6. Bertil

    Märkligt att ingen konfronterar mig med mitt rätt hårda inlägg.
    Ingen som ifrågasätter nåt?

    Själv skulle jag definitivt ifrågasätta min egen kommentar.
    Finns ju mycket i mitt relativt långa inlägg som kan ses som upprörande.
    Som hur jag hanskas med ordet ondska.
    Även hur jag provocerar med Nordkoreas Kim.
    Sedan hur jag beskyller Politiker för det Sverige vi sett.

    Märkligt att ingen ser provokationen i inlägget.
    Ibland måste man överdriva ja t.o.m dra till med motsatser för att få igång
    debatter.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är helg och i regel ganska lugnt i kommentarsfälten – Låt se vad som händer under veckan Bertil.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.