Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

SD backar kraftigt även i DN/Ipsos opinionsundersökning.

Jag måste tillstå att det känns oerhört bra att SD precis som jag förutspått länge befinner sig i en nedåtgående spiral samtidigt som siffrorna för oss Socialdemokrater pekar uppåt och nu är +30% beroende på vilken opinionsundersökning man tittar på – Ett resultat som för övrigt ligger nära vårt valresultat i förra valet.

DN/Ipsos som publiceras nu visar att SD tappat hela 2,7% på en månad och nu är nere på 15% – Röster man förlorat till Moderaterna som även tagit röster från andra partier inom Alliansen.

Analyserar man resultatet av opinionsundersökningen ger det vid handen att Socialdemokraterna vinner röster från andra partier på vänsterkanten samtidigt som M tar röster från alla de övriga Allianspartierna och från SD.

En annan sak som analysen ger vid handen är att Moderaterna stärkts på bekostnad av SD och att den forna Alliansen om man räknar in KD som ligger klart under riksdagsspärren är nästan jämnstora med det rödgröna partierna.

Det tydligaste resultatet i opinionsundersökningen är att rörelserna bland väljarna skapat en enda klar och tydlig förlorare – SD!

Det ska självfallet bli intressant att följa kommande opinionsundersökningar från de olika opinionsinstituten och min tro är att SD redan under det första kvartalet på sin resa ner mot de 10% jag förutspått att de ska få i nästa val kommer att nå en nivå som ligger under den nivå de erhöll i valet 2014.

Allt pekar på att det kommer att bli som jag förutspått redan för 2 år sedan – SD kommer att hamna på ett röstetal runt 10% i nästa val samtidigt som KD med dunder och brak åker ut ur riksdagen.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

48 kommentarer

 1. Krister

  Ditt inlägg kan vi inte lita på då du är en distributör av falska nyheter.

  Men en sak kan jag säga och det är mycket som kan hända tex att
  Löfven nu är med i gänget #Me too eftersom han uppvaktade en
  gift kvinna vilket man måste anses ligga inom marginalen. Det
  etiska och moraliska sveket.

 2. Martin Ådahl

  Vet inte vad man ska kalla denna typ av analys. Oj så svårt att skriva att Moderaterna ökar med 6%, en av de största förändringarna historiskt sett, på extremt kort tid.
  Men du är förblindad av Sd. Och det är intressant när Kd ökar, så åker dom ut med dunder och brak. Jösses. Det är underhållande att läsa din analys eller skrattretande. Välj själv. Själv skulle jag kalla analysen amatörmässig. Hittar ingen bättre beskrivning. Kanske korkad och utan insikt? Jo, det funkar också.
  Sd landar på 10%, låt gå för det. Men M blir största parti och bildar regering2018….alltmedan du sitter i ett hörn och flämtande säger…men jag hade rätt om Sd. Va, förlorade vi regeringsmakten? Men hur är det möjligt? Sd fick ju 10%?!

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag tillstår att Moderaterna ökar Martin – det är precis det jag skriver i inlägget om du läser det jag skrivit.

   Om jag kan bidra med underhållning som får dig att skratta så inte mig emot – Ett gott skratt förlänger livet bruka man säga och kan jag bidra till det är jag glad.

   M kommer definitivt inte att bilda regering efter nästa val och kommer med all säkerhet att vara minst 10 sannolikt 15& mindre än S när nästa val är över.

   • Martin Ådahl

    Du klarara inte av att skriva en historisk ökning med 6%…….
    Ett gott skratt var sagt med stor portion med ironi…för skrattet fastnar i halsen. Du är okunnig i politik och i opinionsbildande. Du är fixerad vid Sd. Du förstår inte att om Sd sjunker så måste dessa väljare ta vägen någonstans. Kommer dom gå till S? Inte sannolikt. Går dom till M? Mer sannolikt. Och redan där faller din profetia att det kommer att skilja 10-15 % mellan S och M. Det blir matematiskt omöjligt.
    Det är dags att bli nervös, och det märks på de här oerhört korkade analyserna du presterar. Kör buss och kör bara buss.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har hänvisat till undersökningen Martin och där framgår Moderaternas ökning klart och tydligt eller hur?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     På inget sätt – S kommer att vara flera gånger SD.S storlek Lasse – Både i nästa val och än mer så i de val som kommer senare.

     • Lasse

      Som det går för Socialdemokrater i övriga länder då nej. Opinioner har visat på höga siffror och vid valdagen faller de platt.

      Minska lär S göra hursomhelst, hänger väl på hur många bidragstagare ni lyckas locka samt era nya medborgare.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Svensk Socialdemokrati kommer att öka i samma takt som den traditionella Socialdemokratiska politiken återinförs och förbättrar vanilga människors liv och vardag.

 3. Per Kjellén

  Varför denna glädje? Glädjen är ju min!

  Text TV säger att Alliansen har 41 procent. Men om inte KD kommer in blir det bara 38 procent.
  Regeringen har idag 34 procent. Om V får bestämma klarar regeringen 41 procent. Faller MP bort och V tar ton så har regeringen bara 30 procent. Kan Löfven bilda regering med V. Det blir hans enda chans. Men då kommer SD att bli den store vinnaren. Vem kommer SD att satsa på? Löfven eller Kristersson?
  Men det är ju bara en opinionsmätning.

  Alliansens 38/41 procent är stabila siffror. Regerings 30/37/41 procent är mycket
  skakigare. Vems är glädjen?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   MP kommer att klara sig kvar medan KD åker ur riksdagen Per – Så kommer det att bli.

   Hur en eventuell regering ska se ut efter valet beror på hur stora S blir – Mitt tips är att S landar på ett valresultat på +35% – Gör vi det så kommer vår regeringsmakt att stärkas.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Vad har politiken att göra med detta Ville-Valle – Är det politiker eller tjänstemän inlägget handlar om?

 4. Jonny Disenfeldt

  SD har befunnit sig i en uppåtgående trend ända sedan de kom in i riksdagen, dvs det har inte funnits någon nedåtgående spiral.

  Om SD nu börjar sjunka så krävs det en längre period av sjunkande siffror för att tala om ett trendbrott, men eftersom du inte kan grundläggande matematik som t.ex vad en median är så gör du som vanligt konstiga uttalanden och blandar dina önskningar och dina förhoppningar med fakta.

  M gör en ökning som är märkligt stor, för stor för att ta på allvar, regeringspartnern Mp ligger nära att åka ut ur riksdagen och därmed kollapsar de rödgröna …

  En katastrof för demokratin om t.ex KD och Mp’s väljare blir orepresenterade, hundratusentals människor vars röster inte hanteras demokratiskt.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   SD har med detta backat rejält sedan sitt högsta mätvärde och trenden pekar rakt nedåt.

 5. adde

  idioter finns det gott om,bolsjeviker/komunster bidragstagare alla drar på nu,lögnerna ska bli sanningar
  men gaphalsar,,,,Sverigedemokraterna är största parti,

 6. Olles brorsa

  Anders Forss skriver nu att rörelserna bland väljarna har skapat EN ENDA klar och tydlig förlorare – SD. För att i nästa mening påstå att KD med dunder och brak åker ut ur riksdagen. År inte KD i så fall den enda förloraren? Anders Forss upprepar återigen sin spådom att SD kommer att hamna runt 10 % i nästa val. Finns det några förutsättningar för det?

  De finns, men den chansen kommer Socialdemokraterna inte att ta. S har nämligen låst fast sig vid Miljöpartiet, och därmed kommer vi att få en Alliansregering. Och i den kommer KD att finnas med., Den stora förloraren är alltså S, som bara har ökat marginellt, trots att MP har tappat stort. Medan M har tagit tillbaka väljare från SD och C, som båda har tappat till M, har S nästan inte alls tagit tillbaka några väljare från SD och bara marginellt från Alliansen.

  I Sverige finns ett fenomen, som Anders Forss inte ens tycks känna till, nämligen den grupp väljare som kallas de allmänborgerliga marginalväljarna. Till skillnad mot den grupp marginalväljare, som byter block mellan valen. De allmänborgerliga marginalväljarna har en mycket stark icke-socialistisk och borgerlig övertygelse, men bestämmer sig först strax före valen vilket borgerligt parti de ska rösta på.

  Moderaternas starka uppgång indikerar att många av de allmänborgerliga marginalväljarna, och till och med ett stort antal övertygade M-sympatisörer, kommer att ge sina röster till KD i nästa val, för att KD-rösterna inte ska gå förlorade. Med Moderaternas uppgång och Centerpartiets tillbakagång är statsministerposten till M ändå säkrad. Så länge M backade fanns risken att M skulle dra med sig KD i fallet. Nu blir det tvärtom.

  Eftersom något parti måste minska om något annat parti ökar, tyder detta hittills på att SD kommer att hamna runt 15 %, såvida inte regeringen drabbas av nya skandaler. Media brukar spara ha arkiven fulla till valrörelsen, då skandalerna körs ut för att säkra den borgerliga valsegern. Så har det varit under minst ett halvsekel. Men hur skulle det bli, om S lyckades med samma sak, som M nu har lyckats med, nämligen att ta tillbaka väljare från SD?

  En fjärdedel av SD-väljarna i valet 2014 var tidigare S-väljare. Hur stor andel av ökningen efter valet 2014, som kommer från S är okänt. Men summan av S-väljare som gått till SD under 2010-talet är sannolikt något större än hela väljarstödet för MP idag. Det skulle alltså vara ett smart drag av S att fimpa samarbetet med MP och satsa på att öka sitt eget väljarstöd i stället för att fortsätta lita på att MP ska fixa valseger för sittande regering. Men detta kommer inte att ske.

  Det finns nämligen en betydande vänsterfraktion inom S, som inte vill ha någon socialdemokratisk politik – en vänsterfraktion som Anders Forss flirtar med hej vilt med sina DDR-inspirerade hugskott, som strider mot allt som de traditionella S-väljarna vill. De vill i stället ha den politik, som drivs av MP och V. Hur stor väljarandel som stöder dessa ”vänstersvängar” kan lätt räknas ut genom att summera väljarstödet för MP och V samt sekterna till vänster om V.

  Vi hamnar då på 15 %, som emellanåt har nämnts i debatten som en möjlig bottennotering för S under en nära framtid. Botemedlet är inte den medicin, som genom sina biverkningar har gjort patienten sjuk.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   KD har under åtskilliga år balanserat på 4%-spärren Olles brorsa så det budskap jag anfört om att SD är den enda och den stora förloraren stämmer helt och hållet.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Dwet är ledarsidorna som har noll trovärdighet larry – Sedan ser jag inte den mannen som Socialdemokrat utan som något helt annat.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Därför att den inte tillhör press som står under pressombudsmannens tillsyn Lars.

     • Martin Ådahl

      Ledsen att göra dig besviken. Ledarsidorna gör faktiskt det. Den informationen finns att hämta hos P.O.
      Ännu en missledande och falsk information. Ledarsidorna står under samma tillsyn som alla andra större nättidningar.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      De står inte under samma tillsyn som t.ex Aftonbladet, Expressen, DN och andra media och det är allvarligt då det är just det som garanterar att ordentlig källgranskning vidtagits innan saker publiceras.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det har jag aldrig sagt Krister – Däremot anser jag att de som inte röstar på S inte förstått hur ett hållbart samhällsbygge ska byggas och på vilken ideologi det ska byggas för att gynna folkflertalet –

   • Jonny Disenfeldt

    Berätta då Anders Forss vad som är fel i de analyser ledarsidorna skriver eller vill du fortsätta att framstå som en fullständig idiot ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har sedan länge anfört vad jag tycker är fel med ledarsidorna Jonny så vad jag tycker och varför är känt sedan länge.

     • Martin Ådahl

      En ren lögn och ett rent påhitt. Ledarsidorna står under EXAKT samma kontroll som de stora nättidningarna inklusive tabloiderna. Pressombudsmannen särskiljer inte dessa. Vad du kan prestera i fake news är sanslöst.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är helt klart så att de inte står under samma kontroll Martin. Läser du deras sida så står det att de granskar traditionella media och att de i undantagsfall kan granska närtaserad media men då utan att ha samma funktion som de har inom traditionell media vad gäller fällningar mm.

      Med det sagt så skiljer PO på dessa och ledarsidorna.se är därför det jag påstår att de är – En grogrund för fake news som inte granskas och/eller står under PO:s kontroll.

 7. Krille

  Du följer helt klart fel opinionssiffror om du tror på det där själv. Vänster opinion från vänster media och vänsterbolag kommer alltid att peka mot vänster.

  Bara på mitt jobb har vi gått från 3st SD röstare till 10 av 12 på 3år.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   På mitt företag såg vi den utvecklingen men nu har trenden vänt och 6 SD:are är nu nere i 1.

   • Krille

    Så du menar att du har haft 6st SDare som talat helt öppet på ditt företag att de röstar på SD?

    Haha..ja då är det nog 8-10 idag.

    Du vet ytterst få är öppna med vad de röstar på pga S och V’s sött att frysa ut, mobba och hata oliktänkande i en värld där alla ska gilla samma och tycka likadant.

    Men du lär bli varse på valdagen, behövs bara några gruppvåldtäkter till och pensionärer som blir utkastade på gatan så är SD vinnaren.

    Ett tips, gå in på socialdemokraternas facebooksida, den visar ganska tydligt hur missnöjda era egna väljare är 🙂

    • andersforss (inläggsförfattare)

     De har sjunkit i antal Krille – 5 av 6 har återgått till att nu hävda att de kommer att rösta på S.

     SD är på stark nedgång och om inte förr så kommer det att stå klart när valet är avklarat.

     • Krister

      Att alla ha gått till just S är märkligt.
      Nån kunde ju gått till M och nån till V.
      Deras valsedel blir nog SD iallafall.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad jag skrev i inlägget är att SD väljarna främst ser ut att ha gått till M medan de som bytt sympatier i det rödgröna blocket gått till S. Att de som lämnat SD ska återgå är högst osanolikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.