Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Det dåliga IT-skyddet runt viktig samhällsinfrastruktur skrämmer.

Dagens Eko på Sveriges Radio håller på med en stor granskning av IT-säkerheten för en stor mängd av känslig samhällsinfrastruktur såsom kraftverk, vattenverk, avloppsverk, järnvägssystem, sjukhus och flygplatser mm.

Det granskningen kommit fram till skrämmer då den visar att den som är bevandrad inom IT och IT-hackning med rätt enkla medel kan tillskansa sig kontrollen över stora delar av för samhället viktiga infrastruktur och styra den efter eget gottfinnande.

Förhoppningsvis gör Ekots granskning att vi som samhälle reagerar och rättar till det som uppenbarligen blivit fel utan att vi tänkt på det.

Att det är just dagens eko som utför granskningen visar att svensk public service har en viktig uppgift att fylla och att den gör stor samhällsnytta då jag har svårt att föreställa mig att privata mediabolag skulle ge sig in på ett så kostsamt och mödosamt projekt som att granska IT-säkerheten för samhällsviktig infrastruktur.

Jag har följt rapporteringen via nyhetssändningarna över några dagar och det som presenteras där sänder rysningar ut i alla kroppsdelar och påminner om alla de filmer man sett på TV och bio som handlar om hur ondsinta individer tar kontroll över viktiga samhällsfunktioner för att utöva terror.

Personligen tar jag det som rapporterats på fullaste allvar och som jag ser saken är det hög tid att vi upprättar någon form av nationellt regelverk som stipulerar hur samhällsviktiga installationer ska skyddas från hackerattacker.

I den bästa av världar borde det vara omöjligt att hacka sig in i system som styr känslig samhällsinfrastruktur och känsliga samhällsfunktioner – Hur det ska uppnås ska jag låta vara osagt då min kunskap på området är allt för begränsad för att ens lägga ett förslag för hur det ska gå till.

Däremot gör jag det jag som politiskt engagerad samhällsmedborgare kan göra – Lyfter frågan och uppmanar de som har kunskapen att agera innan något allvarligt händer.

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar idag”

 

48 kommentarer

 1. Ville-Valle

  …varför undviker du att svara på frågorna jag ställde i förra inlägget…? Jag ställer dem igen:
  1) På vilken plats på S-listan hamnade du när det gäller listan till kommunfullmäktige i Umeå…?
  2) När tänker du starta din omtalade personvalskampanj…?
  Vi är många som väntar på ditt svar…
  PS Och du, nog borde det vara på sin plats att du även talar om vem eller vilka inom S-partiet som tvingade dig att ta bort ditt inlägg om S-kvinnorna…DS

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det finns ingen som tvingat mig att ta bort inlägget Ville-Valle – Det beslutet tog jag självmant och svaret på vart jag återfinns på listan finns redan i kommentarsfälten – En sak kan jag bekräfta – Jag finns inte bland de som får en garanterad plats i KF om vi gör ett valresultat i paritet med förra valet.

   På fråga 2 så kommer ett svar på om och när att ges i sinom tid.

   • andersforss (inläggsförfattare)

    Precis och som jag sa om man inte finns bland de som är garanterade en plats om vi gör et val i paritet med det förra så spelar det ingen roll vart man är placerad på listan.

    • Ville-Valle

     …på 73:e och sista plats på listan Anders Forss…? Därmed har S-partiet med all önskvärd tydlighet visat vad de anser om din politiska kompetens/mognad inom socialdemokratin. Ska du efter denna offentliga förnedring Anders Forss göra som Jabar Amin gjorde och byta parti, till Miljöpartiet…? Men å andra sidan med dina i ditt eget tycke ”omoraliska skatteplanering” som främsta merit i din CV borde nog Moderaterna passa bättre…

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Att byta parti ligger inte ens i min tankevärd Ville-Valle – Jag är i rätt parti sett till mina ideologiska grundvärderingar och min syn på hur samhället ska byggas – Finns man inte på de platser som är direkt valbara så spelar det mindre roll vart på listan man finns.

      Min uppfattning är att det är väljarna och bara de som ska avgöra vem de vill ska företräda dem politiskt – Att de gör det tycker jag är rätt och har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.

    • Jonny Disenfeldt

     Ni fick 2014 : 24 platser (2010 : 25) , spelar det alltså ingen roll om man är på t.ex plats 25 eller 73 … ska jag tolka det som att du räknar med att partiet ska minska även i nästa val ?

     Är det vad din ”matematiska modell” förutsäger om erat kommunalval ?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi har två listor i detta val en för centrala Umeå och en för omlandet – Går det som i förra valet kommer det in 12 personer från varje lista + 6 ersättare från varje lista – Står man inte på någon av de positionerna spelar resten mindre roll då alla som inte står där måste förlita sig på personkryss för att komma in.

 2. Patrik

  Hej Anders.

  Hur skulle det vara om politikerna kommer på den briljanta idén med att ställa krav vid upphandlingarna.
  Krav som tvingar bolagen att göra det som politikerna vill. Som att varje skola ska ha bibliotek eller att i bygglovet kräva ett hackersäker lösning för styrningen av vindsnurrorna.
  Det borde inte vara så svårt om man tänker till lite.

  Med vänlig hälsning

  Patrik

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Precis – Det borde precis som du säger inte vara allt för svårt och därför är det bra att Dagens Eko lyfter ett problem få kände till innan de lyfte det.

 3. Erik white

  Men Anders, om du delade med dig av ditt fantastiska datorprogram som hittar personer via IP-adresser så är ju allt löst! Då behövs heller inte datalagringsdirektivet! Vi skulle kunna hitta hackarna direkt!!!

   • Jonny Disenfeldt

    Det måste vara en oseriös bank om de tillåter dig ha access in till den, det är ju mer än 12 år sedan du arbetade på bank (den där skandalbanken som åkte på skadestånd till engelska staten) … snacka om bristande säkerhetsrutiner…

    Vid användande av VPN går det för övrigt inte att spåra verklig IP och det är faktiskt inte banken ens intresserad av…

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Den bank jag får access från är på inget sätt oseriös Jonny – Tvärt om både stor och oerhört seriös.

     • Jonny Disenfeldt

      OM det du påstår är sant och en bank ger en icke anställd (dig) access till sin server så kan jag lugnt säga att de begår ett brott mot sina säkerhetsrurtner, är oseriösa och förmodligen begår en olaglighet

      Så det är den där skandalbanken som åkte på skadestånd till engelska staten som gör så alltså …… intressant… men den är ju inte särskilt stor …

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kan säga att det inte är den bank du vill påstå utan en helt annan – Det sätt på vilket jag fått hjälp har skett utan att bryta mot några säkerhetsrutiner och med ledningens fulla insyn och goda minne.

 4. Bertil

  Tyvärr så har alla innovationer barnsjukdomar. Hur många har inte varit pionjärer och dött av sin innovation.
  Vidare har du försökspersoner som offrat sig och omkommit.
  Innovationer som skapat en värld som blivit allt mindre Flyget. Bilen, Båten.
  Att våga flyga i flygets början var förenat med livsfara så även bilen. Båtar har nog klarat sig bäst.
  Samma gäller med IT åter en innovation som minskar vår Värld.
  Men som aldrig finjusterats utan blivit allt mer farlig som kommunikationsuppfinning.

  Ser man sammantaget på alla innovationer så är vi nära en katastrof .
  Naturen vinner alltid och går vi så långt så vår atmosfär förstörs ja då är det kört.

  Men inte bara det idag är datortekniken så inne i våra liv så en solstorm eller ett stort vulkanutbrott som slår ut all el teknik skulle försätta Världen i ett kaos som ingen ens vågar tänka på.

  Vi skulle dö som flugor när vatten värme
  Och matförsörjning dog ut.

  Frågan är får mänskligheten en andra chans eller lever vi i tidens ände.
  D.v.s Domedagen är den nåt vi med raska steg går mot??

  Det ser inte bra ut som vi knäppa homo sapiens beter oss.

 5. Olle

  Det är ju ett myndighetssamhälle som skapats där myndigheterna styrs av tillsatta människor som verkar vara fria från statens styre och kontroll.Och i många fall styr i egen riktning och mot egen agenda. Myndigheter som infiltreras av extremister från ytterlighetsföreningar som tex Skydda Skogen,DjurensRätt,osv osv.Detta kommer nog bara att bli värre i framtiden om inget görs.

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Det är hög tid att göra något åt saken Olle – det är därför jag vill att vi ska ha ett nationellt regelverk som stipulerar hur skyddet runt samhällsviktig infrastruktur ska se ut.

   • Olle

    Det är sittande politiker för fega för,detta verkar också vara en trend att inte våga ta tag i problemens verkliga källa. Förstår att detta är väldigt känsligt i många fall ,allt bygger tydligen på att allt ska vara PK och att nämna vissa problem öppet kan tolkas av nån som kränkande. Alla verkar vara kränkta idag .
    Men sanningar måste upp till ytan och lösa problemen, men hellre kör man huvudet djupt ner i sanden

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Vi är helt överens om det Olle – Sanningarna ska upp till ytan för att debatteras i dagens ljus.

 6. Jonny Disenfeldt

  Anders skriver ”har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.”

  OK, men om du nu placerats sist (plats 73) på listan som i sin tur är en av två områdeslistor så ligger du alltså på plats 1xx någonstans egentligen. (Sist eller näst sist).

  Innebär inte det att du inte har något som helst stöd från din egen partiorganisation ?

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Jag har stöd från många partimedlemmar och hur väljarnas stöd ser ut vet vi först när valet gått av stapeln och rösterna räknats vilket är precis vad jag sagt från början.

   • Jonny Disenfeldt

    Nu finns ju en liten men dock risk att du inte blir invald eftersom du har mer än 100 namn före dig ..
    Vad händer om du inte blir invald Anders ?

    Ska du då omvärdera partivalet och satsa på något parti som ger större möjlighet att få en position med , eller ska du lägga ner politiken i brist på folligt stöd som du utfäst flera gånger ?
    Är det ett löfte ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Om jag inte blir invald så betyder det att jag inte fick väljarnas förtroende för att bli invald – Det måste jag givetvis rätta mig efter för att därefter enträget fortsätta att jobba på för att vinna större väljarstöd nästa val.

     Att jag ska byta parti finns inte ens på kartan Jonny – Jag är ingen vindflöjel som vänder kappan efter vinden för egen personlig vinning.

     • Jonny Disenfeldt

      Hur ska du ha det Anders Forss, du skrev ju ovan ””har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.””

      Var inte det då ett löfte att lägga av med politik om du inte får väljarnas stöd ?
      Var det bara som vanligt tomma ord ?

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag kommer självfallet inte att lägga av med politik Jonny – Får jag inte väljarnas förtroende i detta val så kommer jag att jobba på för att få det i kommande val.

 7. Jonny Disenfeldt

  ”Jag kan säga att det inte är den bank du vill påstå utan en helt annan – Det sätt på vilket jag fått hjälp har skett utan att bryta mot några säkerhetsrutiner och med ledningens fulla insyn och goda minne.”

  För 12 år sedan slutade du arbeta på ”bank” och drev sedan ett eget bolag, du menar på fullt allvar att ”en annan stor” bank skulle ge dig clearance att utifrån ha access till deras ”server”.

  Löjligt Anders, varför snårar du in dig i dessa historier ? Varför ?

   • Jonny Disenfeldt

    Jo det gör du i sedvanlig ordning. Man får väl dock säga att dessa dina påståenden passar in under din huvudrubrik ”Det dåliga IT-skyddet runt viktig samhällsinfrastruktur skrämmer.”

    Skulle dina påståenden vara korrekta om denna hypotetiska bank så är det givetvis skrämmande…

 8. Jonny Disenfeldt

  Ännu en lögn från Anders Forss exponerad :

  Han skriver ””har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.””

  När jag då frågar om han slutar med politik efter valet 2018 om stödet uteblir så blir svaret istället :

  ”Får jag inte väljarnas förtroende i detta val så kommer jag att jobba på för att få det i kommande val.”

  • andersforss (inläggsförfattare)

   Hur du kan få det till en lögn Jonny har jag svårt att förstå – Det finns ingen lag som säger att man måste sluta med politik bara därför att man inte blir invald av väljarna eller hur?

   • Jonny Disenfeldt

    DU skrev ju själv ”har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.”

    VAD är det då som är svårt att förstå ?
    Om du varken har stöd från ditt eget partis organisation vilket ju är uppenbart eftersom du satts sist på listan och om vi antar att du inte får stöd från väljarna 2018 … vad har du då att göra i politiken Anders ?

    Fortsätta arbeta som ett sänke för partiet ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag har aldrig varit något sänke för mitt parti Jonny och de förslag jag lägger följer den ideologi jag brinner för. Att ge upp det man tror på har aldrig legat för mig och den som trott att jag skulle tröttna tror fel – Den som tror det känner inte mig.

     • Jonny Disenfeldt

      Återigen, när du då skrev skrev ”har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.” så var det alltså bara en lögn. Bara tomma ord som vanligt.

     • andersforss (inläggsförfattare)

      Det är inga tomma ord Jonny – har valet gått av stapeln än är min motfråga?

      Nästa fråga – Om jag misslyckas med att få väljarnas stöd denna gång finns det då någon lag som säger att jag inte kan fortsätta att söka det?

 9. Jonny Disenfeldt

  Anders skriver ”om jag misslyckas med att få väljarnas stöd denna gång finns det då någon lag som säger att jag inte kan fortsätta att söka det?”

  Absolut inte Anders, MEN, det går inte ihop med att DU skrivit : ”har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.”

  Helt utan logik alltså.

   • Jonny Disenfeldt

    ”har jag inget stöd från väljarna har jag inget i politiken att göra vilket jag deklarerat ända från dag 1 när jag engagerade mig politiskt.”

    ”om jag misslyckas med att få väljarnas stöd denna gång finns det då någon lag som säger att jag inte kan fortsätta att söka det?”

    Anders skriver då : ”Mitt påstående gäller nuläget och inte framtiden Jonny.”

    Då är vi tillbaka till min fråga Anders.
    Kommer du att sluta med politik efter valet 2018 om stödet uteblir ?

    • andersforss (inläggsförfattare)

     Jag kommer inte att sluta med politik. Saknar jag stöd denna gång genom att jag inte väljs in kommer jag att jobba på för att försöka skaffa det stödet till nästa val.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.