Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Uppropet #meToo kommer att leda till förändrat manligt beteende.

Kvinnors kamp för att bli helt jämställda med oss män har pågått länge och sett ur min synvinkel så är det globala uppropet #meToo den sista striden innan den kampen är över vad gäller kvinnors äganderätt till sin egen sexuella och okränkbara integritet.

Många män försöker avfärda #meToo som en övergående modenyck – För egen del ser jag uppropet som den sista striden i kvinnans frigörelse från manligt förtryck.

Precis som Stefan Löfven och många andra så tycker jag att det är oerhört tragiskt att vi som män inte kan respektera det faktum att alla människors sexuella integritet är okränkbar.

Att nyhetsvärdet är störst när man kan skriva om en medial kändis i samband med detta är rätt självklart men saken går bra mycket djupare än så och borde i klartext innebära att alla vi män inombords ställer oss frågan om vilket beteende som är acceptabelt i vår relation till kvinnor.

Jag håller helt med Stefan Löfven när han säger att vi män måste fundera över vad som är manligt när män talar inbördes och att vi som nation aldrig kan ge oss innan denna för samhällsbygget viktiga fråga fått en lösning som innebär att mäns direkta och indirekta sexuella trakasserier mot kvinnor upphör helt och hållet.

För egen del har jag alltid sett kvinnan som min jämlike och som en människa av kött och blod som förtjänar samma respekt som alla andra människor.

Därtill tror jag att alla män som liksom jag lever i en relation med en kvinna innerst inne vet att familjelivet fungerar som allra bäst när man och kvinna är varandras jämlike i allt de gör och i allt de bestämmer.

Jag vill därför avsluta detta inlägg med att upprepa ett påstående jag gjort i ett tidigare inlägg i samma ämne – Män som ägnar sig åt att trakassera kvinnor sexuellt eller begår sexualbrott är inga riktiga män utan ynkryggar utan självkänsla och självförtroende.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

30 kommentarer

 1. Ville-Valle

  …varför kommenterar/analyserar du inte socialdemokraternas arroganta maktfullkomlighet när det gäller försäljningen av delar av Bostadens fastighetsbestånd…?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har ägnat två specifika inlägg åt att skriva om saken och det jag anförde där står jag för än idag.

 2. Olle

  Håller med dig fullt ut utan sista raderna där du kallar människor med psykiska problem för YNKRYGGAR UTAN SJÄLVKÄNSLA OCH SJÄLVFÖRTROENDE. Jag anser då att dessa stackare måste få hjälp av samhället att komma på ”fötter” innan de trakasserar medan du trampar ner dom ännu mer. Hur har du det med din kärlek till dina medmänniskor.

 3. Luttrad

  Metoo kommer inte att ändra något i sak. Tyvärr! Folk ventilerar sina stories och ”alla” är rörande överens om att det är fel med sexuella övergrepp men lik förbannat kommer det att fortsätta som om inget har hänt. Kampanjen kommer att självdö inom en ganska snar framtid. Och ju längre den fortsätter desto mer urvattnad kommer den att bli. Vi har sett liknande kampanjer förut mot mobbning, diskriminering och rasism och tyvärr har det varit verkningslöst.
  Det finns idag inte en skola eller arbetsplats som saknar en handlingsplan mot mobbning och diskriminering men det spelar ingen roll i praktiken.

  En annan aspekt är att män som tydligt tar ställning för kvinnors rättigheter och feminism mycket väl kan vara den nya Kapten Klänning….

  Tyvärr finns det inga enkla lösningar eftersom det finns flera anledningar till att folk begår övergrepp. Att komma med floskler som att det ”inte är riktiga män” eller ”ynkryggar utan självkänsla och självförtroende” är att inte se vidden av problemet.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Min tro är att detta upprop kommer att tvinga oss som samhälle att förändra oss Luttrad.

 4. Bergis

  Du är ju religiös och därmed en lättledd person som går på att såna här kampanjer ska lösa någonting. Ta bara 68-rörelsen som exempel, vad blev det av den. Eller kvinnors kamp på 70-talet, ”vi måste höja våra röster för att höras”. Nu Me Too som dragit igång den onödiga pöbeln och cementerar PK-samhället i vilket det blir allt svårare att andas. I sociala medier översköljs vi av såna här kampanjer och folk blir helt stirriga som på dagis. Vi andra gäspar. Hur orkar ni?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag publicerar utan att bemöta så att läsarna själv får se din inställning gentemot kvinnor och deras rätt att leva fria från sexuella trakasserier Bergis.

 5. Jonny Disenfeldt

  ”För egen del har jag alltid sett kvinnan som min jämlike och som en människa av kött och blod som förtjänar samma respekt som alla andra människor.”

  Stämmer dåligt med ditt försvar av att äldre män i vissa kulturer gifter sig med minderåriga flickor…
  du menade att man måste förstå deras kultur, att flickorna tyckte det var bra, att det kunde försvaras med kortare genomsnittlig livslängd !!! etc …

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Fråga en flicka i Afrika eller Asien innan du uttalar dig om vad de anser om saken Jonny.

   • Krister

    Det varierar säkert oerhört från land till land.
    I Afrika bor det ungefär 1 miljard människor i 55 länder.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     I grunden är variationen inte allt för stor – I vart fall inte i Afrika söder om Sahara.

     • Jonny Disenfeldt

      Skrämmande att du försvarar detta Anders Forss, skrämmande. Minderåriga flickor ska gå i skolan och ha samma chans att utbilda sig som pojkar, inte vara ägodelar till äldre män.
      Är detta socialdemokraternas officiella hållning du framför .. ?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Precis – Flickor ska ha samma rätt till skolgång, utbildning och karriär som män – Det har de i de allra flesta fall i Afrika Jonny och jag har aldrig förespråkat något annat.

 6. Bertil

  Detta är en kamp för jämställdheten. Nu måste kampen för Jämlikheten kämpas för.
  Det är dags att de samlade frukterna av allt fördelas bättre och inte som nu där det allt sedan 90-talets början enbart varit en ständig nedrustning
  En nedrustning som tog ett enormt kliv 2006 när Alliansen med deras Välfärdsligister lurade till sig makt.
  Nu är de på gång igen med nya förslagsbudgetar för att sänka utsatta ännu mer.

  Fram för kamp mot klassklyftor. Man ser rött bara man tänker på hur de iskalla blå bedriver politik.

  • Krister

   Här på Östermalm där jag bor har vi bara en klass.
   Överklass. Och inga bilbränder. Alla talar svenska.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Att alla talar svenska på Östermalm är en kraftig överdrift Krister – Det vet jag av egen erfarenhet då jag bott där under en kort tid när vi byggde upp vår verksamhet i Sverige.

    • Krister

     Jag talar svenska och har aldrig och har aldrig vad jag kan minnas behövt tala swahili. Eller ens kuk,vilket är ett språk i Kamerun.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Man klarar sig bra med svenska i alla stadsdelar i Sverige Krister.

   • Bertil

    Exakt Krister låt oss kämpa för att alla blir överklass. Med produktionsskatt är det helt möjligt. Det är dags tekniken tar ut lön så skatter kan öka och fördelas som bidrag åt ekonomiskt utsatta .

    Se det som motsats till högerns önskan om fler avdrag som sänker deras skatter på alla skattesänkningar de i övrigt gynnas av.

    Vi måste tala mera öppet om bättre och högre bidrag och skapa en attityd och klang att bidrag är nåt välkommet.
    I gengäld ska vi skapa en negativ klang på avdrag som på ett mygelaktift sätt sänker skatter för välmående.

    Därmed kommer även bilbränder försvinna.
    Det är genom massiv gemenskap som
    Vi alla förenas och lever i harmoni.
    Att som högern, tro nyliberalism, Monetarism, och egoism där man alltid slår mot utsatta och tror ten egoism och individualism är lösningen är helt fel ute.
    Se USA det faller ihop bit för bit

    Låt oss låta alla börja spara tillsammans till vår andra miljon detta när vi misslyckades spara ihop till den första på grund av nyliberal plundringspolitik.

 7. Bertil

  ”Här på Östermalm där jag bor har vi bara en klass.
  Överklass. Och inga bilbränder. Alla talar svenska.”

  Då vet vi lite hur Krister är funtad .
  inte konstigt det heter Ladugårdslandet.
  Förmodligen för att man snackar så mycket dynga.

  Visste ni att Förstagångspapporna i Östermalm har under flera år
  varit drygt 33,5 år. Äldst i landet.

  Männen har tydligen svårt bli vuxna i Östermalm.
  Inte konstigt en del av er går och visar snoppen eller skickar Sexfilmer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.