Anders tankar om politik

Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.

Min första blogg hade titeln kärlek för sina väljare.

Den 27 april 2014 publicerade jag mitt första blogginlägg på VK-bloggen – Ett inlägg som sedan följts av ytterligare 1.568 inlägg. Det jag skrev då är i grunden lika relevant idag som det var då – Av den anledningen ska jag därför reprisera det jag skrev om än med viss korrigering vad gäller grammatik, meningsbyggnad och layout.

Inlägget lyder som följer:

Jag undrar vad som hänt med vårt samhälle under de senaste 30 åren?

Tidigare upplevde jag att man alltid fattade beslut med åtminstone ett litet mått av kärlek som grund till beslutet. Dagens politik och dagens samhälle har däremot i snabb takt vandrat mot kärlekens motpol girighet och en verklighet där alla politiska beslut går i den riktningen.

Vad menar jag då med detta?

Enligt mitt sätt att se på saker så finns det 2 grundläggande bevekelsegrunder i livet som är varandras motpoler – Kärlek och girighet. Ur kärlek kommer egenskaper som gör att jag altid sätter andras behov före mina egna emedan girigheten snarare sätter egot och mig själv främst.

Om ni delar mitt synsätt så är det ganska lätt att inse att dagens samhälle är mycket mer egocentrerat än det samhälle vi levde i på 1960- till 1990-talet.

Till skillnad mot denna tid där kollektivets bästa alltid var överordnat den enskilde individens bästa fattas i dagens samhälle alla beslut med den enskilda individens välbefinnande i centrum.

Jag är övertygad om att det är just därför som pensionärer ska betala mer skatt än de som arbetar och att det är därför sjukskrivna ska tvingas in i arbete och så vidare.

Jag tror det är dags att stanna upp och begrunda om denna väg verkligen lett till ett bättre samhälle?

Därtill att vi tänker över om det inte är så att vi med dagens sätt att tänka och dagens beslutsmodell skapat ett samhälle med mer utanförskap och fler som sitter hemma i all ensamhet utan chanser till vare sig arbete eller social gemenskap?

”Hemligheten till en framgångsrik morgondag ligger gömd i de beslut vi fattar i dag.”

 

 

29 kommentarer

  1. Dag Lindgren

    Kärleken måste vara för alla människor – inte för en egen grupp som de egna väljarna. ”Kärlek” för den egna gruppen är ett värre hot än egoism. Grunden för krig och folkmord och främlingshat. Jag är säker på att du egentligen menar det trots rubriken.

    Även överdriven politisk polarisering har sin grund i ”kärlek” för de egna väljarna. De som inte röstar på dig skall ändå (i princip åtminstone) behandlas lika kärleksfullt som dina väljare.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      I den kontext jag använder kärlek och girighet för att mäta politiska beslut är formeln enkel Dag – Ju fler som gynnas av ett beslut ju kärleksfullare är det – Och omvänt i andra riktningen.

  2. Jonny Disenfeldt

    Det svenska samhället fortsatte att utvecklas samtidigt som du stack utomlands och inte deltog i att bygga upp det med skatter. En del har utvecklats till det bättre, annat till det sämre.

    Under alliansens år vid makten avundades de flesta andra länder oss och hur vi klarade av att ta oss igenom en av världshistoriens värsta globala finanskrascher. Vi satsade mer än någonsin på skola, vård och omsorg och fick rejäla skattesänkningar på arbete.
    Nu hånar andra länder oss och använder oss som ett varnande exempel.

    Vårt svenska välfärdssystem raseras nu i snabb takt pga fatala misstag som gjorts av sittande S+MP regering. Roten är miljöpartiets inflytande som initierades under de sista alliansåren och sedan blev totalt när S bildade koalition med MP. S lyckades inte försvara den svenska välfärdsmodellen mot anstormningen utifrån eftersom man fått en minst sagt farlig sängpartner
    och valde makten före Sveriges väl. Nu finns det inga lösningar, nu gäller det bara att försöka bromsa sönderfallet på skola, vård och omsorg. Grov kriminalitet tar över mer och mer av våra städer, polisen kan inte ens klara ut mord och grova våldtäkter längre. Det vi ser är ett samhälle som är i de första stadierna av upplösning.

    Samhällskontraktet är brutet.

    Det socialdemokratiska partiet älskar bara en sak, sin egen makt, de svenska medborgarna har man övergett sedan länge.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag tror inte speciellt många länder avundades oss under Alliansens tid vid makten Jonny – Beundrar oss gör de däremot nu när progressiv och framsynt socialdemokratisk politik skapar en ekonomi som går som tåget samtidigt som arbetslösheten minskar.

      • Jonny Disenfeldt

        Det visar än en gång hur dåligt insatt du är i nutidshistoria och hur det sett ut de senaste årtiondena..

        Arbetslösheten är för övrigt en tickande bomb i Sverige och hög internationellt sett, speciellt om man räknar in de som ännu inte räknas in…

        • andersforss (inläggsförfattare)

          I det avseendet kommer du att ha fel Jonny – När den politik jag vill genomföra får genomslag kommer det att råda arbetskraftsbrist snarare än arbetslöshet – Därtill en jämlikare fördelning via införandet av en basinkomst lika för alla.

    • Bertil

      ”Vårt svenska välfärdssystem raseras nu i snabb takt pga fatala misstag som gjorts av sittande S+MP regering.”

      Skriver Disenfeldt.
      Det var bland de enklaste beskrivningar jag läst. Dessutom helt galet fel.

      Väldärdsystemen har ju försämrats kraftigt varje gång borgarna kommit i makt. Det började redan -76.

      Sen har sossarna däremellan aldrigt lyckats lyfta välfärdssystemen, just av den anledningen att det är lätt riva men svårt bygga upp.

      Sen är det inte ens enbart Sverige i sig som är orsak oavsett regim.
      Det är Nylibwralismens framfart andra länder som hunnit ifatt oss och då menar jag inte bara Sverige utan hela väst.

      Attityder har förändrats och storföretag flyttar idag dit arbetskraften är billigast.
      Facken har tappat makt.

      Visst mycket har blivit bättre men för många har allt börjar gå bakåt kraftigt.
      Vi kan ta vad som händer om du blir sjuk.
      Sjukförsäkringen är idag i kraftigt fallande trend. Vi kan ta boendet.
      Dagens unga
      Är idag kraftigt skuldsatta och många har inte råd med den kontantinsats som fodras.
      Klassklyftor ökar kriminalitet likaså.
      Höja pensionsålder trots att maskiner gör jobben och vi producerar mer än vad vår planet tål.

      Vi är kraftigt på väg åt fel håll.
      Vad gör man politiskt??
      Jo man skyller på sossarna ,

      Så korkat försvar som Disenfeldt kom med är så korkat så det är egentligen lönlöst svara på.

      Det behövs enorma förändringar
      För att lösa den egoism och sjuka kapitalism som härjar.

      Produktionen inom många verksamheter måste minska kraftigt globalt.
      Jorden pallar inte för det resursslöseri som nu sker.
      Samtidigt är massor Länser kvar i stenåldern medan andra bedriver rovdrift.

      Lösa sådana problem ser jag som omöjligt detta för att människan är som den är. När resurserna sinar och allt fler ska slåss om samma sak. Då kommer nåt att hända som antingen utrotar oss som art eller minskar den så kraftigt så
      Resurserna till slut ändå räcker.

      Så inte fanken rår sossarna för allt
      Så himla korkat komma med sånt.

  3. Dag Lindgren

    Jag delar inte uppfattningen att samhället blivit sämre de sista femtio åren. Ur de flesta synpunkter har det blivit bättre. Men beslutsfattandet av det politiska systemet (”demokratin”) förbättras inte.
    http://blogg.vk.se/dagl/2017/04/10/riksdagens-beslut-forbattras-inte-med-tiden/
    Logiskt borde beslutsfattandet förbättras, det för så mycket annat har blivit bättre och kunskapsunderlaget är bättre. och fler kan tillföra kunskap och riksdagsledamöterna är bättre utbildade och kunnigare och samhällets resurser större. Framförallt är behovet av bättre beslut större när besluten blir komplexare och hoten mot framtiden klarare och vår oförmåga att reagera adekvat på hot och problem uppenbarare.
    Socialdemokrater har ett speciellt problem med utvecklingen av demokratin. Den främste företrädaren för demokratin i landet är en socialdemokratisk talman som enligt min uppfattning definitivt inte uppträder som det föredöme för demokratin som riksdagens talman måste vara http://blogg.vk.se/dagl/2017/09/11/ingen-politisk-systemforbattring/.

  4. Ville-Valle

    …du skrev både vackert och relevant för nästan fyra år sedan Anders Forss, men efter det har det gått utför med både ditt skrivande och din ideologi, precis som med S-partiet…

  5. Per Kjellén

    ”Jag tror det är dags att stanna upp och begrunda om denna väg verkligen lett till ett bättre samhälle?”

    Ja, gör det.

    Per Ahlmark – för nu rätt många år sedan citerade en god vän till honom att inga demokratier gått i krig med varandra eller med någon annan. Däremot har demokratierna svarat på aggressioner.

    Försök att se det positiva, och varför inte det rätta, i den av FN rekommenderade demokratin. Den bygger på människans inneboende värdighet och att alla människor är lika i rättigheter. Den förutsätter respekt for den enskilda äganderätten. Demokratin genomförs med allmänna, hemliga val till en lagstiftande församling. Den förutsätter en rättsstat byggd på en allmänt godkänd lag. Den leder till en stat som försvarar konstitutionen och medborgarnas rätt till liv och egendom. Den förutsätter maktdelning mellan lagstiftare, verkställande makt och rättsväsendet och denna maktdelning leds av en vald statschef.

    Stanna upp och begrunda att denna form av demokrati leder till fred mellan demokratier och försvar mot aggressioner. Lägg också märke till att den hyllar den enskildes frihet och frivillighet som grund för praktiskt taget allt i samhället.
    Lägg märke till att kollektiva institutioner alltid kräver laglig rätt och frivillighet.

    Den pratar inte om kärlek eller girighet. Den förutsätter vanlig enkel hederlighet hos människor.

    Demokratin vilar på idén att människor frivilligt tillämpar demokratins principer.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Vi socialdemokrater har aldrig varit inne och petat på äganderätten Per – Däremot använder vi skatt som ett verktyg för att uppnå ett jämlikare samhälle vilket är helt rätt väg att gå om målet är att vinsterna av allas arbete ska fördelas mer rättvist.

      • Per Kjellén

        ” aldrig varit inne och petat på äganderätten ” – – – en gång hade ni en finansminister som ville införa tvångssparande. Motståndet blev massivt. Så kom Sköld (tror jag) med idén om en allmän pension. Problemet var nämligen att efter krigen kom en utveckling av städer som krävde ett miljonprogram i bostäder. Detta kunde inte finansieras skattevägen och ve och fasa kunde inte tillåtas få verka på en fri bostadsmarknad. Miljonprogrammet måste hanteras med att vi alla var ägare och det klarades genom att allmän pension kom till. Två flugor i en smäll.

        Stanna upp och begrunda – – – – ja, ja. Det rör sig om socialism eller kapitalism.
        Vilket av dessa två system har lett till ett bättre samhälle. Vilket av dessa system håller på att besegra fattigdomen.

        Begrunda — är kapitalism utsugning, slaveri, girighet, tvång och maktmissbruk. Tänka sig att 8 gubbar eller gummor äger lika mycket som hälften av jordens befolkning (enligt Oxfam). Är detta inte skamligt?

        • andersforss (inläggsförfattare)

          En sak är jag riktigt säker på Per – Demokratisk socialism och blandekonomi är bättre än alla andra alternativ.

  6. Jan

    Jag delar din grundläggande åsikt här. Individualismen, självtillräckligheten och girigheten har brett ut sig i samhället. Det beror på stora delar på nyliberalismens systemskifte i Sverige. Men också på socialdemokratins flathet mot detta systemskifte. Det är en försvagad socialdemokrati som tillåtit detta systemskifte. Övriga vänstern ska vi inte tala om. Den har mest sysslat med identitetspolitik.

  7. krister andersson

    Och så denna predikan om hur bra storebrorsamhället var. Vi är ungefär lika gamla så jag minns också, kollektivanslutning, två kanaler, Palme osv. Det enda som dög var egentligen 80-talet resten
    var skräp.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      För egen del vill jag påstå att 60- och 70-talet var bättre än 80-talet Krister – Därtill att Palme var det absolut bästa.

  8. Urban Bengtson

    Dagens samhälle är mer solidariskt och medkännande än för 40-50 år sedan och bevisas av den ökade jämställdheten med mer kvinnligt inflytande i arbetslivet och mer av män i barns fostran samt vida större andel av barn i barnomsorg med utbildad personal.

    Senaste årens sociala medier förstärker denna utveckling mot mindre av egoism i vardagsfamiljeliv och arbete. Facebook med vänner för ihop många, många människor mer och på ett mera nära sätt än förr.

    Det är fler barn/ungdomar i allt större ungdomsrörelser, särskilt idrotten. Och nu #metoo-rörelsen visar än mer på samma positiva trender. liksom musikhjälpen i Umeå med dess framgång i givandet och uppskattning som synts medialt.

    Denna verklighet behöver makthavare i alla sammanhang vara medveten om för att göra rätt bedömningar och fatta kloka beslut.

    • andersforss (inläggsförfattare)

      Jag är inte lika övertygad som dig om den saken Urban i annat avseende än att kvinnor idag är mer jämställda med oss män – trots det har ojämlikheten och klyftorna ökat vilket vi måste göra något åt.

      • Urban Bengtson

        Jämförelsen gäller ju mellan idag och 1960-90-tal. Där har barns villkor för bättrats och kvinnor status i förhållande till män växt. Mäns del i hushållet har också ökat. Sociala medier ger fler kontakter och möjligheter till att göra sina röster hörda. Sådant bäddar för mer solidaritet och ombryende än girighet.

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Precis så borde det vara Urban – Dessvärre har vi både sett och upplevt motsatsen under Alliansens regeringsår.

          • Urban Bengtson

            Vaddå? Lägg inte påståenden om vad jag sett, det kan jag själv stå för. Alliansen har gett möjlighet till nya fristående företag inom det offentliga och därmed kortat köer. Själv har jag medverkat till Professorn Campus i Umeå i fjol och sådant gick inte på 1980-talet utan stoppades av S-regering.

          • andersforss (inläggsförfattare)

            Det hade varit bättre att LOV aldrig kommit till och att allt drivits i offentlig regi Urban – Sådan är min inställning.

  9. Jan

    Urban har fel här. Kanske för att han är borgerlig och ser saker på ett annat sätt. Kanske för att han är för ung? Folk hade det sämre ekonomiskt förspänt (i allmänhet) under efterkrigstiden men framtidstron och sammanhållningen i samhället var starkare. Arbetarrörelsen, som representerade folkflertalet, stod också stark. Arbetslösheten var i regel låg och samhällstillväxten stark.

    Med nyliberalismens och individualismens intåg under senare delen av 70-talet började emellertid det här att raseras. Visserligen har många det ekonomiskt bättre idag men många andra parametrar pekar neråt. Korruptionen tilltar och tilltron till vårt gemensamma samhälle minskar.

      • Urban Bengtson

        Barn är allt mer i barnomsorgsverksamhet, kvinnors jämställdhet ökar och mäns del i hushållet växer samt arbetslivet demokratiseras i högre grad + att individuella initiativ i offentlig regi ges större möjligheter, allt detta borgar för bättre än årgångar tidigare i Sverige; och ger mindre av girighet privat och kollektivt (Musikhjälpen bara ett av många bevis härför.)

        • andersforss (inläggsförfattare)

          Allt som sätter kollektivets bästa före det egna jagets bästa är lovvärt Urban – Den sången har jag sjungit länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.