Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Mutskandal under upprullning i Trafikverket.

I dagens nyhetsflöde dyker nu en mutskandal inom Trafikverket i norra Sverige upp – En mutskandal som handlar om dolda gåvor i form av elektronik, golfutrustning och pengar i kuvert som tack för hjälpen i samband med att upphandlingar gällande vägmålning tilldelats en specifik entreprenör.

Att sådana mutor förekommer har jag aldrig betvivlat då jag sedan länge förstått att mutkulturen inom Trafikverket varit rätt utbredd och pågått under mycket lång tid.

Det som gör saken ännu värre är att det inte är entreprenören som drabbas av kostnaden för mutan utan vi skattebetalare då tjänstemännen på Trafikverket ser till att entreprenören får igen mutans storlek genom bluffakturor som betalar för arbete som aldrig utförts.

Så här långt är det bara inom området vägmålning som denna företeelse börjat rullas upp men så vitt jag hört gäller detta även snöröjning och andra tjänster som privata entreprenörer utför åt Trafikverket.

Att skattebetalarnas pengar används till att muta tjänstemän på statliga myndigheter är självfallet inte bra och därför är min åsikt att detta ska utredas på djupet med omedelbar verkan,

Att ha ett statligt verk med en utbredd mutkultur som inneboende är skadligt för samhället och skadligt för medborgarens tilltro till statliga myndigheter.

Med det sagt så vill jag påstå att detta bara är toppen av ett stort isberg. Min övertygelse är att det är i de stora projekten såsom stora väg och infrastrukturprojekt som de riktigt stora mutorna ges – Då genom att de stora företag som vinner de stora projekten använder sig av dolda pengar i skatteparadis för att muta höga chefer på samma verk.

Den sortens beteende flaggade jag för i inlägget som handlade om att skatteplanering föder och ger näring åt korruption och mutor till politiker och höga tjänstemän.

Med det sagt så är min inställning att regeringen snarast ska uppdra åt ekobrottsmyndigheten och polisen att utreda Trafikverket sett ur alla synvinklar för att kunna gå till botten med detta.

Som jag ser saken är de små mutorna till lägre tjänstemän i Trafikverket det lilla problemet – Det stora problemet är de stora mutorna till de höga tjänstemännen och att de finns och existerar är jag fullt ut övertygad om på grundval av att mutor förekommer på lägre nivå i organisationen.

När det arbetet är slutfört bör samma sak upprepas i alla statliga verk som köper tjänster av privata entreprenörer därför att Trafikverket på inget sätt är den enda myndighet där denna sorts kultur frodats under lång tid.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

22 kommentarer

 1. Olle

  Så förvånad man blir, detta verkar vara kutym i våra svenska myndigheter . Myndigheterna lever sitt eget liv trots de mål regeringen satt upp och vi vanliga människor kopplar lätt ihop myndigheter med staten och regeringen . Detta skapar det stora politikerförakt som idag finns i Sverige och som ökar varje dag när inget händer, tex det ökande våldet som det dagligen snackas om och som inget görs åt bara snackas om .Alla de kriminella ligor som kommer hit och hämtar våra personliga tillhörigheter som det bara är att forsla ut ur landet på grund av de svängdörrar vi idag har vid våra gränser.Ska man köpa MB delar idag gör man det billigast på Ebay från Rumänien och Bulgarien ,undrar varför ??

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Publicerar som ett inlägg i debatten med följande tillägg: Det finns många samhällsproblem att jobba med Olle – Att få stopp på mutande och stöld av skattepengar är en av de viktigaste sakerna att komma till bukt med.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det ska finnas ansvar för alla inblandade larry – Detta problem her en djupare botten än en lag om tjänstemannansvar kan åstadkomma.

 2. Jonny Disenfeldt

  Detta har inget med skatteplanering att göra.
  Denna form av mutverksamhet är ett annat sorts samhällsproblem.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Tro mig Jonny – Den har oerhört mycket med skatteplanering att göra då det gäller mutor på högre chefsnivå och på politikernivå.

   • Jonny Disenfeldt

    Nej Anders, jag tror dig inte.

    Mutor finns på olika nivåer och denna form av mutverksamhet du refererade till har inget med skatteplanering att göra..

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Det är genom skatteplanering pengar skapas för att ge mutor – Därtill skapas de i jurisdiktioner där så är möjligt utan större risk för upptäckt.

     • Jonny Disenfeldt

      ”Det är genom skatteplanering pengar skapas för att ge mutor”

      FEL, i t.ex den här sortens mutaffärer så är det köparen själv som betalar mutan genom att säljare och mutad inköpare låter salta räkningen …

     • andersforss (inläggsförfattare)

      I vissa av dem – I andra använder man strukturer i skatteparadis även om även dessa i grund och botten finansieras på samma sätt.

 3. Krister

  Vi har två grupper här.
  De som ger mutor.
  De som tar emot mutor.
  Det kräver helt olika åtgärder.
  Det snabbast är att ta itu med myndighetskulturen.

   • Krister

    Bra. Det här är inte en partipolitisk fråga så där förväntar man sig att alla är eniga. Möjligen att facket ställer sig bakom de anställda som ev får sparken men det är ju deras uppgift. Det hela låter ju helt makabert
    med att gömma varor bakom en sten eller dela ut kuvert med sedlar. Det påminner mig om kalla kriget när ryssarna betalade sina agenter genom att i Stockholm stoppa pengar på olika platser på Djurgården och i Liljanskogen i ihåliga träd…

 4. Bertil

  Det har stor inverkan att attityder ändrats. Idag gäller äta eller ätas.
  D.v.s. Ta för dig annars tar nån Anna för sig på din bekostnad.

  Man kan lätt säga att attityder förändrades redan på -70talet men den stora attitydförändringen skedde 2006.
  Detta när kort sagt Alliansen delade ut pengar till välmående och till företag. I princip har det urholkar vårt gemensamma med i runda slängar 2000 miljarder. D.v.s en hel statsbudget vart tionde år.

  Jag hörde talas om Stockholmsbaserade företag som fick pengar som de inte ens ansåg sig behöva.
  Detta är vad jag hört hur omfattande detta skedde vet jag inte.

  Men under Alliansens tid skedde rena stölden från vårt gemensamma som sen omvandlades till pengar i mängder för de som redan hade det välordnat.

  Självklart är även det som förändrar människor och kanske speciellt de med makt och företag av typen större.
  Att detta sedan smyger sig in i våra statliga verk förvånar inte alls.

  Men akta er om en sjuk eller arbetslös missar nåt möte eller skriver fel på ett papper. Ja då straffas dessa enormt ekonomiskt.

  Frågan är håller vårt samhällssystem om
  Maktmänniskor ständigt hamnar i tidningsrubriker när forskande media hittar dessa med byxorna nere.

 5. Patrik

  Hej Anders

  Det måste vara något rejält fel med myndighetssverige. Varför har man inte anmält mutbrottet till högre chef? Kan det vara så att hela myndigheten från botten till toppen lider av samma sjuka?
  Om jag skulle stjäla en penna från mitt jobb skulle chefen enligt lag få säja upp mig med omedelbar verkan. Det måste ju gälla för myndighetstjänstemännen också. Framför allt när det gäller trolöshet mot huvudman. Det skulle ju vara kicken direkt utan några fallskärmar. Om inte annat så friställande från tjänst tills det är utrett.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är därför jag vill utreda verket som helhet Patrik – Min rädsla är att detta genomsyrar hela organisationen på chefsnivå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.