Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Så här långt är militärkuppen i Zimbabwe oblodig.

I skrivande stund pågår en ännu så länge helt oblodig och därtill mycket fredlig militärkupp i Zimbabwe i syfte att säkerställa att landet får en ny president efter den åldrige (93 år) och delvis demente Robert Mugabe som styrt landet med järnhand sedan 1980.

Att militären ingriper i det av svält ekonomisk utsatta landet handlar om att Mugabes fru Grace blivit allt mer involverad i de politiska besluten och därför att hon genom att sparka den tidigare vice presidenten tänkt sig att själv ta över makten efter sin åldrande och demente make.

Den saken sågs inte med blida ögon av militären i landet som bestämde sig för att ingripa för att rädda den lilla spillra av demokrati som fortsatt finns kvar i landet.

Som jag förstått saken – Både genom nyhetskanaler och genom att prata med människor jag känner och som bor i och är medborgare i landet har allt gått mycket lugnt tillväga.

Därtill har militären än så länge folkets fulla stöd och gör militären som den lovat och återlämnar landet till folket när de är klar med arresteringen och utrensningen av den grupp parlamentariker som hjälper Grace Mugabe att uppfylla sina maktambitioner kommer denna militärkupp att gå till historien som den fredligaste någonsin.

Grace Mugabe har redan flytt landet och Robert själv sitter i husarrest – Mitt tips är att Grace flytt för att inte återvända och att hon tilläts fly mot löfte om att göra just det.

Zimbabwes befolkning förtjänar att bli befriade och för första gången efter Mugabes tillträde vid makten finns nu hopp om fria demokratiska val utan inblandning av korruption och riggning.

Med det sagt vill jag lyckönska Zimbabwe och dess befolkning till en chans att välja den regering folket och landet förtjänar – En regering som kan göra slut på svälten och lidandet och se till att Zimbabwe utvecklas positivt och når sin fulla potential.

Avslutningsvis vill jag säga att jag tycker att det är underligt att svensk media är oerhört blygsamma i sin rapportering av denna tillsynes oblodiga kupp då min syn är att vi ska visa minst lika mycket positiva nyheter som det vi gör vad gäller katastrofer och krig.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

16 kommentarer

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Mugabes inledande år var helt ok – I slutet har han spårat ur helt och hållet vilket jag utgår från att även Ingvar tycker om man frågar honom idag.

 1. Krister Andersson

  Om jag minns rätt var ni sossar enormt lyckliga med Mugabe, även när han började bete sig mordiskt mot den vita befolkningen, Hursomhelst är detta ”land” ett enormt dåligt skämt. Det fanns en gång
  ett land vid namn Rhodesia som var södra Afrikas juvel men ånej det skulle så klart förstöras.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Från början var Mugabe en god regent – Över tid har han utvecklats till något helt annat. Att man bör genomföra en landreform när en koloni övergår till att bli ett land tycker jag är självskrivet men att genomföra en sådan på Mugabes sätt är fel.

   Med det sagt så har jag inte stött Mugabe på åtskilliga år – I vart fall inte sedan början av 2000-talet.

   • Krister Andersson

    Det tog inte lång tid år 1982 skickade han sin militär att slakta 20 000 medlemmar av Ndebele folket.
    Det är alltid lika lustigt när personer som du går i debatt med en person som mig som kan historia.
    Rhodesia var ingen koloni efter 1965 så du har fel där. Men det är klart ni sossar har en historia
    av att stödja diktatorer och diktaturer så länge de är vänster, Kuba, Sandinisterna, Mugabe, Nordvietnam samt så klart Pol Pot. Ni älskade Pol Pot och er kära talman uttryckte sin beundran som
    så många kulturradikaler. jag var 13 år och jag visste men Birgitta Dahl som var vuxen och riksdagsledamot antingen inte visste, inte brydde sig eller stödde det. Vidare gjorde hon inte avbön förrän 1997 och detta på en direkt uppmaning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Har jag någonsin bemött dig i denna fråga och debatterat den Krister Andersson – Så vitt jag vet har jag inte det så min enkla fråga är vem du avser att svara med din kommentar?

     Jag har aldrig påstått att Rhodesia var en koloni fram tills Mugabes kom till makten – Vart har jag skrivit så?

     • Jonny Disenfeldt

      ”Jag har aldrig påstått att Rhodesia var en koloni fram tills Mugabes kom till makten – Vart har jag skrivit så?”

      samt

      ”Att man bör genomföra en landreform när en koloni övergår till att bli ett land tycker jag är självskrivet men att genomföra en sådan på Mugabes sätt är fel.”

      Mugabe, Khadaffi, Pol Pot … listan på ditt partis ögonstenar kan göras lång, detta var några exempel …

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Vad mina partikamrater gjort historiskt får stå för dem Jonny – För egen del kan jag bara svara för mina egna ståndpunkter och för mitt eget handlande och det kommer jag alltid att göra rak i ryggen.

     • krister andersson

      Då tycker jag du skall läsa ditt inlägg 18/11 kl 17.23. Märkligt nog nämner du inte ert engagemang
      i div vänsterdiktaturer hm undrar varför?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag pratar bara för mig själv i denna fråga och i detta inlägg Krister. Hur och vad andra i mitt parti tyckt och gjort historiskt får stå för dem.

     • Krister Andersson

      Ok fair enough, vad är det då som gäller för dig när dina partikamrater hittar på dumheter i nutid.
      Läste precis att sosse borgarråden i Stockholm gillar att åka taxi och limousine, faktum är att de
      gillar det jättemycket och allt givetvis på skattebetalarnas bekostnad fattas bara annat.
      Sen gällande Rhodesia, jaha militären har tagit makten, inget kommer att förändras. ”Meet the new boss same as the old boss” De kommer att roffa åt sig så mycket de kan och placera tjuvgodset utomlands som de alltid gör.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Hittar partikamrater på dumheter i nutid så har jag aldrig backat för att kritisera det Krister.

      Vi har just nåtts av budskapet att Mugabe avgått och hur efterföljaren blir ska jag avvakta med att kommentera fram tills dess denne innehaft makten en tid.

     • Krister Andersson

      Jag har aldrig sett dig kritisera dina partikamrater, Nu har Mona Sahlin fällts i rätten, igen kommer du nu att kritisera henne? Nej såklart det kommer du inte att göra. Inser ni inte vilken kvarnsten denna enfaldiga kvinna är för ert parti? Varför kickar ni inte henne? Nej vänta PK är viktigare.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Om det är något jag brukar få kritik för är det därför att jag kritiserar internt i partiet. Mona har jag aldrig haft speciellt stort förtroende för och att hon fälls när hon begått lagbrott tycker jag är rätt och riktigt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.