Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Att moderaten Hanif Bali kallar domarna i Sveriges domstolar för ”jävla syltryggar” är inte okay.

På politiker som sitter som riksdagsledamöter i Sveriges Riksdag som är landets lagstiftande församling ställs större krav än på övriga samhällsmedborgare – Därtill stora krav på ett korrekt beteende och en respekt för skillnaden mellan lagstiftande och dömande församling.

Det förhållningssättet lever definitivt inte moderaternas riksdagsman Hanif Bali upp till efter sitt uttalande på Twitter om att domarna i Sveriges domstolar är att betrakta såsom varande ”jävla syltryggar”.

Att Hanif Bali därtill bygger sitt påstående på något som inte är sant gör saken etter värre.

Förvisso använder Donald Trump Twitter för att sprida hat och ”fake news” på ett aldrig tidigare skådat sätt men att samma sak ska tillåtas ske bland svenska riksdagsledamöter tycker jag är helt fel.

Som ledamot i Sveriges Riksdag ska man vara noga med att vinnlägga sig om att allt man kommunicerar utåt är med sanningen överensstämmande vilket inte stämmer in på Hanif Balis agerande.

Det Hanif Bali beskyller det svenska domstolsväsendet för är inte samt och att sprida osann information om det svenska domstolsväsendet är som jag ser saken ett så stort klavertramp av en som sitter i landets lagstiftande församling att moderaterna snarast möjligt borde fråga sig om nämnde Hanif Bali kan fortsätt att företräda dem som parti i Sveriges Riksdag.

Sedan är detta inte första gången Hanif Bali är ute på tunn is och enligt mitt förmenande kan inte ett sådant beteende tillåtas fortsätta då den sortens beteende sakta men säkert maler ner det förtroende svenska riksdagsmän har hos landets befolkning.

Riksdagsledamöter ska veta att bete sig som det anstår en riksdagsledamot – Klarar de inte av det har de inte i Sveriges Riksdag att göra.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

 

 

 

73 kommentarer

 1. Mia

  Apropå ”fake news”. Hanif Bali skrev ”syltryggat”, inte ”jävla syltryggar” som du påstår. Det är ohederlig debatteknik att felcitera folk.

  F.ö. är hela sammanhanget följande i Hanif Balis FB inlägg. Jag tycker hans resonemang är fullt rimligt:

  ”I dagsläget finns det möjlighet att anhålla och häkta kriminella som grips med skarpladdade vapen. Det görs också. Men då måste domstolen gå med på att särskilda anledningar till häktning föreligger. Ex risk för fortsatt brottslighet och fara för allmänhet.

  Här har lagstiftaren gett domarna friheten att utveckla praxis med gott omdöme – ändå väljer domare och åklagare att som i fallet Carin Götblad tar upp att försätta ligister med skarpladdade vapen på fri fot.

  Nu blir vi tvungna att skriva domstolarna på näsan och ta ifrån dem sin praxis i denna fråga. På grund av dåligt omdöme. Lägg därtill att nästan varenda tingsrätt, hovrätt har på någon sätt varit inblandande i samtliga gånger man petat i vapenlagen. Helt utan synpunkter på detta hål i lagen. Hovrättspresident Fredrik Wersäll som kritiserade mig idag ledde personligen Påföljdsutredningen där man inte åtgärdade detta laghål.

  Att kritisera praxis är korrekt och nödvändigt. För ej så länge sen vägde domare in kvinnors klädsel vid våldtäkt. Inte längre, helt utan att lagändring. Just på grund av kritik från allmänhet, opinionsbildare och lagstiftare.

  Alla bör erkänna sitt ansvar i den uppkomna situationen, Både lagstiftaren (där jag ingår), de juridiskt lärda utredarna, domares utformning av praxis och domstolarna som remissorgan.

  Men istället lackar de ur på en tweet jag skrev till en kompis igår natt. Jag har inget bättre ord för det faktiskt än: Syltryggat”

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Han skrev som jag anförde enligt de källor jag har och då i ett tweet vilket han erkänt öppet.

 2. Mia

  Hanif Bali påpekar att redan i dag har domstolarna lagrum att häkta kriminella som grips med skarpladdade vapen men de gör det inte av någon outgrundlig anledning. Hellre släpper de dem fria till att begå nya kriminella handlingar och tom skjuta ihjäl oskyldiga människor.

  ”Syltryggat” (som han f.ö. skrev på FB) är ett helt adekvat uttryck 2017. Människor som talar klarspråk behöver man aldrig oroa sig för.

  De som smyger i buskarna och lismar (som halva medievärlden tycks hålla på med) är de som man skall se upp med. De hugger kniven i ryggen när man minst anar det.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hanif Bali bör uppföra sig så som det anstår en riksdagsman vilket han inte gjort i detta fall – Därtill är uttrycket syltrygg på inget sätt ett adekvat uttryck – Inte nu, Inte historiskt och inte i framtiden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.