Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

I Centerpartiets Sverige är alla som inte gör karriär att anse som förlorare.

Egentligen hade jag tänkt mig at skriva om en helt annan sak – Nämligen framgångsfaktorerna inom socialdemokratisk politik som gör att vårt stöd hos väljarna växer sig starkare dag för dag. 

Ibland blir det inte som man tänkt sig och att skriva om Centerpartiet och dess dolda agenda för att avskaffa demokratin signerad Annie Lööfs personliga ledarskapscoach Malin Dohlwitz-Strindlund känns betydligt viktigare för stunden – Därför får det inlägget anstå och komma senare.

En annan anledning till att jag skriver i ämnet är därför att jag är förvånad över hur ett etablerat politiskt parti med så lång historia som centerpartiet kan tillåta att partiet styrs av andra än partiledningen och partiledaren och då i enlighet med det partiprogram som  i demokratisk ordning är formulerat av partiets medlemmar.

Sedan när blev det kutym i Centerpartiet att det är partiledarens personliga ledarskapscoach som styr partiet och formulerar dess politik?

Ju mer jag läser av det Centerpartiets dolde partiledare skriver på Dagens PS ju mer illa till mods känner jag mig – Illa till mods på grund av Malin Dohlwitz-Strindlunds syn och grava påhopp på tjänstemän i offentlig förvaltning likväl som på politiker och vanliga arbetstagare.

Förvisso har jag som person varit aningen kritisk gentemot vissa tjänstemän i vår kommun i enskilda ärenden men det får nog anses vara rena västanfläkten jämfört med den syn som Malin och Centerpartiet ger uttryck för i hennes krönika/krönikor i Dagens PS.

Håll tillgodo med följande påståenden från Malin hämtat från krönikor i Dagens PS. 

 • Malin påstår att hennes hemkommun Värmdö där hon är inblandad i politiken som centerpartist inte är politiskt styrd utan styrd av inkompetenta tjänstemän som bara fungerar som pappersvändare och därtill saknar respekt för skattebetalarnas pengar.
 • Malin påstår att många folkvalda fritidspolitiker och heltidspolitiker är inkompetenta därför att de saknar erfarenhet av att jobba som entreprenörer, egenföretagare eller företagsledare i näringslivet.
 • Malin påstår lite tillspetsat om man analyserar det hon skrivit att partipolitik och maktkamper baserade på skild ideologisk övertygels bör förbjudas inom kommunpolitiken till förmån för ett system där alla partier tvingas rösta som det styrande partiet vill.

Min enkla fråga till alla centerpartistiska kommunpolitiker och rikspolitiker är om den synen är Centerpartiets officiella syn på offentliga tjänstemän och på hur kommunpolitiken bör fungera?

Sedan måste jag än en gång få lyfta upp sambandet mellan det Malin Dohlwitz-Strindlund skriver om i sina krönikor och det politiska budskap Annie Lööf offentligt förmedlar såsom varande Centerpartiets partiledare.

Frågar du mig och andra som efter mitt första inlägg i ämnet varit inne och granskat det Malin Dohlwitz-Strindlund skriver om i sina krönikor så är det Annie Lööf framför officiellt inget annat än samma åsikter Malin tidigare framfört i sina krönikor.

Att det är så är borde få alla att förstå att det är Annie Lööfs personliga ledarskapscoach och hennes personliga värderingar snarare än partimedlemmarnas vilja och partiprogrammet som formulerar Centerpartiets politik.

I krönika efter krönika spyr Malin galla över alla förlorare i samhället som enligt henne är hela den grupp som misslyckats med att bli entreprenörer, egenföratagare, företagsledare i storföretag eller toppolitiker.

Samma budskap repeteras sedan av Annie Lööf om än inlindat i andra ord – I Centerpartiets Sverige är alla som inte är entreprenörer, egenföretagare, storföretagsledare eller toppolitiker att anses som misslyckade och som något vi som samhälle borde se ner på – Detta om man på djupet tolkar det Annie säger.

För mig är det ett allvarligt tecken att ett politiskt parti – I detta fall Centerpartiet inte styrs av den partiledning partiets medlemmar röstat fram och av de beslut som partiets medlemmar via motioner och beslut fattat på partiets kongress.

Att Centerpartiet, dess politik och dess värderingar och människosyn indirekt styrs av Annie Lööfs personliga ledarskapscoach är ett stort demokratiproblem och ett kraftigt åsidosättande av den interna demokratin.

Att Centerpartiet via Annie Lööf visar tecken på att Centerpartiet precis som Malin Dohlwitz-Strindlund ger uttryck för i sina krönikor vill se ett Sverige styrt av annat än folkvalda politiker är ett stort hot mot demokratin.

Det Malin förordar i sina krönikor en övergång till en ordning med yrkespolitiker valda utifrån deras tidigare arbete som entreprenörer, företagare eller toppchefer i näringslivet – Därtill att landet därefter ska styras på samma sätt som när företagsledare styr näringslivets storföretag.

Kort sagt en återgång till ordningen med ståndsparlament eller möjligen tvåkammarparlament där vanliga väljare har litet eller inget inflytande över hur den förda politiken ska utformas,

Att dessa idéer från Malin nu fått fotfäste i Annie Lööfs politiska budskap är ett ännu större problem och om det skulle bli verklighet det demokratiska samhällets död.

Jag rekommenderar därför mina läsare att läsa de krönikor Malin Dohlwitz-Strindlund skriver i dagensps.se och jämföra dem med Annie Lööfs politiska budskap.

Den som gör det kommer att finna en skrämmande bild för vad som komma skall om Centerpartiet får reellt inflytande i en eventuell Alliansregering – Därtill hur Centerpartiets framtida politiska agenda signerad ledarskapscoachen Malin Dohlwitz-Strindlund ser ut.

Skulle det inträffa kommer det att bli nödår för den vanlige arbetstagaren och framför allt för alla som har oturen att bli sjuka eller arbetslösa.

Avslutningsvis så tror jag att en ordentlig granskning av Centerpartiet från journalisthåll kommer att bli nästa stora sak i etablerade media – Ett påstående jag tror mig ha fog för då många av de saker jag tar upp i mina blogginlägg citeras i riksmedia såsom Expressen med flera där jag till och med nämnts vid namn.

Den stora anledningen till att det som händer i Centerpartiet kommer att attrahera riksmedia beror på att Malin Dohlwitz-Strindlund i flera av sina krönikor spytt enorma mängder galla över journalister på borgerliga tidningar och media som enligt henne är svikare därför att de skriver negativt om Centerpartiet och borgerligheten

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

24 kommentarer

 1. Per Kjellén

  Det var så långt så jag stannade redan vid sjätte stycket.

  – Detta händer på fler ställen än på Värmdö. Tjänstemän, som i Göteborg t.ex., tycks anställas på vänskapsgrund oftare än på kompetens. Sakkunskap tycks inte premieras. Och detta kan uppträda både i borgerliga och socialistiska kommuner. Förbättra därför anställningskriterierna generellt.

  – Ja kommunpolitiker (och riksdagsledamöter) ställer upp som partipolitiker och inte som tjänstemän. Därför saknas naturligtvis kunskaper i särskilda ämnen. Och det är inte meningen att fritidspolitiker skall sitta i nämnder och detaljstyra, de skall sitta i kommunfullmäktige och tillse att kommun styrs i enlighet med flertalet i kommunstyrelsen.

  – Kompromisser anser jag vara dödförklaring av förnuftet. En kompromiss betyder att parterna i en överenskommelse ger upp sitt viktigaste argument för att uppnå konsensus. Så beslut blir ett hopkok p mediokra tankar. Fy. Om styrkan i de egna argumenten inte duger för att övertyga motparten så skall lösningen vara, att ge sig. Majoriteten får därmed bestämma och majoriteten få också ta ansvaret.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Inlägget är aningen långt det håller jag med om men det behöver vara så för att belysa det som pågår i centerpartiet.

   Att tjänstemän ska anställas efter kvalifikation och erfarenhet ser jag som självklart men att angripa dem på det sätt malin gör ser jag som horribelt.

   Sedan är det viktigt för demokratin att våra politiker är folkvalda lekmän som står upp för sin ideologiska övertygelse och för det samhällsbygge den manar till.

   Det är så vi bygger ett samhälle som speglar hur samhället i övrigt ser ut.

 2. Bertil

  Malin Dohlwitz-Strindlund har varit Annie Löfs coach i 11 år sen är hon mycket aktiv inom kommunpolitiken
  Jag ser henne kort sagt som en farlig person. Både för vårt land men även för enskilda personer.

 3. Olles brorsa

  Handen på hjärtat, är inte hon Malin din coach också? Hon driver ju ett coachföretag och du följer ju hennes råd i dina egna försök att göra politisk karriär. Hittade detta, som Malin har skrivit på Dagens PS:

  ”Trump, Le Penn och Åkesson. Alla kommunicerar de enkla lösningar på mycket komplexa problem och de skyller mycket av problemen på invandringen. Ingen av dem kommer att kunna lösa detta och deras mål är att skapa kaos och separation vilket historien kommer att visa.”

  Du följer ju själv Malins råd att förklara alla problem med invandringen som påhittade av SD, och att lösningen är att locka hit ännu fler invandrare. Men till skillnad mot dig är Malin ärlig och erkänner att då kommer arbetarlönerna i Sverige att sänkas och fler att slås ut. Att detta är Centerpartiets politik må vara en nyhet för dig, men inte för oss socialdemokrater med rötter i arbetarrörelsen.

  Hade tänkt skriva en kommentar om metoo-kampanjen, men den har ju blåst bort som ett höstlöv även hos dig. Nu ger du i stället hals för din enorma frustration och besvikelse över att en allians S, C och L, inte kommer att leda till den överbefolkade idyll som du har fantiserat om. Till skillnad mot dig, som har drömt om ett nytt högerblock, bestående av M, KD och SD ska bildas som motståndare till S,C,L-alliansen, har Socialdemokraterna gjort klart att man vill samarbeta med alla partier utom SD.

  Det du skriver om Malins syn på politiskt ledarskap överensstämmer också till punkt och pricka med din syn. Du skriver ju alltid om vad S ska göra, om du får bestämma i partiet, vilket du skriver att du är säker på att du kommer att göra.

  För att ge en rättvis bild av Malins syn på saken, erkänner du att din beskrivning av hennes syn på demokrati är ”tillspetsad”.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag gör tvärt emot vad Malin skriver Olles brorsa. Det jag gör är att förklara att det inte finns några enkla lösningar och att lösningen på problemen är komplex och handlar om att lösa alla dess beståndsdelar från grunden om vi vill lösa problemen permanent.

   Min eventuella politiska karriär är driven av ideologisk övertygelse och av en stark vilja att förändra samhällsbygget i den anda ideologin föreskriver – Det kommer jag att fortsätta att göra så länge jag lever och har kraft och förmåga,

   • Olles brorsa

    Kan du inte läsa innantill? Malin skriver ju att det är fel att skylla på invandringen, men att det är vad Trump, Le Penn och Åkesson gör, Vi kan förvisso diskutera hur stor inverkan invandringen har haft på problemen i samhället. Men du och Malin är helt uppenbarligen på samma linje i både denna och andra frågor. Ingenting är sant. Ditt påhopp på Malin liknar det lilla barnet som skyller ifrån sig, typ ”Det var inte jag, det var hon”.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Min bloggserie om hur och vem som styr i Centerpartiet har inget med några påhopp att göra utan är bara ett blottläggande av något som är sanning.

     Hon må säga så om invandringen i vissa stycken men läser du vidare i annat hon anfört i ämnet så skapas en helt annan bild av vart hon står i invandrarfrågan.

    • Olle

     Hej Brorsan
     Nej herr Forss läser vad han vill läsa och hoppar över det som är obekvämt att svara på.
     Detta är en form av härskartaktik som han använder.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag svarar på de påståenden som är relevanta att besvara är det riktiga svaret – Att svara på villospår som syftar att avleda debatten från ämnet tjänar inget till.

   • Krister

    Man kan ju börja ta till sig fakta:
    Kairo har utsetts till den farligaste storstaden för kvinnor i världen av Thomson Reuters Foundation.
    Istället för att tro att alla män har samma kvinnosyn som kommer hit
    och att de svenska männen skulle vara värst.

 4. Patrik

  Hej Anders.

  En sak har hon rätt i det är alldeles för många med bristande kompentens som får styra och ställa, både som politiker och tjänstemän.
  Ambulansen i Åsele är ett exempel på hur bristen på kompetens kan ställa till det.
  Har hört från rätt många entreprenörer om hur de kan utnyttja tjänstemännens oförmåga att sätta sig in i saker för att ”lura” det offentliga på pengar.
  Vi som väljare måste kunna lita på att våra gemensamma resurser använd på ett klokt och förståndigt sätt och de som missbrukar/missköter sitt jobb måste gå att ge sparken.
  Inför lite ansvar på de politiker och tjänstemän så de måste ta sig i kragen och sköta jobbet så bra vi kan kräva.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Politiker ska vara folkvalda av väljarna på grundval av den ideologiska övertygelse de framför i sin politiska gärning – Att det fortsatt är så är viktigt för demokratins bevarande då det är den ideologiska övertygelsen som driver på samhällsbygget.

   Att offentliga tjänstemän måste ha en kompetens som svarar mot det som krävs för att genomföra sina arbetsuppgifter är en självklarhet. Saknas den kunskapen finns flera vägar för att tillförskaffa den av vilka utbildning är en och omplacering en annan.

   • Krister

    Du säger att den ideologiska kompassen är viktigast men om verkligheten visar att nåt annat är det bästa valet så blir det ju som i Venezuela. Kaos och ett land som inte ens kan producera toapapper.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Att Sverige någonsin ens skulle komma i närheten av situationen i Venezuela finns inte på kartan Krister.

  • Bertil

   Vi kommer bara se mer och mer av inkompetens.
   Allt i vår Värld blir allt svårare och allt färre klarar det som krävs.
   Gäller inte bara politiker o.s.v utan gäller alla former av jobb.-

   Vi ser ex hur jobbrist uppstår och samtidigt så ökar den globala arbetslösheten
   framtiden när AI tar över de ”lätta” jobben men kräver utbildade civilingejörer för att smörjas.

   Så vem förvånas. Vi är på väg åt fel håll samtidigt som det borde vara precis tvärtom när teknik och inovationer gör det mesta.

   Till slut tar vi död på vår egen art och resten följer med. Läste om insekter.
   Mängden insekter i Tyskland har minskat med 80 procent på knappt 30 år,

   Människan har kort sagt inte kompetens med all den galenskap vi håller på med.
   Folket kan inte ens välja en vettig President i USA . Hela USA börjar bli till åtlöje för Världen.

   En girig kapitalism som tagit för sig i övermåtta men vill inte betala en Cent när korthuset faller
   Malin och hennes man Örjan verkar vara ett par som ska inbilla oss alla att deras s.k filisofier
   ska vara lösningen.

   Ser man till Malins krönikor så blir man bara förskräckt.
   Ett himla gastande och frustande där inget utrymme finns för tankar om det hon skriver är rätt.
   Bara skäll men inga lösningar.

   Tänk vilken dynga som så kallade lobbyister och Coascher kan komma med.
   Det handlar om att ta betalt utav klåen vinstmaximera och sen gnälla på skatten.m
   Lobbyister om att gnälla på skatt och att amn vill ha mera avdrag till sina kunder.

   Sånt drivs sedan med upprepning till Politiker som tror på det hela.
   Betala får alltid utsatta grupper. Hur långt kommer detta gå genomföra innan alla faller ihop.
   Se bara på Trump som nu satsar på enorma skattesänkningar.

   Kort sagt denna nyliberala ordning kommer sluta med en ordentlig krach frågan är inte om utan när,.
   ja om nu inte KIM i Nordkorea hittar på nåt som lamslår Världen. Han hatar Väst värre än någonsin och bygger upp nåt för att skaka om Väst.

 5. Leif Andersson

  Undrar vilka som är förlorarna i Socialdemokraternas Sverige? Du får gärna göra en fullödig genomgång vilka som gynnas resp. missgynnas av resp. partis politik så man vet vad man ska rösta på.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Den undersökningen får andra än jag göra Leif och som jag ser saken så vinner alla på Socialdemokratisk politik därför att ett jämlikare samhälle i slutändan gynnar alla i samhället.

   • Leif Andersson

    Den ekonomiska ojämlikheten har ökat i Sverige sedan hösten 2014 så med ditt resonemang är alla förlorare.

 6. Bertil

  Hörde hur Örjan Strinlund berättade hur han hört en präst predika. Han ansåg han hade ingen inlevelse, därmed tyckte han direkt denne skulle bort,bort , från det yrket.

  Sjuk inställning anser jag, vad han tyckte kanske andra tyckte han var bra.
  Sen vadå han försörjde sig på det och
  Gjorde efter bästa förmåga.

  Ska vi sparka alla så fort vi ogillar dem,
  samtidigt menar samma par sociala skydd kort sagt inte ska finnas.

  Jag blir upprörd bara hur rått och kallt de
  Talar och skriver.
  Detta par är l i mina ögon öron efter en
  Visserligen enkel koll mycket extrema.
  Gnäller och skanderar.

  Alla ska kunna få vara med alla behöver inte vara perfekta. För det är ingen av oss. Man ska ha himla tur om man hamnar på det perfekta jobbet som man passar för och trivs i.

  Detta när allt går ut på att du ska ta precis vilket jobb som helst bara du bidrar med skatt så välbeställda kan få sin skatt sänkt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.