Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Kampanjen #meToo som pågår på sociala medier är en banbrytande och viktig kampanj.

En sak står helt klar och det är att kampanjen #meToo som gått som en löpeld genom sociala medier fått ett enormt genomslag i stora delar av västvärlden – Inte minst i Sverige och USA där debatten om sexuella trakasserier just nu är glödhet och helt dominerar nyhetshimmelen.

Att sexuella trakasserier ens förekommer i vår moderna och upplysta tid är självfallet förfärligt och att debatten om detta avskyvärda beteende nu lyfts är viktigt för att säkerställa att sexuella trakasserier upphör eller i vart fall begränsas så mycket att problemet kan anses vara löst.

Min syn på saken är att män som sexuellt trakasserar kvinnor inte är några riktiga män utan snarare ynkryggar med dålig självkänsla och dåligt självförtroende – Därtill sådana som inte lever som de lär.

Så vitt jag kan komma ihåg har jag aldrig trakasserat någon sexuellt – I vart fall inte medvetet och skulle någon ha upplevt att jag gjort det så förtjänar den personen självfallet en ursäkt från min sida.

Att mäns sexuella trakasserier av kvinnor lyfts fram så att alla förstår hur utbredd denna företeelse är är viktigt – Inte minst som motvikt till SD:s ständiga rop och beskyllningar om att sexualbrott bara begås av invandrare.

Som jag ser lyfter denna kampanj fram en oerhört viktig sak och något som jag anfört länge i debatten om sexualbrott, sexuella trakasserier och våldtäkter – Merparten av dessa brott begås tvärt emot vad SD:s företrädare säger inte av invandrare utan av vanliga män likt du och jag.

Att detta faktum nu lyfts hoppas jag kan skapa en nyanserad debatt om hur vi ska gå tillväga för att lösa problemet.

Det #meToo kampanjen lyfter upp är att sexuella trakasserier mot kvinnor utförda av män pågått länge i samhället och att den etniska tillhörigheten hos gärningsmannen har liten eller ingen betydelse för om man som man trakasserar kvinnor sexuellt eller inte.

I min värld är män och kvinnor skapade till varandras jämlikar och ska därför ha samma fri och rättigheter och samma skyldigheter. Att det ena könet – I detta fall män tycker att det är okay att ge sig på det andra könet och trakassera dem sexuellt är fel.

Med det sagt så tycker jag att det är på tiden att denna debatt lyfts till ytan så att vi en gång för alla kan prata ut om saken och tillsammans bestämma vart gränsen ska gå för vad som ska betecknas som sexuellt trakasserande från nu och framåt.

I sammanhanget måste ändå nämnas att spelet mellan man och kvinna genom historien sett olika ut och därmed även förändrats över åren vad gäller vad som är okay och inte okay i sammanhanget.

Därför tycker jag att det är viktigt för den debatt som nu förs att debatten värderar historiska händelser utifrån den samhällsordning som gällde vid tiden när misstagen och trakasserierna inträffade.

Ska resultatet av den debatt om mäns sexuella trakasserier av kvinnor vinna respekt och resultat måste historiska händelser sättas i sitt rätta perspektiv genom att beskriva hur samhället i gemen såg på mans- och kvinnorollen vid tiden för inträffandet.

Att använda sig av dagens syn när historiska händelser ska värderas låter sig inte göras enligt mitt sätt att se på saken – Med det sagt säger jag inte att min uppfattning är rätt men väl att det är det som är min uppfattning i frågan.

Vad jag vill säga med meningarna ovan är på inget sätt att det någonsin varit eller är legitimt eller okay att som män ägna sig åt sexuella trakasserier av kvinnor.

Det enda jag vill lyfta är att mäns frispråkighet och handlande när de friade till en kvinna tedde sig helt annorlunda historiskt än det gör idag.

Delar av det sätt män använde sig av för att närma sig en kvinna historiskt anser kvinnor vara sexuella trakasserier i vår tid –  Att förstå att så är fallet och att de skillnader som fanns historiskt mellan kvinnor och män beror på historiska oförätter vad gäller kvinnors värde snarare än på mäns onda tankar gentemot kvinnor är viktigt.

Förstår vi inte det hamnar vi lät i ett läge där alla män buntas i hop och påförs ett epitet om att vara onda och inte respektera kvinnors rätt till sexuell integritet.

Att framkalla en sådan bild av män som grupp skulle vara lika fel som bilden är falsk. Ska mäns sexuella trakasserier mot kvinnor upphöra måste debatten vara nyanserad och korrekt på alla plan – Även i samhällets syn på män som kollektiv.

Med de orden vill jag avsluta med att säga att jag fullt ut står bakom kampanjen #meToo och det mål kampanjen strävar efter att uppnå.

Att vi gemensamt och tillsammans en gång för alla skapar en värld och ett samhällsbygge där män och kvinnor har samma värde, samma integritet och samma friheter, rättigheter och skyldigheter att bete sig schysst sinsemellan borde ha skett för länge sedan.

Men som man säger – Bättre sent än aldrig. Det viktiga är att det händer snarare än hur det händer.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla kvinnor och män som aktivt drivit upp denna kampanj till de proportioner den nu fått.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

41 kommentarer

  1. Bertil

    ”Min syn på saken är att män som sexuellt trakasserar kvinnor inte är några riktiga män utan snarare ynkryggar med dålig självkänsla och dåligt självförtroende – Därtill sådana som inte lever som de lär.”
    Skriver Anders.

    Var finns gränsdragningen? Vågar överhuvudtaget en man ”stöta” på en kvinna längre.
    Det är faktiskt ett risktagande. Vad som helst kan ses som trakasseri.
    Allt från en klapp i rumpan på sin fru till en skala med allt värre betende.
    Att sätta barn till Världen är nog i fortsättningen bäst att invandringen får sköta.

    Om 40 % lever som ensamstående i Stockholm hur många fler blir dessa efter detta.-
    är du 20 år ung och viril vågar du bjuda hem en tjej. Jag tror många blir rädda av allt som skett och på ett så explosivt sätt. Fram träder kvinnor överallt som anser sig blivit utsatta.

    Anmälningar mot männen kommer hagla och på festivaler där du kanske står tätt
    ihop är risken mycket stor oskyldiga blir anklagade utan att kunna försvara sig.

    Så visst detta är bra att det uppmärksammas men det kan skapa offer som är oskyldiga eller som bara var intresserad av en kvinna men får ett slag i ansiktet där denne blir hudflådd och aldrig mer kommer söka partnerskap med en kvinna.

    Redan idag är barnafödandet lågt och har varit ännu sämre en tid.
    anledning till det är dels kvinnans frigörelse men även tanken på ekonomin och hur orolig framtiden ser ut vilket hindrar att man skaffar barn.
    Detta kommer nu förstärkas där det är kort sagt livsfarligt idka sex med en partner där du kan misstänka att du blir anmäld för våldtäckt.

    Så det behövs lite eftertanke i detta uppkomna. Det är kanske lugnast ändå exportera in färdiga avkommor så slipper männen söka upp kvinnor.

    Dock ser jag positivt med att Kvinnor bryter mansdominansen. Männen har har funnits i maktposition i allt från Kyrkor till girigheten gällande pengar. Män får högre löner män tar toppjobben o.s.v generellt.
    Dominansen har funnits via den makt mannen har med sin manliga kropp och musklernas överlägsenhet där mannen generellt är 30% starkare än en kvinna.

    Dock gällande hjärnan så anses kvinnan vara vassare i intelligens. Det är inte helt betydelselöst ordspråk ” Kvinnans list övergår mannens förstånd.” Det kan faktiskt stämma antingen generellt eller i vissa fall.

    Det är dock märkligt både kvinna och man tillhör släktet Homo Sapiens och kan inte ens dessa olika kön samsas hur ska då en hel Värld nån gång kunna samsas. Krig har människan hållit på så länge människan funnits och med allt värre vapen så låter en undergång av Människan som art trolig
    inom inte för lågt avlägsen tid.

    Dessutom är inte längre ett förhållande mellan man- kvinna given det kan lika gärna bli man – man och Kvinna- kvinna. RFSL påstår att så många som 10 % av vår befolkning kan vara homosexuella. medan en större mer omfattande undersökning från USA hävdade att ca: 1,7 till 1,8 procent är homosexuella globalt.

    Går man efter det så är fortfarande det naturliga att Man och Kvinna
    skapar partnerskap. Men passa er det kan bli fel val du gör.

    Den du valt kan se dig som en kränkare, tafsare, och gudar vet vad
    bara för att du ville ha en partner att bo ihop med och leva ditt liv med.
    Finns f.ö även män som blivit våldtagna.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag ser många poänger i det du anför Bertil och det är därför jag i inlägget skriver att det är av största vikt att vi en gång för alla reder ut vilken sorts beteende som inryms i begreppet sexuella trakasserier så att alla vet vilket beteende som är rätt och fel i en framtid när man försöker attrahera en partner.

      • Krister

        Varför inte lyfta fram de kvinnor som tagit sig friheter på män och de homosexuella män som gjort samma sak?

        Bodde hos en familj i Italien. En kväll kom en kvinna in och kröp ned i min säng. Hon tvingade till sig ett samlag och jag vågade inte slå larm för hennes man sov i ett annat rum. Det har varit ett trauma sen dess. Att inte kunna göra nåt. Vid ett annat tillfälle låg jag på sjukhus och på natten kom en kvinna in och vek undan täcket och började med oralsex. Jag var så sjuk att jag inte kunde gå ur sängen. En tredje gång våldtogs jag av en homosexuell man på en firmafest som hölls
        i en sportanläggning.

        Feminism och samtyckeslag är ingen lösning.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Samtyckeslag är ett alldeles utsökt förslag Krister – På samma sätt som kampen för att sexuella trakasserier ska upphöra genom uppropet #meToo är ett bra initiativ för att nå önskat resultat i den frågan.

          • Krister

            Samtycker kommer inte fungera. Skall staten ge ut en blankett
            som man kan skriva på via datorn. Ö.K K8794.

            Hon: Jag vill
            Han: Jag med
            Hon: Jag ångrar mig!
            Han: Då låter vi bli.
            Hon: Nej, nu vill jag!
            Han: OK.
            Hon: Men inte nu. Sen.
            Han: OK.
            Hon: Det är bäst du går nu.
            Han: Vi ses imorgon då.
            Hon: Nej, stanna. Jag vill!
            Han: OK.
            Hon: Krama mig.
            Han: Hmmmm.
            Hon: Vad gör du?
            Han: Kysser dig.
            Hon: SLUTA!
            Han: Då går jag. (Dörren slås igen)
            Hon: Ligger kvar i sängen. Mumlar: Men jag ville ju…

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag tror nog att du endera skämtar eller så har du helt missförstått vad som avses med samtycke.

        • Bertil

          Lät osannolikt med dina upplevelser och sedan hur du ger svar misstänker Anders är Bertil kallar Aftonbladet för Aftonhoran.
          Blev mycket som blev konstigt.

          Sign Krister låter bitter kanske med all rätt vad vet jag och om hans berättelser är sanna vet enbart sign Krister själv.

          Dock själva jämförelsen tycker jag är helt i sin ordning, det är så klart inte bara män som Beter sig illa.
          Ordspråket ” kvinnans makt övergår mannens förstånd ” finns säkert mycket sanning i.

          Det är mycket i vårt Samhälle som är konstigt, överraskande, chockerande o.s.v.
          Många lever i en värld där de aldrig drabbats av all Världens olycka medan andra drabbas gång på gång.

          Därför är individualism så fruktansvärt fel politik. Detta när vi alla är så beroende av varann.
          Lösningar som sker via gemenskap, hänsyn, solidaritet, o.s.v. är så klart det vi alla behöver,
          Att inbilla sig att man är starkast ensam är en fruktansvärt fel slutsats.
          Därför är även nyliberal politik så fel i grunden.

  2. Fredrik

    Anders, du glömmer två viktiga punkter i ditt försök att vara politisk korrekt.

    Ett, all form av sexuella trakasserier är horribelt och även kvinnor har utfört detta gentemot andra kvinnor.

    Två, ingen – och då menar jag absolut ingen – ska dömas utan bevis. Alla dem som utpekas idag och i framtiden ska alla ges möjligheten till försvar utan att kunna dömas av en PK-mobb på sociala medier, journalister eller andra.

    Jag tar så klart avstånd från all form av trakasserier oavsett kön, men det jag är rädd för är att det kommer ”domar” mot människor utan bevis annat än ett påstående från en person. Detta måste alla också ta avstånd ifrån, speciellt politiker. Utan ett sådant avstånd kan vi inte på allvar prata om ett rättssäkert Sverige.

    Jag försvarar inte t ex Martin Timell, men det är inte du eller jag som ska döma honom. Det är inte heller den eller dem som kommer med anklagan mot honom som ska döma. Vårt rättssystem ska pröva ifall han kan dömas. Och, vi måste vara beredd på att ju längre tid det gått sedan det påstådda trakasseringen ägde rum desto mindre chans för en fällande dom eller ens att en sådan anklagan leder ens till en rättegång.

    Då måste våra politiker vara tydliga, ingen ska stå över lagen – inte ens dem som anser sig osedda.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Att alla sexuella trakasserier oavsett vem som utför dem är horribla är vi överens om och det skrev jag i inlägget även om det budskapet skrevs med andra ord.

      Sedan är det just det jag efterlyser och vädjar till i inlägget – Att alla män inte ska buntas ihop och mistänkliggöras och anses skyldiga bara därför att de råkar vara män – Att de som beskylls ska ha rätt att försvara sig och inte anses vara skyldiga innan det avgjorts i rätten eller genom att de själva erkänner sin gärning är för mig självklart i en rättsstat.

      • Petter

        Tackar ödmjukast för detta uttalande, har aldrig sextrakasserat en kvinna men börjar ändå känna mig skyldig. Och så ska det inte vara. Sen är frågan vad menas med trakasserier .
        Rossana Dinamarca kände sig trakasserad när hennes arbetskompisar undrade om hennes man var hemma och ammade barnen när hon var på jobbet. Detta kallar jag inte att trakassera utan mer ett dåligt skämt. Ser inget fult eller sexuellt med att amma ?? Nu är väl då Rossana lite speciell .Sen tänker man nog sig för i en folksamling i framtiden ,inte stå nära en kvinna man kan ju nudda henne.Och dansa är väl riktigt eländigt ,oj om man skulle råka komma så nära att könet skulle nudda henne. Jag tycker inte debatten är tillräckligt nyanserad, normala kvinnor bryr sig nog inte om man råkar komma lite för nära på dansgolvet när kanske andra gör det.Jag drar det lite till sin spets för jag kommer inte att vara bekväm i framtiden.Krama nån spontant finns inte på kartan längre, kanske kvinnan man kännde för länge sen tar detta som en sexuell handling.

  3. Bergis

    Den har i inte fått några stora proportioner me Too är en i ytterligare mängden meningslösa manifestationer som blossar upp lite här och där på sociala medier. Ungefär som Rocka sockarna..Folk och politiker hakar på för att skaffa sig billiga poänger. Imorgon är det glömt och en ny viral succé tar vid.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Den uppfattningen får stå för dig Bergis – För egen del är jag övertygad om att denna kampanj kommer att få betydligt större genomslag än du tror.

      Det som nu blossar upp står närmast att jämföra med kampen för kvinnlig rösträtt eller arbetarrörelsens kamp för att skaffa politiskt inflytande.

      • Krister

        Det är polisen som utreder, åklagarna som åtalar och domstolarna som dömer. Det är viktiga principer i en rättsstat.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis – Liksom att det är människor som skapar opinion och journalister som skriver om det människor dom grupperar sig för att förändra saker vill se genomfört.

  4. Jonny Disenfeldt

    Du Anders Forss försvarar ju barnäktenskap, du säger att dessa flickor i Afrika etc tycker det är ett bra arrangemang och att det är bra eftersom de har kortare medellivslängd …

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag har aldrig försvarat barnäktenskap Jonny – varken historiskt eller i nutid. Allt jag sagt i ämnet är att du måste förstå kontexten och kulturen där det händer för at förstå hur människorna som lever där tänker och ser på saken.

      • Jonny Disenfeldt

        Jag förstår både kontext och kultur i dessa mansdominerade samhällen och tar avstånd från detta, det gör inte du utan försvarar det.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag försvarar inget Jonny – Allt jag gör är att lämna en beskrivning utan att ta ställning.

          • Jonny Disenfeldt

            Jo Anders, du försvarar giftermål med minderåriga, du ansåg att större delen av Afrikas 55 stater hade en bra och jämlik kvinnosyn förutom de norr om Sahara.

            När jag då påpekade att i staterna söder om Sahara fanns ett stort utbrett problem med att äldre män gifte sig med minderåriga så försvarade du detta med argument som att det var en del av deras kultur, att flickorna tyckte det var bra och att det var en lägre medellivsslängd i Afrika !!!
            För att förstå detta var man tvungen att ta del av deras kultur vilket du gjort eftersom du besökt samtliga 55 staterna i Afrika …

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Jag försvarar inte giftermål med minderåriga Jonny – Tror du det har du missförstått saken helt och hållet.

            Det jag säger till dig är att man måste ställa det man påstår mot den kultur som generellt råder i det land där saken inträffar och titta på vad som är normaliteten där.

      • Krister

        ”More than 9,000 child marriages have been recorded in Malaysia in the past five years, according to government statistics published in a local media report earlier this year.”
        Bara att Googla på Child marriages in Malaysia.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Jag ska inte säga emot och jag vet att regeringen jobbar hårt på att avslöja fallen då det är olagligt med barnäktenskap enligt malaysisk lag.

          • Krister

            Sverige och Malaysia har ganska lika regler för detta men det är dom som går förbi detta i särskilt troende som går efter Sharia och det blir inte så mycket åtgärder mot detta.

            ”In Malaysia, the legal minimum age for marriage under civil law for both genders is 18. However, girls can marry at 16 with permission of their state’s chief minister, while Islamic law sets a 16-year minimum age for girls and permits even earlier marriages with the permission of a Syriah court (Malaysia’s Sharia court).”

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Precis rätt Krister – men grunden är att det är 18 år som gäller för den som vill gifta sig i Malaysia. Sedan är det inte det debatten handlar om utan om uppropet #meToo och det faktum att de allra flesta gärningsmän som avslöjas där inte är invandrare.

  5. Kim

    I grunden är kampanjen bra. Mycket bra! Dock ser jag under de senaste dagarna att då media fått upp blodvittring blir skillnaden bakom ”bra och viktig” och ”häxjakt” oroväckande liten.
    Inte bra.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I slutändan kommer kampanjen at leda till något bra Kim och att SD:s lögn om vem som begår sexualbrott slås hål på är utmärkt.

      • gerd

        Jag förstår inte hur du orkar hålla på som du gör. Du har fått Sverigedemokraterna ”på hjärnan” Jag tycker att du borde söka hjälp för,detta. Sexualbrott som gruppvåldtäkter som dessutom ofta slutar i misshandel och mord genomförs till 90% av utomeuropeiska män ibland kallas de för barn. De ”sexualbrott” som vi nu fått information om är till stor del ganska oförargeliga saker som jag hörde om i går. En ung tjej upplevde det som sex trakasserier att två killar tittat på henne och visslat när hon gick förbi. Dobido mannen uppvaktade en ung kvinna, det ledde till att de påbörjade ett förhållande och flyttade i hop. Efter ett år så var kärleken slut och de flyttade i sär. Nu 10 år efteråt säger kvinnan att hon blev sexuellt ofredad i samband med uppvaktningen före de flyttade i hop. Såna här fall jämför du med genomförda våldtäkter.
        När det gäller film, media och även politiksfären så har du säkert hört talas om och även vetskap om kvinnor som gått ”sängvägen” för att snabbare komma uppåt i karriären. Vad kallas det för. Sexuellt utnyttjande som. män inte har något emot?
        För din kännedom, just nu sitter 5 män med utomeuropeisk bakgrund i förvar hos polisen. De utreds för fem olika mord på kvinnor i Västerbotten. En är misstänkt för mordet på Berghem där en kvinna anmält en man som hyrt lokal hos henne. Han förvarade stöldgods i lokalen. Kvinnan anmälde detta och vittnade senare. Det blev hennes död. Den sista som sitter där är en 20 årig kille från Afganistan, nyanländ och ”förvisad” till Norsjö. Där följde han efter en äldre dam, 94 år, drog in henne i ett soprum och knivhögg henne tills hon dog. Sen tog han sig rätten att ta hennes pengar och värdesaker. Polisen har fått yttrandeförbud, vi ska ingenting få veta om sånt här så att såna som du ska kunna fortsätta med vilseledande propaganda. Jag skulle skämmas om jag vore i dina kläder!

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Så länge SD orkar hålla på och sprida falsk propaganda och fake news så kommer jag att orka med att bemöta den varje gång tillfälle gives Gerd.

          Vill du mena att SD ska få härja oemotsagda och utan att möta motstånd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.