Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

MP:s medlemmar i Umeå och Västerbotten har tröttnat på att bli manipulerade.

En av dagens stora nyheter under fredagen i Umeå och Västerbotten är att Miljöpartiet centralt går in och tar över styrelsearbetet i MP Västerbotten och MP Umeå.

Att det sker är självfallet tråkigt även om i vart fall jag inte är speciellt förvånad över att det händer.

Med det sagt ska jag fortsatt inte prata specifikt om MP eller dess företrädare i resten av inlägget utan uppehålla mig vad jag tror är den sannolika anledningen till att detta händer och att det händer just nu.

Jag har följt debatten om MP i Umeå och Västerbotten under lång tid- Både i media och genom samtal med de miljöpartister jag känner väl och som jag ser saken så handlar moderpartiets ingripande om en enda sak – Om att demokratin i partiet åsidosatts genom att vissa företrädare manipulerar de interna systemen för att kunna styra nomineringar och förtroendeuppdrag efter eget godtycke.

Läser man de skriverier som nu pågår och länkar samman dessa med det som jag tagit del av allt sedan mitten av 2009 går det att utläsa det jag anför ovan.

När det är dags för årsmöten och nomineringsmöten i MP inträffar underliga saker och helt plötsligt dyker det upp medlemmar ingen sett röken av tidigare. Ovan på det taktiserande och manipulation av lokalföreningar för att säkerställa att en liten klick sitter på makten i samband med omröstningar.

Att den lilla klicken trots att de i egentlig mening befinner sig i minoritet lyckats manipulera organisationen i syfte att berika sig själva på olika vis tycker jag framgår rätt klart för alla som studerar saken närmare även om jag inte själv gått in i detalj för att kunna lägga fram handfasta bevis för det jag anför.

Att via mobbing och mer eller mindre odemokratiska metoder mobba och trycka undan medlemmar som man anser vara ett hot mot det egna inflytandet är fel väg att gå i ett demokratiskt parti och att moderpartiet ingriper när larmen om att så är fallet pågått under många år tycker jag är naturligt.

Att medlemmar flyr ett parti därför att de motarbetas och mobbas och inte kan samarbeta med den klick som tillskansat sig makten borde leda till att alla varningsklockor börjar ringa hos alla moderpartier.

Politik handlar inte om personlig makt skapad genom interna intriger – För mig handlar politisk makt och politiskt inflytande om att söka folkets stöd för den politik man som politiker vill genomföra.

Det görs bäst genom att hemställa åt väljarna att rösta fram den kandidat de anser vara bäst lämpad att företräda dem och deras vilja av de kandifdater som företräder det parti vars politiska grundsyn de delar.

Att den ordningen bör gälla i MP likväl som i alla andra partier tycker jag är viktigt då det rimligen borde vara väljarna och ingen annan som bestämmer vem de ska rösta på. Därför bör listorna vara öppna för att attrahera så många väljare som möjligt.

Låt oss därför hoppas att detta blir en relativt kort parentes och att medlemmarna kan återfå makten i ett parti som har säkerställt att systemet inte kan manipuleras i en framtid.

En medlem en röst tycker jag är en viktig princip i ett demokratiskt parti då det är just den saken som garanterar att demokrati råder.

När man kan köpa röster, manipulerar lokalföreningar och/eller andra intresseorganisationer för att ge en liten klick maktbefogenheter de enligt den verkliga numerären inte borde ha åsidosätts demokratiska spelregler.

Fick jag bestämma skulle alla partier och alla organisationer ha en ordning som innebär att varje medlem bara har en röst oavsett hur många grenar av partiet eller organisationen denna verkar i.

Ska politikerföraktet brytas är det nödvändigt att flytta demokratin närmare väljarna och kan vi säkerställa att meningen ovan genomsyrar alla politiska partier kommer så att bli fallet.

Med det sagt önskar jag MP och dess medlemmar och partistyrelse lycka till i arbetet med att säkerställa att den demokratiska processen i partiet inte kan kringgås.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

20 kommentarer

 1. Olles brorsa

  Återigen blandar sig Anders Forss i andra partiers interna angelägenheter. Den här gången är det MP:s nomineringar inför riksdagsvalet som Anders Forss försöker styra via in blogg. Visst vore det en katastrof för Sverige om Jabar Amin finge styra landets öden och särskilt migrationspolitik. Som Anders Forss de facto har stött, och det till värre överdrifter med sitt 30-miljonerssverige, än Jamin själv, fastän det nu låter annorlunda. Men Jamin är en av MP:s mest färgstarka politiker, med den starkaste dragkraften på alla väljare som som tycker både som han själv och Anders Forss i grunden.

  Jabar Amina är en av de fyra MP-riksdagsledamöter, som har fronderat mot uppgörelserna mellan regeringen och alliansen i omsvängningen av migrationspolitiken och en rad andra frågor, som strider mot MP:s vallöften. Bostadsministern och förre språkröret för MP Peter Eriksson, som alltmer framtår som en HSB (Han om bestämmer) inom MP, har uppmanat de fyra att avgå, vilket tre av dem har meddelat att de ska göra. Inte Jamin, som hoppas bli inröstad i riksdagen ännu en gång, genom personkryss i Västerbotten. HSB Erikssons svar blev att avsätta styrelsen för Västerbottens MP-distrikt.

  Naturligtvis har HSB sina anhängare i Västerbotten. Många fikar efter Amins plats i riksdagen. Men direkt blir det när oppositionen mot Amin inom distriktet anklagar irakiskfödde Jabar Amin för att företräda sin klan i Mellanöstern och inte de svenska väljarna. Komiskt blir det också när Anders Forss, som själv avser att driva en personkrysskampanj (vilket blir allt tydligare) och inte drar sig för att använda samma slag av odemokratiska metoder och smutskastning av rivaler inom det egna partiet, som han anklagar Amin för. https://www.folkbladet.nu/1962729/partivanner-blir-hotade-inom-socialdemokraterna

  Amin anklagas bland annat för att ha sagt ”Makt har man bara om man är beredd att förlora den”, vilket naturligtvis är sant, men naturligtvis samtidigt en svidande kritik mot miljöpartisterna i regeringen för de ständiga knäfallen för S-ministrarna. Löfvén kan alltså lita på att det inte blir någon regeringskris, även om S gör upp med M ännu en gång, och därmed kör över MP totalt. Den enda risk Löfvén tar, är att MP åker ur riksdagech att Alliansen vinner valet. Det ena MP-ministrarna gör genom sina ständiga förhalningar av regeringsarbetet, är ju att nödvändiga regeringsbeslut kommer alltför sent.

  Anders Forss skriver nu att han har följt MP:s interna strider sedan 2009, vilket både är förvånande och inte förvånande, för det var ju det året som Forss kom tillbaka till Sverige. Att Forss efter några år valde S och inte MP, tror jag att den politiska nybörjaren Anders Forss inte skulle ha klarat av Jabar Amin, som medtävlare, eftersom Jamins erfarenhetsgrund är lika stark som den svenska graniten, med ett förflutet som både ämbetsman och politiker på toppnivå. Och dessutom är en näst intill oslagbar ”stridshingst”.

  Om Mp spricker kan Amin mycket väl bli ledare för det nya partiet. Komiskt blir det också när motståndarna inom MP-Västerbotten spelar ut det rasistiska kortet mot utlandsfödde Jamin, att han skulle företräda de irakiska klanerna, och att det kommer MP-medlemmar, motståndarna aldrig har sett förut, till MP-mötena och röstar på Amin. Så blir det kanske ändå en strid mellan Amin och Forss om invandrarnas röster? Gick inte Forss ut i en våldsam attack i våras mot Somaliska föreningen, för att den hade uppmanat sina medlemmar att stödja V:s 1 maj-demonstration…

  Och har inte Forss uppmanat Moderaterna att avsätta sin utlandsfödde riksdagsledamot Hanif Bali, för att han har sagt sanningen om något missförhållande i Sverige? Och nu dessutom bedriver något slags privat , men olaglig, SÄPO-verksamhet för att knyta IP-nummer till fysiska personer.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har inte kommenterat personfrågorna i MP Olles brorsa – Allt jag kommenterat är ett fenomen jag anser vara skadligt för demokratin.

 2. Krister

  Rent principiellt bör man som politisk företrädare
  låta bli att kommentera andra partiers interna läge.
  Ingen MP kommer att gå till S iallafall.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag kommenterar inte MP på djupet Krister och inte heller deras lokala företrädare – Det jag kommenterar är ett fenomen och en företeelse jag anser hotar demokratin och den demokratiska ordningen.

 3. Ville-Valle

  …vad säger du Anders Forss om nedanstående insändartext som är publicerad i Folkbladet…

  ”Partivänner blir hotade inom Socialdemokraterna”
  Folkets röst. Hot mot partivänner och personer som eftersöker källan till kommentarer på tvivelaktiga sätt. I en anonym insändare berättar en person om vad som händer inom Socialdemokraterna i Umeå.
  Folkbladet Redaktion
  Publicerad igår kl. 20:00
  Det stormar inom Socialdemokraterna i Umeå. Men det är inget unikt för Umeå. Gamla trotjänare, som inte föreslås till omval, överreagerar lätt.
  Nu beskyller han en ledande företrädare för Socialdemokraterna i Umeå för att kommentera anonymt på hans blogg och hotar med repressalier.
  Det unika för Umeå är en viss person inte bara anser sig självskriven till uppdrag på hög nivå i partiet. Han uttrycker sig som en gammal partiveteran och går hårt åt både den politiska oppositionen och med partikamrater, som står i vägen.
  Han har krävt att Moderaterna avsätter sin riksdagsledamot Hanif Bali och krävt namnen på de medlemmar i Somaliska föreningen, som tagit beslutet att föreningen skulle stödja Vänsterpartiets första maj-demonstration.
  Nu beskyller han en ledande företrädare för Socialdemokraterna i Umeå för att kommentera anonymt på hans blogg och hotar med repressalier:
  Jag vet därför vem av mina partikamrater som döljer sig bakom pseudonymen.
  På sin blogg har han skrivit: ”Låt mig påminna dig och andra med dolda agendor om att en av de programvaror jag har tillgång till efter alla år i bankvärlden är skräddarsytt för att avslöja försök till penningtvätt genom att ringa in den rätta identiteten på människor som finns bakom en specifik IP-adress/adresser.
  Det programmet gör precis samma arbete gällande vem som ligger bakom kommentarer på bloggen som det gör med de som försöker ägna sig åt penningtvätt.
  Det programmet har gjort sitt jobb och jag vet därför vem av mina partikamrater som döljer sig bakom pseudonymen som flitigt försöker misskreditera mig i kommentarsfälten på min blogg.”
  Han påstår sig ha använt programvara för intrång i internetleverantörernas servrar, vilket strider mot EU-direktivet om angrepp mot informationssystem.
  En annan av de hotade anonyma

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det känns rätt bra att bli kallad gammal trotjänare men den som beskriver mig som det vet inte vad den pratar om då det inte stämmer.

   Sedan har jag inte hotat någon alls utan allt jag uttryckt är att sanningen alltid hinner ikapp till sist och att svinhugg alltid går igen. Hur det ska kunna kallas hit övergår mitt förstånd.

   Därtill har jag inte begått någon olaglig handling och har därtill inget att dölja.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det behövs partier som MP i Sveriges Riksdag larry – Däremot skulle den må mycket bättre av att vara utan SD.

   • Krister

    Vi behöver mer av SD.
    MP får som alla partier de röster de förtjänar.
    Som tex att Aftonbladet inte skall ta in annonser
    från SD är bara bra eftersom let leder till ökat stöd.
    Det finns en sketch med Tage D och Gösta Ekman
    om man skall välja Aftonbladet eller Expressen.
    INGEN av dessa är min lösning.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi behöver definitivt inte mer av SD – Snarare mindre men med det sagt är jag inte säker på att det är rätt väg att förbjuda annonser så länge dessa inte innehåller personliga angrepp, racism och/eller främlingsfientlighet.

   • Jonny Disenfeldt

    Alla väljares röster ska i en demokrati räknas och ges proportionell representation, något man inte gör i Sverige. Sverige uppfyller därför inte kravet på en riktig demokrati.

 4. Olles brorsa

  Svinhugg går igen. Har du mage att påstå att du har blivit utsatt för svinhugg, bara för att vi anser att du inte är rätt person för politiska uppdrag, som du framhäver dig själv på bekostnad av andra? Och svinhugg går igen? Var det ett svinhugg mot dig som självutnämnd företrädare för alla invandrare när Somaliska föreningen beslöt att gå med i Vänsterpartiets 1 maj-tåg? Du krävde att få veta namnen på dem, som hade tagit det beslutet, men kommunen (föreningsstöd) ville inte lämna ut dem. Naturligtvis har Föreningsstöd uppgifter om behöriga styrelser och firmatecknare hos alla föreningar som får kommunala bidrag.

  Ditt beteende, att försöka luska fram vilka som inte stödjer dina maktambitioner, visar att du är olämplig för politiska uppdrag, och de är många, där partirepresentanterna har tillgång till sekretessbelagda uppgifter om enskilda. Om uppgifter om styrelseledamöter i invandrarföreningar får lämnas ut till dig, får de också lämnas ut till NMR. Och nu påstår du att du har ett dataprogram med vars hjälp du kan knyta IP-nummer till fysiska personer. Och att du har använt det programmet. Ja, det finns dataprogram, med vilkas hjälp man kan hacka andras datorer och servar och läsa vad som finns där. EU ser mycket allvarligt på detta och har krävt att Sverige höjer maxstraffet för dataintrång från fängelse i två år till se år.

  Du lägger dig i andra partiers nomineringar. Du har stött juristhögern inom Moderaterna mot den mer folkliga Hanif Bali och har krävt att han utesluts ur partiet. Och nu stödjer du antidemokratiska fasoner hos Mp-riks mot Västerbottens-distriktet och lokalavdelningen i Umeå. Precis som med fallet Somaliska föreningen hänger du upp dina interventioner med att någon / några missnöjda medlemmar har kontaktat dig, som något slags överordnad instans. Du vet inte mycket om svensk politisk historia, när du klagar på att MP-medlemmar, som man tidigare inte sett röken av, kommer på Mp-mötena och röstar. Men du skriver ju att principen en medlem – en röst bör råda. Det är ju den ordning som råder inom MP, och det är inte alltid till fördel.

  Speciellt inte när man har ingått överenskommelse med andra partier,som då förväntar sig att avtal ska hållas. Men det är alltså den ordning, som råder inom MP sedan partiet bildades. Missnöjda medlemmar kan komma och rösta, så att det bildas en ny majoritet som upphäver den förra majoritetens beslut. När MP bildades skulle man inte vara som andra partier, Man skulle inte ha partiledare och partistyrelse, och inta partimöten skulle ha rätt att besluta hur partiets förtroendevalda skulle rösta. Alla skulle åtnjuta maximal frihet. I stället skulle man ha två jämställda ”spårkrör” som inte skulle föra ut några egna åsikter om någonting utan bara referera vad Förtroenderådet hade kommit fram till i djupaste oenighet.

  Partiets organisation kom helt klart i konflikt med partiets målsättningar. När man då började ändra organisationen, tänkte man inte på att organisationen var en del av målsättningen, att partier inte ska toppstyras av någon person utan fullständig demokrati och frihet skulle råda. Som MP fungerar idag är det en kopia av Anders Forss syn på demokrati, att den person som väljarna har röstat på har fullkomlig frihet att driva sin egen linje, i strid med demokratiska beslut inom partiet. Med kännedom om partiets historia och demokratisyn står det helt klart för mig att Peter Eriksson, som är partiledare de facto har övertolkat partistadgarna, när han har avsatt partidistriktets styrelse.

  Ja, jag hoppas verkligen att regeringen lyckas stå emot kraven att riva upp den nuvarande migrationspolitiken, men det som jag tycker är ju inte vad majoriteten av MP-medlemmar och -väljare vill. Till skillnad mot Peter Eriksson och övriga maktgänget i MP-toppen tog jag konsekvenserna av min oenighet med partiet och gick ur partiet för många år sedan. När jag nu läser partistadgarna för första gå

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag publicerar denna kommentar i ett enda syfte – För att påvisa att ditt enda intressen är ett rent personangrepp på mig som person och inget annat.

   • Olles brorsa

    Ja, det är magstarkt hur du efter ”Svinhugg går igen” mot dina partikamrater, ånyo blandar dig i ett annat partis inre angelägenheter och stödjer den ena sidan i en intern konflikt. och därmed ett ytterst odemokratiskt agerande från den sidan, ren toppstyrning i ett parti som grundades i protest mot den toppstyrning, som man ansåg praktiserades i de andra partierna. Vad du har hört ryktesvägen och tolkat enligt dina idéer om ledarskap, att chefen bestämmer i det närmaste enväldigt, lägger du till grund för synnerligen grova angrepp mot MP:s lokala företrädare för ett ”fenomen” som du ogillar.

    Detta är ett ”fenomen” som har funnits sedan partiet bildades, och som då kallades ”ultrademokrati”. och som jag har beskrivit i förra kommentaren. Så kan man inte styra ett land, inte ens en kommun, och därför vägrade S att samarbete med MP under de första decennierna. Det hade varit bättre om MP hade stannat utanför regeringen, och bara använt riksdagen som en talarstol för att föra fram sina idéer, och i övrigt verkat utomparlamentariskt. Det hade varit bättre för miljön.

    Det som nu har skett i MP, och som du försvararar, är ett angrepp på partiets själ, det som partiet stod för när det bildades. Men inte nog med det. Du anklagar den lokala partiledningen i MP – bara några dagar efter samma anklagelser mot den lokala partiledningen i ditt eget parti, – för att åsidosätta demokratin och agera i rent personligt maktintresse. Du anklagar MP lokalt för att inte tillämpa princiåen En medlem – en röst, när det är just vad de gör. Men det är också just detta som gör besluten inom MP så oförutsebara, att andra partier inte bör ingå långtidsverkande överenskommelser med MP.

    Du slår fullständigt knut på dig själv , när du anklagar MP för att medlemmar, som dina uppgiftslämnare inom partiet inte tidigare sett röken av, kommer till partimötena och röstar. Nej, demokratin inom MP är inte bara för ”möteshajar”, som inte har något liv vid sedan av politiken. Du avslöjar din egen demokratisyn, när du skriver” Att den lilla klicken trots att de i egentlig mening befinner sig i minoritet lyckats manipulera organisationen i syfte att berika sig själva. på
    olika vis”. Du som ständigt orerar om att flertalet ska bestämma över fåtalet, anser när du analyserar MP att flertalet inte är en ”majoritet i egentlig mening”.

    Till skillnad mot dig, som har följt MP, sedan du kom tillbaka till Sverige 2009, har jag följt MP sedan starten 1980. MP hade i starten lite väl naiva drömmar om den perfekta demokratin. och som alltid när idealen krockar med verkligheten, tvingades man snart att överskrida gränser – och sedan fanns ingen bortre träns för hur långt man kunde gå. Nu har man dock kommit till vägs ände, när lokalavdelning och distrikt ska toppstyras från regeringskansliet. Men det är förstås din syn på demokrati och flerpartisystem á la semidktatrn dr Tun i Malaysia…

    Du förstår inte alls vad det handlar om, för du har ju egentligen inga invändningar i sak mot den politiska linje, som drivs av de mest principfasta miljöpartisterna. Men detta handlar inte alls om vad du eller jag, eller Jonny D, tycker om MP. Det är en ren demokratifråga. Att även partier, vars politik vi inte stödjer, ska få finnas, och att deras integritet ,och interna beslutsordningar ska respekteras. Ditt råd till Löfvén, som du är så pigg på att ge råd till, borde vara att avbryta samarbetet med MP, eftersom MP-ministrarna uppenbarligen saknar det stöd från MP-medlemmarnas, som de låtsas ha.

   • Krister

    Så är politiken.
    Men att kommentera andra partiers interna problem
    tycker jag inte är rätt. Jag förstår att man gärna vill
    tvåla till sina motståndare i andra partier lokalt. Särskilt
    om man har personstrider. Men vinner man på det? Nej.

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag kritiserar inte MP:s politiker och medlemmar Krister – Däremot lyfter jag upp ett problem som jag tror bor i fler partier än MP och kritiserar den företeelsen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.